Šta je novo?

Lokalni izbori 2008

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ambassador":1u89hdgw je napisao(la):
Mislim da je ovo baš, baš važno (i dobro) i, nekako, tiče se Beograda:
(...)
Нови чланови УО „Политике” а. д. јесу редитељ Горан Марковић, доценти са Факултета политичких наука у Београду Слободан Марковић и Зоран Стојиљковић, председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт, сценариста Бранимир Димитријевић и дипломирани филозоф Слободан Богуновић.
(...)
Досадашњи чланови УО „Политике” а. д. које је поставила влада били су редитељ Емир Кустурица, песник Матија Бећковић, саветници премијера Александар Симић и Владимир Галић, Предраг Михајловић из Комерцијалне банке, Младен Сервенти из Електропривреде Србије, Владислав Цветковић и Мирослав Пешић.
(...)
Izvor: Politika
Link: http://www.politika.co.yu/rubrike/P...ve-upravnih-odbora-Politike-i-Tanjuga.sr.html

Mislim (siguran sam) da je ova promena na bolje.. :D
Ja mislim da je ovo bruka i sramota. Nikad nisam nešto naročito voleo tu Politiku, a sad pogotovo. Više neće valjati ni za wc.

U Grockoj su vlast formirali ZES, DSS, SPS i neke grupe gradjana. Slicne koalicije su najavljene u jos nekim opstinama. SLuti li se to koalicja ZES-SPS-DSS na nivou grada....

Ne bi me cudilo!

(...)
Prema njegovim rečima, trenutno je na gradskom nivou nemoguće napraviti većinu sa DSS-om.
"Mi smo zajedno napravili vlast u Batočini, napravićemo koaliciju u Grockoj i u još nekim beogradskim opštinama, i gde god nema zlog duha kabineta Koštunice da lebdi nad opštinskim odborima, mi dobro sarađujemo", kazao je on i dodao da je nemoguće da SPS na republici bude sa DS-om, a u Beogradu sa SRS-om i DSS-om.
"To je nemoguće, jer ne možete da vodite Srbiju u jednom pravcu, a Beograd u drugom", rekao je Đilas. (...)
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=06&dd=14&nav_id=303727

btw Kosa mi se diže na glavi od ove Dubravke Filipovski, portparolke NS, zvao sam je jednom u okviru neke akcije, ona je tako drčna, bezobrazna i licimerna bila, i uopšte kad komuniciraš sa bilo kim iz te stranke, to je budibogsnama, i ona da priča o nekoj demokratiji ivrednostima. Tragedija.

IPAK ĆU BITI GRADONAČELNIK
Član Predsedništva DS-a i kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas uveren je da će Srbija vrlo brzo dobiti modernu, socijalno odgovornu i proevropsku vladu u kojoj će biti i lista okupljena oko SPS-a i partije manjina.

On dodaje da će ista koalicija 14. jula formirati i vlast u Beogradu i da će on biti izabran za gradonačelnika. Đilas ističe da bi voleo i da Beograd pod njegovim vođstvom dočeka kandidata za predsednika SAD Baraka Obamu i ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva.

- Verujem da ću biti gradonačelnik, pre svega zato što sam dobio najviše glasova građana. Ne mogu da garantujem, jer je zakon takav. Pripremam se za to i hoću da sprovedem ono što sam obećavao. Mislim i na penzionere sa najnižim primanjima, jer nije isto živeti u Beogradu sa 6 ili 10 hiljada ili u nekom drugom gradu. Hoću departizaciju, da u tenderske komisije i UO uđe opozicija.

Nadate se da ćete biti gradonačelnik, a DSS-SRS-SPS ima većinu u Beogradu?

- Beograđani ne zaslužuju Nemanju Šarovića za gradskog menadžera! On je čovek koji se, da bi naplaćivao putne troškove iz Skupštine, prijavio da živi u Vranju! On je u noći kada su paljene ambasade odobravao taj čin! Ne možete očekivati da bilo koji ozbiljniji investitor dođe u Beograd ako njime budu vladali radikali. I još nešto, Srbija će imati puno problema u borbi za svoje Kosovo, ali zato ne sme da se izoluje. Vidimo da predsednik SAD Džordž Buš posećuje Hrvatsku, Sloveniju... A ja bih voleo da Beograd bude prvi grad bivše SFRJ koji će posetiti Barak Obama! Pa, da ga mi ovde u Beogradu ubeđujemo da je Kosovo Srbija, a ne da kačimo bedževe! Voleo bih da budem gradonačelnik Beograda koji će ugostiti i Obamu i ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva.

Zašto mislite da je loše da radikali i SPS vode Beograd?

- Logično je da glavni grad, koji je po ekonomskoj moći trećina Srbije, ima vlast istovetnu onoj na nivou republike. Beograd je lokomotiva našeg voza koji ide u Evropu i u bolji život. Ne može mašinovođa tog voza da bude Vojislav Šešelj! Svako ko tako nešto želi, ne želi dobro Beogradu i Beograđanima. Posle formiranja nove vlade dobićemo i odgovornu gradsku vlast, čiji će nosilac biti naša lista, kojoj su Beograđani dali ubedljivo najviše glasova.

Postoji li mogućnost da većinu napravite i sa DSS-om?

