Šta je novo?

Lokalni izbori 2008

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Juzni je iz gradksog budzeta i kredita EBRD-a.... Pominjali smo vec ranije tu dilemu ko je vlast u BG-u, Gradska skupstina ili Gradski odbor DS-a?

Za nedostatak vizije moram da kazem da je sa stanovista politickog marketinga uvek efikasnije iznositi kratkorocne i srednjorocne planove jer su oni biracima opipljiviji, sto ne znaci da kandidati zaista i imaju dugorocnu viziju. Mada, postoji konsenzus oko nekoliko vaznih stvari - resavanje saobracajnih problema - metro, UMP, novi mostovi, obilaznica, rekonstrukcija saobracajnica, alternativni gradski prevoz (recni, zicara...), beovoz; ravnomerniji razvoj Beograda, integracija prigradskih opstina u gradske sisteme, narocito komunalne, spustanje grada na obale reka - Savski i Dunavski amfiteatar i dugorocno gledano leva obala Dunava ili tzv Treci Beograd.....

Popović za promenu sistema čistoće
Kandidat DSS-a za gradonačelnika Beograda Aleksandar Popović rekao je da će posle izbora 11. maja pokušati da kompletno transformiše sistem komunalne čistoće u gradu.

Obilazeći deponiju u Vinči, Popović je rekao da “Beograd nema deponiju, već nekoliko manjih smetlišta” i naveo da će, ako pobedi na izborima, sanirati postojeća smetlišta, kako ne bi ugožavala životnu sredinu i zdravlje ljudi.
izvor, B92
http://www.b92.net/info/vesti/u_fokusu.php?id=286&nav_id=294201

Homer Jay":1sg3ferz je napisao(la):
Za nedostatak vizije moram da kazem da je sa stanovista politickog marketinga uvek efikasnije iznositi kratkorocne i srednjorocne planove jer su oni biracima opipljiviji, sto ne znaci da kandidati zaista i imaju dugorocnu viziju. Mada, postoji konsenzus oko nekoliko vaznih stvari - resavanje saobracajnih problema - metro, UMP, novi mostovi, obilaznica, rekonstrukcija saobracajnica, alternativni gradski prevoz (recni, zicara...), beovoz; ravnomerniji razvoj Beograda, integracija prigradskih opstina u gradske sisteme, narocito komunalne, spustanje grada na obale reka - Savski i Dunavski amfiteatar i dugorocno gledano leva obala Dunava ili tzv Treci Beograd.....
Sve do dela sa savskim, dunavskim amfiteatrom i 3. beogradom su trenutni problemi i to svi manje vise spominju i to cini 99% kampanje, mislio sam da ta vizija beograda mora da bude centralna tema kampanje, a ovi trenutni problemi da budu tu nekako propratni (ali krajnje vazni), jer realno, skoro svi ti projekti se na odredjeni nacin vec realiziju i zna se da ce to morati svaka nova vlast da nastavi.

Evo "istrazivanja" stratedzik marketinga

Da su parlamentarni izbori ove nedelje, koalicija „Za evropsku Srbiju“ (34,8) dobila bi neznatno veći broj glasova u odnosu na radikale (34,7).

Istraživanje agencije „Strateški marketing“, sprovedeno 11. i 12. aprila u Beogradu, pokazuje da je na trećem mestu po podršci biračkog tela koalicija DSS-NS (13,3), sledi LDP (8,9), SPS-PUPS (6,4) Unija Roma Srbije (0,6) i neka druga stranka (1,4).
Ovi rezultati pokazuju kako bi glasali opredeljeni građani, kojih je 74 odsto od cele populacije. Procenat neopredeljenih je poprilično visok i iznosi 16,2 odsto, dok 8,3 odsto tvrdi da neće glasati. Zanimljivo je da su ispitanici sada donekle promenili listu problema za koje su lično najviše zabrinuti. U odnosu na mart, kada su kao najveći problem, sa 45 odsto, označavali Kosovo, pa tek zatim nizak standard (31) i nezaposlenost (28), sada su se nezaposlenost i Kosovo izjednačili. Kosovo je palo na 39 odsto, a briga zbog nezaposlenosti porasla na 38 odsto.
- Rezultati u Beogradu praktično su isti kao i u celoj Srbiji, s tim što LDP bolje stoji u gradskim sredinama, pa je na nivou Srbije podrška ovoj stranci na stabilnih 6-7 odsto - kaže Svetlana Logar iz ove agencije. Logar upozorava da su ljudi veoma zbunjeni zbog sprovođenja opštih izbora i oko toga kako se bira gradonačelnik.
- Ne znaju da neće biti drugog kruga i da glasanjem za stranku biraju i gradonačelnika. Na ovim izborima se istovremeno glasa na parlamentarnim, gradskim i opštinskim listama, a niko se od nadležnih nije potrudio da detaljnije objasni proceduru - upozorava Logar.
izvor Blic
http://www.blic.co.yu/politika.php?id=38139

