Šta je novo?

Migranti u Srbiji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Волонтерисао сам у пар наврата да помогнем у подели хране и одеће избеглицама и могу вам рећи да се стидим што неки моји сународници на овом форуму заступају и пропагирају ставове које заступају. Кад причаш са тим људима о њиховим сновима и жељама да побегну из трагичних ситуација у њиховим земљама (била реч о рату или о економским катастрофама) просто је није могуће њих схватити као нешто друго него несрећна људска бића са жељом да побољшају свој живот и живот својих породица.

А за недостатак основног људског гостопримства који исказују неки форумаши моги рећи само ово: срамота.

Jel tebi ni jednog trenutka nije palo na pamet da prokomentarises avoje jutrosnje 'likovanje' nad vescu o hapsenju teroriste koji je dosao u Nemacku 'balkanskom rutom' ?
Posto je ta vest demantovana jer je policija priznala da je uhapsila pogresnu osobu?
:-\
Mislim ono, nije da nam se kroz zemlju nije 'provlacio' ko je hteo i da su tek skoro vlastodrsci shvatili ozbiljnost situacije (neki nazalost jos nisu i nece nikada), ali u ovom slucaju...

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

Vršite zamenu teza i jedni i drugi. Ružno je ne pomoći ljudima u nevolji, ali ne treba biti ni glup ni naivan. Sasvim je očigledno da postoje i izbeglice, a i ovi koji sa zadatkom idu u Evropi. Koju god generalizaciju da napravite, nećete biti u pravu.

Ja sam pomogao izbeglicama i video sam ljude koji su ostali bez svega, ljude sa tugom u očima, pocepane, prljave, umorne... Ali sam nailazio i na one koji izgledaju kao da su na zadatku. Tri lika, iste, skupocene najk patike, iste jakne, isti skupoceni mobilni telefoni. Fascinantno je i što su sve vreme preko Vajbera sa nekim u kontaktu i to ne preko vajrlesa nego preko nekog njihovog operatera. Kakve oni to pakete imaju da putuju po Evropi i imaju svuda internet, u svakoj zemlji, u svakoj mreži, ja ni ne znam za takvu mogućnost, odakle im novac za to ako su jadne izbeglice, kako to plaćaju, gde i kako tu uslugu doplaćuju tj.produžavaju... Ne znam, možda sam ja neupućen po tom pitanju i može jeftino da se nabavi, ali naročito su mi upadali u oči isti modeli telefona i patika i njihovo bezbrižno kuckanje sa nekim, slikanje selfija itd. Delovali su kao ljudi na zadatku koje je neko obučio, opremio i poslao na misiju.

@Beki
Naravno dane treba biti naivan i lakomislen.
Zato po meni i treba insistirati na dokazivanju identiteta i to na ulasku u Republiku Srbiju. Proverom identiteta eliminisati opasne, ali i one koji nisu iz direktno ratom ugrozenih oblasti.
Cak i kada je neko iz ratnih zona, ne mora nuzno biti izbeglica, vec moze biti 'spavac' .
Doktrina 'gerilskog ratovanja' se prilagodila 21 veku. Isto kao sto konvencionalno naoruzanje danasnjice gadja metu udaljenu par stotina i visi km, tako i 'gerila' (teroristi) napadaju udaljene ciljeve (evropske zemlje).
I da zanemarimo ekonomske faktore izrabljivanja, koriscenja resursa, intervencije i slicno, rat islama i hriscanstva je star koliko i mladja od te dve religije.
Ko je prvi poceo, danas je malo bitno i tesko dokazivo. Poenta je 'dolivanja ulja na vatru' umesto gasenja pozara, kao i toga da smo mi iz vise razloga u specificnoj poziciji, sto zbog verske sarenolikosti balkana, sto zbog istorijskih okolnosti, sto zbog geografskog polozaja.
Zbog te specificnosti moramo biti izuzetno oprezni.
Ali biti oprezan i biti necovek nije i nikada nece biti isto!

