Zvučna signalizacija neophodna u javnom prevozu
Moguća obaveštenja i na engleskom jeziku
Autor: Sanela Kesegi
U velikim gradovima Evrope zvučna signalizacija u javnom prevozu već odavno postoji. Kod nas ona još uvek nije uvedena u sve linije gradskog prevoza. Istovremeno veliki broj slepih i slabovidih ljudi vozi se posebnim prevozom i njima bi uvođenje ovakve signalizacije veoma puno značilo. Kako saznajemo u GSP-u u svih 30 novih tramvaja ova signalizacija će biti uvedena kada se za to steknu neophodni uslovi. Međutim u starim tramvajima ne postoje tehnički uslovi da se ona uvede.
http://www.danas.rs/upload/images/news/2011/10/9/1411b_ocp_w380_h300.jpg
U savezu slepih i slabovidih Beograda kažu da veliki broj njih ljudi koristi javni prevoz.
- Slepe i slabovide osobe najčešće idu sa pratiocem, mada ima i onih koji se kreću samostalno i iz tog razloga bilo bi dobro da zvučna signalizacija postoji u tramvajima- kaže Nataša Vukelić, sekretar Gradske organizacije slepih Beograda.
Profesor engleskog jezika Tihomir Nikolić, je slep i samostalno se kreće po gradu. On kaže da je uvođenje zvučne signalizacije u tramvaje odlična stvar, koja bi potakla mnoge slepe ljude da počnu da se kreću po gradu samostalno, ali da ovo nije najveći problem koji oni imaju.
- Ulice su nama nepristupačne za kretanje i prvo bi trebalo rešiti ovaj problem, a tek onda uvesti zvučnu signalizaciju, ali svakako pozdravljam tu ideju. Takođe vozači prevoza vrlo često samo prođu pored nas, a da nas i ne obaveste koji je to broj prevoza- kaže profesor i dodaje da šta god se uradilo u gradu, da je slepim ljudima najvažnija saradnja sa ljudima koji vide i da njih treba edukovati da budu uslužni.
U GSP-u su nam rekli da kada bude proradila zvučna signalizacija na srpskom, gradska komisija će razmotriti mogućnost da se uvede i na engleskom. Što će omogućiti stranim turistrima da se snalaze u gradskom prevozu bez potrebe da saputnike vuku za rukav i pitaju na kojoj se stanici nalaze. Dejan Veselinov v. d. direktor Turističke organizacije Beograda, kaže da bi to bilo izuzetno dobro.
- Jedan od prioriteta Turističke organizacije Beograda jeste da prijateljski budemo nastrojeni prema stranim turistima. Ako postoji mogućnost da se uvede zvučna signalizacija na engleskom, koja će omogućiti stancima, ali i slepim i slabovidim ljudima da znaju na kojoj su stanici i kada treba da izađu iz prevoza, to je nešto što svesrdno podržavam- ističe Veselinov.
Jedan od stanih turista koji je već drugi put u Beogradu i još uvek ne govori dovoljno dobro srpski Ištvan Sanislo, kaže da bi zaista voleo da se ova ideja realizuje.
- Ovo je drugi put da sam u Beogradu i još uvek nisam dobro savladao jezik, ali se trudim. Ponekada mi je neprijatno da zapitkujem ljude u prevozu da mi objasne gde sam, ali pošto nema zvučne signalizacije na engleskom ovo je jedini način da se snađem. Veoma mi se dopada srpska prestonica i raduje me mogućnost da se uvođenjem zvučne signalizacije na englskom jeziku još jedan korak približi Evropi i svetu- priča Ištvan.
Izvor;www.danas.rs
.