Taj podatak što si izneo je isečak. Za realniju sliku morao bi uzeti duži period i videti trendove. Ja verujem da su trendovi ciklični tj da u jednom periodu raste popularnost nekih oblasti i njihovihh fakulteta, u drugom pada, u trećem opet raste (npr mašinstvo je bilo popularno 70ih, pa im 90ih pada popularnost, pa im danas opet raste i tako u intervalima). Znači usponi i padovi nisu ništa neuobičajeno u, skoro vek dugoj istoriji postojanja ovog faxa, ali je neuobičajeno da je zadnje 2 godine prvi put broj prijavljenih studenata manji od broja koji primaju. Znači postoji još neki faktor osim cikličnosti i već dugo prisutnih privatnih fakluteta koji je uticao na iskakanje iz uobičajenih kretanja. Verujem da je taj dodatni faktor nebezbednost studenata masovnim dolaskom migranata oko Ekonomnskog faxa. Ja lično, iako sam završio taj fax i znam dosta profesora, asistenata, studenata...moju decu bi odgovarao da idu tamo objašnjavajući im situaciju zbog koje mislim da su nebezbedni. Za mene je bolje da su mi deca živa i da idu na neki privatni fax nego da završe taj državani i da svaki dan zavise od sreće: kako su migranti raspoloženi, dal su među njima teroristi, ubice, silovatelji, dal država uopšte zna koga je tamo pustila... Ja sam često bio na Ekonomnskom od kad je ova situacija i više verujem sebi i ljudima koji su tamo nego medijima i ljudima koji ovde komentarišu a nisu ni prošetali tuda. Tako da je moja odluka i procena da nemam poverenja kao i pitanje kada će početi sukobi. Videli smo njihovu agresivnost prošle godine kada su napadali mađarske graničare, bio je pravi mali rat. To mi je pokazalo da su oni samo miroljubivi kada im sve klizi niz dlaku ali šta će se dešavati sada kada je Evropa krenula da ih odbija i vraća? Ne verujem da će miroljubivo pristati da budu deportovani niti da budu odbijeni da ne uđu ilegalno u Srbiju. I ranije su ilegalno ulazili ali je država žmurila na njihovo kršenje zakona, sada ne žmuri pa ćemo videti na muci kako se poznaju junaci, tj kakva im je prava priroda. Miroljubiva ili agresivna. Poštuju zakone zemlje u koju dolaze ili ne. Itd
Da rezimiram, moja odluka, a verovatno i dobrog dela drugih roditelja, bi bila da sadašnja bezbednosna situacija nije zadovoljavajuća, pa bi u skladu s tim svoju decu savetovao da ne upisuju taj fax.