Šta je novo?

Migranti u Srbiji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pitanje je koliki si nacionalista (u pozitivnom), tj. patriota.

Dosta ljudi su protiv podela na nacije i više osećaju povezanost sa svetom nego sa ljudima sa kojima dele zemlju rođenja. Još ako imaju neke više ciljeve, tu padaju granice kao veštačke tvorevine.

Meni je mnogo važnije da li je neko dobra osoba nego da je Srbin, a iz svog iskustva sam shvatio da mi je za posao mnogo bolje da radim sa strancima, nego sa Srbima (tj. Balkancima) i od kada sam potpuno prestao da radim sa "našima" posao (i duševni mir) mi je procvetao.

Da li ja radim protiv sopstvenog naroda?

Ako od samog početka života kod svih živih bića, majka pravi razliku svoje i tuđe decu, te hrani svoju a ne hrani sve mladunce na planeti, a dalje se taj princip multiplicira na familiju, pleme, naciju, rasu, onda je biološka činjenica da među ljudima i živim bićima postoje podele. Ako postoje podele kako je moguće da ih sva živa bića razumeju, kao i da ih je čovek do pre par decenija razumeo, a sad od jednom preuzeo princip "nije bitno ko je čije dete, svi smo isti"? Kako mu ide demografski, civilizacijski, ekonomski... od kad je preuzeo taj princip? Zar ne vidimo pad Zapdne civilizacije koja je zagrizla na to? Ja razumem interese imigranata: njihova će ostati Arabija, Afrika... a plus će dobiti i kolač Evrope za širenje svoje populacije. Ali ne razumem nas koji i dalje nećemo imati istu tu Arabiju, Afriku... a minus ćemo izgubiti deo Evrope i njene resurse čime ćemo uzrokovati smanjenje svoje populacije. Jel imamo suicidne namere ili šta? Ako već neko treba da se širi onda to trebamo da radimo mi a ne oni :) Jer ono što je u našem interesu je dobro, a ono što je u njihovom interesu je loše. Zašto? Zato što se život živi iz prvog lica jednine, a ne iz trećeg lica množine.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=407911#p407911:1r28vzmn je napisao(la):
astrodule » 28 Sep 2016 08:46 am[/url]":1r28vzmn]Pitanje je koliki si nacionalista (u pozitivnom), tj. patriota.

Dosta ljudi su protiv podela na nacije i više osećaju povezanost sa svetom nego sa ljudima sa kojima dele zemlju rođenja. Još ako imaju neke više ciljeve, tu padaju granice kao veštačke tvorevine.

Meni je mnogo važnije da li je neko dobra osoba nego da je Srbin, a iz svog iskustva sam shvatio da mi je za posao mnogo bolje da radim sa strancima, nego sa Srbima (tj. Balkancima) i od kada sam potpuno prestao da radim sa "našima" posao (i duševni mir) mi je procvetao.

A da li si imao priliku da radiš sa narodima koji žive istočnije od nas?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=407870#p407870:36jqr6qq je napisao(la):
Пантограф » 27 Сеп 2016 10:56 pm[/url]":36jqr6qq]
А ја сам, напротив, читајући из српских извора о азилантима стекао утисак да су то фини људи, лекари и адвокати, фудбалски тренери, такорећи музичари, пријатељи екуменизма и мирољубиве коегзистенције, припадници напредније цивилизације од европске, кад оно, одједном и ниоткуда, испаде да су Мађари у праву (реко Вулин)...
Ovde je dovoljno samo pročitati koliko je ovo obojeno emocijama i nekim negativnim nabojem.
Napisao sam moje iskustvo petomesečnog rada sa migrantima i činjenicu da nakon rada sa njima moji lični utisci nemaju nikakve veze sa onim što sam pre toga slušao o njima, i kao što neko napisa, mozak sam odmorio.
Da li imam finansijski interes da ovo pišem, pa nemam, i to se lako može proveriti. UNHCR angažuje lekare preko zdravstvenih ustanova i plata je ista, tako da ništa dodatno nisam zaradio. Neke druge organizacije funkcionišu drugačije, pa ste zato čuli o tim nekim astronomskim zaradama.