- U ovom trenutku ne, ali će uskoro doći dan kada članovi Koštuničinog kabineta neće imati nikakve mehanizme da prete i ucenjuju ljude po Srbiji, i videćemo kako će se u toj novoj situaciji ponašati članovi DSS-a. Mi smo zajedno napravili vlast u Batočini, napravićemo koaliciju u Grockoj i u još nekim beogradskim opštinama. I gde god nema zlog duha kabineta Koštunice da lebdi nad opštinskim odborima, mi dobro sarađujemo. Sećam se Miloševića koji je 2000. uzeo više od dva miliona glasova i rekao, u redu, pobedio je Koštunica, dobio je više. Sad isti Koštunica, koji je spao na 400.000 glasova, hoće i dalje da bude premijer, iako mu je narod rekao veliko NE. E, ne može!

Postoji li mogućnost da SPS na republici bude sa DS-om, a u Beogradu sa SRS-om i DSS-om?

- Ne, jer ne možete da vodite Srbiju u jednom pravcu, a Beograd u drugom.
izvor Press
link http://www.pressonline.rs/vest.jsp?id=38947&sectionId=37

DSS nije mesto sa radikalima
Nisam sklon formiranju vlade sa radikalima zato što se moja duboka uverenja o putu kojim Srbija treba da se razvija razilaze od stavova koje iznose čelni ljudi iz SRS - kaže u razgovoru za "Blic nedelje" dr Milan Parivodić, bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i funkcioner Demokratske stranke Srbije.

- Moja vizija je da od Srbije napravimo zemlju sličnu Grčkoj. To znači Srbiju u EU, koja uvažava svoju religiju, istorijsko nasleđe, održava bliske i snažne privredne veze sa Rusijom. Rusi nas žele kao svoju braću u EU. S druge strane, radikali izgleda mi više gledaju prema nesvrstanim zemljama, Kini i Indiji, i veliki oslonac traže u Rusiji, a sa manje interesovanja gledaju na Evropu i neposredno okruženje. Mislim da ne uvažavaju spoljnopolitičku i ekonomsku stvarnost, odnosno ko su nama bitni partneri. Takođe, smatram da država treba da podstiče privredu, ali ne da bude i glavni monopolista u državi. Čini mi se da radikali favorizuju intervencionističku državu, koja definiše glavne privredne tokove i vlasnik je velikog dela nacionalne imovine. To umrtvljuje privredu i takva privredna struktura ne može biti konkurentna u modernom svetu, pogotovu ne u zemljama sa malim prirodnim resursima, koje moraju da se oslone mnogo više na sopstvenu efikasnost.

Jedan ste od retkih funkcionera DSS koji toliko instistiraju na potrebi da Srbija što pre uđe u EU.
Ako želimo da se naša deca školuju na najjačim evropskim univerzitetima kao i pre sto godina, da tamo stiču i profesionalna iskustva, da putujući šire horizonte i upoznaju svoje vršnjake, za to nam je potrebna EU. Radikali, čini mi se, ne vide EU kao važnu priliku za ubrzan razvoj Srbije. Ja je vidim. Dovoljan je podatak da je nama po planu razvoja putne infrastrukture u narednih sedam godina potrebno oko pet milijardi evra, odnosno 700 miliona evra godišnje. Bez pomoći EU to nije moguće. Pogledajte Grčku kako je ispresecana novim autoputevima izgrađenim novcem EU po najtežim terenima, i koliko to znači njenim građanima i privredi. Ako stvarno želimo bogatu Srbiju moramo se uključiti u EU i druge oblike regionalne saradnje, da bismo imali svoje mesto za svakim stolom za kojim se o nama odlučuje. Veliko je poniženje da, na primer Hrvatska i Albanija sede za stolom za kojim se o nama odlučuje, a da mi pitamo iza vrata o čemu se pričalo.

Upravo iz tih razloga, kako gledate na odluku vrha vaše stranke da okrene leđa EU?
Stav DSS nije da okreće leđa EU već da traži razjašnjenje pitanja državnih granica Srbije kao prethodno pitanje za dalje razgovore sa EU. Verujem da su predsednik Koštunica i druga gospoda koja su formirali takvu odluku stranke zauzeli takav stav iz dubokog moralnog uverenja da je to ispravno.

Jeste li u DSS usamljeni u tom protivljenju ulasku u koaliciju sa radikalima? U javnosti se pominje veliko nezadovoljstvo unutar DSS , pa čak i mogući raskoli. Nisam jedini koji misli da pitanje napretka i razvoja Srbije ne sme biti podređeno kosovskom pitanju, kao što ni naša kosovska borba za integritet Srbije ne sme biti kompromitovana drugim vaznim prioritetima. Jedno ne sme biti žrtva drugog i ciljevi moraju uporedo da se ostvaruju. EU to mora da omogući ili nam nije prijatelj. Priče o raskolu su zlonamerne i nerealne. Dogovor kuću gradi. Stranka svoju snagu i vitalnost pokazuje kroz principijelnu adaptibilnost, tj. kada snaga argumenata u njoj prevladava. Razložni dijalog je osnov uspeha i budućnosti svake stranke.

