Šta je novo?

Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta

Vi morate da shvatite da vecina gradjana Beograda, velika vecina podrzava investitore i zeli da bude bas ovako.
Postojali su malobrojni protesti u nekim slucajevima, ali u sustini, gradjani vole bas ovo.
 
Kako je vrhovni respirator,izjavio pre neki dan,da se sve živo dalo u kopanje uglja,remontu termo centrala,kao i u otkrivanju novih nalazišta uglja, ja se više plašim,da oni ne vrate staru namenu tom monumentalnom zdanju,nego tih okolnih zgrada.Onaj monumentalni mostić ,bi im legao kao bu**** šamar,da sa barže pretovare ugalj, pa punom parom,pravac u Beogradsku svetlosti i snagu.
 
Tako je. Meni se svidja sve sto se tice linijskog parka do pravljenja ovih zgrada uz reku.
Prelepo izgledaju ovi renderi. Nadam se da tako i naprave.

@MC_ i to ne pisem da bi nekome nesto natrljao na nos vec mi se stvarno svidja kako planiraju i kako rade.
Ima dosta propusta, ima dosta neprimerenog predstavljanja u medijima i slicno ali treba se fokusirati na dobre stvari i na ono sto je pozitivno a to su ovakvi projekti.

Takodje mislim da bi linijski park trebalo da nosi ime "Park Novaka Djokovica" i da mu se definitivno dodeli vise prostora o trosku grada.
 
Poslednja izmena:
On je mrtav ozbiljan.Treba pomoći čoveku,nigde nema placa po celom gradu i Srbiji za njega,nigde da mu neko pomogne,nego eto siroma čovek,pa mora da rentira tudje terene,nema za svoje.Kako je klan krenuo,još će da traže restituciju za te terene,jer vodomer je hjihov,a ostali su dužni za njegovu ugradnju,šta tu nije jasno?Ispunjava sve uslove za pomoć.
 
Poslednja izmena:
Tako je. Meni se svidja sve sto se tice linijskog parka do pravljenja ovih zgrada uz reku.
Prelepo izgledaju ovi renderi. Nadam se da tako i naprave.

@MC_ i to ne pisem da bi nekome nesto natrljao na nos vec mi se stvarno svidja kako planiraju i kako rade.
Ima dosta propusta, ima dosta neprimerenog predstavljanja u medijima i slicno ali treba se fokusirati na dobre stvari i na ono sto je pozitivno a to su ovakvi projekti.

Takodje mislim da bi linijski park trebalo da nosi ime "Park Novaka Djokovica" i da mu se definitivno dodeli vise prostora o trosku grada.
Нек му онда лепо поклоне целу Аду Хују да је развија у спортски парк.
 
Ne znam zašto trošite vreme na vradovića, on će uvek hvaliti i braniti sve što je novo. Bukvalno da neko izbaci projekat Nacionalnog vašara posred Kalemegdana, on bi pao od oduševljenja. Isto važi i za tehnologije i ekonomiju. Zar niste do sad videli malo po forumu kakvim se stvarima on oduševljava. A i zar niste videli koliko često troluje i provocira. Npr ovo za imenovanje parka u Đokovića piše samo da bi provocirao vas ovde. Voli čovek pažnju i pometnju, prosto nije još potražio stručnu pomoć. I to je to što se njega tiče.


Inače, Zuma je ovde u pravu, projekat zelenih zidina oko elektrane Snaga i svetlost izgleda grozno i amaterski.
 
Pošto su rešili, da na vrh koncentracionog logora,ugrade panoramski lift,mislim da če na vrh snage i svetlosti da postave jarbol od 1.000 metara,i time ce dominirati ispred onih zelenih zidina.
 