Moj drugar koji se ovde rodio nema zdravstvenu zaštitu, a ljudi koji ilegalno ulaze u zemlju je imaju. To ne brine UNHCR kao i naše lekare, oni nemaju veze sa tim... Humanost na aukciji - ko da više

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=407916#p407916:1qns2v0x je napisao(la):
tragac » Today, 09:03[/url]":1qns2v0x]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=407911#p407911:1qns2v0x je napisao(la):
astrodule » 28 Sep 2016 08:46 am[/url]":1qns2v0x]Pitanje je koliki si nacionalista (u pozitivnom), tj. patriota.

A da li si imao priliku da radiš sa narodima koji žive istočnije od nas?

Jesam sa Pakistancima i Indijcima i nisam imao problema.

Ako misliš na Istočnu Evropu - jesam dosta sa Rumunima i UVEK je iskustvo bilo loše.

Sa Arapima i Kinezima nisam imao posla preko kompjutera, ali jesam uživo (Egipat - bekpekerski) i nemam neko visoko mišljenje o njima (kao ni o Kinezima čitajući razne putopise).

ps: u pitanju su IT stvari (sajtovi, PHP, obrada fotografija)

Earthmoving":1qtvsk90 je napisao(la):
Moj drugar koji se ovde rodio nema zdravstvenu zaštitu, a ljudi koji ilegalno ulaze u zemlju je imaju. To ne brine UNHCR kao i naše lekare, oni nemaju veze sa tim... Humanost na aukciji - ko da više

Earthmoving":1qtvsk90 je napisao(la):
Nikad mi nisu bili jasni ljudi koji će zarad para/plate raditi protiv sopstvenog naroda. Ovi u UNHCR-u i drugim spolja finansiranim organizacijama, za sebe lepo uzmu parice, a celom ostalom društvu uvale probleme. Oni da uzmu parice, a druge da ubadaju noževima, sexualno napastvuju i slično. Jel to moralno? Ni prvi ni poslednji koji za pare rade sve i svašta. Samo je to ranije bar bila sramota, a danas se hvale.
Mugabe mi do sad nije bio simpatičan ali za "Napustićemo UN" mu skidam kapu http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1180888
Vidi, totalno si omasio.
Visoki komitet za izbeglice ujedinjenih nacija nije nikakva organizacija koja radi protiv interesa nase zemlje.
Oni su tu, jer problem postoji.
Nazalost, tokom 90 su takodje bili na prostorima nekadasnje SFRJ, ali tada zbog stotina hiljada prognanih i raseljenih tokom gradjanskog rata.

Drugo, jesi li ikada cuo izraz "hipokratova zakletva"?

Ako nisi , proguglaj pa ce ti biti jasnije. Bolestan covek je bolestan covek. Ta osoba ima problem, ali ponekad moze biti problem i za okolinu, pa i siru zajednicu.

Dal bi ti uskratio zdravstvenu negu kao vid borbe protiv migranata i azilanata?
Razmisli dobro, pre nego sto odgovoris.

Propusta ima mnogo, ali pruzanje zdravstvene pomoci svakako nije jedna od njih.

Ono sto Srbija, ali i cela Evropa moraju da urade je SELEKCIJA!!!

Apsolutno se zna koja su podrucja ratne zone i samo ljudi iz tih krajeva mogu se tretirati kao izbeglice.
Svi ostali su EKONOMSKI MIGRANTI!
Takve ne pustati.
Takodje, niko bez validnih identifikacionih dokumenata ne bi smeo da se slobodno seta po Srbiji i Evropi uopste.
Prica o nemanju 'papira' je providna farsa, jer su i prognani sa ovih prostora morali da pribavljaju dokaze o identitetu, ove ili one vrste...
I da ne duzim previse.
Postoje razni nacini da se suzbije zloupotreba izbeglistva, ali uskracivanje zdravstvene pomoci to svakako nije.

