[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=866087#p866087:2f7pp70w je napisao(la):
Пантограф » Uto Jul 20, 2021 4:05 pm[/url]":2f7pp70w]
Ово није тачно, а константно се понавља, па те молим да макар ти више то не чиниш: никакав новац никад није скупљан за метро. Демантоваћу хиљаду пута ако треба. Скупљан је самодопринос за унапређење јавног превоза и - превоз је унапређен (скупљан је и за завршетак клиничког центра - ту су оманули, мада су урадили поликлинику). У Београду је превоз 1988. био много бољи него 1983.
Izvini ali sama ta izjava ''nije skupljan novac za metro, nego 'samo' za unapređenje javnog prevoza'' je onako malo... nelogična. Pogotovu ako se ima u vidu da je 1981. donet novi plan za metro i da se bila aktuelizovala priča, ali je onda naglo obustavljena a par godina kasnije realizovan ''Tramvajem u 21. vek''.
Prihvatam kritiku i ispravku da samodoprinosi nisu bili precizno namenjeni i naslovljeni da se rade za metro, nego za opšte unapređenje prevoza u Beogradu. Ali isto tako, nisu bili ni precizno namenjeni i naslovljeni da su samo za površinski prevoz (tramvaji, trolejbusi, autobusi).
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=866090#p866090:2f7pp70w je napisao(la):
Прле » Uto Jul 20, 2021 4:16 pm[/url]":2f7pp70w]
Да ли сада, по теби, имам право да изнесем мишљење? Дакле, не само као пореског обвезника државе Србије - јер ће задуживање да задене све, чак и оне који никад нису и никад неће доћи у Београд већ као грађанина престонице и потенцијалног кориснике метроа. Или сматраш да ти имаш ексклузивно право да располажеш кредитним новцем који ће да задужи не само тебе и мене, и све овде на Беобилду, већ и нашу децу и унуке? - само зато што си ето, у Београду?
Svaki državljanin Srbije ima pravo da iznosi svoje mišljenje o svemu, i ja to prvi podržavam. Ali iako to načelno podržavam, ne mogu da ne reagujem kada povremeno naletim na naše ljude koji više godina nisu u Srbiji, a misle da znaju kako je ovde i šta nam treba bolje nego mi sami. Tu ne mislim samo na ovu situaciju i ovaj forum, nego generalno. Umem da razlikujem kada neko upućuje kritiku ili predlog u smislu ''ljudi, ovde je bolje, hajde da prekopiramo od uspešnijih'' od onoga kada neko upućuje kritiku u smislu ''ja sa daljine znam bolje nego vi tu šta vama treba''.
И за крај, мада можда је боље да сам са тим почео: ја још нисам прочитао да је овде неко против изградње метроа. Не знам због чега стално то форсираш?
Iz istog razloga što ti meni izvrćeš reči i predstavljaš me, pred ostatkom zadrte jednoumne mase, kao da sam ja pri stavu da treba cela Srbija da se odriče čega god je potrebno samo da bi se izgradio metro u Beogradu. A ja to nigde nisam rekao niti sam to tako predstavio. Kao što sam rekao u citiranim postu, moj stav i moja pisanja se fokusiraju na to da:
1) su Srbi decenijama čekali savršenu priliku i idealne uslove da naprave metro, i stoga su napravili tačno: 0 metara, 0 stanica i 0 garnitura
2) za vreme tog čekanja savršenstva, spucali su nekoliko stotina miliona evra u železničku stanicu i petljavinu koji ni dan danas ne rade sa 20% kapaciteta a ometali su, ometaju, i ometaće druge projekte i razvoj grada
3) u okviru sadašnjeg metro projekta, projekta koji će se izmenjati 30 puta od početka gradnje do završetka samo prve linije, još uvek nije zabodena ni lopata, još uvek nije ni jedan kubik iskopan... a već je forumski kvorum, elita foruma, donela presudu da je ceo projekat propast, da je sve promašaj, da ne treba da se pravi i da je bolje da nemamo metro uopšte nego da ga imamo nesavršenog
Celokupna istorija srpske države se zapravo svodi na čekanje savršenih prilika i idealnih uslova, za sve redom. Rezultate i posledice toga vidimo i osećamo, već vekovima. Sada, u kontekstu razvoja Beograda, i ispravljanja ono što su mnogi slepci ranije ubrljali, pruža se prilika da se napokon nešto pokrene sa mrtve tačke. I u procesu koji traje 5 godina, i menja se po 30 puta od prve do finalne realizacije, pre nego što je uopšte zabodena prva lopata, elita foruma donosi odluku da je sve promašaj i da treba da se ponovo odustane od svega na neodređeni broj decenija. Pa ne znam stvarno šta da kažem na to. Okej onda, batalimo sve projekte i sve zamisli dok se ne stvore idealni uslovi.