Šta je novo?

Modernizacija GSP-a

becks89":2lkiy1wd je napisao(la):
direktor":2lkiy1wd je napisao(la):
Beks 89 evo ti citat sa druge teme oko povezivanja displeja i bus plusa aparata i ispisivanju stanica na unutrasnjem displeju nadam se da ce i najva zvucna ici kao u novim tramvajima jer je to moguce u solarisima imaju zvucnike
Александар":2lkiy1wd je napisao(la):
Ta ideja ispisa sledeće stanice na unutrašnjem led-dot displeju u autobusima bi trebala biti uskoro realizovana.

Aman čoveče, nemoj da me učiš kad ni sam ne znaš. Da bi objedinio dva softwera, potreban je treći. Ja ne govorim da nije moguće, već da to košta puno i da je komplikovano. Jeftinije je nadograditi NovaBus softver displeja, nego praviti treći softwer da poveže već postojeća 2. Ili ćeš da me nabediš da bolje znaš moju struku od mene?
Uskoro nije vremenski rok!
B-tuta bi trebao da se javi, to je njegova struka.

Tačno je da je potrebna softverska intervencija, ali nije tako komplikovano iz razloga što su BusPlus terminali zapravo opremljeni linux operativnim sistemima. Iz busplusa imam informaciju, a i član nikoleta je napomenula da se na tome radi. Čak i Solaris i bez intervencije GSP-a tražio da unutrašnji displeji budu povezani sa busplus sistemom. Novatronik i Kentakart imaju kooperaciju, s toga očekujem da će biti urađeno nešto po tom pitanju.

Niko ne obavezuje bus plus da svoju opremu ustupi, a serveri su tu najmanji problem. Glavni problem su razni propusti u oba softwera, a pitanje je koliko je moguće modifikovati oba softwera.

Само без музике у возила, будем ли чуо неки фолк чупам звучник па шта буде. Укуси су различити па је боље да је нема.

Nemaš razloga za brigu, u Kosmaju trenutno rade na signalizaciji, sudeći po količini posla i ažurnosti pogona, na posao postavljanje zvučnika bi mogli preći kroz nekih 4, 5 godina...

Direktna (ali možda ne najnovija informacija) je da Apex traži 15.000 evra za povezivanje displeja (i spoljašnjih i unutrašnjih) na autobusima. Takođe je interesantno, ali ovo opet kažem potpuno nezvanično, to što Apex troškove pravda činjenicom da će displeji koristiti informacije o stajalištima, a na te informacije, kako Apex tvrdi, ima autorsko pravo. :roll:
Jasno je da je stvar u tome što je zaista potrebno napraviti treći softver kao vezu između postojeća dva, a paralelno iz Novatronica poručuju da su veoma radi da odrade ceo posao i da već imaju ideju kakve bi izmene u svom softveru u displejima napravili, kako bi pravljenje trećeg programa koji spaja displeje i Bus plus sistem bilo maksimalno pojednostavljeno. "Treći" program bi definitivno pravio Apex.

Stvari su zapele po običaju kod finansija, ali videćemo da li će biti nekog pomaka.

Direktore nadam se da si konačno shvatio neke stvari? Pošto su adekvatni članovi potvrdili moje "neadekvatne" i netačne postove...

U svakom slucaju, Apex ce traziti pare za izmenu njihovih aparata, kao i koriscenje "autorskih prava" za stanice. Jedino da se napravi treci uredjaj, u saradnji sa Novatronicom koji bi radio na slicnom principu kao busplus, znaci GPS i ubacene linije sa stajalistima. Tako bi se izbegao dodir sa Apexom, jer se u sustini samo menjaju displejevi, unutrasnji i spoljasnji, koji su od Novatronica. Ujedno bi se smanjio trosak od Apexa.

hmm
Ovo je klasican spin...
Sta ako je potreban medjusoftver?
Oce neko da mi kaze da je to veliki i zahtevan posao? Dajte ljudi nemoj se pravimo ludi. u 21 veku to nije nikakav problem, a sve se mistifikuje da bi se maznula lova.
Ova prica o `autorskim pravima` je tek suluda (naravno ako je istinita).
Pa nisu oni autori stajalista, Eto posto ispisuju imena stanica koje nisu njihovo vlasnistvo, tako da po tom osnovu dodju gradu po objavi 10 din (po validatoru ;-) )
(Mozemo i tako da postavimo stvari, zar ne? ( i kao rezultat da natermo Apex i `kompaniju` da se povuku, sto bi svakako bilo najbolje za ceo sistem)

Ajde sedi napravi kad je to tako lako. Slušam tebe i direktora sa tim "konstatacijama" a verujem da ne znate 3 programska jezika da nabrojite.
Kakav međusoftwer, taj termin prijatelju ne postoji. A uzmi pogledaj cenu softwera, gotovi ne postoje ispod 15000€.
Za autorska prava se slažem u potpunosti.

