Šta je novo?

"Kvart64" [Stambeno Poslovni Kompleks | 60.598,60 m2 ]

Mene zanima, da li neko ima informaciju sta ce biti sa ovom (poslovnom) zgradom koja je obelezena zutom bojom, koja apsolutno ne stoji na glavnom nacrtu projekta?
Da li je neko dobio potvrdu da ce ona da se rusi i kada?
Nažalost neće se rušiti jer je legalizovana, u SNS Srbiji sve može. A treba da se sruši jer je tako putem korupcije legalizovana, dok druga poslovna zgrada čak izlazi van granica placa na kome se nalazi, i deo zgrade se nalazi na placu (ulica ka Pupinovoj palati) koja je u vlasništvu grada Beograda. Da ne pričam da uopšte nije izgrađena niti legalizovana u skladu sa Planom Detaljne Regulacije, i da umesto prostora za trotoar oni su i prešli granice svoje parcele i tako faktički oduzeli svima nama trotoar u budućnosti.

Poslednja izmena:
Da li je neko vec aplicirao za kredit za ovaj projekat i da li vam je kredit odobren?

Objekat jos nije na 80%, ne znam da li bi neka banka uopste dala kredit sada.
A i da hoce, sto bi neko zurio da placa kredit dok objekat nije ni na 80% izgradjenosti?

Edit: kad bude na 80% objekat i kad zavrsim kredit javicu u temi, posto ocigledno ljude zanima :D

A i da hoce, sto bi neko zurio da placa kredit dok objekat nije ni na 80% izgradjenosti?

Edit: kad bude na 80% objekat i kad zavrsim kredit javicu u temi, posto ocigledno ljude zanima :D
Kada se isplaćuje ostatak iznosa (pod ostatak mislim na 80% cene ako se 20% plaća odmah) ?
U predugovorima stoji "do završetka radova", šta to uopšte znači, posle tehničkog prijema ili ranije ?

Ako ste kreditni kupac, isplaćuje se na 80%.

Potpises predugovor i das 20% za usesce. U predugovoru je definisan plat otplate. Ako si kreditni kupac sve je iasno definisano. Za stambeno kredit mozes da apliciras kada je zgrada na 80% izgradnje. Tada potpisujes ugovor u ugovoru pise koliko dana imas od potpisivanja ugovora vremena da banka isplati ostatak sume (80%). Obicno investitor daje mesec dana rok sto je sasvim dovoljno. A svakako ce ti izaci u susret ako banka nesto zeza. Kad banka odobri kredit prebacuje investitoru pare. A tebi investitor daje kljuc kad je stan gotov.

Kad smo kod kredita, pitao sam pre oko mesec dana kada se ocekuje 80% za lamelu C i receno mi je januar-februar. Naravno to niko ne moze da garantuje ali je okvirno taj period.

Jasno, mislila sam da je vec na 80% jer ako se secam plan je do 1.juna za te lamele.

Potpises predugovor i das 20% za usesce. U predugovoru je definisan plat otplate. Ako si kreditni kupac sve je iasno definisano. Za stambeno kredit mozes da apliciras kada je zgrada na 80% izgradnje. Tada potpisujes ugovor u ugovoru pise koliko dana imas od potpisivanja ugovora vremena da banka isplati ostatak sume (80%). Obicno investitor daje mesec dana rok sto je sasvim dovoljno. A svakako ce ti izaci u susret ako banka nesto zeza. Kad banka odobri kredit prebacuje investitoru pare. A tebi investitor daje kljuc kad je stan gotov.
Ja koliko znam ne stavlja se rok u danima vec do primopredaje, tj ti na 80% kreces u postupak podizanja kredita i imas rok dok oni dovedu zgradu do 100% da im isplatis ostatak sume.

A to moze biti 2-3 meseca uglavnom, ako gresim nek me neko ispravi.

Jel svima stoji da mogu da raskinu ugovor u slučaju da kupac ne prihvati eventualni aneks predugovora ?
To im ostavlja puno prostora da eventualno menjaju cenu.

To je definisano predugovorom.
Meni u predugovoru stoji da je rok isplate i zakljucenja ugovora do zavrsetka izgradnje objekta, sad sam proverio bas:

"X еура из средстава стамбеног кредита пословне банке најкасније до завршетка изградње објекта.