Kako gledate na izborni neuspeh vaše stranke, mislite li da su nužne promene u radu DSS?
Stranka na vlasti uvek gubi popularnost. Setite se da je Demokratska stranka 2004.g. bila na 12 odsto. Mislim da naša stranka treba da se više inspiriše politikama stranaka poput grčke Nove Demokratije ili nemačkog CDU, i veći naglasak stavi na brži razvoj konkurentnosti privrede zemlje, nova radna mesta i pomoć nezaposlenima. Efikasnija zaštita građana pred svim državnim organima a posebno sudovima, debirokratizacija države i restitucija su teme autentične za DSS dok druge stranke ova pitanja žuljaju, nisu im ideološki bliska. Te reformske teme moraju postati sasvim ravnopravne sa drugim državnim pitanjima u kojima DSS dominira - jer to građani traže. Opravdano traže da žive bolje, a država im mnogo može pomoći pametnim reformama. Očekujem da ćemo sa ovim interesovanjima mobilisati ili reanimirati i veliki broj stručnjaka i intelektualaca, i baciti rukavicu drugim strankama, koje su skoro monopolisale ova pitanja. Verujem da će DSS svoju budućnost graditi na ovakvim idejama i da bi sa takvom politikom DSS morala biti barem na 25 odsto biračkog tela.

Mislite li da je u budućnosti ponovo moguća saradnja DS i DSS?
Ja opet iznosim lični stav. Srbiji konačno treba period stabilnosti i brzih reformi da uđe u EU. Mnogo je političke energije izgubljeno i razočaranja naneto narodu sukobima između DS i DSS. Ne vidim stabilnu Srbiju dok ona ne stoji na dve noge - desna noga Srbije je DSS, a DS je leva noga Srbije. Te dve stranke, DS kao umereno leva i DSS kao umereno desna, moraju deliti temeljna, građanska politička uverenja na kojima će se graditi Srbija. DS i DSS su najbliže tome, dok su svi drugi udaljeniji, tako da te dve stranke snose odgovornost da Srbija uđe u EU. Kasnije, po ulasku u EU, međusobno će se smenjivati na vlasti i ostati glavni ali časni rivali.

To znači da ne predviđate dug rok nijednoj vladi koja sada može nastati, bilo DS-SPS ili DSS-SRS -SPS?
Nijedna vlada koja nije zasnovana na DS i DSS ne može imati onu stabilnost koja je neophodna za ubrzanu modernizaciju Srbije na putu u EU. Suviše su ozbiljni kompromisi uključeni u svaku drugu jednačinu. DS sa SPS-om mora da pravi vrlo ozbiljne kompromise, DSS sa radikalima takođe mora da pravi velike kompromise. Ti kompromisi su toliki da stanje ne može biti dovoljno efikasno.
Zato lično ne isključujem mogućnost da se docnije, ali u ovom sazivu parlamenta, dođe do takve prekompozicije kao što je vlada DS-DSS.

Srbija se trenutno nalazi u teškoj finansijskoj situaciji sa ispražnjenim budžetom. Kako smo se našli u ovakvoj situaciji?
Kada sam odlazio u maju 2007. sa mesta ministra finansija ostavio sam u državnoj kasi, zahvaljući štedljivoj politici, skoro milijardu i po evra i jednaku sumu u dinarima. Čim je formirana nova vlada, bilo mi je jasno da se uvodi labavija fiskalna politika. Svi su imali svoje ambicije. Poznajući prilike predlagao sam u Januaru 2007 da stopu PDV-a podignemo sa 18 na 19 odsto. Rekli su mi da je to nepopularno pred izbore a neki me i otvoreno napadali. Ne mogu da se otmem utisku da se vodila politika dopadanja, a ja sam skloniji da se domaćinski gazduje, kako u svojoj kući tako i u državi.

Jesu li ubrzana privatizacija NIS i JAT rešenje da se premosti ovaj problem?
Te privatizacije su već dugo vremena u planu. Jat će se privatizovati i koliko znam sredinom jula će biti raspisan javni tender. Mislim da će se i privatizacija NIS realizovati i ratifikovati gasni aranžman u novom parlamentu, bez obzira na sastav vlade.

Mnogi tvrde da NIS dajemo budzašto. Kako vi na to gledate?
Mnogo važnije pitanje od cene je kako će Rusi, tj. Gaspromnjeft voditi NIS, koliko će uložiti u njega i kakav će menadžment dovesti. Ako oni budu uložili dovoljno novca, znanja i ljudskih resursa u NIS, onda će i ta relativno niska cena, brzo biti kompenzovana. Ukoliko investicije budu neadekvatne, tj. takve da NIS ne može da se takmiči sa npr. Helenik petroleumom ili OMV-om, onda će to biti pogrešan posao. Dakle, cena nije kritična, već ono što dolazi posle - konkurentnost. Ja se nadam najboljem.

Izglednija vlada DS-SPS
U ovom momentu izgleda da SPS više gleda ka DS-u radi formiranja Vlade, međutim nije isključeno da se to u nekom poslednjem trenutku promeni i da dođe do formiranja tzv. nacionalne vlade. Mislim da stvari još nisu završene, ali sada izgleda da je veća verovatnoća da će biti formirana Vlada između DS i SPS - kaže Parivodić.
izvor Blic
link http://www.blic.co.yu/politika.php?id=45556

Kostunica da imalo razuma i osecaja za realnost ima, ostavio bi stranku, Vladeti Jankovicu, Aleksandru Popovicu i Parivodicu. Mozda ne bi mogli da racunaju na neki ogroman rezultat, ali bi makar stranka ostala koliko toliko verna svojoj gradjanskoj opciji iz koje je i nastala, a ne ovo sr*$% od nacionalizma i sovinizma sa novom srbijom i radikalima.