Becks89,

Имамо ми човека на форуму из те струке, штета што није више активан. Причали смо јако давно на ту тему. Тај међусофтвер може за један викенд да испише и програмира студент друге године ЕТФ-а према томе, не филозофирајмо више о томе.

У питању је чист јавашлук Дирекције, Апекса, Града Београда и ГСП-а

becks89":e34h14py je napisao(la):
Ajde sedi napravi kad je to tako lako. Slušam tebe i direktora sa tim "konstatacijama" a verujem da ne znate 3 programska jezika da nabrojite.
Kakav međusoftwer, taj termin prijatelju ne postoji. A uzmi pogledaj cenu softwera, gotovi ne postoje ispod 15000€.
Za autorska prava se slažem u potpunosti.

Ево ја знам пар програмских језика... овде није проблем у софтверу, већ је проблем у уговору.
Колико год нешто било технички захтевно, а ово није, на овако великом уговору решава се клаузулом о "одржавању и актуализовању" софтвера.

Овај уговор личи на SaaS/IaaS по начину на који је направљен (ако сам добро разумео они узимају неки проценат од карата за нешто). Питање је шта је то нешто?! Унапред се ограђујем, не знам детаље уговора, али ми је логично да када узимају проценат за "нешто" то мора да је неко одржавање.

Под одржавањем можемо да подведемо: оперативно управљање системом, одржавање софтвера, одржавање хардвера, све индиректне или директне активности настале инсталацијом система тј. преузимањем обавезе извршавања услуге (рецимо продаје карата).

И да се разумемо, са слабим уговором APEX може без икаквих проблема да игнорише напредак и конкуренцију на тржишту и да задржава систем (цео систем / услугу; не само софтвер) на иницијалном нивоу. То је потпуно легитимно.

Међутим, сигурно је да у том случају не говоримо о озбиљној компанији која тржишно послује и води рачуна о својим клијентима и развоју пословања. Сви волимо да добијемо тај степен више, то нешто што можда и ниси очекивао... а праве, озбиљне компаније воде рачуна о томе.

stf":3mbivqpl je napisao(la):
Becks89,

Имамо ми човека на форуму из те струке, штета што није више активан. Причали смо јако давно на ту тему. Тај међусофтвер може за један викенд да испише и програмира студент друге године ЕТФ-а према томе, не филозофирајмо више о томе.

Svi sve znate, pomozite Beogradu uradite taj "jednostavni" softwer.
Apex nema obavezu da učestvuje u ovome, to koči celu stvar.
DGoran koliko si programa uradio koristeći to znanje?

becks89":3vdvc13c je napisao(la):
stf":3vdvc13c je napisao(la):
Becks89,

Apex nema obavezu da učestvuje u ovome, to koči celu stvar.
DGoran koliko si programa uradio koristeći to znanje?

Veruj mi sasvim dovoljno... :) Da, jesam iz te oblasti.

Inače, sasvim se slažem sa ocenom da je ovo trivijalan zadatak, samo još jedan output ka uredjaju koji će prikazati reultat. Može da se dogodi da je u pitanju čak i samo par linija koda, mada to zavisi od dizajna sistema.

Ako je sistem pametno napisan (nije isključeno i pored očajnog interfejsa), šta znamo ...
- sistem već zna na kojoj se GPS lokaciji nalazi tj. na kojoj je stanici
- sistem već prikazuje na svom displeju koja je stanica u pitanju
- LED display-i uglavnom komuniciraju sa kontrolnim jedinicama preko nekog od standarnih portova recimo RS232 (serijski port), ali ima i varijanti koje u sebi već imaju integrisane web servere i mrežne kartice, pa im se pristupa web servisisma direktno na IP adresu.
Šta god da je u pitanju, kada uredjaj prikaže stanicu na svom display-u, u sledećih par linija koda taj isti rezultat treba da pošalje eksternom uredjaju. Pravo da ti kažem, ovo je otprilike materijal za mlaku pokaznu vežbu na nekom kursu programiranja.