marina-dorcol-dzungla-na-renderu-jpg.136781


Pa valjda vam je jasno da su ovi u divlju travuljivnu obrasli soliteri, i čitav ovaj džungla-render-blok, samo farsa, čisto zezanje. Ti koji su radili ovaj render mora da su umirali od smeha. Na stranu sad što ovim zgradama tu nije mesto, zatim što su privatizovali ranije bitno širu javnu obalu, što je koncentracija stanovanja besmisleno velika za ovakvu lokaciju, pa na stranu i čitava priča oko zakonom zaštićene elektrane i upropašćavanja njenih kulturnih i ekonomskih potencijala, ali ovoliko divljeg zelenila je smešno, i u praksi, u našim uslovima, sasvim nemoguće. Tu će biti na 90% površina gola betončina, poneka saksija sa na svakom sedmom balkonu, i na krovu aneksa suncem ispržena, žuta i izgažena trava (jer je to mesto za sunčanje na "travi") uz recimo dva ukrasna i dovoljno žilava pustinjska korova koja uspevaju bez godinama ranije pokvarenog (ili zbog oštećenja u hidro izlaciji isključenog) navodnjavanja na krovu. Ovo obilje zelenila na slici je neka predimenzionirana i farsična eko-utopiska reklama za budale. Mogu čak živo da zamislim scenu u relamnom birou koji je radio ove rendere: Jedan po Internetu traži najbujnije moguće "zelene teksture" koje uopšte postoje, drugi ih odmah dodaje gde god na slici ima i malo mesta, a šef stoji iza njih, sa votkom u ruci, i u eko ekstazi viče: JOŠ ZELENILA, JOŠ, JOŠ ...

Ovako zeleni renderi su zavitlavanje, to je kod nas za sada nemoguće, smeju vam se u lice. Kako to nije jasno onima kojima je ovo moderno ili lepo?

sirina-priobalja-u-projektu-marina-dorcol-mar_viz_01_210416-jpg.136783
 
Ovako zeleni renderi su zavitlavanje, to je kod nas za sada nemoguće, smeju vam se u lice. Kako to nije jasno onima kojima je ovo moderno ili lepo?
Da. Smeju nam se u lice.
Pobedili su nas. Pi.saju po nama.

Svi ZUmini ragumenti su tacni.
Medjutim oni postuju samo jedan argument koji mi nismo sposobni da upotrebimo.
 
Uporedite ove dve fotografije. Ovo je bivša elektrana "Snaga i Svetlost" kakva je bila ranije i kako će izgledati posle "Linijskog parka" i njemu pridruženih projekata.

Na prvoj slici se vidi pravo remek delo međuratne modernističke arhitekture. U nekom revitalizovanom obliku ovo bi i po spoljnom izgledu i po upotrebnom kvalitetu unutrašnjeg prostora mogao biti pravi dragulj Beograda, recimo muzej Pupina i Nikole Tesle (za njega se treba boriti i na taj način, inače će Tesla vremenom za svet postati "onaj Hrvat sa Euro kovanica"). I sama slika je interesantna. Ovo nije pogled sa reke, nego sa kopna ka rukavcu i reci u vreme visokog vodostaja. Ovde se voda stopila sa nebom i efikasno obisala sve što bi na neuređenom tlu inače odvlačilo pažnju, tako da do maksimuma dolaze do izražaja izuzetne vrednosti same arhitekture. To je bitno zato što se tek na ovakvoj slici lako vidi koliko je važno da monumentalni objekti imaju slobodan prostor oko sebe. Oni su i projektovani uz pretpostavku da će biti usamljeni na većoj površni i zbog toga i sada samo tako mogu biti predstavljeni. Ne možete vi od OVOGA napraviti nešto što liči na jednu od mnogih zgradu u bloku!?

Pogledajte ovu monumentalnu formu kad je sama:

Pogledajte prilog 142805

I čime misle da je okruže:

sirina-priobalja-u-projektu-marina-dorcol-mar_viz_01_210416-jpg.136783


marina-dorcol-dzungla-na-renderu-jpg.136781


Zbog toga je ceo kompleks je proglašen spomenikom kulture. Ne samo zgrada, nego "kompleks". Dakle svi objekti zajedno sa okolnim zemljištem.

Doduše, i okolina tvrđave je kobajagi zaštićena.
Neverovatno da drzava koja daje stotine miliona evra za desetak stadiona nije u stanju da otkupi zemljiste na nekoliko vaznih lokacija u Beogradu i zabrani gradnju oko ovakvih monumantalnih objekata kao sto si rekao i napravi parkove. Sve zbog milion dva koje ce korumpirani pojedinci da profitiraju, sve pod maskom zarade za grad od investitora.
 
