Otkopani su temelji jedne zgrade i moguće još jednog dela bedema. Fascinatno je da su do sada iskopali su samo dve rupe, jednu plitku za ogradu, i drugu dublju, za neke kaskadno postavljene klupe, i u OBE sam odmah naleteo na verovatne ostatke starih bedema i zidova. Lako je vidljivo i za slučajne prolaznike da tu nešto ima, iako se niko nije potrudio da ih makar spolja oslobodi od blata da bi se bolje videlo šta je to. A možda čak i snimi za dokumentaciju? ... Ili je to ipak preterano komplikovan koncept?
U pitanju je deo obale kod metalnog mosta, tj kod same Vodene kapije 1.
Ovo su cigle i jasno se vidi da je to deo nekog zida.
U produženju ovog pravca vidi se lepo očuvan nastavak istog zida.
To je ovo pri dnu slike
Zid ulazi u prostor ispod kosog dela betona koji je dodat verovatno prilikom pojačavanja spoljnih priobalnih bedema pre izgradnje Đerdapske hidrocentrale. Ovde vidite presek terena. Gore je tada dodati deo, a ovo dole liči na zid nekog zidanog objekta koji je očigledno bio integralni deo same Vodene kapije, mada je nejasno iz kog perioda njene duge istorije. Obratite pažnju i na veliku koncentraciju kamenja odmah desno od zida cigala. Ispuna bedema? Ili na gornjoj slici skroz desno dole? Tu je slaganje pravilno, isto kao i opšti oblik kamena.
Nevezano za ovaj zid od cigala, samo malo dalje u nizvodnom smeru, na bočnom preseku duboko iskopanog dela rova, vidi se nešto što veoma liči na ostatke nekih delova bedema. Ja sam ranije imao utisak da je deo bedema nizvodno od Vodene kapije 1 odavno bio maltene uništen. Međutim ovo po materjalu veoma liči da bi mogao biti neki njegov deo. Ne znam koji deo jer nisam siguran kuda je tačno nizvodno od Vodene kapije prolazila trasa originalnog bedema (bliže ili dalje od reke, tj od unutrašnjeg preobalnog bedema za koji znamo gde je). Veoma se malo vidi, tek delovi cigala i kamenja jer se niko nije potrudio da ih makar malo očisti od zemlje, pa je isto tako moguće da je u pitanju i samo gomila građevinskog šuta. Ipak, ovde postoji značajna koncentracija cigli i kamenja od kojih mnogi imaju ispravnu orjentaciju svog ravnog dela (tj ravni deo im je paralelan toku reke i međusobno), što teško može biti slučajnost kad je u pitanju baš slučajno nabacana gomila građevinskog šuta, pa bi ovo možda mogao biti i deo originalnog bedema. Iako je to zaista teško tvrditi sa iole većom sigurnošću sve dok se neko ne smiluje da sa njih bar malo očisti blato. Međutim, ako nekim slučajem ovo ipak jeste originalni priobalni bedem, onda ga je kašika bagera ODSEKLA na bukvalno čitavom potezu od Vodene kapije 1 do bastiona Svetog Jakova!
Teorijski bi naravno moglo biti i da mu se spoljna ivica i završavala baš ovde, pa su unapred znali dokle smeju da kopaju? Međutim sudeći po samlevenom izgledu preseka ovog rova nekako sumnjam u to. Nadajmo se da je gomila šuta. To je teško bilo šta više reći.
Ovo belo na dnu je dugački (temeljni?) kamen. Ili obrađen ili ga je kašika bagera odsekla da bude ravan?
Žutom bojom sam označio gde sam do sada video novootkopane delove obalskih objekata tvrđave.