O kojem delu grada je reč?Današnje najsvežije informacije za moju zgradu:
3-4 stanara prihvatilo ponudu od strane Gradske direkcije za gradsko građevinsko (procenu radio Gradski zavod za veštačenje).
Većina stanara izjavilo žalbu i čeka dalji rasplet događaja.
Ako se većina odluči i na vanparnično, i ovu narednu zimu ćemo provesti u zgradi, bez daljeg pomaka za ovaj deo gde dolazi krtica.
Planirano je bilo da zgrada bude porušena do 1 novembra. Od toga nema ništa po svemu sudeći.
Dobio sam ponudu i za moje stanove i izjavljujem žalbu ovih dana.
Podugačak je spisak svih prosjačkih trećesvetskih geta koja su dočekala metro pre Beograda, a po svemu sudeći i onih koji će ga tek dočekati.Ono kad otkriješ, opet, da čak i jedno tropsko raspalo geto ostrvo Dominikanska republika ima metro a tvoj grad nema...
![]()
![]()
Doduše, zato jeste istina da oni imaju neke od najgorih i najvećih getoa na svetu, a u Srbiji to ipak nemamo, kakvi god da smo... Ali ipak... Sramota je malo da oni imaju 2 linije metroa a mi nemamo ni 100 metara prokopanog tunela.
Dobro, bar imamo najskuplji i najmegalomanskiji železnički čvor na svetu.
Veoma smo daleko od toga da imamo najskuplji i najmegalomanskiji železnički čvor na svetu.
Sa samo 3 kraka u centralnoj zoni on je zapravo minijaturan.
A Jelanča u nekom svom filmu u kome se teši da su propale Katice, Divazi i RVRovi, svi stari 50 i više godina dostojna zamena za metro.
Nema para, otišlo na gluposti. Između ostalog i na megalomanski nedovršeni čvor.
Laki "metro" ili LRT imamo odavno, na Novom Beogradu, u Vojvode Stepe, Pariskoj, Karađorđevoj, Nemanjinoj, Savskoj, duž Sajma i većeg dela BKA. Imali smo i do Kneževca pre Vesićevog i Gangulinog urbicida. Nije nam od preterane pomoći niti je održivo rešenje za grad ove veličine, zato nam pored njega treba i "teški" metro. A LRT bi bukvalno preporodio Novi Sad i Niš, u Nišu već imamo oslobođen nezavisni koridor od glavne železničke stanice pa sve do Banje. Samo potpuni moroni bi na toj trasi umesto LRT-a gradili bulevar ili niški Linijski Park.Što se tiče metroa, podržavam plan Lakog metroa, za koji smatram da je najrealniji za Beograd u trenutnoj situaciji.
Budimpešta Sofija i Bukurešt sanjaju da imaju gradsku železnicu koju Beograd ima.
Sofija i Bukurešt onako, ali gradska železnica u Budimpešti radnim danima vozi u taktu od 10 minuta do Sentandreje, koja je otprilike isto što i Pančevo u odnosu na Beograd. Ko regionalni metro. Koliko često ide BG Voz i koliko je pouzdan? Linija do Pančeva čak i ne postoji, gradska železnica ne ide dalje od selendre Ovče 5 kilometara pre Pančeva, što je idiotizam nezabeležen u svetskoj železničkoj i opšte saobraćajnoj istoriji. A nije baš ni da Sofija i Bukurešt nemaju česte Re vozove do okolnih gradova, čak i češće nego što ih Beograd ima do Pančeva, Rume, Smederevske Palanke ili Valjeva. A do Smedereva i Požarevca sem autobusa nema ništa već odavno.Budimpešta Sofija i Bukurešt sanjaju da imaju gradsku železnicu koju Beograd ima sa sve tunelima ispod grada i podzemnim stanicama.
I nema potrebe za kontra tezom, znamo da Beograd sanja o metrou kakav je u tim gradovima.
Ovde pričamo o železnici.
Budimpešta bez ukopanog železničkog čvora postiže 6-7 puta više dnevnih prigradskih polazaka od Beograda sa ukopanim čvorom i 2 podzemne stanice. I to sa Flirtovima iz 21. veka, ne sa poluraspadnutim Gorbačovima starim 50 godina.Nemaju podzemnu gradsku zeleznicu i podzemne zeleznicke stanice koje Beograd ima.
Ja ne pricam koliko je bg voz efikasan ili pouzdan već o infrastrukturi u gradjevinskom smislu. Sistem zeleznickih tunela Beograda je apsolutno superioran u odnosu na te 3 prestonice koje nemaju tako nešto kad je gradska zeleznica u pitanju, to kako se koristi i koliko cesto vozovi idu je druga stvar.