Šta je novo?

Kupovina nekretnine, stana, kuće (pitanja i saveti)

Poslednjih 5-6 godina je kvalitet gradnje, uglavnom, drastično porastao. Kupci nisu više mutavi, pa znaju da PVC stolarija nije nešto najbolje što postoji na tržištu. Sa druge strane, materijali u upotrebi zavise i od lokacije, pa mirijevski standardi najčešće nisu isti kao dorćolski. Naravno i sada ima dosta investitora koji love mutnom, pa kao "luksuz" prodaju sklepotine gde se štedi na svakom koraku.

Ali načelno, te novogradnje iz perioda 2005 - 2014-ta (recimo, give or take) su po pravilu etalon nekvaliteta.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=796303#p796303:25r7qwtm je napisao(la):
johnny_s » Sre Nov 25, 2020 12:53 am[/url]":25r7qwtm]Rekao bih da je najbolje centar, ali za te pare ne može baš kod Kalemegdana, već bi moralo malo dalje ka Slaviji/Tašu. Idealno bi bilo negde kao na primer Majke Jevrosime, mirna ulica, ali u centru, blizu svega. Pri tom, nije krcata kafićima, pa može da se nađe parking mesto.
Šta izbegavati:
- Savski trg i okolina. Ovome će porasti vrednost, ali tek za jedno 20-30 godina, trenutno je gradilište i ostaće gradilište dok ne završe Beograd na vodi, tunel i metro (nadam se da ću ja biti generacija koja će doživeti metro). Da ne pominjem picin park i migrante
- Brankov most, Zeleni venac. Gužva i nije bezbedno.
- Donji Dorćol. Iako lep, za starije ljude je teško da se popnu do centra.
- Sve što je dalje od centra od Beograđanke. Ako ljudi žele sadržaje, sve dalje od ovoga je predaleko za pešačenje

Tako da, sa tim novcem će biti malo teže naći nešto sa dve spavaće sobe, ali ne i nemoguće, samo ćeš morati da tražiš dosta po oglasima. Takođe, trebalo bi imati u vidu da se mahom radi o staroj gradnji i da će stan zahtevati renoviranje. Tako da ako stan košta 125 i malo doterivanja, to je ok, kao i stan koji košta 100, a ruina je, jer te na kraju izađe isto.

Što se tiče vrednosti, ne verujem da će ikada pasti vrednost stanova u centru, tako da to ne mora da te brine.

Moram da se nadovežem - pomenuta je ulica Majke Jevrosime kao zgodna za parkiranje. Pošto sada živim u jednoj od okolnih ulica, osim ako se ne nadje stan sa dvorištem i parking mestom, nipoštpo ne dolaziti u ovaj deo centra, traženje parkinga nekad oduzme 30-45 minuta u toku dana, ili uveče kad su svi kući i niko ne izlazi sa parking mesta. Svakodnevno se broj rezervisanih parking mesta povećava i mislim da za stanare za nekih 5-6 godina bukvalno više neće uopšte biti mesta za parkiranje. Činjenica da je druga zona u pitanju ništa ne pomaže. Takodje u ovoj ulici su sve stare, i to baš stare gradnje, za te pare i traženu kvadraturu jako teško da se može naći nešto pristojno a što neće zahtevati temeljnu rekonstrukciju koja košta 15-20k EUR. Ali lokacija je idealna za nekoga ko želi da bude blizu centra do kojeg se stiže za par minuta lagane šetnje, jedini problem je parking.

Donji Dorćol takodje za te pare nešto pristojno za 60 kv teško, opet jedino neka ruina pa renoviranje. Moraće malo dalje od centra da se krene bojim se. Imam sličan budžet i zahteve u vidu soba i kvadrature i apsolutno nisam ni blizu da nadjem nešto pristojno. Što neko pomenu Preševsku - možda je taj deo iza Djerma najrealniji da se pojuri, opet i Bulevar je do Cvetka lep za šetnju a nije ni sam centar predaleko, posebno kolima. Tu je za ne daj bože i gradska bolnica u blizini pošto je vidim i to stavljeno kao kritrijum.
 
