Šta je novo?

Migranti u Srbiji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa jel možeš onda molim te da mi objasniš kad sretnem migranta na ulici koji je dobar i neće me napasti, a koji je loš i pobiće me ko ove Francuze, Nemce, Kineze...zadnjih dana? Kako da znamo kad smo sigurni, a kad nismo. Pošto naše ljude znam sto godina i znam šta da očekujem od njih. A kako za ove da znam?

Cinjenica je da sa emigrantima dolaze islilovci, to niko ne spori pa ni gorepominjana Angela. Znaci kroz zemlju nam prolaze ljudi koji nemaju problem da se dignu u vazduh zajedno sa briselskim aerodromom, da voze kamion koji kosi ljude itd.

Ne, radi se o tome da mi moramo da prihvatimo nametnut aksiomatski stav da su izbeglice dobre zato što donose nešto drugačije, radi donošenja nečega drugačijeg.

Slazem se da vlada stav ispranog mozga da ukoliko ne izgovaras naglas pozeljne recenice ispadas ksenofob, rasista. Evropa se vec probudila iz politicki korektnog sna, samo nama jos nije dojavljeno.

Ne zaboravite da oni nama ne traze azil. Tako da je sasvim opravdano tretirati ih kao ekonomske emigrante, za koje vaze druga pravila, inace dobijamo nekontrolisanu seobu naroda.

Ne, ali na zapadu generalno vlada površno shvatanje i politike i globalnih problema. Što reče neko, od De Gola naovamo nije bilo nijednog državnika, svi su bili političari.
Recimo, može se pojaviti i neki potpuni politički bilmez (ne mislim ni na koga konkretno, da ne misli neko da nekoga vređam), koji će samo deklarativno reći da je on za to da njegova zemlja uđe u EU i(li) NATO. Može on da radi šta god hoće, da pljačka, da uvede zemlju u dužničko ropstvo i tome slično. I sad, odeš negde napolje i sretneš tamošnje ljude, pa se dogodi da te pitaju:
-E, a kakva je sad situacija u tvojoj zemlji? Mislim, politički i to?
-Ma mani, nikada goru vlast nismo imali.
-Ali taj vaš predsednik/premijer je za EU? U čemu je problem.
I možeš posle toga glas da izgubiš pričajući o tome kako su smanjene plate i penzije, za sve to je odgovor: "Ali to je investicija za budućnost, kad uđete u EU biće sve to dobro" (aha, hoće, videti pod Hrvatska, Bugarska i Rumunija).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=398165#p398165:3u8g0vny je napisao(la):
Earthmoving » 19 Јул 2016, 13:55[/url]":3u8g0vny]6000 (ili 10000 nije mi jasna podela) nezaposlenih ekonomista nije mnogo u odnosu na 700.000 nezaposlenih u Srbiji - oko 1% ukupno nezaposlenih. Štaviše taj podatak bi bio u korist upisu na Ekonomski fax. Šta misliš 97-e kad sam ja upisivao i kad su bile sankcije, ratovi, uništenje cele privrede... kolka je nezaposlenost ekonomsita bila i kolke su im plate bile? A te godine se opet prijavilo 2500 studenata a primali 1500. I tako je uvek bilo, i pre i posle toga. Do pre 2 godine.

са дипломом економисте је највише незапослених факултетски образованих људи. како им то иде у пролог? неће више студенти то да уписују, хоће нешто са чим могу пре да се запосле (и на приватним факултетима је пало интересовање за економске програме, не само на државним).

иначе, када већ износиш податке о 700.000 незапослених, ево мало бољи преглед структуре:

На евиденцији незапослених који таже посао у овој служби, највише је оних без занимања и стручне спреме – у јуну их је било 201.914...

па онда затим

Са завршеном четворогодишњом средњом школом међу онима који траже посао највише је економских техничара – 22.064, матураната гимназије – 14.581...

