Ja sebe smatram daleko od intelektualnih kapaciteta ljudi u SANU.
No, bez obzira na to, voleo bih da mi neko pojasni kako to (citiram): ""uspostavljanje ovog saobracajno - infrastrukturnog koridora predstavlja osnovu za "intravensko sirenje" albanskog kapitala i stanovnistva na prostre Gornje Toplice, ka Nsu i dalje ka severu"" (kraj citata) ???
Jesmo li u proteklom veku imali dobre saobracajne veze izmedju albanije i nase juzne pokrajine KiM? Ja bih rekao da nismo.
Pa ipak, to nije sprecilo desetine hiljada (mozda i znacajno veci broj) etnickih Albanaca da se iz albanije presele u SFRJ, zar ne?
Takodje, potpuno je jasno da 'pusta zemlja' nije resenje. A ceo taj potez uz KiM jeste pusta zemlja. Napustili su je Srbi, ali su je napustili i Albanci. Do 199O su je napustali odlazeci uglavnom u Beograd i druge vece centre tadasnje drzave (SFRJ), a kasnije su odlazili ka Pristini ili zapadnoj evropi...
Pametan covek uci i od svojih neprijatelja.
E pa u tom kontekstu, pogledajmo HR i njihovu politiku 'spaljene zemlje' realizovane u akcijama Bljesak i Oluja.
Epilog je da je 20 godina kasnije vecina te teritorije PUSTA. Ogromna prostranstva severne Dalmacije, Like, Banije, Korduna...
Sve se to moze opisati jednom recju - Divljina
Nisu se naselili niti hrvati iz Burgenlanda, niti iz vojvodine, niti hercegovci... Ni Srbi se nisu vratili...
A autoput je bas tu prosao, kroz te oblasti...
Bojim se da se ovde mesaju babe i zabe. Neki sasvim drugi parametri su presudni da se neko od nekud odseli ili naseli. To dokazuje i emigriranje iz nase zemlje, jer koliko vidim iseljavanje u Australiju (neko bi rekao 'kraj sveta' je znacajno vece nego iseljavanje u Madjarsku zar ne?
Albanija postoji kao suverena drzava. Kosovo takodje, samo sa neregulisanim statusom po nama icdelu sveta. Po drugima i ona je drzava.
I mi, koji (kao) negiramo drzavnost Kosova, pregovaramo sa njima kao ravnopravnim partnerima, i oko telekomunikacija i oko udela u vlasnistvu firmi sa KiM. Sta je to nego neka vrsta 'pregovora oko deobnog bilansa nakon otcepljenja'?
Ali na stranu to.
Na tim prostorima zivot funkcionise. Postoje stanovnistvo i pravni subjekti. Oni imaju potrebu veze sa ostatkom sveta. Na nama je oce li deo te veze ici i kroz nasu zemlju, ili nece. Na nama je da odlucimo. Ako ne bude autoputa Nis - Pristina, bice Podgorica - Pristina. Skoplje - Pristina je vec u izgradnji, ako se ne varam. Ici ce oni na te pravce, nije problem, te se u krajnjem slucaju opet mogu naseliti u Toplicki okrug. Samo ako to zele. A ne zele... ne zeli niko.
Dosta im je da traktorima ilegalno udju i seku sumu unutar uze Srbije...
P.S.
Za sprecavanje promene etnicke strukture u Toplici, gospoda iz SANU morace bojim se, malo vise da zagreju stolice i angazuju vijuge.
Sent from my LG-D320 using Tapatalk