I još jedna stvar. Iz službenog lista Srbije:

ОДЛУКУ
о утврђивању Термоелектране „Снага и светлост” у Београду за споменик културе, "Службени гласник РС", број 33 од 10. априла 2013.
...
Споменик културе саграђен је у периоду од 1930. до 1932. године, према пројекту Швајцарског друштва за електрификацију и саобраћај из Базела. Састоји се из зграде Електране, порталног крана са рукавцем, пумпне станице и филтерског постројења.

Ne možete da uglavite dva stambena solitera IZMEĐU fizički bliskih i funkcionalno povezanih delova zaštićenog objekta. A upravo je to ovde urađeno pošto je sve ovo jedna celina, pa tako i sastavni deo zaštite:
  1. Portalni kran
  2. Rukavac Dunava
  3. Pumpna stanica
  4. Filtersko postrojenje
  5. Zgrada elektrane
Ovde možete pročitati šta se sve zabranjuje
 
Ako neko ima vremena da nacrta granicu zaštićenog područija, iako ne verujem da su i formalno prekršili slovo zakona. A što se tiče "duha zakona", sasvim je očigledno kršenje namere zakonodavca. Ipak, za svaki slučaj. Kod nas provera zakonitosti nikad nije višak jer je zakon ovde ugrožena vrsta.

Problem doduše pravi što je izgleda rađena preparcelizacija nekih parcela, pa nije moguće pronaći sve parcele iz odluke o zaštiti. Opšta ideja je međutim očigledna. Granica je verovatno na zapadu zapadna obala rukavca, na jugu ulica Dunavski Kej (moguće bez poljane između nje i rukavca), a na istoku granica polja istočno od zgrade elektrane. Međutim bilo bi korisno da se to proveri i preciznije odredi.

3. Заштићена околина споменика културе обухвата катастарске парцеле број: 6/1, 6/2, 6/3, 6/4 и 7, КО Стари град, у државној својини. Источна граница заштићене околине тече границом катастарске парцеле број 6/1, КО Стари град, у државној својини, са катастарским парцелама број: 12/3 и 12/4 КО Стари град, у државној својини, до границе са парцелом број 5/9, КО Стари град, у државној својини – улица Дунавски кеј. Јужна граница заштићене околине тече даље границом катастарских парцела број: 6/1, 6/2 и 6/4, КО Стари град, у државној својини, са катастарским парцелама број: 5/8 и 5/9, КО Стари град, у државној својини – улицом Дунавски кеј и катастарском парцелом број 5/25, КО Стари град, у државној својини, до границе са катастарском парцелом број 2/2, КО Стари град, у државној својини. Западна граница заштићене околине даље тече границом катастарских парцела број: 6/2, 6/3 и 7, КО Стари град, у државној својини, са катастарском парцелом број 2/2, КО Стари град, до обалоутврде. Северна граница заштићене околине даље тече границом катастарских парцела број: 6/1, 6/4 и 7, КО Стари град, у државној својини, са катастарским парцелама обалоутврде – број: 2771/6, 2771/7, 6/5, 6/7 и 2771/2, КО Стари град, у државној својини, до границе са катастарском парцелом број 12/3, КО Стари град, у државној својини.

i


uključite sloj katastra
 
Vi morate da shvatite da vecina gradjana Beograda, velika vecina podrzava investitore i zeli da bude bas ovako.
Postojali su malobrojni protesti u nekim slucajevima, ali u sustini, gradjani vole bas ovo.

Nažalost si u pravu. Vozim se kolima sa prijateljem Dorćolcem, i komentarišem ovo Beko ruglo, dok on "pa tu su bili hangari, šiblje, sada će biti lepo, čisto, stanovi, moderno, samo nek se gradi"... Tako da je sve ovo što se gradi verovano i rezultat stanja svesti i kulture u gradu.
 