P.S.
Tokom nesrecnog gradjanskog rata 90-tih godina, po beogradskim bolnicama su se jednako lecili ranjenici svih zaracenih strana, jer izbacivanjem iz stroja to vise nije vojnik, vec obican covek kome je potrebna pomoc.

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Da li bi pomogao bolesnom čoveku? Čestitam Laki ti si humaniji od mene. Da se vratiš kroz vreme ti bi bebu Hitlera spasao, ja možda ne bi. Ko je humaniji od nas dvojice? A što se tiče "moranja" i selekcije migranata, ja kažem da "ništa ne moramo", a sami ćemo odlučiti šta želimo :) Kao i Evropa.
Loyla drugar ne radi i ne plaća osiguranje, te nema knjižicu.

Osoba bez zaposlenja ima pravo na zdravstvenu zaštitu u Srbiji. Treba samo da ode u najbližu filijalu RFZO, popuni jedan formular na kome popiše sve svoje članove domaćinstva (za sebe i ostala nezaposlena lica se još prilaže potvrda iz nacionalne službe da su nezaposleni, za studente i srednjoškolce potvrda iz škole/faksa, a za lica koja su zaposlena prosek primanja za poslednja 3 meseca). Ako je sam bez primanja, samo sebe upisuje na taj formular.
Knjižicu overava RFZO na godinu dana. Ako želi i besplatne stomatološke usluge, sa tom overenom knjižicom ide u posebnu kancelariju za stomatološke usluge gde dobija potvrdu sa kojom otvara karton i kod stomatologa u bilo kojoj državnoj ustanovi, takođe na godinu dana. To uključuje besplatne popravke zuba, lečenje zuba, vađenje, hirurško vađenje i skidanje kamenca, kao i preventivne preglede, ne obuhvata samo protetiku.

Specifična je situacija ako je student stariji od 26 godina, a nije na birou. Tada ne mora da se prijavljuje na biro, ali mora da izvadi i u opštini overi radnu knjižicu u koju ne upisuje zvanje dok ne završi faks, i kopiju te radne knjižice prilaže kao dokaz nezaposlenosti. Sve ove usluge su besplatne.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=407915#p407915:3h5m2dek je napisao(la):
Earthmoving » 28 Sep 2016 09:01 am[/url]":3h5m2dek]Ako od samog početka života kod svih živih bića, majka pravi razliku svoje i tuđe decu, te hrani svoju a ne hrani sve mladunce na planeti...

neverovatne stvari ovde citamo, pojedincima bi zaista trebao pojacati terapiju.

zivotinje su u mnogo cemu bolji ljudi od mnogih covekolikih zveri. mene zaista fascinira sposobnost pojedinaca da naprave od sebe budalu a bez da trepnu, tj razmisle jos jednom pre nego stisnu submit