Da li je to neko spomenuo Koštunicu i razum i osećaj u istoj rečenici, bez doesn't have između?

Čini mi se da je ovo javno upozorenje Koštici da će mu se stranka raspasti ako nastavi ovako.

Stranka ce mu se raspasti u svakom slucaju tj. vratice se na dobrih starih 3% koliko je i imala do 5. oktobra.

Današnji blic strip :lol:

16.jpg

Izvor: Blic
http://www.blic.co.yu/strip.php

СПС нас преварио у Републици, верујем им у Београду
Нисам задовољан изборним резултатима и спреман сам да прихватим свој део одговорности. Дачић ми је дао реч за Београд, а о републици није преговарао са мном

Александар Вучић, генерални секретар Српске радикалне странке и кандидат ове партије за градоначелника Београда, каже за „Политику” да не осећа „велику муку или жал” због извесне могућности да радикали и у наредне четири године буду у опозицији на републичком нивоу. Понудили су, како каже, потенцијалним коалиционим партнерима (ДСС и СПС) и више него што им припада по броју освојених гласова, али додаје да „.ако неко хоће да иде у коалицију са Чанком и Драшковићем и да каже да је то спас за Србију, широко му поље”.

– Нема ту неког великог жала или муке, осим што смо осам година изгубили борећи се заједно против режима ДС-а, да би нас неки преварили, али шта да се ради – каже Вучић.

Како на странку може да утиче то да сте већ осам година опозиција, а у тих осам година три пута појединачно освајате највише гласова на парламентарним изборима, па ипак остајете изван власти, два пута ваш кандидат губи на председничким изборима?

– Наша странка се развија, али сада морамо да сагледамо све где смо погрешили у изборној кампањи, посебно на одређеним нивоима.

Да ли је само кампања у питању?

– То показује пример Београда, где смо добили 35,1 одсто гласова, а просек на нивоу централне Србије је 27 одсто. Значи да смо нешто лоше у том делу парламентарне кампање урадили. А да не причам о Војводини.

Чија је то одговорност?

– Спреман сам да прихватим и своју одговорност. Озбиљни људи на озбиљан начин морају да разговарају. Прихватам сву одговорност зато што нисмо имали кампању у Војводини за други круг. Много је разлога за то и зато ћу морати да сносим одговорност. Направио сам одређене грешке, направили су и неки други, сигурно.

Ко?

– Рећи ћу свакоме у лице шта мислим о његовој одговорности. Не можемо да кажемо да је све идеално зато што имамо 30 одсто, што смо најјача странка и што ћемо имати 12 посланика више од ДС-а. Идеално је ако их победимо све заједно и дође до промена које смо грађанима обећали. Не треба да будемо задовољни резултатом од 29,55 одсто, посебно не треба да будемо задовољни резултатима у појединим регионима.

Кажете да сте подбацили у кампањи за парламентарне изборе…

– Не, већ да смо имали доста проблема у локалу, па је тај део локала спуштао и резултат централне листе.

Не мислите, дакле, да је за то одговоран Томислав Николић који је водио кампању за парламентарне изборе?

– Не. Томислав Николић је добро водио кампању и одлично се понашао у њој. Али, рецимо, у једној општини добијемо девет или 10 одсто на локалном нивоу. Не можемо онда да добијемо на централном нивоу 35 одсто. Добијемо 23-24 одсто, али не можемо више. Е, то значи да нешто шкрипи на локалу, да ти људи нису најбољи репрезенти. О томе морамо да разговарамо, а не да забијамо главу у песак.

Дакле биће промена на локалном нивоу?

– Видећемо какви ће бити закључци. Можда су неки људи задовољни резултатима. Ја не могу да кажем да сам срећан. И кад смо размишљали шта ћемо да кажемо људима у странци, Тома Николић је рекао: „Па, шта ћемо да кажемо. Да нисмо задовољни.” И сви смо били задовољни због такве његове констатације.

Како може да утиче на странку то што је могуће да ће још четири године бити у опозицији на републичком нивоу?

– Велика је навала људи у странку, управо због постизборних догађања. Ако ме питате за руководство странке, ту нема проблема. Ми смо пријатељи, разговарамо, свако од нас има право на своје мишљење. Били смо и у много тежим ситуацијама. Проблем је да после осам година борбе, када смо помислили да је победа остварена, постоји могућност да неки прелете на другу страну, у овом случају из СПС-а, и дају вештачко дисање режиму ДС-а.

Али није само СПС у питању. Ето, изгубили сте и СДА Сулејмана Угљанина, за кога се рачунало да ће бити уз ДСС.

– Нисмо ми изгубили СДА.

То је дакле кривица ДСС-а?

– Не кажем да је кривица ДСС-а, зато што је Кондолиза Рајс звала Ердогана, а Ердоган звао Угљанина, а Динкић носио паре… Не могу ја да кажем да је то кривица ДСС-а.

Верујете ли и даље потенцијалним коалиционим партнерима на нивоу Београда?

– Апсолутно. Имам реч Ивице Дачића, али верујем и коалиционом споразуму. Имам апсолутно поверење у Александра Антића.

Али из ДС-а су поручили социјалистима да се са њима могу договорити само на „све или ништа”, односно да град и република иду „у пакету”?

– Лепо, ако су им тако поручили, онда ће имати ништа. Шта то мене брига.

Мислите да се социјалисти неће окренути и на градском нивоу, као што су изгледа урадили на републичком нивоу?

– Немогуће је. Да иду са ЛДП-ом? Јуче је Антић рекао да то не долази у обзир. Сад, све је могуће, али ја људима верујем.

Зоран Лончар (ДСС) рекао је, међутим, да су социјалисти непоуздан партнер и да са њима више не могу да праве владу. Како је могуће да буду поуздан партнер на једном, а непоуздан партнер на другом нивоу?

– За нас су они апсолутно поуздани, јер смо направили договор. Коалициони споразум потписали смо 30. маја, али смо још 13. маја, два дана после избора, сели и разговарали.

Кажете да верујете на реч Ивици Дачићу да ћете у граду формирати власт са СПС. Преговарали сте са СПС и на републичком нивоу, баш са Дачићем, па сад кажете да…

– Ја нисам преговарао на републичком нивоу…

Радикали јесу. Ако вас је ту, како кажеш, преварио…

– Ја нисам чуо његову реч.

Али је он председник странке.

– Јесте. Али за град је дао реч, а о републици је разговарао.

Интересује ме како је могуће веровати им на једном нивоу, а не веровати на другом нивоу.

– Ја о томе нисам разговарао. Верујем им апсолутно у вези са градом. Не верујем да ће моје поверење бити изиграно. А да ли је то немогуће? Није немогуће.

Разговарам са страним инвеститорима

У кампањи сте доста тога најављивали и обећавали, страна улагања, инвестиције у Београд. А у Нови Сад, где су радикали владали четири године, није стигла ниједна страна инвестиција. Зашто би Београд био другачији?

– Ма, какве су то неистине? Ево, у те четири године имате само словеначких пет инвестиција – Меркатор, Меркур…Имате мађарске, аустријске… Сад вам кажем, ја сам разговарао са представницима Дојче банке, са једном од највећих америчких фирми, са неколико представника швајцарских и аустријских банака…

Кад сте разговарали? Као потенцијални градоначелник?

У претходних 15-20 дана. Тако је. И три ствари сам им рекао. Ако су заинтересовани за инвестиције у Београду, да ће бити сигурни у то да неће бити корупције, да тражимо најповољније услове за Београђане и да ће за сваки већи посао ићи јавни тендер и да морају да се квалификују тиме што ће да буду најповољнији. Неки од њих су спремни и на инвестиције од по 500 милиона, а неки и од милијарду евра на годишњем нивоу, за озбиљне пројекте које бисмо понудили. Мене само плаши да немамо припремљених пројеката.
izvor Politika
link http://www.politika.co.yu/rubrike/P...rio-u-Republici-verujem-im-u-Beogradu.sr.html

Evo i ja sam pregovarao sa nekim investitorom sa Marsa i zainteresovan je da u Beogradu gradi, a ulozice trilion dolara i to na mesecnom nivou. Vucicu, mozes li bolje od moje ponude :kafa:

Populizam se vrlo lako prima na ovim prostorima

Ovo je legendarna izjava:
СПС нас преварио у Републици, верујем им у Београду
SPORAZUM "KOALICIJE ZA EVROPSKU ZVEZDARU" I LDP-A
BEOGRAD , 16. juna (Tanjug) - Predstavnici "Koalicije za evropsku Zvezdaru - Boris Tadić" i Liberalno demokratske partije (LDP) potpisaće sutra koalicioni sporazum o formiranju nove opštinske vlasti na Zvezdari, najavljeno je iz te opštine.

Potpisivanjem koalicionog sporazuma formiraće se skupštinska većina koja ima 28 od ukupno 53 odborničkih mesta u Skupštini opštine Zvezdara.

Sporazum će se potpisati u prostorijama te beogradske opštine, a konstitutivna sednica Skupštine opštine Zvezdara zakazana je za četvrtak, 19. juna, navedeno je u saopštenju.

Na lokalnim izborima 11. maja "Koalicija za evropsku Zvezdaru" osvojila je 24 mandata, SRS 17, D S S šest, LDP četiri i koalicija SPS -PUPS-Pokret veterana Srbije dva mandata.
Izvor: Tanjug
Link: tanjug.co.yu

Београд у пакету или нови избори
Када направимо републичку владу, формираће се иста коалиција и у престоници. Ако се то случајно не догоди, нећемо подржати ни мањинску владу

Уколико Социјалистичка партија Србије не одустане од коалиционог споразума за Београд који је склопила са Српском радикалном странком и Демократском странком Србије, Г 17 плус неће подржати ни мањинску владу коју би на републичком нивоу направили Демократска странка и социјалисти, каже у разговору за „Политику”, Сузана Грубјешић, члан Председништва ове партије. Она је, међутим, убеђена да је такав расплет „99,99 одсто немогућ”.