Продавац се обавезује да, за потребе одобравања стамбеног кредита Купцу, истом преда документацију захтевану од пословне банке којом доказује своја власничка права и право градње, као и да приликом солемнизације главног уговора солемнизује и заложну изјаву ради конституисања хипотеке на Непокретности у корист пословне банке, као средство обезбеђења стамбеног кредита Купца.

Продавац ће писаним путем обавестити Купца о достизању 80% израђености
објекта у којем се налазе Непокретности, ради покретања поступка аплицирања и одобрење стамбеног кредита код
пословне банке од стране Купца. "

Tako da barem u mom predugovoru ne stoji nikakav eksplicitni rok. Stoji samo da treba solemnizovati glavni ugovor i isplatiti cenu do zavrsetka objekta a na 80% da cu biti obavesten.
Ako je nekom drugom stavljen eksplicitni rok nek se javi :D

Kod mene stoji nešto slično, ali ne baš bez spominjanja datuma. Prodavac je Grand Star.

U pitanju je tačka plaćanja:
  • преостали део купопродајне цене биће исплаћен у пуном износу из средстава стамбеног кредита пословне банке најкасније до завршетка изградње објекта, односно до 01.06.2026. године, с тим да уколико завршетак изградње објекта буде након 01.06.2026. године предметни износ ће бити исплаћен одмах по завршетку изградње објекта.

To stoji, ali realno ako kasni 80% izgradjenosti objekta radi pokretanja postupka za kredit kasnice i 100%, tako da je realna situacija da od 80% izgradjenosti prodje uglavnom 2-3 meseca barem po meni.

Ja kada sam gledao, za susedni projekat Airport Garden je postupak zavrsetka objekta u konstruktivnom smislu trajao skoro 4 meseca na CEOPu:
Screenshot 2025-04-28 at 21.36.30.png

A koliko znam jos se nije izvrsila tamo primopredaja, evo 6 meseci nakon zavrsetka tog postupka.
Tako da ako bude trajalo kao kod njih postupak na CEOPu realna je situacija da ce biti kasnjenja.

Jel svima stoji da mogu da raskinu ugovor u slučaju da kupac ne prihvati eventualni aneks predugovora ?
To im ostavlja puno prostora da eventualno menjaju cenu.
Stoji, ali u svim predugovorima koje sam gledao za novogradnje je stajalo u nekoj formi to (negde preciznije a negde opstije), da prodavac moze pozvati kupca na aneks predugovora radi menjanja stavova iz predugovora, doduse nisam cuo da je ijedan investitor to probao iskoristiti za dizanje cene uglavnom je to ostavljeno za druge potrebe.

Nisam imao iskustvo sa kupovinom stana u novogradnji do sada ali prilično je neverovatno da u predugovoru postoji član koji prakticno poništava suštinu samog "predugovora".
Kupac snosi materijalnu odgovornost (10% od pune kupoprodajne cene) ako ne prihvati aneks koji Prodavac predloži (a nema ograničenja šta aneks može da sadrži).
Nisam pravnik ali zakonitost ovakve formulacije je prilično upitna.

Nisam imao iskustvo sa kupovinom stana u novogradnji do sada ali prilično je neverovatno da u predugovoru postoji član koji prakticno poništava suštinu samog "predugovora".
Kupac snosi materijalnu odgovornost (10% od pune kupoprodajne cene) ako ne prihvati aneks koji Prodavac predloži (a nema ograničenja šta aneks može da sadrži).
Nisam pravnik ali zakonitost ovakve formulacije je prilično upitna.
Slazem se, i mislim da su ipak neke stavke oborive na sudu u slucaju poziva na aneks 100%.
U suprotnom bi mogao aneksirati i predmet predugovora, i kome ide stan, itd itd.

Evo i primera iz druga 2 predugovora sto se tice aneksa kakva im je formulacija bila:

Уговорне стране потврђују да су овај Предуговор прочитале и разумеле у свим
појединостима и у целости, те га прихватају и потписују као свој, истовремено
потврђујући да је он настао на основу њихових слободно изражених воља.
Евентуалне промене овог Уговора уговорне стране ће регулисати Анексом у
истој правној форми.