Sent from my LG-D320 using Tapatalk

ID: "Kamionom smrti" u Berlinu upravljao naš vojnik http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1212345
Da nije Nemac Laki druže ;) he, ovi viču: "mi smo ih pobili", a Merkelina vlada "ne, ne niste vi". Tragikomedija, crnjak.
Kakav je to vaš humanizam koji ubija po Evropi? Vaš humanizam košta druge ljude života, dok ste vi lepo živi i zdravi. Malo nepošteno. (ne mislim na Lakija, više na neke druge što su ih pomagali ovde). Mislte da ste humani ako ste pomogli ubicu? Svašta se danas zove humanim.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424107#p424107:6y61us83 je napisao(la):
Earthmoving » 21 Dec 2016 12:57 am[/url]":6y61us83]Ako si gostio ove teroriste sto ubijaju po Evropi trebas biti kaznjen kao saucesnik.

Неки су Срби који су напустили своју земљу 90их отишли у западну Европу и починили кривична дела, убиства и злочине. Ако мене питаш, рекао би ти да није у реду да се сви Срби у дијаспори због тога означе као убице или криминалци. Кад би неком Србину из дијаспоре затребала помоћ (ај да кажемо нешто обично, пукла му гума на аутопуту) не би волео да сви беже од њега и одбијају да му помогну само зато што је Србин или зато што се плаше да неће случајно бити саучесници у неком његовом будућем злочину.

ЕДИТ:
Чекај, извини, тек сам сад схватио колико је глупо ово што си рекао. По том принципу, ако даш гладном човеку парче хлеба, а он после оде и убије неког трећег човека, ти си саучесник у том убиству и треба да будеш кажњен!?!? Па то значи да полиција кад ухапси неког убицу треба одма да крене да тражи све које су му икада у прошлости помогли, на било који начин.. почевши, претпостављам, од његових родитеља и наставника у школи. :lool:

Ali ti nas ubeđuješ gore kako su oni dobri ? Nije problem što ne znaš unapred nego što druge ubeđuješ da je neko siguran a onda on počini zločin. Ne poznajš ljude kojima si pomagao ali znaš da su im namere dobre? Vidimo realnost da to nije tačno. Pogrešio si u proceni, kako je onda tvoje mišljenje merodavno?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=424173#p424173:2rw473lv je napisao(la):
Earthmoving » 21 Dec 2016 11:36 am[/url]":2rw473lv]Ali ti nas ubeđuješ gore kako su oni dobri ? Nije problem što ne znaš unapred nego što tvrdiš da je neko siguran a onda on počini zločin. Ne poznajš ljude kojima si pomagao ali znaš da su im namere dobre? Vidimo realnost da to nije tačno. Pogrešio si u proceni, kako je onda tvoje mišljenje merodavno?

Koliko je migranta prošlo kroz Srbiju? Koliko njih je počinilo neko delo? Ajde, kad ti logika već ne ide valjda matematiku možeš da savladaš.

Po tvojoj logici ako mi život do sada trajao 16.000.000 sekundi i samo u 1 od tih sekundi ubijem čoveka, onda to nije ništa? Ako sam u životu prošao pored 3.000.000 ljudi i samo 1 od njih ubijem to nije ništa? Ako dođe 1.000.000 imigranata i 1 ubije čoveka to nije ništa jer je mali procenat? Ali tog jednog ubistva ne bi bilo da imigranti nisu pušteni. Moja odluka zabrane ulaska imigranata bi rezultirala jednim ubistvom manje, tvoja odluka dozvola ulaska imigranata je rezultirala jednim ubistvom više. Ti si nehumaniji jer tvoje odluke dovode do smrti naših ljudi. Ako tvoje odluke odzimaju tuđe živote trebaš biti kažnjen. Ako pijan sedneš u kola i ubiješ pešaka, nisu kola kriva što su ga udarila nego ti koji si imaju ideju da sedneš pijan, a koja je dovela do udara. To što je neko pijan ili glup ne znači da je aboliran od posledice svojih odluka.

Što se tiče broja počinjenih dela, ja ne znam evo ti mi reci koliko su dela počinili u Evropi. Do sad? A onda ćemo tome da dodajemo sledeće godine...

Tvoja odluka zabrane ulaska migranata bi rezultirala smrtima nekih od tih migranata u svojoj zemlji.

Čak bih rekao da je procentualno mnogo manje "spavača" među svim migrantima koji su ušli u Evropu, nego uživaoca droge po srpskim školama (kada već mešamo babe i žabe).

I prestani da gledaš na svet crno - belo. Niko od "nas" koji "brane" migrante ne kaže da nema potencijalnih (ili postojećih) terorista, ali teroristi nađu svoje puteve do Evrope (a i ima ih već dosta spremnih da se "aktiviraju" dobro uklopljenih u društvo).

