Šta je novo?

Moravski koridor E-761 (Pojate - Preljina)

Колико видим, председник општине се ипак обратио људима у Врњцима, који остају без пролаза, одсечени, и обећао им је надвожњак.

Ко се разуме у пројектовање, у урбанизам, у зонирање површина, не схвата на који начин је траса кроз нашу општину уопште одређена. Али правила у пројектовању нису тема овде, већ проблеми које прави непоштовање закона.

VRA verovatno se pozivaju na član 69 Stav 9 Zakona o planiranju i izgradnji kada predaju za GD:
1734600240996.png

1734607999839.png

Просто не могу да верујем да нису навели да постоје покренути управни спорови на овом ауто-путу. Ради се о сектору/поддеоници 6, то је део средње деонице.
И Мсги, и Мфин, и Коридорима, и нашој Општинској управи, и ЈП Путеви Србије, и председнику Владе, и надзоррном органу, РГЗ-у, Заштитнику грађана,..., свима сам доставила допис из Управног суда у Београду везано за покренуте спорове, ниједан није окончан. Ради се о споровима против Мфин и Мсги, где се испитује законитост коначних управних аката.

Iskreno mi je žao što imate probleme takve vrste, evo lično pokušavam da shvatim u čemu je problem i ne polazi mi za rukom. Da li je problem u policiji, izvođaču koji je devastirao put koji koristite? Ili je pak problem u eksproprijaciji, ceni?
Jel možete da sve ove postove obuhvatite i napišete konkretno koji problem imate, da bi vam se javio eventualno neko ko može da vam pomogne?
Pišite redakcijama televizija, sigurno postoji medij koji će preneti vaše iskustvo i problem. Lično bih energiju usmerio u tom smeru, angažovanju advokata, možda čak i nekog YT influencera koji će snimiti vašu priču i preneti je onako kako treba.
Покушаћи касније да све поједноставим колико могу.

ajde da i ja iz svog ugla kazem moje misljenje na tu situaciju
vidim da se svako malo ova gospodja ili gospodjica zali da je njihov put stavljen van funkcije i da se ne moze koristiti
vidim da postoji problem ali nikako da procitam informaciju, da li je prilikom trasiranja autoputa projektant tom dijelu sela ostavio negdje nadvoznjak ili podvoznjak
jer je nemoguce da se ostave svi postojeci putni pravci,nego se na dijelovima trase prave podvoznjaci ili nadvoznjaci
drugo takodje me interesuje da li postoji tu problem sa kucama ili samo sa prolazom preko toga pravca
da li se radi samo o vasoj kuci ili tu ima jos kuca koje ne mogu da se koriste tim putem
i jos samo da li su vas kontaktirali i i rekli kuda se pravi nadvoznjak ili podvoznjak
i da li su vam ponudili bilo kakvu sumu za otkup vase parcele,
jos samo da kazem,sta vi trazite da stanje ostane tako da parcela ostane u vasem vlasnistvu ili da ipak dobijete ponudu za otkup parcele
izvinite ali stvarno vidim da ste razocarani ali ja sam zbunjen jer ne mogu da shvatim sta vi vidite kao krajnji povoljan ishod za vas i vasu porodicu
zelim vam da u najkracrm roku ispunite svoje potrebe i vratite se normalnom zivotu,i da autoput bude samo ruzna uspomena

Dotična članica foruma je koleteralna šteta onih koji su zbog otkupa zamajavali državu i stopirali svaku dalju gradnju.
Gde je to bilo beskonačno natezanje u cenkanju za nerealno visoke cene, najčešće uz nagovor njihovih advokata i njima sličnima.
Zato je i donesen zakon tipa "ako nema odmah brzog dogovora oko cene ide se u gradnju a natežite se i sudite koliko hoćete".
Jer takvim cenkanjem pojedini likovi su prolongirali završavanje velikih projekata, koji ipak imaju prioritet za funkcionisanje cele države.

