[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=795805#p795805:265dqq86 je napisao(la):
Vladivoje » Pon Nov 23, 2020 1:38 pm[/url]":265dqq86]Bendere, šta misliš, hoće li ovaj GSP-depo biti izmešten, s obzirom na to da je sada faktički (epi)centar novogradnje u ovom delu Novog Beograda.
Imam neki utisak da je ovaj pogon GSP-a "sazreo" za premeštaj. :mrgreen:
Pitanje ti je skroz na mestu. :wink: Ali ja ne mislim da će NBG skoro da se seli, iz tri velika razloga.
Prvo, on je ipak među mlađim pogonima (ako ne i najmlađi beše...?) i mnogo je uloženo u njega. U poslednjih 10ak godina njemu je najpre dodata (ili očišćena, ako je već bilo GSP vlasništvo...) parcela istočno od depoa, između današnjeg Bulevara Heroja sa Košara i Crvene Armije, gde je nekad bio Ciga City. Taj plac se do skora koristio za olupine i otpad, a sad se uređuje za novi parking autobusa (to je ono što se vidi na mojim slikama). Uz to, u poslednjih 5 godina mu je pridodat i plac zapadno, koji izlazi na Agostina Neta, gde su se nekad ostavljala odneta i zaplenjena vozila MUPa i Parking Servisa. Danas taj prostor GSP koristi za otpisana vozila, školske kombije i svoja sopstvena vozila. Sad je sve uokvireno crnom linijom, odnosno ceo blok GSP-ov.
Imajući u vidu sve te troškove i gnjavaže od iseljavanja Romvilla, iseljavanja MUPa i PS, menjanja objekata, asfaltiranja novih površina... sumnjam da bi Grad bio toliko lud da sve to baci u vodu ako ne namerava da depo bude tu još minimum 10 godina.
Drugo, Grad i krmci koji ga vode, ma koliko alavi i slepi bili, ipak nisu toliko glupi da u istoj deceniji sele 2,tačnije 4 depoa: trolejbuski Dorćol, tramvajski Dorćol, tramvajski NBG i autobuski NBG. Jer znaju da ne samo što bi to izazvalo strašne probleme u radu prevoza (a samim tim i lomačice ispred Nemanjine i Andrićevog venca
) nego sve i da imaju volju, pare i plan da prave zamenske depoe, treba vremena dok se naprave toliki objekti, parkinzi, radionice, dok se prebace vozila, oprema, šine, žice... A to je previše posla za jednu deceniju. Pogotovu imajući u vidu gigantski kapacitet depoa NBG.
I treće, iako su Grad i krmci koji ga vode večito nezasiti, ipak Novi Beograd još nije toliko popunjen da bi rešili da po svaku cenu rasprodaju ovo zemljište zarad stanova i kancelarija. Ima još dosta hektara po NBG gde može da se drpa. Onaj napaćeni depo Dorćol je druga priča, jer je u delu grada koji postaje tesan i previše izgrađen, a uz to i jako skup, pa bi zato oni njega da sele i prodaju što pre. Ali ovaj na NBG nije na toliko traženoj lokaciji tako da im nije prioritet.