„То се неће десити. С ким ће социјалисти у Београду одлучује се на вишем нивоу у тој партији, а не у Градском одбору. Када направимо републичку владу, формираће се иста коалиција и у Београду и где год је то могуће у Србији“ каже Грубјешић.

Функционери ове странке су, да подсетимо, до сада више пута понављали да неће ући у републичку владу ако ЗЕС и СПС не формирају власт у Београду.

Ви ћете их условити да уколико се са вама договоре на републици, „среде ствари” и у Београду?

Нема трговине са Београдом. Од тога не одустајемо и то је став наше коалиције „За европску Србију“.

Колико је реално очекивати да ће бити раскинут коалициони споразум за Београд – ту нема дисонантних тонова као за републичку владу?

Није одрживо да власт у Београду буде опозиција републичкој власти. СПС ће морати да се потруди да, уколико је са нама на власти на републичком нивоу, власт у Београду прави са коалицијом „За европски Београд”. То је нешто што се подразумева.

Да ли бисте били вољни да са ДСС-ом формирате власт у главном граду?

Ништа не бисмо имали против тога. Али очигледно је то немогуће због тврдог става ДСС-а да више неће ни са ДС-ом ни са нама ни на једном нивоу.

Бурна реакција ДСС-а уследила је након сугестија да се „ослободе” Коштунице, па да се онда са њима сарађује?

Не желим да улазим у то, али уколико ДСС, која је од 2000. године заједно са ДС-ом на власти у Београду, сада оштро критикују ту исту власт. То је, најблаже речено, некоректно.

Докле се може ићи у прагматизму, како евентуални савез ДС-а и СПС-а објашњавају не само странке са листе ЗЕС-а него и европски званичници и стране дипломате у Србији?

Наравно, постоји разлика између идеолошке и реалне политике. Ово што се сада дешава је реална политика која мора да има своје границе, као што и прагматизам мора да има своје границе. Циљ коалиције ЗЕС-а је убрзани процес европских интеграција, добијање статуса земље кандидата за чланство у ЕУ до краја ове или почетка наредне године, стављање на белу шенгенску листу, снажан економски развој и одговорна социјална политика. Уколико су спремни да са нама раде на остварењу тог циља, ја то не бих назвала прагматизмом него реалношћу. Без икакве дилеме.

Да ли би било прагматизма да су радикали на месту социјалиста, да су вам они неопходни за владу?

Надам се да ће радикали променити своју политику у погледу европских интеграција, али не верујем да ће се то десити у догледно време, мада би то било јако добро за ову земљу. За разлику од свих земаља у окружењу и бивших земаља источног блока, ми једини немамо политички консензус око најважнијег питања, а то је пут којим ова земља треба да иде. За сада овде постоји већина која жели да се убрза процес европских интеграција и да Србија што пре постане део најуспешнијег мировног, политичког и економског пројекта после Другог светског рата – Европске уније. Радикали су се јасно определили против европског пута и зато не могу да буду коалициони партнер проевропским снагама.

Колико је за вас спорна прошлост Драгана Марковића Палме као партнера у влади, на шта се позивају неки противници вашег будућег савеза?

Уколико су и он и ПУПС и социјалисти спремни да раде на испуњењу програма који је понудила Коалиција за европску Србију, добродошли су. То не значи амнезију, ни у случају Драгана Марковића Палме, ни у случају социјалиста. Ја свакако нисам особа која ће улепшавати њихову прошлост или истицати идеолошку блискост која међу нама не постоји, али сам спремна да заједно радимо на стварању економски јаке, политички стабилне, европске Србије.

Колико су тачне спекулације да ће Ивица Дачић бити потпредседник владе задужен за безбедност и министар полиције?

Не знам да ли је то тачно. Када почну формални разговори са коалицијом СПС-ПУПС-ЈС, сазнаћемо више и о кадровским предлозима.

Ако буде тако, како вама то изгледа? Колико је то лоше и за владу и за Дачића, јер ће се, уколико не буде сарадње са Хагом, прст упирати у Дачића, чија странка се противи хапшењу хашких оптуженика?

Док су социјалисти подржавали мањинску владу Војислава Коштунице, било је 18 одлазака у Хаг, што хапшења, што добровољних предаја, па ниједног тренутка нису ускратили подршку тој влади. Стога не бих рекла да је сарадња с Хагом препрека за формирање нове владе, јер је то међународна обавеза Србије, која је потврђена и домаћим законодавством.

Мислите да СПС више није тврд у ставу да не треба изручивати оптужене Трибуналу?

Већ су показали на делу да су свесни обавеза које је ова држава преузела још 1995. потписивањем Дејтонског мировног споразума.

То, мислите, раде због својих бирача?

За две и по године, колико је трајала мањинска влада, могли су – да су хтели – да ускрате подршку после хапшења, изручења и добровољних предаја. Понављам, држава Србија мора да испуњава преузете обавезе, свиђало се то неком или не.

Мислите ли, дакле, да би полиција хапсила хашке оптуженике, ако би Ивица Дачић био министар полиције или потпредседник владе задужен за безбедност?

Без обзира на то ко буде на челу МУП-а, мораће да савесно и одговорно обавља тај посао. Ивица Дачић није изузетак од тог правила.

Како коментаришете спекулације да је Млађан Динкић главни посредник у „куповини” Сулејмана Угљанина да се приклони вама?

