Šta je novo?

Moravski koridor E-761 (Pojate - Preljina)

Na aplikaciji Waze je petlja Koševi postala "prohodna". Da li je zaista otvorena, ima li neko informaciju sa terena?

Не верујем. Путеви Србије објаве увек такве промене у својој апликацији.

Zatrpava se staro korito Zapadne Morave u Grdici kod Kraljeva.

C5B2CE6B-886A-4BB4-8A79-148019F6A518.JPEG

07565104-7C96-405C-9F27-EC6E988ACBB4.JPEG

Mislim da će tek da se otvori tema Moravskog koridora, o dokumentaciji uz koju grade, o otimanju imovine.. Jako je teško kada vam neko oduzme 4 pune i več petu godinu života. Borite se a u svemu ste poštovali zakon.
Pre nekoliko dana upali su na imanja/polja u susednom mestu, koja su vlasnici čuvali jako dugo. Ne znam, ja ovo više ne mogu da razumem, da je sve ovo moguće raditi u jednoj zemlji.
I sada svi ti kamioni sa peskom koji tamo uzimaju prelaze celog dana preko našeg privatnog puta. Bukvalno je kao u košnici.
Juče su stavili ispred našeg puta znak za ogranićenje brzine na 10. Kao da je naš put u državnoj a ne u privatnoj svojini.
Od republčke građevinske inspekcije, ništa. Načelnica te inspekcije je u Kraljevu, ali niko da dođe na teren.

Žao mi je što sam svedok svemu ovome.

Dodatna informacija za susedno mesto, /radi se o mestu Podunavci/ - radi se o eksproprijaciji vezano za pozajmište 16. Te parcele ne mogu predmet potpune već samo nepotpune eksproprijacije, ali izgleda da ovde neko pokušava da trajno promeni svojinu na RS., tj. na državnu. Jedan vlasnik je uhapšen (opština V. Banja), pa pušten. Ali uhapšen tako što je bačen na zemlju. Ovo su informacije od vlasnika tih parcela. Kažu da se dnevno izveze 6000 kubika peska.
Inače taj pesak vuku preko našeg imanja.

Ponovo mi je danas prišlo obezbeđenje Bechtel Enka /nova firma je u pitanju/ i zatražilo da "ne izlazim na trasu radi moje bezbednosti". Uvek ista proča. Objasnih gospodinu da sam ja na mom putu. I da nije put na trasi, već je trasa na mom putu.
Prelazak vozila preko puta moje porodice danas:
1737800433536.png
1737800728484.png
1737800852059.png

Koliko dnevno prođe ovih kmiona sa peskom, ne može se ni izbrojati.

@vra

Iskreno mi je žao ti i tvoja porodica prolazite kroz sve ovo. Ali moram da kažem da se slažem s nekima forumašima – previše ideš u detalje i ljudi se pogube dok pokušavaju da shvate šta je vaš glavni problem.

Pročitao sam sve što si pisala i ako sam dobro pohvatao, ovo su ključne stvari:
1. Behtel Enka ulazi na vaš posed bez odobrenja, i to nije rešeno eksproprijacijom.
2. Uništen vam je prilazni put i imanje, pa ste bukvalno odsečeni.
3. Pokrenuli ste upravne sporove, ali niko ne haji za to i radovi se nastavljaju.
4. Dokumentacija je lažirana, a dozvole su izdate kao da je sve u redu.
5. Institucije ćute: Policija, inspekcije i svi ostali vas ignorišu.
6. Rizik od poplava: Radovi su pogoršali situaciju s vodom.

S obzirom na to da je autoput već u odmakloj fazi, mislim da je nerealno očekivati da sad nešto vrate na staro ili da pomeraju trasu. Greške su napravljene, ali sad je kasno za ispravljanje.

Možda bi bilo najbolje da se fokusiraš na dve stvari:
a) Da vam izgrade novi prilaz do kuće i reše problem s poplavama. Ovo bi trebalo da bude prioritet.
b) Da tražite naknadu za uništenje imovine i sve štete koje ste pretrpeli. Ovo će verovatno morati pravnim putem.

Verujem da vam treba advokat specijalizovan za imovinska pitanja – teško ćete ovo sami rešiti.

Ako želiš ovo da teraš do kraja onda bih predložio da okačiš post negde gde više ljudi može ovo da pročita (recimo reddit), u nadi da će otići viralno i da će mediji pokupiti ali će morati priča da se uprosti maximalno. Možeš se javiti u PM pa mogu da ti pomognem da zajedno sročimo to.

I još jedno: probaj da dođeš direktno do šefa projekta Moravskog koridora. Možda stvari mogu da se reše brže ako se kontaktira "prava" osoba. Ne verujem da im je cilj da jedino vas ovako maltretiraju a ako im pristojno izneseš svoj problem i šta očekuješ da se uradi da ga reše (batali sad institucije, dozvole, zakone i prijave koje ste podnosili) postoji veća šansa da se ovo brže završi i da se vratite normalnom životu.
Jeste uprošćeno ovako, ali bitno je da napišem kako rade. Ovako kako si napisao je istinito, ali surovo istinito.
Poseban vid poniženja je što su nam upali na privatni posed uz policiju.
Ne mogu da prihvatim da oni ignorišu sve, jako puno vremena je uloženo u tužbe. Tužbe pokrenute kod Upravnog suda u Beogradu su izuzetno obimne.

