Ne radi se o tome, nego o velikoj visinskoj razlici između podnožja brda - J.Bulevar i vrha brda - C.Krst.Nisam se dosta dugo vozio tuda, ali 46-ca i 55-ca na Južnom "Bulevaru" su mi u sećanju ostale kao epitet gužve i spore vožnje. Najgori od najgorih prevoza na užoj teritoriji Beograda, natrpani solaći se po desetak minuta vuku u koloni automobila dok zaopšijaju petlju Autokomanda, onda dalje mile sokacima iz 19. veka i kači ih bukvalno svaki semafor na koji naiđu, ljudi ispadaju kroz vrata i guraju se na jednoj nozi da bi ušli ili izašli. Kada 46-ca dolazi iz pravca Mirijeva treba joj čitava večnost dok se uključi na BKA kroz strmo i tesno sokače Mite Ružića, a nekad je nema i po 20-30 minuta. Ne znam koji njen putnik ne bi želeo da takav raspad od linije zameni metroom? Vračar inače najgušće naseljena opština u celoj Srbiji, blizu 19000 stanovnika po kilometru kvadratnom i to prema podacima od pretprošlog popisa, sada je verovatno i više. Jel bi možda i tu metro išao "kroz njive i poljane gde niko ne živi" ?
Kada bi se ta stanica izmestila na slobodno gradsko zemljište na lokaciji čije sam čak tačne GPS koordinate postovao - postigao bi se dvostruki pozitivan efekat:
1) budući da bi bila na sredini brda marginalno bliža vrhu bila bi i dalje pristupačna i jako blizu svima sa J.Bulevara i okoline.
2) S druge strane postala bi jako interesantna i korisna svim stanarima "belih zgrada" sa C.Krsta gde svaki soliter ima jako puno stanovnika (govorimo o zgradama sa 30-tak spratova) i osim Krsta opsluživala bi i Lion do koga se bzo stiže Bregalničkom i gde isto ima više hiljada stanovnika.
Znači umesto da se putanja potpuno preklapa sa 46-icom i 55-icom ovaj mali detour bi idealno komplementirao saobraćajne opcije svima na Vračaru plus jednom delu Zvezdare.