vlasto
da li to znaci da je njima osiguran novi pravac koji mogu da koriste da bi mogli da zive normalno
i da li je njima vec bio ponudjen otkup puta ,ali oni nisu zadovoljni sa ponudom
po meni je bitno da imaju novi pristup ,a za otkup ce se vec morati zavrsiti ovaj postupak
naravno da se ova clanica foruma bori da dobije najvecu mogucu ponudu,mislim i da bi svi od nas tako uradili
ali onda se ne bi ovdje zalila jer se to sve zavrsava u sudu izmedju sudije i advokata ,brzo se zavrsi samo ako pristanes na prvu ponudu
ispade onaj vlasnik parcele iz koseva naivan on odmah pristao i jos zadovoljan kaze realno su mu isplatili imovinu
malo sam se raspisao danas jer sam malo malo vidio postove ove gospodje i njene probleme a nemam informaciju
da li je upoznata sa novim pravcem i da li je dobijasla ponudu od puteva srbije
i jos je nemam

ajde da i ja iz svog ugla kazem moje misljenje na tu situaciju
vidim da se svako malo ova gospodja ili gospodjica zali da je njihov put stavljen van funkcije i da se ne moze koristiti
vidim da postoji problem ali nikako da procitam informaciju, da li je prilikom trasiranja autoputa projektant tom dijelu sela ostavio negdje nadvoznjak ili podvoznjak
jer je nemoguce da se ostave svi postojeci putni pravci,nego se na dijelovima trase prave podvoznjaci ili nadvoznjaci
drugo takodje me interesuje da li postoji tu problem sa kucama ili samo sa prolazom preko toga pravca
da li se radi samo o vasoj kuci ili tu ima jos kuca koje ne mogu da se koriste tim putem
i jos samo da li su vas kontaktirali i i rekli kuda se pravi nadvoznjak ili podvoznjak
i da li su vam ponudili bilo kakvu sumu za otkup vase parcele,
jos samo da kazem,sta vi trazite da stanje ostane tako da parcela ostane u vasem vlasnistvu ili da ipak dobijete ponudu za otkup parcele
izvinite ali stvarno vidim da ste razocarani ali ja sam zbunjen jer ne mogu da shvatim sta vi vidite kao krajnji povoljan ishod za vas i vasu porodicu
zelim vam da u najkracrm roku ispunite svoje potrebe i vratite se normalnom zivotu,i da autoput bude samo ruzna uspomena
Ja sam skapirao da nije problem nikakav put već lova,hoće više zato se sude...

ma nije lova u pitanju
onda bi ona cutala i cekala da advokat zavrsi posao
kakve koristi moze imati od pisanja po forumu
nisam cak ni cuo da se zale negdje na ovom potezu
osim ovog njenog usamljenog slucaja
ali mislim da ce oni svakako biti isplaceni i da nema nista od toga da ce se autoput zaustaviti zbog njenog vlastitog puta
ali cekam da nam odgovori na moje konstatacije u proslim porukama
pa cemo onda znati pravu pozadinu postupka

И дошли су поподне и у овај крај.. Паркирали су кран на парцели до нас. Овде су већ дуже време радови обустављени,.. И вечерас, машине су ту. Уз покренут управни спор за поништај ове дозволе.
И уз покренут управни спор против Минист. финансија, везано за експропријацију.
Све што могу да напишем је да се они понашају као да тих спорова нема, као да је наша парцела експроприсана, као да није у нашој својини.

Поглед на наш пут данас по повратку кући... Да напоменем да парцеле поред нас, преко које прелази жути кран, НЕМА у грађевинској дозволи, а управо са те парцеле се гура багером песак на наш пут.
Ко се разуме у дозволе, зна да се не могу изводити радови на парцели која није наведена у решењу о грађ. дозволи. Грађевинска инспекциј је требало да реагује поводом тога, ради се о огромној парцели до наше.
Везано за нашу парцелу, требало је да нареди обуставу радова и да се песак уклони са ње, Та инспекција не доставља одговор, зашто је то проблем, нека га достави па нека је и негативан, ако налази да грешим. Ћутање..
1734635629305.png

