Žalim ljude koji stanuju u blizini Železničke stanice. Pre par nedelja sam stajao svega 15 minuta na stanici ispred ŽS čekajući tramvaj i ugušio se od dimčuje koji prave migranti u skladištima, gde pale sve čega se dokopaju. Nos me je peckao 2 sata posle toga. Mogu samo da mislim kako je tek stanarima tog kraja koji već mesecima ne mogu da otvore prozor da izluftiraju stan. Još kad se na to dodaju i stalna buka, prljavština i incidenti koji prate te migrante...
Ne razumem zašto naši, ako već žele da bacaju pare na njih, im nisu instalirali neku električnu peć nego ovu na drva koja čadi ko vulkan.
Usput, prošlog leta sam imao tu čast da prođem kroz Picin Park usred bela dana i da vidim kako se ti ljudi odnose prema Srbiji koja ih ugošćava i štiti. Klinac migrant od 10 godina šeta sa svojim vršnjacima kroz park, svega par metara od drugih ljudi koji spavaju na travi. U jednom momentu vadi onu stvar i dok hoda, piša po trotoaru. Ne radi fore, ne radi nekog protesta, nego eto prosto mu se pripišalo i on to obavlja odmah tu na licu mesta iste sekunde. A sad na jesen pre par meseci sam imao priliku da vidim dve grupe kako se seku noževima usred Knez Mihailove, tačno pored fontane. To je dakle ono što sam lično video. Koliko li je tek incidenata koji se redovno dešavaju a kojima se ne izveštava ili ne zna.
Inače svi oni odlično znaju šta se dešava i još pre nego što izađu iz Grčke znaju da ih u Srbiji čeka ćorsokak. Pa opet ulaze nonšalantno, misleći da će baš oni biti među tih par koji uspe da se probije. Znači još jedan bezobrazluk, upadaš nekome u kuću znajući da ćeš da mu budeš teret i problem, a da nećeš moći dalje. A sam Komesarijat je objavio podatke nedavno da Sirijaca više odavno i nema. Sada čine svega 14%, ako i toliko (jer dosta njih laže da su iz Sirije). Ovi ostali su svi Afgani, Pakiji, Iranci...