maxresdefault.jpg

images

2d25e6970ac1f7c0feb8fc8f66eb47e1.jpg

images

hm zanimljivo da su ti na svim slikama samo sisari. Ajde budi kreativniji pa stavi i slike drugih vrsta poput insekata, gmizavaca... da vidiš malo kako ti stoji teorija. Npr krokodil kako hrani zeca, ili pčele kako u pčelinjaku daju smeštaj drugim vrstama ;)
Ne možeš razumeti evoluciju na osnovu 1% nekog slučaja. Zašto ovo nije pravilo? Zato što evolutivno jedinka ima više šanse da preživi ako ga hrani njegov roditelj koji ima interes da time i svoj život nastavio kroz svoju decu. Iz tog razloga 99% živih bića svoje oskudne resurse koristi za svoje ne tuđe mladunce. Iz istih razloga Srbija treba svoje resurse da koristi za svoje ljude. Jel su možda nam ovi Arapi poklanjali svoju naftu ili smo je debelo plaćali? Debelo naplatili uložili to u rast svoje populacije a sada od nas i Evrope traže besplatno: posao, smeštaj, hranu... Fair trade?
Razgrađevinar ako bude ostavinska rasprava o imovini tvojih roditelja ti ostani principijelan i reci delite svima na svetu jednako ne samo meni. Možda onda skapiraš...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=407921#p407921:2bix6cq3 je napisao(la):
EUKALIPTUS » 28 Sep 2016 09:41 am[/url]":2bix6cq3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=407870#p407870:2bix6cq3 je napisao(la):
Пантограф » 27 Сеп 2016 10:56 pm[/url]":2bix6cq3]
А ја сам, напротив, читајући из српских извора о азилантима стекао утисак да су то фини људи, лекари и адвокати, фудбалски тренери, такорећи музичари, пријатељи екуменизма и мирољубиве коегзистенције, припадници напредније цивилизације од европске, кад оно, одједном и ниоткуда, испаде да су Мађари у праву (реко Вулин)...
Ovde je dovoljno samo pročitati koliko je ovo obojeno emocijama i nekim negativnim nabojem.
Napisao sam moje iskustvo petomesečnog rada sa migrantima i činjenicu da nakon rada sa njima moji lični utisci nemaju nikakve veze sa onim što sam pre toga slušao o njima, i kao što neko napisa, mozak sam odmorio.
Da li imam finansijski interes da ovo pišem, pa nemam, i to se lako može proveriti. UNHCR angažuje lekare preko zdravstvenih ustanova i plata je ista, tako da ništa dodatno nisam zaradio. Neke druge organizacije funkcionišu drugačije, pa ste zato čuli o tim nekim astronomskim zaradama.

Немам никаквих лоших емоција према избеглицама, па ни према економским мигрантима из Авганистана - да сам на њиховом месту, и ја бих се потрудио да побегнем одатле. Али имам веома велики проблем кад ме било ко прави будалом, а посебно власт.

Malo offa, ali ovo za knjizicu... Od pre par godina svi imaju besplatno osiguranje. Cak ako je nezaposlen ni ne mora da se prijavi na biro, vec samo ode direktno u filijalu rfzo. Nema veze ni ako je student prreko 26 godina, nema veze sa bioom, osigurava se kao nezaposleno lice. Od dokumenata izbod iz MKR, licna, izjavu o primanjima daju oni i mislim da je to to. Ne treba radna knjizica ni potvrda sa biroa, radna knjizica ne postoji od januara vise.

ja koliko sam ucio u skoli insekti a bogami ni krokodili se ne brinu ni o svojim potomcima a kamoli o tudjim. ja jos ne videh muvu koja se stara o svojim musicama ili krokodila koji uci malog lakostu da roni mada je moguce da postoje neke napredne muve i krokodili koje su radikalno evoluiralu u poslednjih par godina.

Hvala za savet Loyla i Eukaliptus, preneću drugaru :)
I da zaključim, razumem princip da neko deli ljude na dobre i loše ali se borim da se i meni dozvoli pravo da delim ljude na svoje i tuđe. Današnji zakoni to kažnjavaju kao diskriminaciju i sile nas da sve ljude gledamo jednako iako oni nam biološki to nisu. Zato ovde i ne mogu ući dublje u ovu polemiku jer bi Igor bio primoran da me sankcioniše :sesir:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=407965#p407965:ch7xb8qr je napisao(la):
loyola » 28 Sep 2016 02:38 pm[/url]":ch7xb8qr]Malo offa, ali ovo za knjizicu... Od pre par godina svi imaju besplatno osiguranje. Cak ako je nezaposlen ni ne mora da se prijavi na biro, vec samo ode direktno u filijalu rfzo. Nema veze ni ako je student prreko 26 godina, nema veze sa bioom, osigurava se kao nezaposleno lice. Od dokumenata izbod iz MKR, licna, izjavu o primanjima daju oni i mislim da je to to. Ne treba radna knjizica ni potvrda sa biroa, radna knjizica ne postoji od januara vise.
Nije tačno, banda iz RFZO ti traži potvrdu iz PIO fonda o primanjima članova porodice sa kojima živiš u domaćinstvu. Jedino ako su primanja po članu prosečno manja od 23.000 dinara(ili koliko je beše prag) možeš dobiti besplatno zdravstveno kao nezaposleno lice. Sve preko toga se računaš kao bogataš i možeš umirati, a RFZO kamarilu nećeš zanimati sve dok ne platiš reket.