Nije to tako jednostavno i sumnjam da je baš to ono što većina STVARNO želi. U pitanju je samo informisanje. Obični ljudi, kojima nešto nije struka ili hobi, ne biraju mereći kvalitet nečeg konkretnog u odnosu na neku idealnu i zamišljenu apstrakciju, nego biraju SAMO između NJIMA ZNANIH opcija. Pa ako u svesti imaju samo dva moguće alternative uređenja nekog prostora, ili korov i đubrište ili moderni blok zgrada, naravno da će izabrati nove zgrade i uređeni prostor. To ne znači da ne bi izabrali uređenu zelenu i javnu obalu koju ONI stvarno mogu da upotrebe i koja bi upravo NJIMA koristila. Međutim oni u svesti uopšte nemaju tu mogućnost, a i ne mogu odmah i sami od sebe da zamisle kako bi to izgledalo čak i kad bi im je neko spomenuo. Kad bi mogli, onda bi svakako TO izbrali, a ne moderni blok zgrada u koga u životu neće moći da uđu, niti će im u praksi značiti bilo šta. Tako da je jedini problem kako se postavi pitanje i šta U TOM TRENUTKU zna onaj koga pitate. Ukratko, mišljenje da narod "tako želi" je prosto logička greška, tj greška u metodologiji istraživanja javnog mnenja.
 
Nažalost si u pravu. Vozim se kolima sa prijateljem Dorćolcem, i komentarišem ovo Beko ruglo, dok on "pa tu su bili hangari, šiblje, sada će biti lepo, čisto, stanovi, moderno, samo nek se gradi"... Tako da je sve ovo što se gradi verovano i rezultat stanja svesti i kulture u gradu.
Da. Vecina idi.ta razmislaj kao taj covek. Zasluzili su Vucica i Vesica. Vladace SBS zauvek ovde..
 
Zuma je napisao(la):
Ovako zeleni renderi su zavitlavanje, to je kod nas za sada nemoguće, smeju vam se u lice. Kako to nije jasno onima kojima je ovo moderno ili lepo?
Da. Smeju nam se u lice.
Pobedili su nas. Pi.saju po nama.

Svi ZUmini ragumenti su tacni.
Medjutim oni postuju samo jedan argument koji mi nismo sposobni da upotrebimo.
Zelenilo na renderima služi, između ostalog, i da prikrije nedostatke samih projekata, i da je to OK raditi. Tako kaže GUP 2041.
 
Evo jednog pravog bisera.

Pisali smo o tome da Novakov teniski centar, tj niz visokih zičanih kaveza nalik predimenzioniranoj farmi kokošaka, ne samo da ne odgovara samom ušću Save u Dunav i travnjaku sa najlepšim vidikom u gradu, nego da je jedan njegov deo i bukvalno nelegalan, tj bespravno napravljen. Ovaj graditeljski entuzijazam je zaustavio tek spomenik braniocima Beograda za koga su se bukvalno zalepili. Naravno da se već godinama vlasti prave da čitav taj nelegalni deo kompleksa uopšte ne vide.

IMG_8028.JPG


Međutim pošto "život piše romane", desilo se da se odmah pored Novakove nelegalne limene barake (na sledećoj slici desno),

IMG_8016.JPG


a na ovoj levo, našla jedna vrlo skromna i odavno napuštena kućica za pse, koja je na slici dvadesetak metara desno od Novakove limene šupe. Neka dobra duša je ko zna kada, na ivici šumarka i padine useka za prugu, napravila zimski zaklon za svog uličnog ljubimca (zbog senke i tamne boje je iz daljine teško vidljiv, malo se nazire levo od belog automobila).

IMG_8029.JPG


IMG_8023.JPG


Slučajno mi je pažnju privukao ispisani beli papir vrlo zvaničnog izgleda, nešto što se obično viđa kao poruka "zakupcu" ili vlasniku objekta.

IMG_8018.JPG


Ako priđu bliže, prolaznici mogu pročitati sledeće obaveštenje:

IMG_8017.JPG


Ukratko, "Republika Srbija ... poziva NN lice da sa površine javne namene ... ukloni improvizovanu kućucu za pse od kartona, dasaka i najlona, i ostali komunalni otpad u vidu kartona, najlona i itisona u roku od dva dana o dana prijema - lepljenja ovog rešenja i da o izvršenog meri obavesti inspekciju ..." Zatim se kaže da ukoliko NN lice to ne uradi samo, snosiće troškove uklanjanja "o čemu se donosi dopunsko rešenje".

Nažalost nedostaje drugi list, a tako sam želeo da vidim potpis dokone osobe koja donosi ovakva rešenja i kojoj je očigledno zakonitost toliko prirasla srcu da mu nije teško da piše rešenja za napuštene pseće kućice i da preti izvršenjem i naplatom NN licu. Jer bi mu se onda moglo ukazati da samo dvadest metara ulevo ima užasnu limenu šupu, žičane ograde, i čitav nelegalni teniski kompleks koji je on nekako prevideo. Pa da onda ovakvo obaveštenje zalepi i tamo.
 
