Мек је нешто за шта сам увек сматрао да га посећују странци или наши из унутрашњости који не знају шта је. Да плаћам пластичне салате, за које ти треба 5кг топљеног сира да би прогутао. Не хвала.
Истина у фрикому је пре 16-17 година постојало оделење које ради за мек, вероватно још увек. Сећање ми мало бледи али мислим да је и месо из мека ту смрзавано или шта већ. Ја сам упао унутра и брзо избачен јер је улаз у то одељење ограничен.
Све ово није битно, нема потребе да се о квалитету изјашњавамо ни естетици, нити би те ствари требало да буду одлучујуће. Наш живот не може да буде добар ако не бринемо о нашим производима, ако их не штитимо, не дајемо предност и не развијамо... бићемо сиромашни. На тај начин све нам у држави слаби, морал, образовање, наталитет, па и градња, институције, механизми заштите хране, робе, од поплава, пожара, еко... значи све губимо и немамо никакво право да нешто очекујемо боље. Напротив, само суноврат.
Трговински ланци за нас могу бити добри само ако ће се наша роба дистрибуирати кроз њих у иностранству. Конкурентност овде никада није значила мање цене, зато су великим делом наши производи јефтинији у окружењу него у матичној земљи.
Те инвеститоре је увек неко уцењивао из сопственог користољубља, са том праксом мора да се престане. Боље им дати спискове произвођача који могу да извозе па да то буде услов. Другачије они нама просто не требају, нити доносе избор. Биће само велики број сличних објеката са истом понудом и ценом. Сем ако их не притиснемо, а ми не да не притискамо, већ одобравамо некоректности увек.
Корист је краткорочна, купе неку земљу, упосле минимално грађевину, запосле нешто људи... а због смањења домаће радиности још већи број људи остаје без посла са друге стране. Вишак у нашим новчаницима (упркос чињеници да га нема) просто одлази преко без наде да ће да се врати.
То је моје виђење и више нећу да се понављам. Цела преписка је зато што у својој ирационалној заљубљености у све страно, неки наговештавају да треба да се радујемо зато што живимо и радимо за бољитак других. То је морало да се разјасни јер иду та поједностављена решења типа хоћеш мек, ок. Нећеш мек, ок. И свако друго схватање етикетирају са насловом затуцаност.