Šta je novo?

"Lastavice" [ Stambeno poslovni kompleks | 69 100 m²]

Smatram da se svi bave (bilo koi projekat da je u pitanju) potpuno trivijalnim temama. Pod time ne zelim da umanjim znacaj ni lokacije ni izbora opreme u stanu, rasporeda ili efektnosti istog.
Sve je to od drugorazrednog znacaja i moze se na kraju krajeva i promeniti.

Ali zvucna izolacija izmedju stanova (iznad, ispod ili pored) je sustinska. Tu ne pomazu ni spusteni plafoni, cak je jos gore, ni bilo sta drugo naknadno uradjeno
Kljucno je izvrsiti maksimalni pritisak na bilo kog investitora da u toku gradnje izvede sacasti sistem pod-plafon em besprekorne plivajuce podove. Kao i da zidovi izmedju stanova imaju prekid po sistemu sendvic zida. To istina nesto poskupljuje gradnju, ali ionako preskupi stanovi ipak to zasluzuju.

U suprotnom ce svi "cupati kosu" kad se svi usele i krenu da "zive" i ponasaju se kako kome padne na pamet. Tu ne pomaze ni kucni red ni prijave nadleznim sluzbama - policiji. Njihov odgovor je uglavnom: "pa vracajte istom merom onom ko pravi buku".

Kod starog sistema gradnje se ipak drugacije radilo, takodje svi su stavljali tepihe u stanu i kljucno: uglavnom su svi postovali jedni druge i vidili racuna da ne uznemiravaju komsiluk. Jer bez toga ni najbolja izolacija je "nemocna".

Spas bi bio u velikim kompleksima kuca po okolini Beograda, ali to je daleka buducnost.
Slazem se za izolaciju, ali kako misli da treba izvrsiti pritisak na investitora!?To jedino da ti prijatelj gradi zgradu sa 6 stanova pa da radi po tvom receptu...

Naravno da je nemoguce traziti investitoru da odradi bolju zvucnu izolaciju od samog planiranog projekta jer je jedan kupac u celoj prici apsolutno nebitan.

Da se novogradnje sa losom zvucnom izolacijom ne kupuju onda bi investitori ulagali vise, ovako ispostuju uglavnom zakonski minimum.

I kao sto smo rekli par puta, najbolje je imati dobre komsije, od losih te nista ne spasava.

Jedino me čudi da ja u starogradnji ne čujem komšije ni ispod ni iznad, a neko ko izdvoji priličnu sumu novca za stan u zgradi koja je višeg ranga treba da čuje čak i razgovor, korake...
Debeli zidovi po pola metra sto ja uvek pricam, ja bih rado da to mogu da priustim kupila stan u starogradnji u lepo odrzavanoj zgradi i sredila ga. Na zalost ne mogu.

Za komsije se ne bih slozila, tj. naravno da je dobro imati dobre komsije ali mi je kao princip apsolutno neprihvatljivo oslanjati se na to, plus bebe, mala deca, kycni ljubimci, to ne moze da se kontrolise pa da su najbolje komsije na svetu, pa onda imate komsije levo desno gore dole, znaci ne.

Edit - poenta je da dobra zvucna izolacija itekako spasava od bucnog komsiluka.

Debeli zidovi po pola metra sto ja uvek pricam, ja bih rado da to mogu da priustim kupila stan u starogradnji u lepo odrzavanoj zgradi i sredila ga. Na zalost ne mogu.

Za komsije se ne bih slozila, tj. naravno da je dobro imati dobre komsije ali mi je kao princip apsolutno neprihvatljivo oslanjati se na to, plus bebe, mala deca, kycni ljubimci, to ne moze da se kontrolise pa da su najbolje komsije na svetu, pa onda imate komsije levo desno gore dole, znaci ne.

Edit - poenta je da dobra zvucna izolacija itekako spasava od bucnog komsiluka.
Pa kao neko ko zivi u starogradnji gde kao sto kazete zidovi su pola metra, moram da kazem da ne spasavaju kada komsija daje deci da skacu, vriste, bacaju stvari na pod i voze rolere u stanu a njegov stav je "ja mojoj deci necu da branim nista".

Mala deca su kompleksno pitanje, ne mozete im i ne treba braniti neke stvari jer je za njih prirodno da su mnogo zivahniji, tu jednostavno mora da se ima razumevanja. Bitno je da to ne bude npr. nocu, rano ujutru i slicno. Bebe kada placu takodje.

Edit - od svega sto si naveo jedino se slazem za rolere i ako bi igrali npr. basket u stanu.

Samo sam hteo reci da vam tu i protiv stikli nece pomoci nikakva zvucna izolacija, samo zivci ili muzika ili noise cancelling slusalice.

Za ekstremne situacije se slazem, stikle niko ne nosi non stop po kuci a valjda tih 5 minuta ili koliko vec moze da se izdrzi😁 Mislila sam da pricamo u nekim realnim okvirima.

Bitno je da se ne cuju mnogo uobicajene aktivnosti, razgovori, muzika/tv, voda u kupatilu, ovde sam razumela da se i sve to cuje.

Postovani,

Imam stan u Lastavici i dosta komsija koje su se uselile.
Dosta njih ima malu decu i nema problema sa bukom.
Cujem kada placu (citaj vriste) u hodniku ali to nije cesta situacija i deca moraju nekad i da placu..

Da li postoji neki komsija da ima problem sa bukom i u kojoj je lameli?

И мене занима, колико сам схватила није се нико жалио на бочне зиводе већ под/плафон, али ми је опет нејасно како успеш да направиш добру бочну звучну изолацију а не и вертикалну :)

И мене занима, колико сам схватила није се нико жалио на бочне зиводе већ под/плафон, али ми је опет нејасно како успеш да направиш добру бочну звучну изолацију а не и вертикалну :)
Svašta su projektanti u stanju da nacrtaju, a tek izvođači i podizviđači što imaju maštu i varijante da se prođe jeftinije, brže, lakše. To su nebrojene kombinacije.

Mi smo lamela C, stvarno nemam tih problema koji su neki pisali da sve čuju… Čula sam kada je neka ekipa dece bila iznad nas, ali to je nemoguće da se ne čuje…
Pa moje dete od 11 godina na petama sve ide, mene izluđuje 🤣 ali tepihe kada smo svuda postavili totalno druga priča tako da sigurno ima i do toga…
Sad ili su mi super komšije oko mene ili smo imali sreće da je neki majstor dobro odradio posao 😂

Како вам је регулисано мерење и плаћање топле воде? Да ли имате водомере и плаћате по потрошњи или се укупна потрошња топле воде дели по квадратури стана?

Vrh