Slažem se Dule dilema je teška. U toj teškoj dilemi : smrt stranih imigranata usled rata u njihovim zemljama VS smrt naših ljudi usled njihovog dolaska u Evropu, ti biraš ovo drugo? Smrt tuđeg deteta u Sriji ili smrt tvog deteta u Evropi, ti ćeš izabrati ovo drugo?
Druga stvar ako je istina da ima potencijalnih terorista među njima zar za nas nije najbezebdnije da nikoga ne pustimo? Zašto bi sa 0% rizika od terorizma bez imigranata rizokovali da ulaskom imigranata imamo sutra 5% rizika od terorizma? Zašto bi rizik od smrti usled terorizma od 0% meni dragih ljudi iz čista mira povećao na recimo 5%, pa jel ih mrzim ili šta?
Ako te neko napadne, recimo neki virus, da li ćeš eliminsati ćeliju po ćeliju ili celu populaciju kako ne bi rizikovao koja je ćelija virusa dobra a koja loša? Čak i po cenu da su neke ćelije tog virusa u stvari dobre i ne bi ti učinile zlo.
Vi mi pričate o bajkama: cveće proleće dobri smo lepi smo, a ja vam o realnim dilemama i posledicama pred koje nas stavljaju ovakve odluke.

Kad već bukvališemo, bolje je zadržati mali deo virusa da bismo stekli imunitet. Što možda i može da se primeni na slučaj sa terorizmom, no, stavovi nam se dijametralno razlikuju (za mene je iste vrednosti srpska žrtva i sirijska), pa ne vredi da se međusobno ubeđujemo.

Анкета у ЕУ и САД: Ситуација са мигрантима се погоршала
Већина становника Италије (79 одсто), Француске (67 одсто) и Велике Британије (53 одсто) сматра да се у последњих годину дана ситуација са мигрантима погоршала, показали су резултати анкете „Спутњик. Мишљења“. У Немачкој и Шпанији број незадовољних износи 45 одсто, а у Пољској њихов део броји 35 одсто. Анкетирање је спровела компанија Ифоп за информациону агенцију и радио Спутњик. Побољшање ситуације са мигрантима приметило је само 16 одсто Немаца, по 7 одсто становника Француске, Шпаније и Велике Британије, 6 одсто анкетираних у Пољској и свега 2 одсто у Италији. Међу незадовољнима су углавном присталице странака левог усмерења и људи старији од 35 година. Изузетак чине Пољска, где није било разлике између присталица разних политичких погледа, и Немачка, где су отприлике исто мишљење изразили испитаници различитих старосних категорија.У САД о погоршању ситуације са мигрантима изјаснило се 38 одсто анектираних. Позитивне промене истакло је 19 одсто испитаника, а 33 одсто сматра да се ништа није променило. Анкетирање је спровео Ифоп, најстарија француска компанија која се бави испитивањем јавног мњења, од 22. до 26. октобра 2016. године. У анкетирању је учествовало 7.043 испитаника старијих од 18 година у Француској, Немачкој, Италији, Шпанији, Пољској, Великој Британији и САД. Узорак представља становништво по полу, узрасту и насељености. Максимална грешка узорка за податке у целини по земљи износи +/- 3,1 одсто, уз вероватноћу поверења од 95 одсто.
https://rs.sputniknews.com/komentari/20 ... ti-anketa/

Šta ljudi misle o tome nema nužno veze sa realnošću:

https://www.theguardian.com/society/dat ... poll-shows

Inače, kad već plašiš ljude baba-teroristima, hajde nam reci koliko je Srba ubijeno od strane terorista od kad je počela migrantska kriza (recimo 2014. godine). Da si bio iskreniji, drugačije bi postavio tezu:

smrt stranih imigranata usled rata u njihovim zemljama VS smrt nemaca ili francuza usled njihovog dolaska u Evropu, ti biraš ovo drugo? Smrt tuđeg deteta u Sriji ili smrt tuđeg deteta u Evropi?

No, inače si zamenio i teze i babe i žabe... Pitanje bi trebalo da bude sledeće:

Da li želiš da budeš čovek koji pomaže drugim ljudima kada su u nevolji ili želiš da budeš čovek koji, iz straha da neko od tih ljudi (manje od jedan u deset hiljada) može da bude neko ko je loš, neće nikome da pomaže i hoće da svima njima zatvori vrata svoje kuće.

Znam kakav čovek ja želim da budem.

...Istovremeno, uhapšen je i Srbin Boban S., koji je takođe optužen da je regrutovao i naoružavao borce Islamske države. Zidojče cajtung navodi da je Anis živeo kod Bobana u Dortmundu....http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1212551
Uhapsite i ove Srbe ovde što ih pomažu da stignu do Nemačke. Nadam se da če kad se promeni vlast u nekoj od Zapadnoevropskih zemalja, kao što je sada sa Trampom u Americi, lepo procesuirati i njihove korumpirane političare koji su ih primali ali i ove naše "humanitarce" koji su bili u tom lancu do zapadne Evrope. A vi znate kako je EU zaje*******...na kad nam dostavih spisak šta treba da se uradi i koga sve treba na sud.

Znači zabraniti SVIM Srbima da žive van Srbije jer ima poneki krimos, šta više, učestvovao je (na neki način) u pokolju u Berlinu.

Daj bre, kako ne shvataš koliko ti je razmišljanje nerealno i ograničeno.

Tema je ponovo otvorena.

Meni je vrlo interesantan detalj koji je Zuma ufotkao na temi Savski amfiteatar: da su belosvetski humanitarci obezbedili nekakve pumpe za delimično zagrevanje onih magacina kod autobuske i železničke stanice.
To su dozvolile one iste naše vlasti koje su tamo zabranile podelu kuvane hrane. Pokušavam da dokučim šta je njihova politika oko migrantskog smeštaja (ukoliko je uopšte ima, a ne samo odluke od danas do sutra). Takođe se pitam hoće li kada prođe zima nastati neki krupniji problem oko rušenja tih magacina? Naime, ako je sad prošla instalacija tog nekog pomoćnog grejanja, do proleća će neko možda i dodatno urediti taj prostor, a onda bi bilo jako, jako teško to odjednom iseliti i srušiti. Tim pre što ne postoje još nikakvi konkretni planovi za izgradnju na tom mestu bar do 2020, a taj prostor je već fizički ograđen i razdvojen od prve faze BNV-a.

Čak se pitam da li možda vlasti u ovom popuštanju migrantima traže alibi za ne-raščišćavanje prostora autobuske i železničke stanice, jer to jednostavno sa sobom nosi neugodan trošak? Pa se taj trošak izbegava tretiranjem migranata kao neplanirane više sile?
Ukalkulisali su da migranti manje smetaju spakovani u šupe, nego da masovno kampuju upravo po parkovima na području BNV?
Konačno, da li migranti kapiraju da će najviše izvući za sebe upravo ako se motaju oko prostora BNV, baš kao što su i stanovici nehigijenskih naselja svojevremeno pikirali najperspektivnije prazne blokove Novog Beograda?

Politika im je da pospeše domaću privredu i ugostiteljstvo. Zašto da im dele hranu besplatno, kada mogu da im ponude tolike pekare u blizini ugrejanog prostora (koji je neko drugi platio, koliko kapiram) :mrgreen:

Lepa je to i ispravna mapa

Nas EU puni sa migratima a ne Afrika i Azija

Nama iz Evropske unije i ulaze migratni (Grčka Bugarska)
i kako udju, odmah nam EU udara kontru
da ne mogu da (izadju) tj. udju u Evropsku uniju

to se zove klasično filovanje, da ne upotrebim dr. reč :D

EU nas totoalno prstenasto okružuje
pa neka migrati cirkulišu u EU prstenu
kad su vec ušli u EU
a ne na nama koj smo van EU da se olakšavaju :rant:

Ako jednu vodecu veliku i bogatu državu, nije sramota (da ne spominjemo ostale)
čak šta više smatra da je nužno za nju podizanje nekog zida

Onda bi i mi trebali ponovo razmisliti
o opravdanosti podizanja zaštitih ograda
zbog drastično promenjenih objektivnih okolnosti i samog usložnjavanja situacije

Ne kaže se djabe
dva puta meri - jednom seci

ovo je prilika za to drugo merenje-razmatranje
:sesir:

Nedavno se broj migranata u štampi vrteo oko 6.000
Prošle nedelje zvaničnici su govorii da je 7.000 migranata kod nas
Danas u štampi vec govore o brojci od 8.000
koliko da očekujemo za Djurdjevdan......pitam se onako .... zbog jagnjetine :lol:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh