Лакше је остати него отићи, у великој већини случајева, то је сигурно. Неки људи и не треба да остану у земљи. Да ли би било паметно да је Тесла остао у Краљевини Хрватске и Славоније, или је био у праву када је продужио за Пешту, па за Француску, па у Америку? Да је рођен у ондашњој Србији, можда је ваљало да буде срески чиновник, или предавач физике у београдској Првој мушкој? Како бисмо онда, без Теслиног патента, направили хидроцентралу на Ђетињи, или у Вучју пре 110 година?
Не судите олако и умекшајте своје тврде ставове, немате 15 година. Исто тако и о странцима. Живимо у кавезу од предрасуда и незнања. Негде смо то покупили и не можемо да га се отресемо. Ја сада мислим све супротно ономе што сам "знао" са 18 година. Рецимо, из мог садашњег искуства, Американци су најпристојнији људи, од западних Европљана најлакше функционишем са Французима - јер имамо сличности (мада не колико са Грцима, који су, како рече Маркс, "Срби који говоре грчки") - а Немце доживљавам као најозбиљнији свет. Италијане, међутим, не могу да смислим - нас, рецимо, веома раширено називају "Циганима", а имало би са те стране штошта да се приговори и њима. Док нисам био у Риму, навијао сам за Рому. Нисам био у Лондону, али заједница која је дала 60 одсто поп-културе и бар половину свега што вреди у 19. и 20. веку, сигурно није друштво протува и олоша. No way, нема шансе браћо Балканци.
Сличан, тврди начин размишљања, на жалост, приметан је и на другим темама на овом форуму: метро/ЛРТ, Јовин/Вучић, УМП/не-УМП, Заха/не-Заха итд. Са изузетком једног досадног трола под шифром који терорише овај форум, већина учесника у тим расправама су паметни млади људи, који ће временом сигурно почети да сагледавају свет и са друге, у већој мери дијалектичне и релативне, а тиме и реалније стране.