Паркирање је проблематично сад већ у свим деловима града, уопште ми није јасно како ће се живети за 10так година
 
goga":jiquge8l je napisao(la):
Moj rođak je prošle godine kupio stan u Preševskoj ulici, paralelnoj sa Bulevarom kralja Aleksandra, sa garažom i dve spavaće sobe, novogradnja, za 118 000 evra, tako da verujem da sa kešom može da se nađe dobar stan.
Ta cena je potpuno apsurdna. Jedino ako je čist divljak bez dozvole ili samo nepostojeći i ne uknjiženi sprat. Za te slučajeve i mora plaćanja kešom svakako.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 
може, вероватно је старија новоградња типа од пре 10-15 година

Имаш стан на огласима у Никодима Милаша две спаваће релативно нов за 120 хиљада исто има и паркинг место, можда се до сад продао

А што се тиче паркирања, постоје мали милион пројеката јавних гаража за малтене сваки део града, али наравно то се пола одустало и дало у зидање а пола је на чекању

Фала богу па смо бескомпромисан народ па кад стварно загусти има да крену и тотални иконоклазам, све ће да руше због паркинга. Бога оца трошкови али мора да се науче. Јер да одустану од кола сигурно неће
 
Poštovanje svima :) Odličan forum i thread, i drago mi je da sam ovde.
Iz neba pa u rebra, da li je ulica Neznanog junaka dobra ideja za novi stan? Da li možemo očekivati puno buke, zagađenja, ili naprotiv, ovo može biti i mirna oaza? Hvala unapred!
 
Dobrodosao na forum! Neznanog junaka je veoma zelena ulica i meni licno je odlicna.

Nema neku preteranu povezanost sa novm centrom grada ali sto se tice zelenila po meni je odlicna lokacija.
 
Polako Beograd konacno dobija svoje mikrolokacije otvaranjem trznih centara a poslednje su Beo i Lidl VI koji su napravili mikrolokaciju... dodao bih i BIG Karaburmu kao i Trosarinu tj. vecinom mesta gde su otvoreni Lidl marketi... Ada mall + Lidl itd. Novi Beograd u tom smislu vise nije atraktivan iako i dalje bez konkurencije drzi cenu zbog kompanija.

Mislim da ce svaki deo grada postati "grad za sebe" sto ce dovesti do izjednacavanja cena kvadrata u pojasu SMP dok ce lokacije poput Vracar i sl. postati iskljucivo ekskluziva.

Ono sto preostaje jesu moderni poslovni centri koji trebaju da se grade rasporedjeno po celom gradu na glavnim saobracajnicama (auto put deo Dusanovac Konjarnik; bul Vojvode Misica - Ada; Visnjicka itd.)
 
Planiram kupovinu stana koji ima projektno finansiranje od strane dve banke Eurobanke i Vojvodjanske banke. Hipoteka je u list nepokretnosti upisana u korist Eurobanke kao treceg lica (clana 20a zakona o hipoteci). U predugovoru stoji da potpisivanjem predugovora dobija delimicna brisovnica Eurobanke na predmetnom stanu (potpisivanje ugovora i poptpuna brisovnica), medjutim ne i Vojvodjanske banke, jer je trenutno Eurobanka upisana u list nepokretnosti. Sada citam taj clan i u poslednjem pasusu tog clana se kaze da se hipotekarni poverilac (sto jeste Vojvodjanska banka) u svakom trenutku moze upisati u list nepokretnosti umesto treceg lica i sada me to brine jer se ne dobija brisovnica Vojvodjanske banke, pa me zanima da li neko ima savet ili je slucajno bio u slicnoj situaciji?


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ako je stan u izgradnji s obzirom da pominjes projektno finansiranje valjda je hipoteka samo na "zemljistu" a ne i na stanu.
Vec ce kasnije biti dodata i na stanu. U principu i mozes da uzmes samo kod te banke kredit jer je ta banka stavila hipoteku.
Mislim da takodje postoji hipoteka I reda i hipoteka II reda. Radi se o tome da je investitor verovatno uzeo jedan kredit pa uzeo jos jedan kredit. Trebalo bi to proveriti lepo.