Јесмо, поднета је тужба за сметање поседа прошле године у прописаном року. Шта се дешава? Основни суд у Краљеву, Судска јединица у Врњачкој Бањи без одржане расправе и изласка на терен наводи да су наше парцеле експроприсане, буквално препишу шта Коридори у одговору напишу, без иједног доказа, без решења које то доказује. Решење са правом жалбе Вишем суду у Краљеву нам се доставља преко извршитеља.. Како је наш пут једини прилазни пут нашој кући /реко туђег поседа свакако и не желимо да идемо/, суд није могао да нас остави без прилаза и шта ради - доноси меру да нам се омогући пролаз преко те парцеле, за који тај суд тврди да је у "јавној",својини.

Дакле, испаде да ми треба до куће да дођемо преко ауто-пута, што довољно говори о законитости градње овог објекта. Наша путна парцела није у државној већ у приватној својини,. Суђење чија је суштина у хитности, траје и даље. Од прошле године траје то суђење, са жалбама Вишем суду, где се једноставно игнорише све што достваљамо. Али, Коридори "ТВРДЕ" да је решење о експропријацији коначно и извршно. Када затражите по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја да доставе такво решење, не достављају га, јер ми смо поштовали све поуке о правном средству. Поравнање које има снагу извршног решења нисмо потписали...

Ми у том поступку буквално доказујемо да су парцеле у нашој својини, што оба суда одбацују (Виши и Основни..). тврдећи да су експроприсане. Дакле суд се уопште није бавио питањем државине.

Када смо тражили да суд прекине поступак док се не оконча управни спор против Мнистарства финансија, суд је од Управног суда затражио извештај о статусу наше тужбе против Министарства финансија, и суд добија одговор да спор није окончан.

На све то, суд Решењем одбија да прекине поступак и наводи да ће сам решити претходно питање, иако нема ингеренције за то, то питање је искључиво у надлежности Управног суда. И плус суд наводи да се ради о хитности? и ТЕК САДА се враћа на питање државине, које и јесте предмет тужбе. На жалост, наше парцеле нису стављене под заштиту.

Када у жалби на то решење наведемо да, ако суд тврди да су наше парцеле експроприсане, да је право наше својине (приватне) престало, тј. да није могуће повратити парцеле у пређашње стање, и да је онда требало да одбаци нашу тужбу, Виши суд доноси решење да жалба коју смо изјавили - користећи поуку о правном средству - није дозвољена.. Ето,
Да упростим ово. Суд (у В. Бањи) одбио је наш предлог за прив. меру, јер је навео да су наше парцеле експроприсане, То је навео БЕЗ иједног доказа. Коридори тврде тако. Али доказа нема.
Како је једна од тих наших парцела - заправо наш ЈЕДИНИ прилаз кући, суд (јер не сме да испадне да остајемо без прилазног пута) доноси меру где се нама омогућава пролаз преко ауто-пута. Да ли ово некоме јасно? Нама није. Ко би тражио пролаз преко ауто-пута?
Државином се није ни бавио.
И када добије доказ из Управног суда да парцеле нису експроприсане, (решење није правоснажно), што значи да је тај суд потпуно погрешно утврдио чињенице, суд наводи да ће сам решити питање које решава Управни суд...Што по закону не може.
И тако је наш посед остао незаштићен, надам се да је јасније.

Ако је неко био стрпљив и покушао да реши проблеме које нам ова траса прави, ми смо били.. У нашу Општинску управу смо ишли заиста не знам колико пута. Никакве воље није било са друге стране за решавање нашег питања. Дешавало се да дођемо на заказани разговор и да се вратимо кући. Зашто је тако, то могу само да нагађам.