Evo jednog pravog bisera.

Pisali smo o tome da Novakov teniski centar, tj niz visokih zičanih kaveza nalik predimenzioniranoj farmi kokošaka, ne samo da ne odgovara samom ušću Save u Dunav i travnjaku sa najlepšim vidikom u gradu, nego da je jedan njegov deo i bukvalno nelegalan, tj bespravno napravljen. Ovaj graditeljski entuzijazam je zaustavio tek spomenik braniocima Beograda za koga su se bukvalno zalepili. Naravno da se već godinama vlasti prave da čitav taj nelegalni deo kompleksa uopšte ne vide.

Pogledajte prilog 142967

Međutim pošto "život piše romane", desilo se da se odmah pored Novakove nelegalne limene barake (na sledećoj slici desno),

Pogledajte prilog 142969

a na ovoj levo, našla jedna vrlo skromna i odavno napuštena kućica za pse, koja je na slici dvadesetak metara desno od Novakove limene šupe. Neka dobra duša je ko zna kada, na ivici šumarka i padine useka za prugu, napravila zimski zaklon za svog uličnog ljubimca (zbog senke i tamne boje je iz daljine teško vidljiv, malo se nazire levo od belog automobila).

Pogledajte prilog 142968

Pogledajte prilog 142966

Slučajno mi je pažnju privukao ispisani beli papir vrlo zvaničnog izgleda, nešto što se obično viđa kao poruka "zakupcu" ili vlasniku objekta.

Pogledajte prilog 142965

Ako priđu bliže, prolaznici mogu pročitati sledeće obaveštenje:

Pogledajte prilog 142964

Ukratko, "Republika Srbija ... poziva NN lice da sa površine javne namene ... ukloni improvizovanu kućucu za pse od kartona, dasaka i najlona, i ostali komunalni otpad u vidu kartona, najlona i itisona u roku od dva dana o dana prijema - lepljenja ovog rešenja i da o izvršenog meri obavesti inspekciju ..." Zatim se kaže da ukoliko NN lice to ne uradi samo, snosiće troškove uklanjanja "o čemu se donosi dopunsko rešenje".

Nažalost nedostaje drugi list, a tako sam želeo da vidim potpis dokone osobe koja donosi ovakva rešenja i kojoj je očigledno zakonitost toliko prirasla srcu da mu nije teško da piše rešenja za napuštene pseće kućice i da preti izvršenjem i naplatom NN licu. Jer bi mu se onda moglo ukazati da samo dvadest metara ulevo ima užasnu limenu šupu, žičane ograde, i čitav nelegalni teniski kompleks koji je on nekako prevideo. Pa da onda ovakvo obaveštenje zalepi i tamo.
Inspekcijsko rešenje NN licu?! Upravni postupak prema NN licu?! Pa to pravno nije moguće. @Zuma , mogu li ovu sliku da objavim na par FB grupa? Malo i radi šale, ali malo i radi zbilje. Mogu i ja da odem da posebno slikam, ali kontam da ti za ovo nisu bitna mnogo autorska prava...
 
Ovo sto je Zuma nasao pokazuje zaista propast organizovane drzave na prostoru Srbije.
Drzavna organizacija kaznjava slabe i ne vidi nepravdu koju cine bogati i jaki.

Razne nepravedne i totalitarne drzave trudile su se da stvore barem privid pravde.
U Srbiji ni taj privid nije potreban.

Gradjani Srbije su ti koji zele nepravdu i zlo, svojim dnevnim delovanjem.
Ovu kucicu za psa je sigurno prijavio neki ljubitelj Djokovica i Vesiceve estetike.
 
Dobro je da je konacno drzava krenula da uklanja nelegalne objekte koje postavljaju gde im se cefne. Kad bi na teritoriji celog Beograda tako radili bilo bi dobro.
 
Da, odlično uočeno @Zuma .
Slepi na skrnavljenje spomenika izginulim braniocima Beograda, nepoštovanje prema srpskim vojnicima koji su ovoj zemlji dali sve, ali zato postupaju strogo po PS-u za ničiju sklepanu kućicu za pse lutalice na javnoj površini.
 
Vrh