Nisam uzimao kredite ali pretpostavljam da se tako radi.
 
Nasao sam nesto u Vojvode Brane.
https://www.halooglasi.com/nekretnine/p ... 1643?kid=2

Koliko mislite da ovo realno vredi? Nije mi jasno sta je radio sa kuhinjom. Srusio spoljni zid i pridodao neku lodju pa je prosirio. Cevi od radijatora ostale u vazduhu. Dobra lokacija i reko mozda vredi da se pregovara jer bih mogao da uklopim u budzet medjutim ne znam sta da mislim o ovom prosirivanju kuhinje.
 
U ulici ispod v brane trenutno se prave 3 zgrade cjena kvadrata je 2100 2000 i 2300 evra ova od 2300 lik preteruje...
Pa bi ti savetovao da uživo obidjes lokaciju ove od 2000 je ugao sa djuke dinic okacio sam rendere u temu razni projekti ....
Dok u taj stan ulozis bar 200 e po mkv to tj dodje vec 2300
Plus nemozes da uzmeš povrat pdv ni garažno mesto a parkinga nema ....

viewtopic.php?f=21&t=546&start=8200
 
Cim ne mozes da uzmes poivrât PDV ili kupis na kredit, onda cesto zna da bude nesto sa papirima lose
 
Hvala direktore. Videcu da obidjem uzivo. Malo sam pogledao na google street view, nije bas lep kraj, preuske ulice, ali je ok lokacija za izdavanje.

@wuxa mislim da je direktor to naveo za starogradnju.
 
U ulici luke vukajlovica ulica veze bulevar i zahumsku 2500 e nista spec zgrada ispod proseka...
 
I odmah pored na uglu Zahumske i Luke V. - CEP Palace nije ni krenuo da se gradi - 2.900 Eur/kvm ostala tri stana..
 
Da na njih sam zaboravio bas su jaku cijenu udarili....
 
Malo sam pogledao Novi Beograd, blok 70 mi se sada svidja, one nize zgrade blize Savi. Zelenilo, parking mesta koliko hoces, ali ne nalazim neku ponudu. Gledam bas sada blok 21, reko ako uzmem sada onda bolje na dobroj lokaciji. Jedino sto mi se uklapa je ovako nesto.
https://www.halooglasi.com/nekretnine/p ... 7276796243
https://www.halooglasi.com/nekretnine/p ... 7276796243

Rekao bih da su bukvalno isti stanovi, sem sto je ovaj drugi u malo boljem stanju, a zgrada je izgleda nadogradjena pa ima 9 spratova.
Ovaj prvi je za potpuno renoviranje, kanda malo i vlazi od komsije u wc-u.

Sta kazete, da li vredi razmisljati o ovako necem? Koje su po vama realne cene ovih stanova, za nekih 200e manje po kvadratu? Na Novom Beogradu najverovatnije ne bih ziveo (sem mozda blok 70) vec bih ga iznajmljivao.
 
ne kapiram ove ljude koji barem ne srede malo stan pre nego sto ga slikaju za prodaju...gace i carape svuda po podu..


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Zašto davati preko 2000 evra za stari stan kad se uz povrat pdv ko ima pravo na to moze kupiti novi stan po vrlo slicnoj cijeni ....
 
хех, па немају сви право на то

генерално ако већ имаш стан онда ти се више исплати да узмеш старо
 
Ukratko sa novogradnjom nemam puno izbora (ili lose zgrade, zbijene na losoj lokaciji ili je sve rasprodato jos u temeljima, a da mi se uklapa u cenu) dok sa starogradnjom mogu da uzmem na boljoj lokaciji

Ja imam pravo na povrat pdv-a i najradije bih uzeo nov stan. Cak i malo manje kvadrature, ali da je ok gradnja. Medjutim problem je sto novogradnju ne mogu da nadjem na lokacijama za koje mislim da su ok.
U pocetku sam se bas raspitivao gde se sta zida, napravio spisak koga sam zvao i sta su mi rekli i bukvalno se ili sve rasprodalo ili ostala samo prizemlja i stanovi koji mi se ne uklapaju u budzet od nekih max 80k.