jovanovm":vfcm0egy je napisao(la):
^^ Mislim da to opravdavaju sredstvima iz NIP-a za tunel Zeleznik, ali nisam siguran da li su oni dali nesto i za Juzni...?
Homer Jay ti reče za Južni, a evo i za tunel:
- Ovo je deo obilaznice na kome Republika i Grad rade zajedno. Grad je preuzeo finansiranje ovog dela s obzirom da je obilaznica od izuzetnog značaja za sve Beograđane - napomenuo je Dragan Đilas. - Radovi su ubrzani otkad smo obezbedili više sredstava. Do 15. oktobra ovaj deo će biti završen.
Direkcija za građevinsko zemljište izdvojila je više od dve milijarde dinara za završetak 700 metara dugog tunela "Železnik".
Izvor: Večernje novosti
Link: http://www.novosti.co.yu/code/navigate.php?Id=14&status=jedna&vest=119622&datum=2008-04-13

Joj, sad sam gledala Biljanu S.na youtube u par dijaloga i grozna je ...zato sto mase mnogo rukama, prica mnogo glasno, uvija neke reci, zbunjuje se ..tj.nema veze sa politikom i tvrdi pazar kao Vucic.. Cak mi je bila simpaticna pre i mislila sam da je ok glasati za nju ali ona nema sanse da bude gradonacelnik...pa ona je malo dete za D.Dj.i A.P. Mislim, ja se slazem snjom sta sve ne valjda u BG ali to svi znamo..najbolje da se mi kandidujemo za gradonach....ipak je to i politicka funkcija a ona mi vise ide da pise neko delo nego da pravi strategiju grada i ugovara ugovore...
bezveze bash,..

Evo je Bilja sada na Sudiju B, gostuje u intervju gledalaca.

Obama i Ceda nisu za porediti, samo cu toliko reci.
Bilo bi zgodno ako bi neko okacio sve "reklame" kandidata za gradonacelnika. Vucic ima neku foru sa cekanjem, a Aca Popovic isto kao i na plakatima Ceo Beograd, ali jos nisam video Djilasa i Biljanu na reklamama.

Ево за људе из дијаспоре да виде отприлике како то изгледа ових дана, два огласа из Политике од петка 18. априла

текст огласа
Београд веома споро напредује и изгледа да већ осам година то никога и не брине.

Људи се заглављују у саобраћајним гужвама, плаше се када шаљу децу у школу, испаштају због недовољног броја вртића.

Корупција спречава град да напредује.

Потребан Вам је неко ко ће да се бори за Вас.
Потребан је неко ко ће Ваш и интерес Београда ставити на прво место.

текст огласа:
Драги Београђани,
Радови на проширењу Савске улице у Београду укоро почињу.

Како би смо елиминисали свакодневне гужве у саобраћају, на потезу од Железничке станице "Београд" до моста "Газела" изградићемо две потпуно нове коловозне траке.

На овом потезу настаће широки булевар са два коловоза, раздвојен трамвајским шинама.

Тиме ће проток возила бити убрзан а ова деоница прелазиће се за дупло мање времена.

Реконструкција једне од најпрометнијих улица у Београду омогућиће и већу безбедност свих учесника у саобраћају.