Позиција трасе према нашем стамбеном објекту је таква да нам се уништава имање потпуно. Остајемо без подвожњака, (не само ми већ и куће са ове стране трасе, остајемо окренути Морави..). Како у породици имамо стручњаке, могли су са нама да разговарају, да реше проблеме које траса прави. Нису желели.
Испред наше куће су већ започели градњу моста, која је била заустављена - до данас.
Тај мост се прави изнад потока, који ми мештани зовемо "бара", јер је то стајаћа вода.
И исправљајући поток, мост окрећу баш ка нашој кући.
Поток ту треба да ПОД ПРАВИМ углом скрене, што је физички немогуће, вода ће ићи на наше имање.. На том месту, јер траса ТРАЈНО прави проблем са поплавама, већ су два пута прокопали трасу да пусте воду са друге стране, где - нама на имање.

Писала сам и захтев за изменом плана на овом делу, јер место је познато као плавно подручје. Без конкретног разлога, одбијен је захтев.
На терену сам о свему овоме разговарала са надз. органом, тј. представником фирме Л. Бергер..

Од локалног потока који иде испед наше куће, замислили су да направе широк и дубок КАНАЛ за скупљање вода. Ово може да разуме неко ко зна шта је поплава и како та прљава вода затрује терен. Након што су нам пустили воду прошлог маја на имање, око 5-6 месеци смо се борили са влагом у кући...На све ово, нико не реагује.
Али сам се врло заинтересовала за питања заштите животне средине, коју Коридори треба да поштују.

Фотографисано са нашег моста (изнад потока) прошле године у јуну, пре него што је била издата грађевинска дозвола и потврђена пријава радова (20.07.2023.г.). /имали су привремену грађ. дозволу за припремне радове, која је ткђ. тужена/
Бехтел копа земљу на суседној парцели и прави канал од потока, ширине дупло веће од ширине нашег моста. Одатле се вода изливала и изашла на наше ливаде. Да пишем о упропашћеној земљи, трави?...Може ли канал са водом бити шири од ширине моста? Срећа па до сада није било обилних падавина као тада...
1734640923507.jpeg

Траса буквално полови наше место и трајно нас угрожава поплавама. Све то је предочено надлежнима...Право питање је зашто је траса прошла кроз насеље, за то би требало имати стручно оправдани разлог. Замислите да овако траса прође кроз Врачар... Али ваљда се рачуна да када је сеоско насеље, није нека штета. Терен је овде неодговарајући, ниво подземних вода висок. Све то је предочено..Повољнија опција је била у пољу, где је требало да прође претходним планом.
Тима би све куће у овом месту биле заштићене од изливања З. Мораве. Река је некада изливала и до саме пруге, тј. до магистрале.
У пољу у Подунавцима се конст. врше ископи земље за трасу ауто-пута. Ту су направљене огромне рупе.. Шта је са реком и како ће се она на даље понети, не знам....

Фотографије изливања Мораве из 2014.г. :
1734641735788.jpeg

1734641774724.jpeg

Ова вода је већ била у многим двориштима тада. Замислите да је још мало надошла, а са друге стране траса, ко ће бавити нама тада, када ни сада ова питања никог не занимају?

Нас је вода која је надошла са брда 2023.г. оваквом позицијом трасе (и наше суседе) два пута поплавила прошле године, да ли је неко одговарао за ово?
1734642471695.png

Да ли се овако сме угрожавати природа? Да ли се поток сме претворити у канал?

Предложили смо позицију трасе која би тангирала насеље и тиме нас заштитила од будућег изливања воде:
1734643615911.png

Много породица, наших суседа, подржало нас је потписима...

Зашто ово пишем? Зато што ова борба траје од 2020.г.. Неко се борио за ово место, није суштина само у продаји свог имања.
Не осуђујем људе који су оберучке прихватили ту опцију, али ето, наш пут је био другачији.

На све на шта смо указивали надлежнима, првенствено мислим на Мгси, није реаговано.

И првенсвено се борба водила за поштовање закона, али и заштиту животне средине.

Али... Ево докле смо дошли, буквално рад на силу преко нашег имања. Од априла прошле године, насилног уласка Бехтел Енке на наше имање, уништења имовине. Ми смо се обезбедили тужбама, овде нису могли да раде. Али закон овде није поштован. Сада је наше имање обезвређено, живот нам је потпуно промењен, а борба је буквално даноноћна. То је жалосно.. Јако пуно непријатности смо истрпели...
Али, да се вратимо на чињенице везано за грађевинску дозволу за овај сектор.

