Šta je novo?

Leva obala Beograda -Borča- Ovča-Krnjača-Kotež Padinska Skela-Kovilovo-Ritovi

Чак их некад и дају. Друга ствар је што се углавном дају само подаци за подручје целокупне општине, односно града, па сваки град испада да има више становника него што је стварна ситуација.

Imas podatke, uzmes broj stanovnika nekadasnjih centralnih gradskih opstina, pa je 2002. ispadalo da BG ima nesto vise od 1200000, ali nema za neto urbanizovanu povrsinu, to je tacno. Ne moramo da cekamo, jer statistika redovno prati stanje, oni svakodnevno oduzimaju umrle i sabiraju novorodjene, tako da popis da samo malu razliku, koja nastaje zbog imigracija i emigracija, ali uvek odprilike imaju broj... Evo idem odmah na sajt zavoda, da vidim danasnji broj stanovnika... Nasao sam samo za 30. 6. 2008. Grad Beograd - 1 621 396, Centralne gradske opstine - 1 271 930, a 2002. kad je bio popis bilo Grad Beograd - 1 576 124, a centralne gradske opstine 1 273 651, stim sto je opstina Surcin tada racunata u Zemun, znaci nesto manje od ovog broja je bilo 2002. Mislim da sa ovako blagim porastom nece biti 3. Beograda. A sto se tice da ce svi iz Srbije doci u Beograd, zalosno je sto kada zavirite malo u unutrasnjost shvati se da jos malo nece vise imati ko da dodje.

Centralne gradkse opštine su i Zemun (obuhvata Batajnicu i ostala naselja koja nisu u naseljenom mestu Beograd), Čukaricu (Železnik...), Palilulu (Besni fok...). Tako da javno dostupan podatak ne postoji, već to samo mi aproksimiramo stanje. To se odnosi i na druge gradove (npr Kraljevo, Subotica...), gde samo postoji podatak o broju stanovnika opštine.

Pa da, napisao sam da ne postoje podatci za neto urbanizovanu povrsinu. Racunaju se i u Cukaricu Umka, Velika i Mala Mostanica, Rusanj, Ostuznica i sl, a sta sve u Vozdovac, pa ako je sa svim tim selima 1 273 651, mozete zamisliti da sam Beograd kao grad ima 1 000 000 stanovnika, sto niko ovde nece da prizna, jer mi vecito sebe naduvavamo i u medijima govorimo 2 000 000, jedino ako ima 1 000 000 neprijavljenih kineza :D

Da... Kada se citaju statisticki podaci za Bg, sam grad ima oko 1,1 milion, dok cela opstina nesto preko 1,5 miliona.
Inace cela prica oko Treceg Beograda mi malo smeta. Grad nema potencijala za to i nece ga imati u skorijoj buducnosti. Uostalom toliko je neiskoriscenih lokacija u samom gradu koje jasno pokazuju koliko je isti nezavrsen.

Apsolutno. Cak smatram, da naselja treceg Beograda polako treba raseljavati,jer se nalaze na losem zemljistu, urbanisticki su nesredjena, jednom recju, nezdrava za zivot, a sredjivanje infrastrukture preskupo.

Ово је број становника насеља у оквиру ГУП-а по попису из 2002.
Железник, Батајница и Крњача су у попису рачунати као део насеља Београд, Борча и Калуђерица нису.
bgbrstanovnika.png

Losa je mikroklima i hidroloske prilike, a zemljiste je dobro za poljoprivredu. Strani urbanisti i planeri kad dodju u Beograd, kazu da treba da cuvamo to poljoprivredno zemljiste kao oci u glavi, jer ni jedna metropola nema tako blizu izvore hrane.

HAHAHA GDE je 2 000 000???

Мислим да су у првој верзији ГУП-а имали добру идеју. Да се у Банатском Београду само попуне рупе у постојећим насељима и да се ту стане (не рачунајући пресељење луке).
Лево је постојеће стање (из године у којој је ГУП рађен), десно је планирано:
bg3v.jpg

:D bas na ovoj prvoj karti sam radio na prvoj godini fakulteta, da napravimo planirano stanje, bejahu to lepi dani :grand:

prostorni planer":19qei2z4 je napisao(la):
HAHAHA GDE je 2 000 000???
A gde je još (tada) 8, a sada 9 opština koje se nalaze na teritoriji BGDa? ;) Ova brojka je (koliko shvatam) samo broj stanovnika na teritoriji obuhvaćenoj GUPom, a ne ukupan broj stanovnika koji žive na teritoriji BGDa.

@nenad 78 - Grad Beograd je zahvatio toliku teritoriju da sam video da nam se susedi na forumima smeju s obzirom koliku kao povrsinu zahvata Beograd. Da li ti smatras Mladenovac, Lazarevac, Grocku za Beograd? Secam se da sam na fakultetu ucio da mi sa tom povrsinom grada Beograda ispadamo povrsinski veci od mnogih gradova kao npr Tokija, u kojima zivi preko 10 000 000 stanovnika. Po mom misljenju Beograd je od Plavih horizonata do Velikog Mokrog luga i od Borce do Orlovace, ostalo nije deo urbanizovane povrsine Beograda.

Аааа, ладно видим на карти Арноријана да северно од језера има празног места... како би лепо легло да СМТ прође тамо негде (наравно, не преблизу језера).

@prostorni planer, Arnorian

Kao prvo, podaci su iz 2012, a mi imamo podatkeiz 2008. dobijene od pouzdanog člana foruma koji sugerišu da je taj broj mnogo viši.

Kao drugo, ne spori se da je urbanizovana celina grada manja od 2 miliona - jednostavno, mnogo članova foruma shvata da je u beogradski urbani sistem (metro zonu) uključen veliki broj naselja, što od dve Pazove, preko Pančeva, do Mladenovca i Grocke (za Grocku mogu da posvedočim lično). Takođe, kao što ste spomenuli, ča-ča-ča nisu uključene u taj spisak, a ta naselja se uveliko smatraju delom grada. Iskreno, mislim da ovi statistički podaci potvrđuju da je metro zona grada Beograda bliža 2 miliona ljudi nego 1.5.

Uostalom, da li Njujork ima 8 miliona stanovnika ili 19? Pariz 2.1 ili 11? Vrlo je važno razlikovati metro zonu (ili ako hoćete na srpskom, zonu velegrada) i samo urbano jezgro u analizi, jer reći "Beograd" bez definisanja šta taj Beograd znači je prilično amaterski.

@prostorni planer (a i ostali, ako ih interesuje)
Izgleda da sam jedan od onih koji su bili u zabludi za tih 2.000.000 :)

Podaci iz Popisa za 2002. godinu.
Prvo, ovo su sva naselja na teritoriji BGDa i ukupan broj stanovnika u njima je 1.576.124

popis20021.jpg

popis20022.jpg

popis20023.jpg

popis20024.jpg

popis20025.jpg

popis20026.jpg

popis20027.jpg

A sad sledi broj stanovnika po opštinama/naseljima koja se nalaze na teritoriji GUPa i njihov ukupan broj je 1.264.423

01vozdovac.jpg

02vracar.jpg

03grocka.jpg

04zvezdara.jpg

05zemun.jpg

06novibeograd.jpg

07palilula.jpg

08rakovica.jpg

09savskivenac.jpg

10starigrad.jpg

11cukarica.jpg

Čekamo popis sledeće godine... ;)

@Jovanovm- Kako moze jedan clan foruma da ima podatke iz 2012, kad ta godina ce tek biti? Kako ti mozes da nagadjas sta ce biti i da li ce uopste Beograda biti 2012. Drugo ako si mislio 2010., ja nisam u prosle dve godine primetio neke imigracije. Vise znam ljudi koji su otisli u inostranstvo, nego nekih koji su dosli u BG. Mozemo da pricamo sta hocemo, ali razgovarao sam vise puta sa Ljiljanom Djordjevic, savetnikom direktora republickog zavoda za statistiku i zenom koja ce biti glavna za organizaciju popisa, inace mojom ujnom i prema svim ocekivanjima ocekuju da ce Beograd ostati na priblizno istom broju stanovnika, tj. ocekuju samo porast od max 100 000. Drugo kako se neka sela osecaju, mene je bas briga, jer ja se sad kao mogu osecati kao deo funkcionalno urbanog podrucja Pariza, ali Zarkovo nije deo Pariza, sta god ja govorio

prostorni_planer":nug4kd16 je napisao(la):
inace mojom ujnom
Aha.

:)

Kao prvo osporavam te podatke iz 2002 (u pravu je bio/la @medjutim, greška u kucanju) više razloga:
a) nije naveden izvor, već su samo pejstovane tabele
b) nije naveden metod sakupljanja podataka
c) nisu navedeni kriterijumi "stanovanja" u Beogradu (standard u velikom broju gradova je recimo prebivanje više od 6 meseci u toku godine u tom mestu)
d) nije definisana razlika između metro zone i urbanog jezgra (Pančevo i Pazove, recimo ne ulaze u teritoriju metro zone, iako bi po svoj logici trebalo), itd itd

Kako se ljudi osećaju jeste jedno od najvažnijih merodavnih jedinica za veličinu grada. Druge jedinice uključuju ekonomsko-administrativne veze, obrazovne veze, stepen komutiranja, kulturne veze, itd itd itd... Jednostavan primer bi bio Westchester, NY. Ima svoje škole, obdaništa, administrativne jedinice, itd itd... ali pripada njujorškoj metro zoni. Ili npr, Hoboken, NJ, koji pripada drugoj državi. Ili, ukoliko hoćemo malo komplikovanije, Pike County i Lehigh Valley u Pensilvaniji ili Bridgport u Konektikatu su deo njujorške metro zone iako veliki broj ljudi tamo ne radi u gradu, i iako postoje desetine kilometara farmi između njih i "urbanizovane zone".

Uprošćeno:
Ukoliko mislite da Njujork ima 8 miliona stanovnika, onda Beograd ima 1.5, i tu se potpuno slažemo. Pošto su još pre 40 godina njujorčanski statističari shvatili da Njujork nije samo Menhetn, a da Bronks i Bruklin nisu periferija, onda se nadam da će i beogradski statističari razmišljati zbog čega projektuju uvežene urbane modele uskih jezgara na realno stanje koje pokazuje potpuno drugačije funkcionalne tokove.

Mislim da ćemo se svi složiti da podaci koje RZS javno objavljuje, nama nikako ne pomažu, i da nemamo odgovarajuće podatke ni o metro zoni, ni o naseljenom mestu (doduše ovo imamo ako sami ručno dekompajliramo i prekompajliramo zbrku koju daju).

Takođe složićemo se da kriterijumi (mesto boravka, prebivališta, 6meseci....), svakako nisu validni, zbog opšte poznatih srpskih muvačina sa ličnim kartama (preko 50% ljudi, za koje sam imao uvid u zvanično prebivalište, laže).

Najprostije. Ukoliko stanovnistvo jedne opstine zavisi od odredjenog grada, pre svega, oni ce se osecati kao gradjani tog grada, i BITI gradjani tog grada, ma sta pojednici mislili ili zeleli. Ukoliko jedna opsina zavisi od odredjenog grada, onda je ta opstina deo tog grada, bez obzira sto je odvojena od urbane kontinualne matrice nekom njivom.

Posto sam stanovnik Grocke, ovo je moje misljenje zasnovano na prakticnom iskustvu. Iako je geografski logicnije da Grocka pripada Smederevu, u praksi to nije tako, jer je celokupno stanovnistvo orijentisano prema Beogradu. Takodje, sugradjani iz urbanih delova grada, masovno poseduju vikendice u opstini Grocka, sto ih cini zavisnima od nje. Kako je stanovnistvo medjusobno zavisno i povezano, logicno je da smo svi Beogradjani. Ako se to nekome ne dopada, to je njegov licni problem i nista vise.

Analogno ovome sa Njujorkom i okolnim mestima, i Pančevo je deo Beograda, iako toga nema u papirima niti će biti skoro, koliko god da je logično.

ali opet, negde treba da postoji granica, i mislim da su ipak predaleko da bi bili deo Beograda, koliko god zavisili od njega..

Otprilike, mislim da bi sva obližnja mesta koja bi bez Beograda u blizini bila duplo manja treba da se računaju u Beograd. Što će reći Sremčica, Batajnica, Grocka, Ostružnica, Borča da, Barajevo, Obrenovac, Mladenovac, Nova Pazova i Lazarevac ne..

prostorni planer":2jtg0fp5 je napisao(la):
Da li ti smatras Mladenovac, Lazarevac, Grocku za Beograd? .
Postoji nesto sto se zove metropolitan area http://en.wikipedia.org/wiki/Metropolitan_area

"A metropolitan area is a region consisting of a populous urban core with a high density of employment plus surrounding territory that is socio-economically linked to the urban core by commuting"

Mladenovac, Lazarevac, Grocka, Pancevo, Smederevo, Indjija, Obrenovac....itd...sve je to metropolitan area Beograda.

Неки кажу и да је Нови Сад метро област Београда. По тој логици би и Београд био метро област Новог Сада. :D

Vrh