Поставићемо нове семафоре, и то на раскрсницама "нове" Савске улице са улицама Милоша Поцерца и Дурмиторском.

Преласком преко трамвајских шина, омогућићемо скретање из Милоша Поцерца и Дурмиторске у Савску улицу.

Поред завршене реконструкције Старог железничког моста, ускоро ћемо завршити проширење раскрснице у Браће Југовића код биоскопа "Балкан", започети изградњу моста преко Аде Циганлије и , после више од тридесет година, почети изградњу надвожњака код Цареве ћуприје.

Захваљујемо се свима вама на разумевању, али и на поверењу које смо успоставили током свих ових година.

ГРАД БЕОГРАД

Bilo bi lepo, ako bi neki od kandidata pristali da daju neki intervju beobuildu. Koja je mogucnost za tako nesto?

Inace bas bih voleo da cujem odgovore kandidata na sledece pitanja.

Ukoliko postanete gradonacelnik/gradonacelnica:
1. Da li nastavljate sa usvojenim projektom mosta preko Ade ili raskidate ugovor i usvajate neko drugo resenje?
2. Teski ili laki metro (vremenske odrednice, nacin finansiranja)?
3. Opera na Uscu (tacna lokacija) ili na Terazijama?
4. Vasa vizija uredjenja savskog amfiteatra (tipa, odnos rezidencijalnih/komercijalnih/kulturnih objekata)?
5. Vasa vizija Terazijske terase?
6. Sta cete konkretno uciniti da se smanji birokratija prilikom gradnje novih objekata?
7. Vizija Usca?
8. Privatizacija gradskih preduzeca (koje tacno sluzbe i koji deo preduzeca bi se privatizovao)?
9. Konkretni postupci borbe protiv korupcije?

eto nekih bitnih pitanja po kojima moraju da se izjasne. bilo bi lepo da znamo odgovore na sva ta pitanja i jos mnoga druga.

Varijanta dva je da pitanja proslediš Olji, ionako će sutra svi da gostuju kod nje, mada je i meni bolje da pošalju pismene odgovore. Možda bi Steva ili neko od administratora mogao da pošalje mail strankama pa da vidimo. Ako odgovore super, ako ne odgovore opet ćemo steći izvesno mišljenje o njima. Win-win situacija :)

Ja bih na listu pitanja dodao i onu pričicu o "besplatnom" javnom prevozu, kulturnim institucijama u bloku oko FDU-a, stav o gradnji novih garaža, promeni zakona kako bi veći procenat novogradnji imao centralne klima uređaje (kao i nove propise o postavljanju klima na postojeće fasade), veći procenat pametnih zgrada (većina tih tehnologija postoji preko dvadeset godina), veći procenat zgrada koje bi se bar delimično napajale soalrnom i eolskom energijom (projekti u Parizu i Čikagu). I da li su za izmeštanje zoo vrta i ako jesu gde. :)

^super

p.s. bice na TV Avala svakim radnim danom u 18:40 emisija Srbiranje gde valjda ove nedelje gostuju kandidati za gradonacelnika, ali sam uhvatio samo kraj najave tako da znam samo da je u cetvrtak Popovic, a u petak Srbljanovicka.

Jbt... ko radi Vučiću kampanju za gradonačelnika? Video sam njegov spot na b92 info... dobar je.. što ne menja stvar da mi se kandidat nimalo ne sviđa.

Не знам да ли су опет неки амери у питању али они поново имају најбољу кампању, нема уобичајне пљувачине него 3-4 главна проблема, неиспуњена обећања и удри + обавезно корупција.
Демократе могу само обећати, мање више, исте ствари као и 2004. пошто је на жалост мало њих остварено у другом мандату.
ЛДП је поново фокусиран на ДС, Радикали као да не постоје, док ДСС и СПС више статирају, имају своје "сигурне гласове" и чекају ценкање при састављању власти.

Ево шта кажу кандидати поводом питања чистоће града

Kako da Beograd postane uredniji, čistiji i lepši grad
Građani i vlast treba da sarađuju
Autor: L.G. - S.P. | 19.04.2008 - 08:44
djubre-v.jpg

Građani i vlast treba da sarađuju

Umesto da bude „lepi beli grad“, Beograd je, nažalost, godinama unazad prljav, siv i ružan. Kad se okreči neka fasada, ona toliko zablješti u okolnom sivilu da bode oči. Obale reka, tog blaga koje niko u okruženju nema, više su ruglo nego mesta za uživanje.

Napori da se grad, potpuno zapušten tokom deprimirajućih 90-tih, okreči, a ulice i parkovi urede, izgledaju nedovoljni.
U Beogradu postoje stotine divljih deponija. „Gradska čistoća“ ne može da stigne da očisti ono što mi uspemo da isprljamo: od ulica do parkova i obala reka. Psećeg izmeta i dalje ima po ulicama, naročito u centru grada, iako su postavljene korpe sa kesama za tu svrhu. „Blic“ je pitao kandidate za gradonačelnika šta misle da se može uraditi da Beograd bude čistiji grad?

VUČIĆ: VIŠE INSPEKTORA I VEĆE KAZNE
Aleksandar Vučić, kandidat za gradonačelnika SRS, kaže da nikome iz aktuelne gradske vlasti nije stalo da brine o tome kako Beograd izgleda.
- Učiniću sve da se poveća broj inspektora, kao i da se značajno povećaju kazne za bacanje otpada u gradu. Ne smemo da dozvolimo da umesto parkova u Beogradu niču divlje deponije. Kad god budem imao vremena, lično ću obilaziti grad i ukazivati na ovaj, veliki, problem. Gradonačelnik mora da voli svoj grad, ali i ljudi moraju da imaju mnogo više poštovanja prema svojim komšijama - kaže Vučić.
Prema njegovim rečima, ovo je situacija koja se mora promeniti i to treba da učine svi zajedno, i vlast i građani.

OBRADOVIĆ: ZAJEDNO REŠAVAMO PROBLEM
Sličnog mišljenja je i kandidat koalicije SPS - PUPS - JS za gradonačelnika Beograda Žarko Obradović. On smatra da Beograd može biti lepši i čistiji samo pod uslovom da istovremeno i grad i građani učestvuju u poslu uređenja grada.
- Grad ovaj problem treba da reši uređenjem centralne deponije, povećanjem tehničke opremljenosti i kvaliteta komunalnih preduzeća koja brinu o čistoći grada, povećanjem nivoa kulture o načinu života o velikom gradu, kažnjavanjem svih onih koji odlažu smeće na mestima koja za to nisu predviđena. Sa svoje strane, građani treba ličnim primerom da pokažu da i oni brinu o izgledu svog grada, svoje ljubimce treba da paze i, kao u svetu, da vode računa i o njihovom ponašanju - ističe Obradović.
On smatra da je potrebno vratiti stare, ali lepe akcije poput „najlepša zgrada“, „najčistija ulica“, „najuređeniji prostor“, sa nagradama za pobednike.
- Afirmacija ovakvih primera je, pored edukacije, i vid podizanja kulture življenja u velikom gradu. U edukaciji posebnu pažnju treba posvetiti deci - kaže Obradović.

ĐILAS:URADILO SE DOSTA, MORA JOŠ VIŠE
Kandidat koalicije „Za evropski Beograd - Boris Tadić“ Dragan Đilas smatra da postoje stvari za koje je zadužena uprava grada, i da je ona u tom smislu učinila značajan napredak, ali postoje stvari koje se tiču i nas samih, odnosno kulture ponašanja.
- Ljudi moraju da preuzmu i deo sopstvene odgovornosti za čistocu grada i za to kako on izgleda. Ja sam ponosan na uspeh koji je postignut kroz projekat „Popravimo zajedno“ u okviru koga je, zajedničkim naporom Grada i Beorađana, popravljeno hiljade fasada, liftova i krovova. Organizovali smo službu za odnošenje šuta po ekonomskim cenama, kako bi pomogli onim surađanima koji su se upustili u renoviranja. Za JKP „Gradska čistoća“ nabavljeno je 250 novih kamiona, a postavljeno je i 18.000 novih kontejnera - kaže Đilas.
On objašnjava i da je u toku akcija u kojoj će Beograd, za pešačke zone i zelene površine, dobiti još 1.000 kanti specijalizovanih za izmet pasa.
- Uredili smo veliki deo šetališta kraj reka, i u tom pravcu nastavljamo i dalje. Dakle, uradilo se dosta, ali će morati da se uradi još više - ističe Đilas

SRBLJANOVIĆ: UVESTI PRIVATNI KAPITAL
Biljana Srbljanović, kandidat za gradonačelnika LDP, kaže da svako vodi računa i sređuje svoje dvorište, kao i da bi privatizacija gradskog zemljišta delimično mogla da reši neke od ovih problema.
- Kada privatni kapital „uđe“ i u čistoću, a tu ne mislim samo na privatizaciju komunalnog preduzeća, situacija će se drastično popraviti. Zamislite privatno preduzeće koje ima ugovor sa Gradom da održava čistoću, recimo, opštine Stari grad. Raskid ugovora zbog lošeg rada, i novi tender, značiće bankrot za to preduzeće. Da ne pominjenjem da bi pored toga što bi Grad bio čistiji, građane to drastično manje koštalo nego sada. Dakle, rešenje je privatno-javno partnerstvo i konkurencija - naglašava Srbljanovićeva.

POPOVIĆ: NEOPHODNA EKOLOŠKA POLICIJA
Kandidat koalicije DSS - NS Aleksandar Popović kaže da su mu, kao bivšem ministru ekologije, problemi, ali i moguća rešenja, odlično poznata.
- Izgradnja najmanje jedne sanitarne deponije, sanacija smetlišta u Vinči, uz mere za podsticanje reciklaže komunalnog otpada, samo su neka od njih. Tu je i obilaznica oko grada kojom bi se gotovo ceo saobraćaj EU, do Turske i Bliskog istoka, koji sad ide preko Beograda, preusmerio van grada. Formiranje Fonda za zaštitu životne sredine i gradske ekološke policije je neophodno. Nažalost, svuda u svetu, pa i kod nas, odgovorno ponašanje se najefikasnije „uči“ strogim kaznama za prekršioce. Pri tome, pre svega mislim na kazne za sve one koji bez ikakvog prečišćavanja ispuštaju vodu u Savu i Dunav - kaže Popović
On ističe da Grad mora da preuzme inicijativu, i počne da se brine o otpadnim vodama koje se ispuštaju u reke.

Rigorozne kazne za one koji prljaju
Dragan Đilas smatra da kad Beograđanima bude omogućeno da žive u zaista čistom gradu tek onda će moći, preko komunalne policije, da se počne sa rigoroznim kažnjavanjem onih koji prljaju Beograd, i koji su velika manjina.

Beogradski duh
„Raširenu praksi da se đubre baca kroz prozore, svetlarnike i haustore mogu rešiti samo drakonske kazne i vraćanje „beogradskog duha“, odnosno normalnog i civilizovanog ponašanja. Deo tog duha nekada je bilo i osećenje stida i sramote pred komšijama“, smatra Biljana Srbljanović.
извор Блиц
линк http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=38592

Трка за Београд
Новог градоначелника главног града Србије 11. маја бираће, на просечној годишњој температури од 12,7 Целзијуса, сви пунолетни од 1.689.000 суграђана, чија је просечна старост 40,4 године. Они ће на биралишта похрлити из 586.889 стално настањених станова. Будући да недељом, ипак, нема саобраћајног хаоса, до биралишта ће стићи или пешице или у неком од 396.283 регистрована аутомобила. Посету једној од 5.720 фотеља у 14 професионалних позоришта то вече замениће позориштем у кући: гледаће изборне резултате и жестоко дискутовати.

У Београду је за првог човека града на списку петоро кандидата из пет политичких партија. Значи, глас за омиљену партију не значи истовремено да је њен представник омиљени лик. То су Драган Ђилас из Демократске странке, Александар Вучић из Српске радикалне странке, Александар Поповић из Демократске странке Србије, Жарко Обрадовић из Социјалистичке партије Србије и Биљана Србљановић из Либерално-демократске партије.