Члан 34. Закона о експропријацији дефинише када корисник експропријације може ступи у посед експроприсане непокретности - даном правоснажности одлуке о накнади, односно даном закључења споразума о накнади за експроприсану непокретност, ако овим законом није друкчије одређено.

Министарство финансија може и пре правоснажности, уколико је то неопходно због хитности изградње одређеног објекта или извођења радова, да дозволи ступање у посед. Али да би се дозволило ступање у посед, неопходно је да корисник експропријације претходно утврди потребне елементе за одређивање висине накнаде. /члан 35 Закона о експропријацији/

Код нас таквог акта Минист. финансија нема, везано за наше парцеле. На њих је корисник експропријације увео извођача а да чак никакво вештачење није рађено. Нису утврђени елементи потребни за одређивање накнаде.

Такав акт се прилаже у пријави радова. Дакле или треба правоснажно решење, или акт Мфин о увођењу у посед /Закон о планирању и изградњи, члан 148,, Правилник о поступку спровођења обједињене процедуре.. члан 31, став 4, тачка 2).

Код нас нема ниједног од ова два акта, ни правоснажног решења, ни акта Мфин о увођењу у посед.

Везано за Закон о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима ради реализације пројекта изградње инфраструктурног коридора аутопута Е-761, деоница Појате-Прељина - на који се позива у овом поступку експропријације, и посебно тачку 14., опет је такав акт Мфин неопходан за ступање корисника експропријације у посед. /Оквир расељавања и обнове егзистенције за Моравски коридор../

1734651023708.png

Али суштина онога што је битно за ове издате дозволе за поддеоницу 6, је то да су у тим решењима приложили уверење о решеним имовинско-правним односима инвеститора на том сектору, које је ВАН СНАГЕ. Општинска управа општине Врњачка Бања је издала нетачно уверење о решеним имов.правним односима на непокретностима на том сектору из 2021.г.. Ми смо дошли до новог уверења тог органа, из 2022.г. у коме су наше парцеле изостављене. То смо приложили Минист. грађевине одмах када су издали прву дозволу од 06.02.2023.г., но они су потврдили пријаву радова коридорима.
Исто нетачно уверење, иако сам већ приложила уверења из Управног суда о покретању спорова, а онда и након издавања грађевинске дозволе од 29.06.2023.г. поново је приложено у грађевинској дозволи од 29.06.2023.г.. И опет сам реаговала, и опет је то министарство потврдило пријаву радова Коридорима.
Министарство грађевине је два пута издало дозволу инвеститору који нема решене имовинско правне односе на непокретностима на овом сектору, а приказано је да има.

По захтеву на основу Закона о слоб. приступу иинформацијама од јавног значаја, коначно добијам и лично то НОВО уверење које је издала наша Општинкса управа године 2022.г.. То је исти док. који сам ја доставила, али сада је то директно достављено мени од органа који је то уверење и издао.
На све ово Министарство грађевине није имало никакву реакцију по службеној дужности, или већ.. Ништа није значила чињеница која доказује да је у обе дозволе приложено не само нетачно (јер су га они исправили новим уверењем из 2022.г.), већ и у верење које је ван снаге.

gospodjo
ja se duboko izvinjavam vec ste opteretili temu vasim problemom, ali meni jos nije jasno da li vi zelite da vam isplate parcelu ili zelite da oni obustave radove i da se autoput ne radi
da li vam je neko predlozio alternativni pravac i visinu naknade i ako jeste cime niste zadovoljni pa ste podneli tuzbu
nazalost neko je vec napravio projekat koji ide tuda i njima jedan pristupni put nije primarni problem, oni su u obavezi da vam obezbjede alternativni pristup kao i ostalim ziteljima toga naselja.kao i naknadu za uzeto zemljiste,na koje vi mozete angazovato strucnu osobu za procenu visine naknade ako niste zadovoljni istom

Vrh