Šta je novo?

Muzeji grada Beograda

znaci krenulo je gradiliste? imamo li temu?
 
 
1978.
Screenshot (2407).png
 
Sto se tice Muzeja vazduhoplovsta imam neka saznanja od vrlo upucenog izvora:

Postojeci radovi na stepenistu/hidroizolaciji krova depoa su pri kraju...
Ali trenutno izgleda da se ide na varijantu da se muzej ne otvara dok se ostatak objekta ne rekonstruise...

To je i potvrdjeno izlaganjem malog o Expu gde je spomenuo da ce verovatno sledece godine krenuti rekonstrukcija muzeja...

Ostaje samo da se nadamo, mada ipak barem trenutno eksponati u depou ne propadaju vise tolikom brzinom...
 
Sto se tice Muzeja vazduhoplovsta imam neka saznanja od vrlo upucenog izvora:

Postojeci radovi na stepenistu/hidroizolaciji krova depoa su pri kraju...
Ali trenutno izgleda da se ide na varijantu da se muzej ne otvara dok se ostatak objekta ne rekonstruise...

To je i potvrdjeno izlaganjem malog o Expu gde je spomenuo da ce verovatno sledece godine krenuti rekonstrukcija muzeja...

Ostaje samo da se nadamo, mada ipak barem trenutno eksponati u depou ne propadaju vise tolikom brzinom...
Nešto slično sam i ja čuo pre mesec i po dana. Naravno - nezvanično.
 
Постоје ли неки конкретни планови? Било би добро да се уграде лифтови како би музеј био приступачан и особама у колицима. И надам се да ће паралелно са зградом средити и експонате у екстеријеру, за сада су сређена само 4 од њих стотину.
 
Baš juče se pojavila ova vest


U planu rekonstrukcija Muzeja vazduhoplovstva - Raspisan tender za izradu procene investicije​

Izvor: eKapija
lnSep.png
Četvrtak, 01.02.2024.
lnSep.png
10:05



Aerodrom Nikola Tesla raspisao je tender za izradu elaborata procene investicionog ulaganja u Muzej vazduhoplovstva. U planu je da se ovaj muzej rekonstruiše po ugedu na slične muzeje u svetu.

Za objekat Muzeja vazduhoplovstva potrebno je izraditi elaborat postojećeg stanja (za ceo objekat od oko 10.500 m²) i procenu investicionog ulaganja, kako bi se, kako se navodi, objekat muzeja rekonstruisao, podigla mu se funkcionalna osposobljenost i time obezbedio moderan i konkurentan muzej u region.

Objekat, kako se dodaje, ostaje u istim gabaritima, sa sačuvanim vizuelnim identitetom i arhitektonskim rešenjem.

Zadatak je moguće podeliti u dve faze izrade na analizu postojećeg stanja i izradu prostorno programske studije i predlog procene investicionog ulaganja.

Inače izgradnja ovog objekta je započela 1975. godine, ali usled finansijskih i tehničkih problema, završena je tek 1989. godine. Objekat muzeja vazduhoplovstva raspolaže površinom od oko 6.000 m² izložbenog prostora i 4.500 m² prostora za depoe, radionice, administrativni deo.


Rok za prijavu na tender je 19. februar, a detalje pogledajte OVDE.
 
Волео бих да на конкурсу учествује неко од наших форумаша, али се плашим да је тендер намештен као и већина државних.
 
Ovde postoje dve nejasnoće:
1 - šta je tačno "tender za izradu elaborata procene investicionog ulaganja u Muzej vazduhoplovstva" - to se može naći na linku ka dokumentaciji, ali je dostupno samo registrovanim korisnicima
2 - Tender raspisuje "Aerodrom Nikola Tesla" - jel to ono nikad ugašeno javno preduzeće u kojem i dalje rade partijski uhlebi ili je to Vansijevo preduzeće koje upravlja koncesijom?
 
A nista od podizanja ona 2 hangara sto su bili u boki kao hidro baza
Pa su spaseni upravo da bi neki eksponati bili u njima izloženi
Bice dobro ako nisu završili na kilo ...
 
Da ne bude zabune:

Vlada Srbije dala nalog Aerodromu Nikola Tesla da preuzme upravljanje Muzejom vazduhoplovstva.

A pre toga:
Ministarstvo odbrane preuzelo je upravljanje muzejom 2015. godine na osnovu odluke Vlade Srbije a dve godine kasnije su na MO, odnosno Republiku Srbiju preneta i osnivačka prava i obaveze.
U martu 2019. Vlada Srbije donela je odluku po kojoj muzej postaje organizaciona celina MO i podpada pod Upravu za veterane i tradiciju ovog ministarstva.
Telegraf.rs je tada preneo je da je u odluci je navedeno da se Muzej vazduhoplovstva ukida, jer „potrebe za delatnošću ustanove mogu da se zadovolje na racionalniji i efikasniji način“.

Zaposlene u Muzeju vazduhoplovstva preuzelo je Ministarstvo odbrane, "u skladu sa propisima kojima se reguliše prijem u službu profesionalnih pripadnika Vojske Srbije" Prava drugih osnivača "rešavaće se u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije", navedeno je tada, kao i da je"Ministarstvo odbrane u obavezi je da čuva muzejsku namenu Muzeja vazduhoplostva kao spomenika kulture"



To je Javno preduzeće

O nama
Vlada RS i ANT su tokom 2017. godine sproveli postupak čiji je predmet davanje koncesije za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom AD Aerodroma Nikola Tesla Beograd i obavljanje delatnosti operatera aerodroma. Imajući u vidu da su ugovorne strane ispunile sve uslove tokom prelaznog perioda, izvršen je prenos sertifikata Aerodroma sa ANT na Vinci Airports Serbia d.o.o. Beograd sada Belgrade Airport doo Beograd i koncesija je počela 22.12.2018. godine, čime je došlo do promene pretežne delatnosti AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd koja je sada iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima.

Počev od 22.12.2018. godine ANT, kao akcionarsko društvo koje je zaduženo za praćenje izvršenja obaveza po Ugovoru o koncesiji nastoji da poveća interesovanje aerodroma u regionu za konsultantskim aktivnostima u postupku sprovođenja koncesije kao oblika javno privatnog partnerstva i razvijanjem profitabilnih i visoko profesionalnih aktivnosti u skladu sa registrovanim delatnostima.


a ne firma kojom upravlja Vansi
 
Значи паралелне институције, што би рекли наши европски партнери.
Добро су се сетили, безвзезе су протраћили ову деценију.
 
Значи паралелне институције, што би рекли наши европски партнери.
Добро су се сетили, безвзезе су протраћили ову деценију.
Ako neko do sada nije shvatio, ova država se svela na koruptivnu šemu za ili za pranje para kroz izgradnju i prodaju nekretnina ili izvlačenje para iz budžeta kroz građevinske radove.
Otkrili su da mogu masno da zarade na rekonstrukciji zgrade Muzeja vazduhoplovstva.
Vrlo prosto.
 
По друштвеним мрежама се прича о принудном исељењу музеја аутомобила из Модерне гараже због реституције и да ће бити извршено следећих дана. Зна ли неко нешто више о томе?
 
Срамота. А хвалили су се да је проблем тог музеја решен.
 
Није ни чудо које џуџе воде град. А ја се чудио што секу музејски тролејбус, а штеточине не брину о читавом музеју који је настао личним залагањем једног човека.
 
Како су кренули са гашењем постојећих музеја, мене је искрено страх.
 
Vrh