„ZZ Top” uoči koncerta u beogradu za „Blic”
Umesto trzalice koristićemo dinar
Autor: Petar Popović | Foto:Branislav Rašić | 28.09.2009. - 08:16
Da bi se shvatilo koliko su „ZZ Top” veliki bend ne mora se ići preko „velike bare”, odakle dolazi taj „mali stari bend iz Teksasa”. Bili Gibons, Dasti Hil i Frenk Berd punih 40 godina sipaju, kao lokomotiva paru, svoj neodoljivi bluz. Pred prvo gostovanje u Srbiji (Beograd, „Arena”, 18. oktobar) Bili Gibons koga je Džimi Hendriks pre četiri decenije označio kao „najboljeg američkog mladog gitaristu” u ekskluzivnom razgovoru za „Blic” kaže da kompliment od čoveka koji je praktično izmislio šta električna gitara sve može, obavezuje da taj sud nosiš kroz vreme sa ponosom. „Gitara je moja opsesija, moj razlog postojanja. Dodatno sam srećan što za svoju strast dobijam novac. Zato sam blagosloven”.
Gibons kao vođa grupe poznate po hitovima „La Grange”, „Tush”, „Gimme All Your Lovin’”, „Give it Up”, „Sharp Dressed Man” , „Legs”, „Velcro Fly”, „My Head’s In Mississippi”, nezaboravnim koncertima, fenomenalnim spotovima prepunim seksi aluzija, dugonogih lepojki, neobičnih automobila i teksaškog humora, Bili je i veoma zahvalan sagovornik. Kao da godinama nije član Hola slave rokenrola.
„ZZ Top” jedna je od retkih grupa koju 40 godina čine originalni članovi. Kako ste pregurali sva iskušenja rokenrol stila života?
- Oduvek smo na našu stvar gledali jednostavno: tri ista pajtaša i tri ista akorda, zapravo retko živeći taj „životni stil” i „iskušenja” za koji pitaš. Volimo da sviramo bazičan bluz, tako da to sve za nas nije ništa drugo do zabava. Oko te ideje okupili smo se pre 40 godina i narednih 39 proveli u finom podešavanju prihvaćene formule.
Vaša muzika predstavljena je u Jugoslaviji 1971. preko emisije „Veče uz radio” Radio Beograda i to pesmama „Brown Sugar” i „Goin’ Down To Mexico” sa prvog albuma. Da li stare pesme uvrštavate u koncertni program?
- Nisam siguran da li mi još čuvamo originalne snimke prvog albuma. Možda ih vredi potražiti kad ih već spominješ. Naš koncert je putovanje kroz repertoar od starih dana do aktuelnih pesama. Baš smo neki dan sa zadovoljstvom svirali „Brown Sugar”, a možda ćemo za Beograd iskopati još nešto iz arhive.
Kakva iskustva nosite iz zemalja sa istoka Evrope?
- Nastupali smo po Mađarskoj, Češkoj, Sloveniji, Slovačkoj, Rusiji i uspomene su uzbudljive. Postoji jedan naš omiljeni bend koji svira odličnu verziju pesme „La Grange” na ruskom, mada nisam siguran koliko su tačno skinuli stihove.
Spremate li kakvo programsko iznenađenje za Beograd?
- Ako bih ti to sada rekao, onda to ne bi bilo iznenađenje, zar ne? Sviramo neke Hendriksove stvari... na primer „Foxey Lady”. U poslednje vreme odlazimo u daleku prošlost, čak u tridesete godine prošlog veka i sviramo „Future Blues” Vilija Brauna.
Grupa „ZZ Top” zauzima 44. poziciju među 100 najvećih hard rok imena koju je načinio TV kanal VH1. Misliš li da je bend malo potcenjen?
- Ne znam kako je sačinjena ta lista. Mi smo zadovoljni što publika tačno zna zbog čega dolazi na naše koncerte i šta voli da čuje i vidi, a to je važnije od bilo koje liste. U svakom slučaju, nemamo zamerke na taj izbor. Uvođenje naše grupe u Hol slavnih rokenrola koje je učinio Kit Ričards meni lično izgleda kao najveće dokazivanje valjanosti koju neko uopšte može zamisliti i očekivati u ovom poslu...
Odavno nemate novu ploču. Kruži priča da se spremate u studio sa slavnim producentom Rikom Rubinom. Trač ili istina?
- Istina. Znamo se godinama i izgleda da je neizbežno da nam se ta saradnja dogodi.
Dva najčuvenija imena kojima su „ZZ Top” bili predgrupa su Dženis Džoplin 1969. i „Stonsi” 1973. Kojih se čuvenih grupa sećaš kao vaših „predjela”?
- Svakako „Aerosmith”, „Black Crow”s, Stiv Rej Von... No, moram te podsetiti da smo kao „Moving Sidewalks”, pre nego smo se nazvali „ZZ Top”, jednom svirali ispred Džimija Hendriksa!
Odavno koristiš meksički pezos kao trzalicu. Hoćeš li probati srpski dinar za prvi beogradski koncert?
- Pezos je dobre debljine, a odnos metalne pare sa metalnom žicom gitare poboljšava rezonansu. To je bilo jeftino, a dobro rešenje. Definitivno ću razmotriti mogućnost da sviram dinarom kada stignemo.
Čuvene brade
Da li je stvarno kompanija „Gillete” 1984. Dastiju i tebi ponudila po milion dolara da za reklamu obrijete brade?
- Znaš, ne bi nam ostalo puno novca da smo tokom proteklih 25 godina redovno morali kupovati brijače i penu za brijanje. Možda bismo imali po 30 dolara, a šta bi bio smisao svega toga? Redovno odbijamo takve ponude.
Karte u prodaji
Skopska „Avalon” produkcija sa zadovoljstvom ističe veliko interesovanje publike iz celog regiona za beogradsko gostovanje trija „ZZ Top”. Na osnovu do sada prodatih ulaznica očekuje se da će u „Beogradsku arenu” doći više hiljada pristalica bluza i hard roka iz Hrvatske, Bosne, Makedonije i Crne Gore. Ulaznice koštaju 1.990, 2.990 i 3.490 dinara.
Izvor: Blic
http://www.blic.rs/zabava.php?id=112788
Let there be rock.