Ne mogu da ignorišu pokrenute upravne sporove. Primer za jednu tužbu - tu se ispituje zakonitost postupka eksproprijacije. Ako se dokaže da je eksproprijacija nezakonita za naše parcele, nezakonita je za sve, od Pojata do Preljine (pozivali su se na isti akt svuda...). Zato isuzetnu odgovornost ima Mgsi jer je izadlo dozvolu Koridorima. Oni nemaju pravo svojine. Kako možete da gradite na tuđem?

Imanje nam je upropašćeno, obezvređeno. Naravno, nedostaje tužba protiv izvođača.

Mi smo 2021.g. dostavili nadležnima sve vezano za akt na koji se pozivaju u eksproprijaciji. Ćutali su.

Tu je i emotivni deo.. Kada znate da nemju nikakav osnov da uđu na imanje, a onda gledate nasilnu otimačinu....

@vra

Iskreno mi je žao ti i tvoja porodica prolazite kroz sve ovo. Ali moram da kažem da se slažem s nekima forumašima – previše ideš u detalje i ljudi se pogube dok pokušavaju da shvate šta je vaš glavni problem.

Pročitao sam sve što si pisala i ako sam dobro pohvatao, ovo su ključne stvari:
1. Behtel Enka ulazi na vaš posed bez odobrenja, i to nije rešeno eksproprijacijom.
2. Uništen vam je prilazni put i imanje, pa ste bukvalno odsečeni.
3. Pokrenuli ste upravne sporove, ali niko ne haji za to i radovi se nastavljaju.
4. Dokumentacija je lažirana, a dozvole su izdate kao da je sve u redu.
5. Institucije ćute: Policija, inspekcije i svi ostali vas ignorišu.
6. Rizik od poplava: Radovi su pogoršali situaciju s vodom.

S obzirom na to da je autoput već u odmakloj fazi, mislim da je nerealno očekivati da sad nešto vrate na staro ili da pomeraju trasu. Greške su napravljene, ali sad je kasno za ispravljanje.

Možda bi bilo najbolje da se fokusiraš na dve stvari:
a) Da vam izgrade novi prilaz do kuće i reše problem s poplavama. Ovo bi trebalo da bude prioritet.
b) Da tražite naknadu za uništenje imovine i sve štete koje ste pretrpeli. Ovo će verovatno morati pravnim putem.

Verujem da vam treba advokat specijalizovan za imovinska pitanja – teško ćete ovo sami rešiti.

Ako želiš ovo da teraš do kraja onda bih predložio da okačiš post negde gde više ljudi može ovo da pročita (recimo reddit), u nadi da će otići viralno i da će mediji pokupiti ali će morati priča da se uprosti maximalno. Možeš se javiti u PM pa mogu da ti pomognem da zajedno sročimo to.

I još jedno: probaj da dođeš direktno do šefa projekta Moravskog koridora. Možda stvari mogu da se reše brže ako se kontaktira "prava" osoba. Ne verujem da im je cilj da jedino vas ovako maltretiraju a ako im pristojno izneseš svoj problem i šta očekuješ da se uradi da ga reše (batali sad institucije, dozvole, zakone i prijave koje ste podnosili) postoji veća šansa da se ovo brže završi i da se vratite normalnom životu.
Da napišem i to da smo upoznali šefa projekta.
Pozvali su nas Koridori na razgovor ali kada, kada sam dostavila MGSI dokaz iz naše opštine da Koridori nisu imali rešene imov.pravne odnose sa nama (početkom prošle godine).
Još tada je ta dozvola trebalo da "padne", MGSI je trebalo odmah da reaguje po službenoj dužnosti, ali nije.

Ništa nije rešeno u tom razgovoru.

To što se lažira dokumentacija, vrlo je bitno, jer tako uništavaju naše imanje.

Do nas imate parcelu koje u dozvoli nema, u vezi nje mi je i prećeno..Ali kada radite u Koridorima ili CIP-u, eto...da ne pišem dalje, muka mi je od svega šta nam rade i šta proživljavamo.

Ovih dana se borimo da im ukažemo da će sadašnjim radovima da nas poplave. ja ne znam, prosto se pitam kako neko ovako može da ignoriše sve.. A već su nas poplavili. Dolazio je zamenik šefa projekta sa predstavnikom vodne inspekcije... I ništa. Vidimo da ne odustaju od usmeravanja vode ka nama, u našu baru /to nije ni potok../.

Da dodam da smo, po savetu advokata uvek bili za razgovor, ali smo dobili jedno veliko ništa. Čim su oni ušli sa policijom kod nas, jasno je ka čemu idu.

Tu je i emotivni deo.. Kada znate da nemju nikakav osnov da uđu na imanje, a onda gledate nasilnu otimačinu....
Мени ово и даље није јасно. Ниси ниједном објаснила шта је разлог због кога је твоју парцелу немогуће експропријатисати?

Vrh