БНВ и јесте део Београда, нема шта да одсече сам себе од реке. Ако ишта, омогућио је да у истој уживају и људи који немају стан у њему па је далеко посећенији од нпр. дорћолског који је направљен да буде де факто блоковски паркић за људе који ту живе
Ljudi (moji prijatelji i ja) su uzivali pored Save i pre BNV. To sto je bilo puno napustenih kucica, trebalo je da se pozabave nadlezni. Za to sto je tu bilo groblje brodova, postojali su takodje nadlezni, koji nisu to sprecili. To sto je svako pravio barake kako mu se prohtelo, takodje je trebalo da sprece nadlezni u toj oblasti. Asfalt koji je prekopan, mogao je da se odrzava. Izlivanje vode i kanalizacije je takodje trebalo da se sanira od strane nadleznih. Za korov koji je rastao, takodje je postojao neko nadlezan. Ulicna rasveta koja nije radila, mogla je da se popravi, jer i za to postoje odgovorni. Pijanci koji su se okupljali uglavnom nisu pravili probleme. Umesto njih, sada imamo Baku praseta, koji kamencicima gadja prolaznike sa terase ili onog klinca koji prazni bazen sa terase itd.
To je prostor od kog su grad i drzava "prihodovali" ogroman minus i neka lica povezana sa nekim drugim licima su prihodovala ogroman plus.
Prostor koji je ostavljen za gradjane koji nisu kupili stan ili iznajmili sobu u BNV je suzen na minimum. Ja, kao biciklista, ne mogu vise da prodjem tim delom Save kao sto sam nekad mogao. Bilo je kanala, premoscenih daskama, neravnih delova itd. ali se moglo komotno proci. Danas se 90% dela kroz BNV vozi brzinom malo vecom od brzine pesaka, jer je sve usko i guzva je. Tako je od Gazele, gde je guzva ispred Galerije, suzeno je ispred kule, pa se nastavlja suzeno zbog zgrada koje ostavljaju minimum slobodne obale, pa katastrofalno suzenje kod Savanove i tek kod Geozavoda je nesto komfornije do Brankovog mosta, sto je ne vise od 10%. Nekad je bio otezan prolaz na mestu danasnje Galerije, jer se tu obilazio kanal, ali je to bilo mozda oko 100m.
Posecenost tog dela reke je veca nego sto je bila, jer mnogi idu u kupovinu u Galeriju, u fensi kafice, zele da osete da pripadaju grupi Baka prase, Djani. Ako ne mogu da voze Ferari, bar da prosetaju istom stranom plocnika, kojim hodaju Baka i Djani...
Ne bih imao nista protiv projekta:
1. da je investitor grad.
2. da se grade malo manje i skladnije zgrade u skladu sa arhitekturom grada
3. da je vise prostora ostavljeno "slobodnoj zoni" odnosno siri pojas za setaliste i sportske aktivnosi
Protiv imam zato sto je:
1. Onaj ko je poklonio zemljiste arapima, zapravo pravi vlasnik i onaj koji ostvaruje profit umesto drzave.
2. Reklamiranje privatne investicije o trosku drzave.
3. Neispostovan ugovor o ulaganju, pa je grad u visemilionskom minusu, obezbedjujuci infrastrukturu i sve je podredjeno BNV. Za taj novac je mogla da se obezbedi voda za Ritopek, kanalizacija za delove grada koji je nemaju, a u kojima zivi daleko vise ljudi nego na BNV.
4. Infrastruktura podredjena BNV. Rusenje zeleznicke stanice, bez obzira na posledice, izmestanje autobuske, rusenje "udzarica" bez pravnog resenja, rusenje Starog savskog mosta, planiranje linija metroa da prodju kroz BNV bez obzira na potrebe ostalih gradjana grada.
5. Suprotno tackama 2 i 3 u kojima ne bih imao protiv.
Estetski, gledano iz drona, lepse izgleda sad, nego sto je bilo pre, ali gradjani iz centra grada ne gledaju iz drona, nego iz svojih stanova, gde im je reka zaklonjena ogromnim zgradama.
Kako god da je izgledalo, bilo je nase, gradjansko, a sad nije. Sad je privatno.
Doziveo sam:
1. da mi ceo vikend obezbedjenje ne dozvoli da prodjem setalistem, da ne ometam useljavanje stanara u nove zgrade.
2. da mi obezbedjenje ne dozvoli da parkiram bicikl ispred Galerije, samo da nekome od radnika dam naocare koje sam pronasao na setalistu.
3. da me obezbedjenje opomene da pomerim bicikl jer mi zadnji tocak stoji na travnjaku, na mestu koje su sami predvideli za parkiranje bicikala, a ja sam ga malo pomerio ka travnjaku, da napravim vise mesta za prolaz pesaka.
4. da vec 8 godina vozim bicikl pored usmerivaca za marvu, kuda mi neko "odozgo" odredi. Jedan dan je otvoreno, a drugi moras nazad, pa nekuda okolo, nemas pojma kuda...
Mnogi donose zakljucke o lepoti projekta bez da znaju cinjenice i pozadinu, gledajuci reklame i hvalospeve drzavnog vrha. Kao sto mnogi nemaju problem sa visokim ivicnjacima, nerazmisljajuci da invalidi u kolicima ne mogu preko njih. Ili kad se bandera nalazi na sred trase za slepa i slabovida lica. Bas briga one koji dobro vide... Tako i ovde, ko je kupio stan u BNV, super mu za izdavanje Rusima i prezadovoljan je projektom. Ko voli shopping, super je sto ima Galeriju. Osvrnite se malo na to, da u Beogradu zive i drugi ljudi, sa drugacijim potrebama!