Šta je novo?

Linijski park od Beton hale do Pančevačkog mosta

U Moskvi su srušili hotel koji je velik kao ceo kompleks da bi napravili park. Da je pameti,park ispod tvrđave bi ovako izgledao https://arquitecturaviva.com/works/parque-zaryadye-moscu-4. Linearna forma parka koji gradi Vesić,samo onemogućava direktan pristup Dunavu sa tvrđave!!!
Хотел Росија је срушен са циљем да се сазида неки пројекат Нормана Фостера


1618827_foster_moscow1.jpg



Парк је направљен због протеста и притиска грађана. Грађани су протестовали иако је пројекат барем 100 пута био мање штетан за Москву од К дистрикта за Београд.
 
Eto, samo je trebalo da ih neko podseti da su zaboravili (i da su krivično odgovorni).
 
Оно што би ваљало да се уради јесте да се дуж булевара Војводе Бојовића поставе нижи стубови за расвету у зони тврђаве.
 
Pored reke ograda treba da bude sa horizontalnom podelom a ne vertikalnom. Sa horizontalnom podelom se vidi reka.

Za neke je to ipak visha matematika.
To su "uklapanje po suprotnosti", "prkošenja učmalim ustaljenim konvencijama", "avangardni dizajn koji tek treba da bude shvaćen"...
Ma bre nečiji kum treba da uvali neku ogradu i da se posle podele pare, to jedina matematika o kojoj se ovde vodilo računa.


Ja i dalje ne mogu da svarim da smo spali na takve ljude koji vode ovaj grad - pa oni sklone prugu, grade stazu i park, ali ne nameravaju da otkopaju i rekonstruišu bedeme i kapije...
 
Хотел Росија је срушен са циљем да се сазида неки пројекат Нормана Фостера


1618827_foster_moscow1.jpg



Парк је направљен због протеста и притиска грађана. Грађани су протестовали иако је пројекат барем 100 пута био мање штетан за Москву од К дистрикта за Београд.
Hvala za info! Nisam znao za takve planove.
 
Sta znace ova iskopavanja sa fotki? Da ce sve na kraju zatrpati ili ce se ipak desiti neka rekonstrukcija?
 
Био би ред да се пројекат линијског парка прилагоди обнови објеката пропбалног бедема, попут ове капије.
 
I kako zamišljaš da se postavljanje ograde prilagodi bedemima?
 
Просто да одустану од ограда. Ово је погрешан редослед радова. Прво су морали да буду археолошки радови, па да се изради студија реконструкције која би поред обнове зидина и пратећих објеката подразумевала и адекватно поплочање стаза и прилагођен мобилијар. Зеленило овде избоди радове као у било ком парку.
 
U temi "Arheološka istraživanja i prezentacije" napisao sam niz detaljnih i dobro ilustrovanih poruka o dosadašnjem toku radova na linearnom parku u priobalnoj zoni Beogradske tvrđave. Počevši od ove poruke


Kasnije će biti nešto i o Vodenoj kapiji 1.
 
Iako je sve ocisceno, trenutno je jako losa pesacka veza izmedju savskog setalista ako hoce da se od kule Nebojsa dodje do pocetka Zoo vrta, tj Cara Dušana koji mu je prirodni nastavak. Dakle, ili moze uredjeno da se ide ka 25 maju, pa da se vraca ispod nadvoznjaka, sto je dosta duze (prelaziti iznad, preko buduceg Linijskog parka je rizicno jer imaju neke lutalice kod romskih udzerica koje ce se valjda rustiti), ili se moze preci semafor kod kule Nebojsa a onda ide travnata staza sa blatom i izlaskom na ulicu kod K distrikta, ili ici preko parka Donjeg grada gde jedno 20 ljubitelja pasa je privatizovalo park, pa se nadate da su sve to dobre kuce, ili da se intimizirate sa njihovim ljubimcima mimo vase zelje, jer pobogu kakav je to covek koji ne voli MOG psa.
 
Slazem se da bi trebali da obnove sve sto se moze obnoviti sto se tice donjeg bedema , al morali bi nekako da rese da ne bude poplavljen isti jer je nekad nivo vodostaja previsok za tu kapiju koju su sada iskopali. I slazem se da je povezanost dodjeg grada i keja slaba jedan semafor ima i sada onaj most kod beton hale koji se meni licno ne dopada al boze moj nek bude kao veze izmedju starog i modernog neka spona. Msm da ovo nije losa zamisao samo treba malo dublje da se analizira teren i onda napravi projekat i plan radova.
 
Верујем да постоје техничке могућности да се зона капије заштити од подземних вода. Попречне везе линијског парка са Доњим градом су веома лоше осмишене, посебно је слепи црево део око Видин капије. Потребне су пешачке комуникације са обе стране булевара Бојводе Бојовића.
 
Posao će biti poluodrađen ako ne uklone na početku one barake između Beton hale, tj parkinga i ulice, kao i ako ne očiste ove ružne kuće oko stadiona. Gde vidimo u strogom centru zidove koji nisu ni omalterisani kad su pravljeni. Najtužnije što je u pitanju čist javašluk, jer do skora je to moglo se omalteriše za par stotina evra, a nemoguće da imaš pare zidaš na 300m od Kalemegdana, a nemaš za to. Sad je poskupelo.
 
Vrh