A malo mi je i rizicno da uplatim veci deo kesa, a oni tek iskopali rupu za temelj. Mada i tu su vec svi stanovi bili rasprodati ako zgrada na skici deluje ok.

Novi Beograd otpisujem sto se tice novogradnje. Tu bih uzeo neku starogradnju za izdavanje - blok 70, 21, 22, 30, mozda oko hotela Jugoslavija (citajuci razne teme izgleda da su ovo lepe i trazene lokacije).
Ostaje mi Zvezdara sto se tice novogradnje, a tu bih nesto u zelenilu jer bi se onda tu preselili u veci stan. Sada smo na Karaburmi i meni je ovaj kraj gde sam sasvim ok, tisina mi preko celog dana, ima opet nekog razmaka izmedju zgrada, drveca, parkova, prodavnica. Za 10 godina nisam imao nikakav problem tako da ne bih da odem odavde u neki zbijeni deo sa uskom ulicom gde ne mogu da se parkiram. Jedino sto mislim da se na Karaburmi ne isplati da uzmem stan koji bih izdavao, em je neko kliziste, em i nije bas nesto atraktivno za izdavanje. Doduse razmisljao sam o Big Fashion stambenom kompleksu, ali su im nesto stali radovi. Green residence sam isto hteo, ali se sve rasprodalo, ostao neki mali izduzen stan na osmom spratu.

Zato sada uglavnom pratim oglase i starogradnju pa ako nesto ispadne. Mana eto, nabili svi cene na 2000 cim vredi malo na dobroj lokaciji.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=800469#p800469:2ihxwplv je napisao(la):
Hunchback » 06 Dec 2020 11:57 pm[/url]":2ihxwplv]Ukratko sa novogradnjom nemam puno izbora (ili lose zgrade, zbijene na losoj lokaciji ili je sve rasprodato jos u temeljima, a da mi se uklapa u cenu) dok sa starogradnjom mogu da uzmem na boljoj lokaciji

Ja imam pravo na povrat pdv-a i najradije bih uzeo nov stan. Cak i malo manje kvadrature, ali da je ok gradnja. Medjutim problem je sto novogradnju ne mogu da nadjem na lokacijama za koje mislim da su ok.
U pocetku sam se bas raspitivao gde se sta zida, napravio spisak koga sam zvao i sta su mi rekli i bukvalno se ili sve rasprodalo ili ostala samo prizemlja i stanovi koji mi se ne uklapaju u budzet od nekih max 80k.

A malo mi je i rizicno da uplatim veci deo kesa, a oni tek iskopali rupu za temelj. Mada i tu su vec svi stanovi bili rasprodati ako zgrada na skici deluje ok.

Novi Beograd otpisujem sto se tice novogradnje. Tu bih uzeo neku starogradnju za izdavanje - blok 70, 21, 22, 30, mozda oko hotela Jugoslavija (citajuci razne teme izgleda da su ovo lepe i trazene lokacije).
Ostaje mi Zvezdara sto se tice novogradnje, a tu bih nesto u zelenilu jer bi se onda tu preselili u veci stan. Sada smo na Karaburmi i meni je ovaj kraj gde sam sasvim ok, tisina mi preko celog dana, ima opet nekog razmaka izmedju zgrada, drveca, parkova, prodavnica. Za 10 godina nisam imao nikakav problem tako da ne bih da odem odavde u neki zbijeni deo sa uskom ulicom gde ne mogu da se parkiram. Jedino sto mislim da se na Karaburmi ne isplati da uzmem stan koji bih izdavao, em je neko kliziste, em i nije bas nesto atraktivno za izdavanje. Doduse razmisljao sam o Big Fashion stambenom kompleksu, ali su im nesto stali radovi. Green residence sam isto hteo, ali se sve rasprodalo, ostao neki mali izduzen stan na osmom spratu.

Zato sada uglavnom pratim oglase i starogradnju pa ako nesto ispadne. Mana eto, nabili svi cene na 2000 cim vredi malo na dobroj lokaciji.

Ako ces za izdavanje, NBG ti je top pogodak... tamo ne pitaju za cenu
 
Vrh