Странка Сулејмана Угљанина ишла је на изборе у Коалицији за европски Санџак и јасно ставила до знања с којим странкама жели да сарађује након избора. Врло брзо смо се договорили о партнерству које ће, надам се, трајати дуже од нове владе.

Како ћете помирити Расима Љајића и Угљанина?

Немамо амбиција никога да миримо, али и до сада су заједно седели у влади Бајрам Омерагић и Расим Љајић. И у Скупштини су и једни и други били део једне већине, а тако ће бити и убудуће.

Шта ће бити први потез владе ДС-а и СПС-а?

Као посланик, најпре очекујем да Скупштина ратификује ССП са што већим бројем гласова. Влада ће морати да се фокусира на економски развој, прилив преко потребних страних инвестиција, отварање нових радних места. Мораће и да заврши предлоге свих заосталих европских закона и да их што пре пошаље Скупштини на усвајање.

-----------------------------------------------------------

Нема пара у буџету за захтеве ПУПС-а

Колико је реалан захтев Кркобабића да се одмах по формирању владе пензије повећају за 10 одсто?

Захтеви могу да буду реални само ако се земља убрзано економски развија, ако дођу нови инвеститори, уколико се отворе нова радна места која ће финансирати повећање пензија. Све друго је социјална демагогија. За чувену швајцарску формулу обрачуна пензија потребан је новац кога у српском буџету нема. Они то врло добро знају. Повећања пензија могу да буду поступна и у складу са растом плата и производње. Неће бити да ПУПС представља све пензионере ове земље, јер их има 1,7 милиона, а цела коалиција СПС-ПУПС-ЈС освојила је око 300.000 гласова.

Али би те захтеве подржали сви пензионери?

По тој логици, сви буџетски корисници би могли да траже повећања, а такви потези воде у додатни раст инфлације која је већ на двоцифреном нивоу због превисоке јавне потрошње.

Значи неће бити повишице пензија од 10 одсто кад се формира влада?

Око милијарду евра инвестиција чека на формирање проевропске владе. То је нешто што може да побољша животни стандард свих грађана, укључујући и пензионере.
izvor Politika
link http://www.politika.co.yu/rubrike/Politika/Beograd-u-paketu-ili-novi-izbori.sr.html

Inace ako sam dobro razumeo Mrkonjica, danas u Poligrafu, rekao je da po njegovom misljenju DS treba da nastavi da nastavi da upravlja Beogradom i da on nema nista protiv toga.

777808717485d9417009e0958121545_extreme.jpg

Vlada do Vidovdana .. ?
Kako tvrdi izvor “Blica nedelje”, dogovor sa socijalistima postignut je još pre puta lidera
DS-a Borisa Tadića u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti UN, pa se očekuje da zvanični
pregovori traju vrlo kratko, jer je praktično sve već dogovoreno.

Kako saznaje “Blic nedelje” Tadić se sa socijalistima dogovorio da im pripadne ukupno šest
važnih funkcija- pet mesta u vladi i mesto predsednika Skupštine Srbije.

Prema tom dogovoru, Ivica Dačić bi bio zamenik premijera zadužen za bezbednost i ministar
policije, Jovan Krkobabić potpredsednik vlade zadužen za socijalna pitanja, Žarko Obradović ministar
prosvete, infrastrukturu bi vodio Milutin Mrkonjić, dok bi Petar Škundrić držao resor energetike.

Slične nezvanične informacije o podeli resora u novoj vladi, sinoć je prenela i agencija Beta.

Deo dogovora, kako navodi "Blic", podrazumeva i formiranje zajedničke koalicije
u Beogradu, gde će Dragan Đilas biti gradonačelnik.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=06&dd=22&nav_id=304970

Dačić, kako je krenuo, postaće jednog dana Generalni Sekretar Ujedinjenih Nacija
:lol: :lol: :lol:

Jadan Vučić, opet je prevaren.. A on je tako doobaar....

Beograd: SPS raskinuo sa SRS i DSS
13. jul 2008. | 00:18 -> 17:46 | Izvor: B92, Beta, Tanjug
Beograd -- Predsedništvo SPS-a odustalo od koalicije sa narodnjacima i radikalima za formiranje vlasti u Beogradu. Mogući novi izbori.
Predsedništvo SPS zauzelo je stav da odbornička grupa te stranke na sutrašnjoj konstitutivnoj sednici gradske skupštine učestvuje samo u verifikaciji mandata. SPS-u je, međutim, neprihvatljivo formiranje odborničke većine sa Liberalno-demokratskom partijom, pa predsednik SPS Ivica Dačić, u izjavi novinarima posle sednice, nije isključio mogućnost novih izbora u Beogradu.

"Predsedništvo je zaključilo da bi koalicija sa Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom ugrozila opstanak Vlade Srbije", rekao je Dačić novinarima posle sednice Predsedništva SPS.