исти извор

Taj podatak što si izneo je isečak. Za realniju sliku morao bi uzeti duži period i videti trendove. Ja verujem da su trendovi ciklični tj da u jednom periodu raste popularnost nekih oblasti i njihovihh fakulteta, u drugom pada, u trećem opet raste (npr mašinstvo je bilo popularno 70ih, pa im 90ih pada popularnost, pa im danas opet raste i tako u intervalima). Znači usponi i padovi nisu ništa neuobičajeno u, skoro vek dugoj istoriji postojanja ovog faxa, ali je neuobičajeno da je zadnje 2 godine prvi put broj prijavljenih studenata manji od broja koji primaju. Znači postoji još neki faktor osim cikličnosti i već dugo prisutnih privatnih fakluteta koji je uticao na iskakanje iz uobičajenih kretanja. Verujem da je taj dodatni faktor nebezbednost studenata masovnim dolaskom migranata oko Ekonomnskog faxa. Ja lično, iako sam završio taj fax i znam dosta profesora, asistenata, studenata...moju decu bi odgovarao da idu tamo objašnjavajući im situaciju zbog koje mislim da su nebezbedni. Za mene je bolje da su mi deca živa i da idu na neki privatni fax nego da završe taj državani i da svaki dan zavise od sreće: kako su migranti raspoloženi, dal su među njima teroristi, ubice, silovatelji, dal država uopšte zna koga je tamo pustila... Ja sam često bio na Ekonomnskom od kad je ova situacija i više verujem sebi i ljudima koji su tamo nego medijima i ljudima koji ovde komentarišu a nisu ni prošetali tuda. Tako da je moja odluka i procena da nemam poverenja kao i pitanje kada će početi sukobi. Videli smo njihovu agresivnost prošle godine kada su napadali mađarske graničare, bio je pravi mali rat. To mi je pokazalo da su oni samo miroljubivi kada im sve klizi niz dlaku ali šta će se dešavati sada kada je Evropa krenula da ih odbija i vraća? Ne verujem da će miroljubivo pristati da budu deportovani niti da budu odbijeni da ne uđu ilegalno u Srbiju. I ranije su ilegalno ulazili ali je država žmurila na njihovo kršenje zakona, sada ne žmuri pa ćemo videti na muci kako se poznaju junaci, tj kakva im je prava priroda. Miroljubiva ili agresivna. Poštuju zakone zemlje u koju dolaze ili ne. Itd
Da rezimiram, moja odluka, a verovatno i dobrog dela drugih roditelja, bi bila da sadašnja bezbednosna situacija nije zadovoljavajuća, pa bi u skladu s tim svoju decu savetovao da ne upisuju taj fax.

ја никада мојој деци не бих саветовао да упишу економију и право уопште. и ако погледаш годинама уназад, видећеш да је управо највише незапослених економиста, правника, лекара и учитеља

Migranti štrajkuju glađu u Beogradu
Beograd -- Grupa izbeglica u parku kod autobuske stanice započela je jutros štrajk glađu zbog sve lošije situacije, a pojačano je i prisustvo policije, javlja Info park.
IZVOR: B92 PETAK, 22.07.2016. | 09:44
Kako se navodi, razloga za štrajk ima mnogo - dešavanja na mađarskoj granici, strah od deportacije i to što nema dovoljno hrane za sve.
"Dok smo se pripremali da podelimo doručak, velika grupa izbeglica se okupila u centru parka i započela štrajk glađu. Odbijaju da uzmu hranu, iako su Karitas i Info park obezbedili 1.200 porcija", navode iz Info parka.
Kako se dodaje, "nažalost, gomila se i policija, pa situacija uopšte ne izgleda dobro".
Proteklih dana je migrantska kriza ponovo u žiži javnosti, a iz Info parka, koji je projekat Fonda B92 i Trag fondacije, su u više navrata upozoravali na humanitarnu krizu u centru Beograda, probleme u smeštajnim centrima, na granicama i na opšte zakazivanje sistema.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1157831

ВНИМАВАЈТЕ АКО ПАТУВАТЕ: Низ Белград шетаат мигранти заразени со маларија
Тој побегнал со уште двајца негови сонародници кои исто така биле заразени
http://telegraf.mk/aktuelno/region/ns-n ... arija.nspx

Демантована вест македонаца, да низ Белград нешетаат мигранти заразени со маларија :D

Нема опасности од маларије
Б. РАДИВОЈЕВИЋ | 02. август 2016. 21:35 | Коментара: 0
Директор Инфективне клинике доцент др Горан Стевановић демантовао да је из карантина побегао пацијент. Није обавезно да се лежи у болници, болест преносе само неки комарци
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... 1%98%D0%B5

Добро је, значи комарце на лечење. :)

Житељи Савамале отказују гостопримство
Претходних дана градом се пронела прича да су избеглице у близини Аутобуске станице насилне према становницима околних улица. У Бироу за информисање МУП-а Србије потврдили су да су добили велики број пријава грађана због ремећења јавног реда и мира у овом делу града, али нису прецизирали на који начин су ред и мир нарушавани и да ли је било физичких напада.
http://www.politika.rs/scc/clanak/36201 ... -u-Krnjacu

Узбуна због маларије у Грчкој
Регистровано 65 случајева , углавном међу мигрантима
http://www.politika.rs/scc/clanak/36194 ... e-u-Grckoj

Jbm ti novinarsko spinovanje u naslovima. Izboo ga nozem ko sir, jedva ostao ziv=povredio ga nozem
lupis samar nekom smradu=pretucen aktivista

Stvarno imam utisak da ovim podmetanjem (da, dobro sam rekao- PODMETANJEM) migranata neko želi da ovde izazove porast šovinizma. A onda će opet biti: "Srbi divljaci...".