Pričam jer sam ja to radio početkom ove godine kada sam radio na crno zahvaljujući bandi sa RTS-a.

Vucko tacno je, na papiru kojem dobijes da popunis stavis da zivis sam i to je to.

Izgleda da nisu 2 nego 9 imigranata pokušali da siluju 14—godišnju devojčicu. Kažu i da su skoro isto napali 2 maloletna brata i posekli jednog skalpelom po glavi. Ova vest izgleda nije bila u medijima ili je zataškana. Takođe Subotičani kažu da im imigranti često kradu. Sad ne znam dal lažu oni ili Eukaliptus koji kaže da su to fini ljudi? Stoga Subotičani traže da se imigrantima ograniči sloboda kretanja kako bi bili bezbedniji. Evo prilike za humaniste Lakija, Eukaliptus i slične da ih prime svojim kućama. Ili će i dalje ostati humani samo po tuđim leđima?
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1182060

Jesi li ti zaista ogranicen, ili se samo dobro pravis takvim?
Probaj da sa malo vise koncentracije citas postove drugih forumasa.
Niko ne kaze da moras da se slozis, ali bar neces replicirati i odgovarati na ovaj nacin.

Ukratko da ti ponovim.
Probao sam da ti objasnim ulogu UNHCR-a, koje smo nazalost obilno koristili tokom vise od 10 godina.
Probao sam da ti objasnim i eticki kodeks po kome se SVI zdravstveni radnici moraju ponasati (hipokratova zakletva).
Ti onda spominjes neke insekte, vodozemce i gnizavce, kao a samo su sisari (...) ?!
Pa prijatelju, a sta smo mi?
Ja bi rekao sisari ;-)
Mada neki razmisljaju i ponasaju se kao gmizavci...

Onda, na moju opasku da se trijaza migranata mora odvijati na granici Srbije i da moramo sebe zastiti od onih koji zloupotrebljavaju tesku situaciju onih koji zaista beze iz ratnih zona, ti odgovoris sa "nista mi ne moramo" ?!
Ima li smisla u tom tvom odgovoru?
Ili je samo poenta u teranju inata???

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Laki, mislim da je moj stav jasan, ja sam protiv primanja imigranata i trošenja naših resursa na njih: hranu, smeštaj, zdravstvenu zaštitu...
Ali tvoj stav mi je nejasan, jesi li za ili protiv? Na stranu priča o UNHCR-u, Hipokratu, pa čak i to da su tebi isto naši rođaci kao izbeglice sa Kosova, Hr, BiH i Arapi, Afrikanci, Pakistanci (što meni nije isto)... ali reci jesi li da se posle te ukazane lekarske pomoći ostave ili deportuju, budi konkretan. Tad će mi možda biti jasnije na kojoj si strani, kakav ti je stav. Ja otvoreno da kažem da sam na suprotnoj strarni od UN-a i navedenog UNHCR-a kao instrumentalizovanih organizacija i želim im što skoriju propast :sesir:

Laki možda nisi razumeo ono što sam hteo reći: evolutivno PRAVILO kod SVIH živih bića je da roditelji prave razliku između svojih mladunaca i ostatka sveta, a konkretizacija toga je hranjenje svojih mladunaca. NIJE evolutivno pravilo nego izuzetak da neka jedinka hrani mladunče tuđe vrste (možda čak samo kod sisara). Ili si razumeo ali nisi primetio ovu prirodnu činjenicu. Na osnovu nje ja dalje izvodim da je prirodno pravo a time zdravo i normalno praviti razlike, a neprirodno govoriti kako smo svi jednaki. Kako je moguće da tu osnovnu životnu stvar ne vidiš nego je shvataš "ograničenošću".

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh