Šta je novo?

Metro

Da je Vesić pametan, ćutao bi.
Ne može tunel da se radi već za godinu dana, kada ama baš nigde nije iskopana stanica, a ne može ni da se završi za tako kratko vreme.
 
Da je Vesić pametan, ćutao bi.
Ne može tunel da se radi već za godinu dana, kada ama baš nigde nije iskopana stanica, a ne može ni da se završi za tako kratko vreme.
Možda planiraju da počnu bušenje tunela sa Makiškog Polja. Ako se ne varam, tu su predviđene 3 ili 4 površinske stanice, pre poniranja u čukarički greben.

U svakom slučaju, bilo bi lepo da Vesić jednom nešto ne slaže. Ali i da radovi iduće godine stvarno počnu, opet nema šanse da prva linija bude gotova do 2028. Ovo je grad u kojem će se banalna glavna autobuska stanica očigledno graditi 10 godina, ako se i do tada sagradi. A metro je ipak malo kompleksniji projekat od nje.
 
Весић је рекао да ће прва линија метроа кренути са радом у јануару 2028. године, а друга такође у јануару, али 2030. године.

– У априлу ћемо потписати уговор о изградњи приступних саобраћајница за Макишко поље, а током лета ћемо потписати уговор за изградњу прве линије и за изградњу самог депоа. Изградња депоа почиње у новембру ове године, а у септембру 2023. године почињемо да радимо првих 16 станица метроа у првој фази линије, коју смо већ пројектовали. До краја следеће године почеће да раде две кртице које ће копати два тунела. Тренутно радимо катастар ризика, снимамо стање свих радова трасе метроа, тако да се пројекат метроа развија пуно паром – рекао је Весић.


 
Ako to uspeju, onda treba ceo svet da se ugleda na nas. Je*ote, cela linija da se uradi za manje od 6 godina, kada se još uvek ispituje zemljište, u gradu gde se ne zna gde se nalazi koja podzemna infrastruktura, kada još nije rešena imovina koja će se zauzeti metroom, itd, oni daju tako kratke nerealne rokove. Ovo će biti jako, jako zanimljivo. Pa daj da zaduže celu državu, da sve živo propadne, kao što hoće, pa da ih lepo na lomaču spale sve zajedno.
 
Ni prvi ni poslednji put, što se tiče rokova, a i naknadnog pomeranja istih.
 
Колико је реално да се за 5 година изграде тунели и станице метроа?
 
Metro u Beogradu nece biti
(barem ne u narednih 10-15 godina)

I to je tako u redu, jel:
- nema se finansiskih uslova za to (ekonimija u mnogo losem stanju, porast spoljasnog kredita u poslednjih 10 godina ogroman, neko mora to da plati),
- nema ni potrebe, jer nisu ni iskorisceni postojeci sistemi BG-voz, tramvaj, trolejbus, autobus (ima tu jos dosta potencijala, za manje pare)
- a i sam plan ovog "projekta" je katastrofalan (lokacija linija, bespotrebne dubine, konektivnost sa ostalom mrezom...)

Samo se nadam, da ovo kopanje i pokrivanje plodne zemlje kamencicima, moze naci neku drugu upotrebu, na primer za idustrijsku zonu, logisticki centar, trkacku auto-stazu... !!!
 
Да, за нешто ће се искористити. Али да је греота за земљу, јесте... И ја се слажем, да је ово лудило са метроом само за предизобрне потребе.
 
Mogu i Česi da upravljaju Beogradom, kad već sve stranci upravljaju gradskim službama.
 
Pa skandalozno može da se kaže i da je ovaj forum na stranoj aplikaciji a ne na domaćoj pameti, prema tome možemo da ugasimo Matematički i etf.
 
Ja mislim da su GSP, Srbija Voz i ostala naša preduzeća mnogo skandaloznija od nečega poput RATP
 
Znači kad je naše dupe u pitanju onda najbolji ljudi na svetu iz određene oblasti a kad je javni interes onda sipamo demagogiju. Fino.
Inače poznato je da imamo decenijisko iskustvo u upravljanju metroa pa bi nam išlo kao po loju.
Dajteee Dušanu Teodoroviću da upravlja vertikalnom signalizacijom u tunelima.
 
Vrh