Масовна туча десничара и азиланата, реаговало 100 полицајаца
ЕВРОПА 12:43 15.09.2016. У Немачкој је избила туча између групе десничара и азиланата због чега је морало да реагује чак 100 полицајаца. Инцидент се одиграо синоћ на градском тргу у Бауцену, на истоку Немачке, а реаговало је око 100 полицајаца. У тучи је учествовало приближно 80 Немаца и 20 миграната. Неки од азиланата су флашама гађали полицију која је раздвојила две групе, пренео је АП. Ултрадесничари су узвикивали националистичке пароле и терали потражиоце азила да се врате у оквир мигрантског кампа, док је полиција покушавала да задржи ове две групе раздвојене. Касније је група Немаца почела да баца камење на кола хитне помоћи чија екипа је покушала да уђе у камп како би указала помоћ повређеним мигрантима. Почетком година, становници овог града су славили пожар који је избио у некадашњем хотелу који је преуређен у смештај за мигранте у Бауцену.
https://rs.sputniknews.com/evropa/20160 ... macka.html

Potpisano: 755.000 € Srbiji za migrante od Banke za razvoj
Pariz -- Srbija će dobiti 755.000 evra namenjenih izbeglicama i migrantima u našoj zemlji.
IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 15.09.2016. | 13:25
U Parizu je potpisan ugovor o dodeli bespovratnih sredstava između Srbije i Banke za razvoj Saveta Evrope.Ugovor je potpisan tokom sastanka predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića sa direktorom Banke za razvoj Saveta Evrope Rolfom Venzelom, saopšteno je iz vlade.To je nastavak pomoći od 2,5 miliona evra koje je Banka za razvoj Saveta Evrope već implementirala i najava novih grantova Vladi Srbije za njene buduće potrebe, kako migranata, tako i lokalnog stanovništva. Takođe, obnovljeni su razgovori i Srbija će ubrzati implementaciju regionalnog programa za rešavanje stambenih pitanja izbeglih i interno raseljenih lica na teritoriji Srbije. Predstavnici Banke za razvoj Saveta Evrope su istakli da Srbija predstavlja dobar primer kako se savesno i odgovorno troši novac Banke za razvoj Saveta Evrope
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1176992

Čitajući o azilantima ovih godina, stekao sam pojam da su to sve sami teroristi koji oko sebe nose opasač sa bombama i čak sam se plašio da nisu i radioaktivni, kad ono...

Ne želim da budem ni na čijoj strani niti na bilo šta da impliciram, ali već 5 meseci radim kao lekar UNHCR-a u kolektivnim smeštajima i ambulantama za migrante i do sada nikad ni jednu veću neprijatnost sa njima nisam imao, a nedeljno sam pregledao u proseku 210 migranata, što znači da sam imao blizak susret i komunikaciju sa preko 4000 migranata do sad.
Najveća neprijatnost mi je bila kada traže više lekova nego što im je propisano, i to uglavnom jer žele da uštekaju koju kutiju antibiotika za dalji put, i što se ponekad malo ljute ako im napišem recept za neki lek koji mora da se plati, ali nikakvih komfliktnih situacija nije bilo.

Dešavalo se da se u smeštajima međusobno potuku, pa smo tada zbrinjavali više aktera tuče, ali prema osoblju su uvek bili jako prijatni i puni poštovanja, što u mom ranijem radu sa našim domaćim pacijentima nikada nisam doživeo.

Imao sam i jednu situaciju gde sam bio krajnje prijatno iznenađen. UNHCR ambulante primaju sve pacijente a ne samo migrante. Jednom prilikom je naš čovek, izbeglica još od rata u Bosni, došao mrtav pijan, tražio lorazepam i nije hteo da ode, bacao lekove po ambulanti, pretio da će nas pobiti, psovao nam majku, i par migranata koji su čekali ispred su čuli buku iz ambulante i ušli su da nas brane od nasilnika.

Verujem i znam da među migrantima ima i loših ljudi, ali ja sam mnogo više neprijatnosti doživeo od naših ljudi nego od migranata.

Stanovnici Sida se bas i nebi slozili onog ko im daje besplatnu njegu i pomoc naravno da postuju i drugacije gledaju

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=407859#p407859:1gkyv1y9 je napisao(la):
EUKALIPTUS » 27 Sep 2016 09:30 pm[/url]":1gkyv1y9]Čitajući o azilantima ovih godina, stekao sam pojam da su to sve sami teroristi koji oko sebe nose opasač sa bombama i čak sam se plašio da nisu i radioaktivni, kad ono...

А ја сам, напротив, читајући из српских извора о азилантима стекао утисак да су то фини људи, лекари и адвокати, фудбалски тренери, такорећи музичари, пријатељи екуменизма и мирољубиве коегзистенције, припадници напредније цивилизације од европске, кад оно, одједном и ниоткуда, испаде да су Мађари у праву (реко Вулин)...

Nikad mi nisu bili jasni ljudi koji će zarad para/plate raditi protiv sopstvenog naroda. Ovi u UNHCR-u i drugim spolja finansiranim organizacijama, za sebe lepo uzmu parice, a celom ostalom društvu uvale probleme. Oni da uzmu parice, a druge da ubadaju noževima, sexualno napastvuju i slično. Jel to moralno? Ni prvi ni poslednji koji za pare rade sve i svašta. Samo je to ranije bar bila sramota, a danas se hvale.
Mugabe mi do sad nije bio simpatičan ali za "Napustićemo UN" mu skidam kapu http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1180888

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh