@Arnorian
Ah, hoćemo li da se igramo definicija?
Kao prvo, kao što dobro znaš jer piše u toj istoj Vikipediji, postoji razlika između urbane aglomeracije, metro zone i urbanizovane zone (to su tri vrlo različita pojma)... Po definiciji koju si predstavio, Boleč, recimo, sigurno ne bi bio kraj sa istočne strane, jer je u kontinualno povezan sa naseljem Zuce, koje je povezano sa Vrčinom, pa on sa Zaklopačom, ona sa Grockom, Grocka sa Brestovikom... To je deo grada s kojim sam lično upoznat...
No, ne želim da ulazim u takve detalje jer mislim da je sitničarenje tog tipa možda bespredmetno, a sigurno nije pametno.
Ipak - treba napomenuti da postoje razlike između aglomeracija i metro zona. Koristeći istu tu Vikipediju, dolazimo do sledeće informacije:
A metropolitan area usually combines an agglomeration (the contiguous built-up area) with peripheral zones not themselves necessarily urban in character, but closely bound to the center by employment or commerce.
Izvor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Metropolitan_area#General_definition
U tu definiciju sigurno ulaze Pazove, Pančevo, Dobanovci, Pećinci, eventualno Inđija, itd itd
Jedini razlog zašto trenutno ti delovi ne izgledaju kao deo Beograda je zato što ih je infrastrukturna i ekonomska politika zanemarila, tj. zaostaje za socio-ekonomskim razvojem grada. Takođe, siguran sam da postoje delovi "Beograda" koji administrativno pripadaju gradu, a realno ne - Obrenovac je jedan od primera, Lazarevac eventualno...
Uzmimo opet standarde Evropske Unije (mislim da je idiotski slepo ih se pridržavati, ali s obzirom da tvoj citat sam pomenjuje "evropske zemlje", onda hajmo da vidimo šta one misle o tome):
Berlin, Pariz, London, imaju veličinu LUZ (Larger Urban Zone, ekvivalenta metro-zone) od 8-12000km2, veličine od 5-10 miliona ljudi, s tim što veličina nije intimno povezana sa brojem stanovnika, te je Berlin površinski dosta veći od Londona (8-11,000 km2) ali ima više od duplo manje stanovnika (4.5 miliona prema 12). Beograd po zvaničnom sajtu grada ima površinu metro zone od 3,220 km2, na kojih bi mogli mapirati tih projektovanih 1.8 miliona korisnika. To bi značilo da je Beogradska metro zona skoro 1.4 puta gušće naseljenija od Berlinske. Zbog čega su njive i oranice u istočnoj Nemačkoj "urbanije" od srpskih? Radije, zar ne bismo mogli reći da je po sredi jedan tip predrasude koji kvalitet "urbanog" života doživljava nečim to taj život u suštini nije...?
Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Larger_Urban_Zone
http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=201197
Opet, ne vidim kako je
sve ovo blisko povezano sa Trećim Beogradom, ali eto da vratim stvari na temu tako što ću
pojasniti svoj stav:
Mislim da od Trećeg Beograda u smislu velikih razvijenih delova grada a-la Novi Beograd nema ništa. Osim što je vreme takvih grandioznih razvojnih projekata prošlo u ekonomski razvijenom svetu, nema ni finansija, ni potrebe za tako nečim. Celi gradovi čuče prazni u Španiji. Ono za čim ima potrebe (što izaziva, između ostalog, i loša cenovna politika, visoka cena kvadrata, malverzacije špekulanata u centru, nizak stepen rentabilnosti) su male porodične kuće. Treći Beograd može biti nešto u stilu Kaluđerice (doduše, dosta drugačije uređenosti), i ništa više. Ali - i to će biti deo grada, tu nema sumnje.