unistavanjem gradskih dobara kao sto je Kalemegdan,
Po meni, i mnogim turistima koji dolaze često u Beograd, Kalemegdan nikada nije bolje izgledao. Ovo kažem kao istoričar, i čovek koji je posetio mnoge tvrđave iz tog perioda. S obzirom da sam tamo bio pre neki dan i detaljno pregledao stvari, mislim da se ide u stvarno dobrom pravcu.
Beograd 90ih nije imao tezge na Knez Mihailovoj i Kalemegdanu
Ne znam gde si tio 90tih, ali ne samo da su bile tezge po Knez Mihailovoj kad sam ja tu prolazio kao tinejdzer, nego i ponjave i krpe po plocniku gde su se prodavale razne stvarcice.
Toliko su pricali na sve strane o tom nekakvom beogradskom duhu, o sarmu i gostoprimstvu, da su sve to pooterali.
Slazem se da je tog duha ponestalo, ali to je vise posledica otvaranja ekonomije i kapitalizma, a manje gradske vlasti. Moglo je mnogo toga da se uradi, ali licno mislim da to nije prioritet - duha dobrog raspolozenja i gostoprimstva je manje zbog toga sto se ljudi osecaju izneverenim svakim aspektom drustva, a ne zbog lose gradske vlasti.
Postoje stotine svetskih metropola cije su fasada u mnogo jadnijem stanju nego beogradske.
Ne znam odakle ti taj podatak? Kao prvo, koliko ja (i neku urbanisti) shvatam metropolu, njih sigurno u ovom svetu nema nekoliko stotina. Kao drugo, gde su tu fasade u jadnijem stanju? U kojim gradovima?
Moj stav je sledeci: moglo je mnogo bolje, naravno - ali u poredjenju sa ostatkom zemlje, i u poredjenju sa situacijom do sada, Beograd je u odlicnom stanju. To ne znaci da se ne trebamo truditi da postignemo vise, ali mi smo u kakvoj-takvoj ekonomskoj tranziciji tek 8 godina. Uporedite Sofiju ili Bukurest 1997 i sada... mislim da je Beograd u relativno boljoj poziciji, a krenuo je sa mnogo nize pozicije.
Ipak mislim da je Nenad Bogdanovic radio dobar posao - ne kazem da nije mogao bolje, ali sigurno nije u pitanju katastrofa koju ti spominjes, vec jedno znacajno poboljsanje.
Govorim o SMS-sistemu za parking koji radi na open source softveru, o rekonstrukciji tvrdjave, o restauraciji ulica, o popravljanju mostova i komunikacija (govorim o manjim), o poboljsanju gradskog prevoza, o e-upravi, o dostupnosti informacija svima preko interneta (pa i nama forumasima), o feasibility studiji lakog metroa, o restauraciji dela tramvajske mreze, o uvodjenju integrisanog tarifnog sistema prevoza, o boljem snabdevanju vodom, o uredjivanju stajalista,klupa, parkova, zardinjera, ciscenju fasada i prolaza, rekonstrukciji pijace Zeleni Venac...
Jeste to sve uradjeno na jedan nedovrsen nacin koji daje utisak da je u ptanju rad od strane ljudi koji se dovoljno ne razumeju u upravljanje ili u moderne svetske tokove - ali je ipak uradjeno, sto je mnogo vise od drugih gradova u Srbiji, ili cak nekih u regionu. To su po meni dovoljni plusevi za veoma pozitivnu ocenu rada N.B. na celu ovog grada.
Takodje, mislim da je tvoja zadnja recenica veoma neukusna - vec si izrazio svoje misljenje, zadnji komentar je potpuno bespotreban.