Šta je novo?

Metro

Kineski planovi u Srbiji su vezani za energetiku, rudnike i ključne transportne veze (autoputevi, pruge itd.). Metro u Beogradu nije strateški bitan za kinesku državu. Oni to rade jer je profitabilno, ali nije im posebno stalo do toga i da li će se ikad izgraditi.

...tako da ide to lagano...
Može tako da nastavi lagano još X godina/decenija/ljudskih života, mislim "uskoro počinje druga faza geoloških istraživanja".
:) Aj da ne budemo baš toliko naivni, a što se Kineza i Milenijuma tiče uopšte ne sumnjam da će u svakoj od X faza "projekta" da isisaju gomilu novca od države tj. nas poreskih obveznika tako da se možda njima najviše i isplati da bude beskonačan broj faza.

Ne znam o čemu pričate, projektovanje je u toku, mašine su u izradi, geotehnički radovi se takođe izvode. Konzorcijum PowerChina - milenium team su u igri (a oni to neće ispustiti jer su trenutno najjači) tako da ide to lagano i nema pojma da stane. Jedino neka ozbiljna kriza ili promena vlasti što je složićemo se teško. A iako dođe do promene vlasti nema ništa od prekida projekta.
Pričam o ovome. Zumirati ove rokove u kružićima ispisane hemijskom.

1305432560618302bf688f6099490594_640.jpg

Poslednja izmena:
Kod mene za moju zgradu su krenuli sa pozivima da se dođe u opštinu i primi ponuda za eksproprijaciju zbog izgradnje prve faze prve linije metroa.

Neke komšije su već pristale i čekaju isplaćivanje novca.

Ponuđena nadoknada je više nego pristojna, čak i za današnje tržište.

Iz Direkcije za gradsko građevinsko su mi rekli da se za moj stan završava elaborat sa ponudom i da bi trebalo krajem avgusta da me zovu.

Izgleda da će što se rušenja naše zgrade tiče, ispuniti rok do 1 novembra 2025.

Nekih sitnih pomaka ima, ali kašnjenje će svakako biti višegodišnje ako ne i decenijsko u odnosu na ove rokove koje je mali sliniša crtao pred početak nasipanja Makiša 2021. I to je kašnjenje sa POČETKOM IZGRADNJE, a ne i njenim završetkom. Pre će prvi čovek sleteti na Mars nego što će neka prva faza metro linije u Beogradu profunkcionisati 2030. ili 2033. pošto sad već otvoreno priznaju da od otvaranja do kraja 2028. nema ništa ni u ludilu. Neka je proklet svako ko je učestvovao u umobolnoj antiljudskoj odluci da su eskpo cirkus i narkostadion "veća razvojna šansa" od metroa. Dabogda po izlasku iz zatvora u starosti ostao bez prebijene pare i bio prinuđen da se vozi ovim necivilizacijskim kršom od javnog prevoza na koji je sve nas osudio u narednim godinama i decenijama.

Nekih sitnih pomaka ima, ali kašnjenje će svakako biti višegodišnje ako ne i decenijsko u odnosu na ove rokove koje je mali sliniša crtao pred početak nasipanja Makiša 2021. I to je kašnjenje sa POČETKOM IZGRADNJE, a ne i njenim završetkom. Pre će prvi čovek sleteti na Mars nego što će neka prva faza metro linije u Beogradu profunkcionisati 2030. ili 2033. pošto sad već otvoreno priznaju da od otvaranja do kraja 2028. nema ništa ni u ludilu. Neka je proklet svako ko je učestvovao u umobolnoj antiljudskoj odluci da su eskpo cirkus i narkostadion "veća razvojna šansa" od metroa. Dabogda po izlasku iz zatvora u starosti ostao bez prebijene pare i bio prinuđen da se vozi ovim necivilizacijskim kršom od javnog prevoza na koji je sve nas osudio u narednim godinama i decenijama.

Na sastancima na kojima sam prisustvovao sa predstavnicima JKP "Beogradski metro i voz" i Gradske direkcije za građevinsko zemljište, stekao sam utisak da u najboljem scenariju, mogu da završe PRVU FAZU PRVE LINIJE do kraja 2032. godine.

Dakle, u idealnom slučaju do 1. januara 2033. godine za prvu fazu.

Što se tiče ostatka prve linije, ko zna kada.

Na sastancima na kojima sam prisustvovao sa predstavnicima JKP "Beogradski metro i voz" i Gradske direkcije za građevinsko zemljište, stekao sam utisak da u najboljem scenariju, mogu da završe PRVU FAZU PRVE LINIJE do kraja 2032. godine.

Dakle, u idealnom slučaju do 1. januara 2033. godine za prvu fazu.
Daj bože da bude tako, ali ne verujem im apsolutno ništa.

Vrh