Ja mislim da ce greda da stigne svoje do kraja Jula, a da cemo cekati na grad Beograd oko dobijanja potvrda pa da ce se razduziti do septembra/oktobra.Mislite da nece biti gotovo A i B do kraja jula?
Mislim da im to jeste zaštita u slučaju neke "veće" inflacije u periodu dok traje izgradnja (u slučajevima kad nije vec odmakla) jer bi u protivnom mogli eksplicitno da navedu da aneksom ne može da se menja cena, ako su iskreni da to neće da rade.Ja koliko se secam uglavnom se prostor za aneks ugovora ostavlja da bi u slucaju da investitor hoce da uzme projektno finansiranje mogao da te pozove na aneks ugovora gde se ti slazes da banka stavi hipoteku na nekretninu/parcelu ili za eventualne pokusaje promene rokova kasnjenja (i to je veoma upitno i oborivo na sudu).
A i nije ni njima u interesu da se vuku po sudovima i traze druge kupce, jer bi dok traje postupak sudjenja opet stan bio nemoguc za prometovati.
Barem ja to tako tumacim, ali ako je neko pravnik moze da se ukljuci u diskusiju![]()
Izvinjavam se ako cu vas uvrediti, ali mislim da je ovo malo previse paranojeMislim da im to jeste zaštita u slučaju neke "veće" inflacije u periodu dok traje izgradnja (u slučajevima kad nije vec odmakla) jer bi u protivnom mogli eksplicitno da navedu da aneksom ne može da se menja cena, ako su iskreni da to neće da rade.
Čak mi ne smeta ni to, čak je i logično ali bar u tom slučaju vrati celokupan iznos koji je već uplaćen pa trazi drugog kupca a ne ovako.
У случају да до момента примопредаје Непокретности дође до промене важеће стопе
ПДВ, уговарачи ће извршити корекцију наведене купопродајне цене сходно измењеној
пореској стопи, с тим што нето цена по м2 Непокретности остаје непромењена.
Површина Непокретности унета је према тренутно доступним подацима из пројектне
документације. Након завршетка изградње стамбеног објекта биће извршено мерење
изграђене површине и у одредбама главног уговора ће бити унета изграђена, корисна
површина Непокретности, а у складу са њом биће коригована и укупна купородајна цена
Непокретности.
Bez brige, ne vredjam se, nisam se bavio ovom temom tako da ne znam praksu, samo mi nije jasno zašto se to ne bi stavilo u predugovor ako već ne pravi razliku.Izvinjavam se ako cu vas uvrediti, ali mislim da je ovo malo previse paranoje
U predugovoru stoji pod kojim slucajevima moze doci do korekcije cene:
Mislim da sve drugo bi bilo podlozno tuzbi i pobedi od strane kupca na sudu jer bi mogao da dokazes da su oni tebe ostetili jer su ti umanjili kupovnu moc i da bi to spadalo pod obmanu kupca.
Samo zato sto nesto stoji u ugovoru / predugovoru ne znaci da je to zakonito i sprovodivo u praksi, ja nisam cuo da su to investitori radili ni za vreme velikog skoka cena tokom korone.
Taj specifican slucaj o kome pricas, oni bi mogli samo da raskinu predugovor sa njihove strane i da ti vrate pare + plate kaznu, ali i to smatram da se bas bas retko desava, ne isplati se da ruse reputaciju, posebno ne Gredi koja je gradjevinsko preduzece i od izgradnje zivi. Mozda neki manji investitori bi i muljali na te nacine ali velikim investitorima se to definitivno ne isplati.
Validna je briga i diskusija, ali nazalost i dalje je trziste zestoko u prednosti za prodavce pa te niko i ne pita da li su ti OK uslovi, ako neces ti ima odmah posle tebe neko ko hoce.Bez brige, ne vredjam se, nisam se bavio ovom temom tako da ne znam praksu, samo mi nije jasno zašto se to ne bi stavilo u predugovor ako već ne pravi razliku.
Slažem se da verovatno takav slučaj ne bi bio zakonit i da Greda ima imidž ozbiljne firme, jbga, ja se uhvatio za semantiku.