DS: Spremni za pregovore

Demokratska stranka je spremna da započne formalne pregovore o koaliciji u Beogradu, izjavila je za B92 portparolka stranke Jelena Trivan i dodala da je Demokratska stranka od početka želela proevropsku vladu u glavnom gradu.
Jasno je da stranke koje bi činile tu vlast imaju svoje sumnje, otpore i programske razlike, kaže ona i dodaje da je potrebno imati u vidu budućnost Srbije i, zbog interesa građana, postići dogovor poput onog na nivou Srbije.
"Za SPS je neprihvatljivo formiranje odborničke ili parlamentarne većine sa LDP-om, a da li je uopšte moguće postići bilo kakav dogovor o formiranju vlasti na nivou Beograda, videće se u narednim danima. SPS zato neće govoriti o bilo kakvim drugim koalicijama. Najverovatniji ishod svega toga bi mogli da budu i novi izbori u Beogradu", rekao je Dačić.

Podsetimo, predsednik DS-a Boris Tadić ranije je najavio da će, ukoliko SPS ne pristane da formira vlast u Beogradu sa demokratama, raskinuti koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije na državnom nivou. U PUPS-u su najavili da će preispitati sporazum sa radikalima i narodnjacima na gradskom nivou jer, kako su naveli, imaju obavezu prema svojim glasačima.

Vučić: Razočaran i ponosan

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić, koji je figurisao kao kandidat za gradonačelnika sada već bivše koalicije na gradskom nivou SRS-DSS-SPS, rekao je za B92 da je razočaran odlukom Predsedništva SPS-a, "ne zbog sebe, već zbog Beograđana".

"Ponosan sam što nismo pogazili našu reč, što nismo prevarili nikoga. A ukoliko bude novih izbora, građani će proceniti samo ko je šta obećavao", rekao je Vučić.

Mladenović: Ucene DS jače od sporazuma

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je da su socijalisti poništili sporazum sa radikalima i narodnjacima jer su podlegli ucenama Demokratske stranke.

NS: SPS podlegao ucenama

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovska izjavila je da je SPS "na najgrublji mogući način, bestidno, igrajući dvostruku igru, podlegao pritiscima i ucenama liste Za evropsku Srbiju".

Filipovska je kazala da je SPS, posle mesec i po dana od potpisanog koalicionog sporazuma, odlučio da prekrši datu reč i time izneveri i svoje dojučerašnje koalicione partnere i građane koji su glasali za njih.
"DSS je u potpunosti poštovala potpisani sporazum, ali očigledno da su javne ucene bile jače od koalicionog ugovora", rekao je Mladenović agenciji Beta.
On je kazao da je najpre predsednik Skupštine Beograda Zoran Alimpić "mimo svih demokratskih pravila izvršio opstrukciju konstituisanja gradske vlasti", a da su potom stigle javne ucene DS-a da se mora srušiti potpisani koalicioni ugovor za Beograd.

"Sada očigledno slede novi izbori i građani Beograda će dati svoj sud ko treba da vodi prestonicu. 'Kao što je SPS održao datu reč, tako će ispuniti i ostala obećanja', i zato smo uvereni da građani Beograda na predstojećim izborima neće dozvoliti da budu ponovo prevareni", rekao je Mladenović.

Alimpić: SPS doneo dobru i važnu odluku

Predsednik Skupštine i vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić izjavio je Tanjugu da je SPS danas doneo "dobru i važnu odluku".

Reagujući na odluku Predsedništva SPS-a da raskine koalicioni sporazum na gradskom nivou sa radikalima i narodnjacima, on je ocenio da je takva odluka logična posledica nove političke realnosti u Srbiji.

Alimpić je istakao da je novonastala situacija rezultat dogovora DS-a i SPS-a, odnosno koalicija oko njih i formiranja Vlade Srbije ujedinjene oko ciljeva evropskih integracija i socijalno odgovorne države.

"Nadam se da će gradski odbornici SPS-a prihvatiti ovu odluku, ali se nadam i da će gradske organizacije stranaka koalicije Za evropski Beograd i koalicije oko SPS-a uspeti da nađu dogovor o formiranje nove gradske vlasti", kazao je on.

Alimpić je ponovio da do isteka zakonskog roka za konstusanje Skupštine grada, 22. jula, ima još vremena, kao i do 22. avgusta kada je krajnji rok za izbor gradonačelnika i Gradskog veća.

"Ukoliko se jedan od ta dva roka probije, a dogovori o novoj koaliciji se ne naprave do tada, onda bi Vlada Srbije trebalo da preuzme odgovornost za upravljanje Beogradom i uvede privremene mere, a predsednica Skupštine Srbije da raspiše nove gradske izbore", rekao je on.

Alimpić je ocenio da će tok sutrašnje sednice ići u skladu sa dnevnim redom koji je ranije predložio, a prema kome je prva tačka izbor verifikacione komisije i zatim verifikacija mandata.

"Ukoliko odbornici SPS-a i PUPS-a ne žele da podrže ni jednu ni drugu stranu, ni koaliciju oko SRS-a, ni koaliciju oko liste Za evropski Beograd, onda neće biti većine za izbor predsednika Skupštine, a bez izbora predsednika Skupština se ne smatra konstituisanom", kazao je Alimpić.

On je objasnio da će u tom slučaju predsedavajući, najstariji odbornik, morati da odredi pauzu, koja će trajati dok se ne postigne neki dogovor o većini, ili dok ne istekne zakonski rok za formiranje gradske vlasti.
Izvor: B92
Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=07&dd=13&nav_category=11&nav_id=308257

:D

Osecam veliko zadovoljstvo i olaksanje sto Kostunica i DSS vise nikada nece vitlati, ali Djilas :bash:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh