Ne, nije bila ta vest, Zeks. Rekli su da "u ovom trenutku" (koji, jelte, traje već više od deset godina) nisu zainteresovani za dolazak u Srbiju. To je ista "vergl-vest" koja se vrti svakih šest meseci, čak mi deluje da je deo neke planirane PR kampanje kako bi se iznova podgrevao interes javnosti za njih. Sve je to postalo dosadno i izanđalo, na koncu i krajnje neubedljivo - jer za sve to vreme koliko se oni kao nećkaju oko Srbije, postala im je primamljiva Albanija, pa Kosovo, u Sloveniji su već veoma dugo, u Hrvatskoj nešto kraće... Sve "prevelika" i platežno "moćna" tržišta (sa izuzetkom Slovenije i delimično Hrvatske, ali se deblji buđelar neutrališe 3,5 odnosno gotovo 2 puta manjim stanovništvom od Srbije). U pitanju su, očito, neke druge (političke) igre a ne neprivlačnost tržišta.
Apropo skupoće Špara, o kojoj se prečesto priča, važno je nemešati diskontne i klasične lance supermarketa. Špar je u klasi Maksija, Ide(j)e, Vera, Univera - a svi oni imaju i skuplje i jeftinije artikle. Moje iskustvo sa Šparom (kako u Sloveniji, tako u Austriji, Mađarskoj i, davno, Češkoj) je izuzetno dobro, oni su mi jedan od omiljenijih lanaca robe široke potrošnje. Ponuda im je odlična, nude sve klase proizvoda (od niskobudžetnih do premijum), a uvek sam imao utisak da su u svakoj od kategorija prilično konkuretni (u Sloveniji su, na primer, jeftiniji od "domaćeg" Merkatora, a ponuda im je bolja - ili barem više po mom ukusu). Uzgred, kao i svi ostali, stalno imaju neke akcije.