Уколико се будући купац не одазове на први позив будућег продавца, будући
продавац може пред надлежним судом покренути поступак ради раскида овог
Предуговора у ком случају има право да од будућег купца захтева накнаду
проузроковане штете за време које предметне непокретности није могуће ставити у
понуду и прометовати другим потенцијалним купцима.
Prvi poziv u vezi cega? Nedefinisano sta se sve moze menjati aneksom takodje.

Уговорне стране сагласно констатују да су ознакe Непокретности назначене у овом
Предуговору подложне изменама, те да ће тачне ознаке Непокретности евентуално
бити кориговане у Главном уговору о купопродаји непокретности, као и да ће
уговорне стране по потреби закључити анекс Предуговора/Уговора уколико се за
тим укаже потреба ради усаглашавања техничких и других података/елемената.

Укoликo Купaц нe зaкључи Глaвни угoвoр о купопродаји непокретности на начин и у
рoку предвиђеном овим Предуговором или уколико Купац не закључи анекс
Предуговора уколико су се стекли услови за то, у смислу одредби овог Предуговора.
I ovaj ovde je isto prilicno opste, usaglasavanja tehnickih i drugih podataka/elemenata moze znaciti svasta.

Ja koliko se secam uglavnom se prostor za aneks ugovora ostavlja da bi u slucaju da investitor hoce da uzme projektno finansiranje mogao da te pozove na aneks ugovora gde se ti slazes da banka stavi hipoteku na nekretninu/parcelu ili za eventualne pokusaje promene rokova kasnjenja (i to je veoma upitno i oborivo na sudu).

A i nije ni njima u interesu da se vuku po sudovima i traze druge kupce, jer bi dok traje postupak sudjenja opet stan bio nemoguc za prometovati.
Barem ja to tako tumacim, ali ako je neko pravnik moze da se ukljuci u diskusiju :)

U normalnim okolnostima nikome nije u interesu da se javi spor oko bilo čega... medjutim suština ugovora je da bude sve definisano i obe strane zaštićene od zloupotreba, bar je to moje očekivanje. Nažalost, zakon i stanje na tržištu su takvi da kupca nekretnine u izgradnji relativno slabo štite, tako da je u suštini svaka diskusija o predugovorima i ugovorima prilično obesmišljena, osim ako se ne radi o nekim sitnijim tehničkim stvarima ili dinamikom plaćanja. Suštinski, mogućnost bilo kakvih pregovora ne postoji, Dovoljno mi je samo to što po ugovoru investitor nije obavezan da dobije upotrebnu dozvolu. Ili se hvataš u kolo, ili ne. Ovde je bitna vera, a ne razum.

Dovoljno mi je samo to što po ugovoru investitor nije obavezan da dobije upotrebnu dozvolu. Ili se hvataš u kolo, ili ne. Ovde je bitna vera, a ne razum.
Slazem se, u drugim zemljama novac i ne ide direkt investitoru vec prvo na escrow racun pa kad se dobije upotrebna dozvola se isplacuje investitoru, kod nas je i dalje divlji zapad sto se toga tice. Kao sto kazes, nezasticeni su kupci na maks i onda ides na veru da je investitor proveren i da nije muljao u proslosti kao neku vrstu potvrde da nece i tebe zeznuti.

Definitivno najstresniji period je to cekanje izmedju potpisivanja predugovora i finalizacije kupovine.

Definitivno najstresniji period je to cekanje izmedju potpisivanja predugovora i finalizacije kupovine.
Sa Ugovorom je izgleda malo povoljnija situacija. Drugi projekat je u pitanju, al bi trebalo da je slično i kod ostalih.
Mogući aneks se odnosi samo ako postoji dozvoljeno odstupanje u kvadraturi i ako dođe do promene stope PDV-a.
Naveli su da mogu projektno finansirati izgradnju i staviti hipoteku koju će skinuti nakon isplate stana. Nije sjajan ni Ugovor, al je ipak malo povoljniji.

Da ne bude zabune, ni ja nisam mislio konkretno na ovaj projekat, već uopšteno! Da ne grešim dušu, nisam čitao Gredin predugovor!!!

Inače sam pre nekoliko godina svojim očima video predugovor za objekat u izgradnji koji je garantovao i upotrebnu dozvolu, tj rok izgradnje je bio datum dobijanja upotrebne dozvole! Da ne poveruješ! Nije bio u pitanju Beograd, ali je bila ozbiljna firma u pitanju...

Vrh