Pazi problem su displeji, ne bus plus. To je neka nadograđena beta verzija daleko je od gotovog.
Međutim ni bus plus nije bez mana, pre svega po meni bolje je dovršiti postojeća 2, koji će biti osnova novom softweru.
Ali sve to itekako košta...
P.S. ako nije tajna koje jezike znaš?

Ja licno srpski i makedonski najbolje znam i a little english :lol: :p :mrgreen:

Ja na kraju bih upravu a cifra od 15 000e je smjesna koliko je para ulupano ,sto se tice autorckih prava treba pogledati ugovor postoji zakon o autorskim pravima zavisi na sta se odnosi ,mislim da ovi iz apeksa koce gdje netreba a direkcija nece da pritegne
Hvala covjeku iz struke dGoranu na resvjetljavanju ,Programski jezici C++ recimo dazovem brata koji je diplomirao na ETFu da odradi samo nevjerujem da ima vremena da te igrarije
Beks89 za mene kao pravnika imam zavidno poznavanje iz oblasiti programiranja ,racunara itd nego javi se kad upises ETF

becks89":gd7yvciw je napisao(la):
Pazi problem su displeji, ne bus plus. To je neka nadograđena beta verzija daleko je od gotovog.
Međutim ni bus plus nije bez mana, pre svega po meni bolje je dovršiti postojeća 2, koji će biti osnova novom softweru.
Ali sve to itekako košta...
P.S. ako nije tajna koje jezike znaš?

Display je display, samo jedan "glupi" ili "manje glup" uređaj za prikazivanje nečega, to je jedan od osnovnih uređaja prema tome nema neke velike mudrosti. Naravno lošim projektovanjem sve može da se iskomplikuje do neslućenih granica. :)

Kada su programski jezici u pitanju, verovatno ću te iznenaditi kada ti kažem da je skoro pa nebitno koji programski jezik neko trenutno koristi. Kada jednom "uđeš u fazon" prebacivanje između jezika je pitanje par nedelja. Nakon 2001,2,3. godine "programski jezici" postaju manje više Lego.

Kada kažem da je software postao Lego, ne mislim ništa loše pod tim, naprotiv došli smo do tog nivo zrelosti "programskih jezika" da sada možemo da se posvetimo tome da rešenja izgledaju i funkcionišu shodno čoveku a ne obrnuto. Inače, prave aplikacije su one za koje ti ne treba nikakav trening.

Nego da se vratimo na Modernizaciju GSB-a. :)

Da li će se ikada iskoreniti bezobrazluk da se vrata otvaraju 30 metara pre stanice npr. kad stanu dva autobusa i treći da ne bi čekao zaboga duže otvori vrata dole pa ko stigne stigne... Ajde dobro ja, potrčim, ali šta će ljudi sa decom, starija lica? A to je redovna pojava.

Da, to je vrlo lako iskoreniti, samo treba umesto ovde, da se to pitanje uputi na pravu adresu. I kad svi oni kojima to smeta,i desi se, iste prijave, tad ce se i resiti to pitanje. Dok god se cuti, i prijavljuje vozilu koje naidje iza, te se na to drugo koje je uslo normalno u stanicu ospe paljba, dotle nece biti napredka. Srbi uvek na pogresna vrata kucaju.. :mrgreen: :mrgreen: :bash: :bash:

becks89":303rfn66 je napisao(la):
stf":303rfn66 je napisao(la):
Becks89,

Ja lično se ne pravim da sve znam, kao što sam i napisao u postu, pozivam se na znanje kolege iz pomenute oblasti i ono što sam napisao je i potvrdio naš novi član dGoran, takođe čovek iz pomenute oblasti te ne vidim ikakvu poentu ove tvoje rečenice ...

Pre bih rekao da si ti taj koji sve zna, od mehanike, preko limarije, bravarije, staklarije, inžiwera saobraćaja, pa evo dođostmo i do programiranja softvera. Pa ti si neki vunderkind izgleda.

Vrh