Дају се, у духу најбоље традиције политичара на Балкану, обећања да ће, ако победе, много тога бити боље под њиховом диригентском палицом.

Двоје њих, Биљана Србљановић и Александар Поповић први пут се појављују у тој улози. Она је истакнути позоришни писац која хоће да деполитизује Београд, да доведе на власт стручне, а не подобне. То су њена прва предизборна обећања. Господин Поповић има жељу да, ако победи, направи нешто по чему ће га градска историја запамтити и да ће учинити све да побољша услове за развој спорта. Обоје, наравно, здушно навијају за народ. Да ли због тога што су почетници у тим кампањама или је нешто друго посреди тешко да ћемо сазнати. Јер, њихове шансе на кладионицама су минималне, своде се на велике квоте. Ако добију – изненадиће и своје укућане и своје симпатизере. Искуснији у том послу господа Ђилас, Вучић и Обрадовић такође обећавају: убрзану изградњу Београда, борбу против корупције као да је она прекјуче никла а не у време владавине њихових партија пре деценију или две, подизање обданишта, јаслица и вртића, легализације и нове канализације, нове општине и живот без болештине …
izvor, Politika
ceo tekst na http://www.politika.co.yu/rubrike/Tema-nedelje/trka-za-beograd/Trka-za-Beograd.sr.html

Ja se slazem sa svim kandidatima kako grad i gradjani trebaju da saradjuju i na koji nacin neke stvari trebaju da se odradjuju.
(vladin post).
I vec znam koga ne bih izabrala...jedino me buni Bilja..jer cas me malo nervira njenim razmisljanjima a opet s druge strane, veoma mi je zanimljiva, puna energije i pravo BG dete..nekako vidi se da dise za BG i da ga voli...ima obrazovanje..a opet, napadaju je da to nije dovoljno da se bude gradonacelnica...Da li se slazete? Ja mislim da ona moze brzo da kapira i uci..niko od njih nije usao spreman na posao...a drugo, ima razumevanje i cini mi se da zna kako da organizuje ljude za pozicije koje su joj kljucne...a to joj je vise vazno nego da ona sama 100% zna posao. A.P.je jak kandidat ali vidi se da je ucenik DSS-a i da ne kapira ruski i evropski kapital i njegova razmisljanja ne mogu se aplicirati u modernom IR-u...ali covek je idealan za ministra i to mu je to. Pravi streber...treba biti vise od strebera da vodis jedan grad..a pogotovo BG.

Slusao sam Bilju pre neki dan na TV'u, yena mi iygleda takodje puna energije, znanja i volje da nesto promeni u ovom gradu. Mislim da nam trebaju novi ljudi, a ne ovi smaratori koji su u politici decenijama i isto toliko pokusavaju da se utrpaju u razne pozicije. Mislim da je dobro što Bilji nije glavno zanimanje politika, takva osoba nam i treba. (zaista nevezano za LDP jer inače ne glasam za tu partiju).

U tekstu politike se pominje 1.689.000 birača z BGD, onda je popis o broju stanovništva u BG nikakav pošto bg ima oko 1,7 mil stanovnika. Nije valjda da BGD ima samo punoletna lica? Mislim da je grad premašio ili je vrlo blizu broje od 2milke :)

Ne možeš uzimati biračke spiskove kao relevantan izvor broja stanovništva u Srbiji. Spiskovi su vrlo neažurni, npr. meni na adresu i dalje stiže poziv za osobu koja ovde nikada nije stanovala. Nekoliko puta je moj tata nosio taj listić, da se izbriše iz spiska, ali nikako. Onda, dijaspora, konkretno u mojoj bližoj porodici 4 osobe žive i rade u inostranstvu, a upisani su u biračke spiskove u Beogradu.. :/

^^^ Onda ti tvoji rodjaci, ako imaju pravo glasa u Srbiji kao drzavljani treba da prijave svoje novo prebivaliste i da se prijave da glasaju tamo gde su sada. Azuriranje je uzasno lose, delom zato sto je spisak bio sredstvo za manipulaciju rezultatima a delom zato sto i ljudi ne prijavljuju promene adresa i tako to nadleznim institucijama.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh