Šta je novo?

Lasta

Ako ako samo neka voze. Kakvi su to smradovi koji bukvalno rade u korist Strele, dok njih čeka ista sudbina kao Lastu. Nek se spreme za sledeću godinu, jer Strela neće stati sa uzimanjem linija Gsp-a, u to budite sigurni. Ja da sam vozač Gsp-a, bez razmišljanja bih odbio da vozim na tim linijama.
Ти да си возач гсп и било ког превозника се не питаш где ћеш да возиш, него тамо где те пошаљу. Какве Стрела сада има везе са Хигером који је блокиран у снегу који није очишћен на коловозу.

A jesmo narod za posmatranje.

Нек их угасе слободно

Сопотска Ласта изгледа више не штрајкује.
1000006241.jpg

Poslednja izmena:
Радници се боре за свој посао то стоји, али какви су им то услови. Ја колико знам возачима касне плате и по неколико месеци. Мислим да ће за почетак да прихавте бар редовне плате па тек онда да се прича о неким бољим условима. Наравно треба да имају добре услове.

Не знам откуд ти те информације за Стрелу, али причао сам са доста њихових возача и задовољни су условима. Можда се то односи на странце, ал нисам сигуран ни то.
Uslovi su definitivno bolji nego u Streli. Vozi ti 6 dana po 10 sati nedeljno i videćeš kako je. Uz to sve Strela ima zakonski minimum po pitanju godišnjeg odmora, dok Lasta i Gsp daju po 33 dana i uz to imaju beneficirani radni staž. Kad smo kod plate, u Streli bi da neko radi 5 dana po 8 sati bila plata oko 120 hiljada, dok u Gsp-u i Lasti izađu isto toliko, što govori da oni zapravo imaju istu satnicu i da u Streli uopšte nije veća. Problem nastaje i kod bolovanja iz razloga što ti kod Laste i Gsp-a primas 65-70% plate, a u Streli primaš 65% od onog minimalca na koji su prijavljeni, a on je negde oko 50000 hiljada, što znači da bi neko u Streli za mesec dana na bolovanju primio bednih 35000.
To da ne primaju plate u Lasti je apsolutno neistina i niko ne bi radio a da nije primio platu. Evo i uslova vozača Laste:

Prilozi

• 9EAD62A9-ECDD-4D3D-9730-F1C5BD89320F.png
    9EAD62A9-ECDD-4D3D-9730-F1C5BD89320F.png
    198,5 KB · Pregleda: 68
A jesmo narod za posmatranje.

Siguran sam da su radnici primili "prijateljski savet da prekinu štrajk".

Ти да си возач гсп и било ког превозника се не питаш где ћеш да возиш, него тамо где те пошаљу. Какве Стрела сада има везе са Хигером који је блокиран у снегу који није очишћен на коловозу.
Naravno da se pitaš, ne pitaš se samo ako nemaš kičmu i obraz. Ako imaš, možeš da odbiješ da voziš, što sam ja baš danas uradio u svojoj firmi zbog ovakvih uslova na putu.
Umesto da se ti vozači solidarišu sa vozačima Laste, oni su ispali teške gnjide, ali karma je čudo i vratiće im se veoma brzo.
Inače nas je ovakav podanički mentalitet i doveo do ove situacije u državi i celom društvu.

Naravno da se pitaš, ne pitaš se samo ako nemaš kičmu i obraz. Ako imaš, možeš da odbiješ da voziš, što sam ja baš danas uradio u svojoj firmi zbog ovakvih uslova na putu.
Umesto da se ti vozači solidarišu sa vozačima Laste, oni su ispali teške gnjide, ali karma je čudo i vratiće im se veoma brzo.
Inače nas je ovakav podanički mentalitet i doveo do ove situacije u državi i celom društvu.

Ne bih baš rekao da si u pravu. Nigde ni jednom vozaču nije zacrtana trasa kojom treba da vozi, a u smislu da ima osnov da odbije rad na nekoj liniji. To spada baš u težak oblik kršenja Ugovora o radu koji je taj vozač ko zna kad potpisao sa poslodavcem. Što bi bilo ko, a to može biti čovek i u godinama sa porodicom, dovodio sebe u situaciju da bude pokrenut disciplinski postupak protiv njega, da bude premeštan, a na kraju i uzet na zub od strane svojih nadređenih, jer apsolutno nikakav Zakon, niti neki niži akt nije na njegovoj strani. Poslodavac ga ničim nije diskriminisao, vršio mobing, ili mu davao nalog za posao za koji nije kvalifikovan, odnosno, koji mu nije u opisu radnog mesta, odnosno posla. Mnogo se traži od tamo nekog pojedinca, da skače u vatru, istupa bez osnova individualno, i to na osnovu nekih špekulacija šta bi moglo da bude, ili šta nam se sprema po našem ubeđenju. Mislim, to je glupo i neozbiljno. Lastini vozači su imali osnov da stanu, jer im je posao ugrožen zahtevom za raskid Ugovora, al i to ne može individualno. Znači, odbijanje posla tek tako ne ide, nema osnova za takav nastup, a za kolektivno istupanje sa nekim zahtevom, isto traži konkretan razlog. Kad bude zvanično sve ovo što mi ovde tu i tamo nabacimo kao nešto što se može desiti, e onda možemo da probamo da se pobunimo protiv toga, al ne kao marva, nego kao organizovana skupina, što je sve teže kod nas izgleda. Treba ljudi sami sebi da komplikuju život tek tako, onako kao usamljeni pojedinci iza koga sutra neće imati ko da stane. Lako je biti hrabar preko tuđih leđa. O svemu što se događa, mi možemo samo da nagađamo krajnji cilj, a mnogi na to ne gledaju kao ne znam kakvu pretnju za posao koji trenutno obavljaju, niti o tome mnogo razmišljaju. Zato bi tu trebali da budu sindikati, to im je glavna uloga, al nažalost oni niti se posebno oglašavaju, niti izveštavaju zaposlene o trenutnim događanjima vezanim za rad preduzeća, sem tamo nekih sitnih sindikata sa par desetina članova, koji isto tako mogu imati neki skriven cilj. Direktori su odbili da potpišu predlog o mogućem javno privatnom partnerstvu kad su u pitanju tramvaji i trolejbusi, tako da ne rade protiv interesa firme, a opet sindikata nema nigde. To što mi znamo ovde na forumu, realno velika većina zaposlenih u GSP-u ne mora biti toliko upućena, jer dosta toga u medijima i nema.

Штрајк је готов, рекли су им као да неће раскидати уговор и да ће у што краћем времену испунити захтеве. Ја у то лично не верујем уопште.
Pa rekli im jer nema ko da vozi sve te linije ali uzimace im postepeno.

Uslovi su definitivno bolji nego u Streli. Vozi ti 6 dana po 10 sati nedeljno i videćeš kako je. Uz to sve Strela ima zakonski minimum po pitanju godišnjeg odmora, dok Lasta i Gsp daju po 33 dana i uz to imaju beneficirani radni staž. Kad smo kod plate, u Streli bi da neko radi 5 dana po 8 sati bila plata oko 120 hiljada, dok u Gsp-u i Lasti izađu isto toliko, što govori da oni zapravo imaju istu satnicu i da u Streli uopšte nije veća. Problem nastaje i kod bolovanja iz razloga što ti kod Laste i Gsp-a primas 65-70% plate, a u Streli primaš 65% od onog minimalca na koji su prijavljeni, a on je negde oko 50000 hiljada, što znači da bi neko u Streli za mesec dana na bolovanju primio bednih 35000.
To da ne primaju plate u Lasti je apsolutno neistina i niko ne bi radio a da nije primio platu. Evo i uslova vozača Laste:
Супер ако је такво стање у Ласти и ако су редовне плате као у ГСП. Ево свакако је готов протест и блокада и наставили су са радом на линијама. Неће бити раскида уговора и биће испуњени захтеви запосленима. Надам се да ће и они да поправе услугу и да више неће кршити уговор.

Можеш због таквих ствари и отказ да добијеш. Као појединац не можеш да исправљаш криве дрине. ГСП је испао велика фирма (по ко зна који пут, упадање на линије приватнику цлц пре два месеца) што је пристао и изашао у сусрет људима из пометнутих места и омогућио им превоз и то још по оваквом времену.

Супер ако је такво стање у Ласти и ако су редовне плате као у ГСП. Ево свакако је готов протест и блокада и наставили су са радом на линијама. Неће бити раскида уговора и биће испуњени захтеви запосленима. Надам се да ће и они да поправе услугу и да више неће кршити уговор.
Daleko od toga da se sa ovim sve rešilo i da Lasti neće oduzeti linije. Ovo je samo odlaganje toga, jer je potpuno jasno šta se dešava. Već sada Strela ima višak solo autobusa, nova im stižu iz dana u dan, a šta će tek biti kad im stignu zglobni, pa poskidaju sve solo autobuse sa zglobnih linija (73,101,601,610…). Prosto će ta vozila morati negde da se uposle i jasno je da će dobiti nešto novo na nekom buducem tenderu. To novo će po svemu viđenom svih ovih dana biti Lastine prigradske linije.

Daleko od toga da se sa ovim sve rešilo i da Lasti neće oduzeti linije. Ovo je samo odlaganje toga, jer je potpuno jasno šta se dešava. Već sada Strela ima višak solo autobusa, nova im stižu iz dana u dan, a šta će tek biti kad im stignu zglobni, pa poskidaju sve solo autobuse sa zglobnih linija (73,101,601,610…). Prosto će ta vozila morati negde da se uposle i jasno je da će dobiti nešto novo na nekom buducem tenderu. To novo će po svemu viđenom svih ovih dana biti Lastine prigradske linije.
Колико знам дужни су да имају резервна возила, зглобови ће попунити рупе на поменутим линијама, а вероватно ће поред 88 бити и враћене неке на потез 800.

Видећемо шта ће бити, то нико не може знати унапред, битно је да је ситуације решена бар привремено.

Колико знам дужни су да имају резервна возила, зглобови ће попунити рупе на поменутим линијама, а вероватно ће поред 88 бити и враћене неке на потез 800.

Видећемо шта ће бити, то нико не може знати унапред, битно је да је ситуације решена бар привремено.
Saberi 2 sa 2 i biće ti jasno. U ovom momentu Streli fali najmanje 50 zglobova i kad to stigne imaće bar gomilu solo autobusa koja im sigurno neće tek tako stajati. Rezervna vozila već sad imaju i to se videlo danas, a vidi se i na mojoj liniji gde čim ispadne jedno vozilo, odmah uleti zamena, danas je to bio 70184.

Gde se gasiš druže?.....

Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока

Штрајк је готов, рекли су им као да неће раскидати уговор и да ће у што краћем времену испунити захтеве. Ја у то лично не верујем уопште.
Navodno je sklonjena odluka o raskidu ugovora sa sutrašnje sednice skupštine grada Beograda. Videćemo šta će reći Šapić pa ćemo videti koliko je vršen odozgo pritisak na njega u vezi Laste posle štrajka.

Vrh