mariks":mq3utxov je napisao(la):
kada vec trazite za zivot, ne znam, raspravljali smo dosta na tu cenu pogotovo ako placate kiriju, lokacija je sve manje, kirija ide, a cene mogu da padnu, a i ne moraju.
Jedno od najčešćih pitanja i nedoumica svakoga ko namerava danas da kupi stan jeste - Da li će cene rasti ili će se zaustaviti na ovom nivou ili će manje ili više pasti?
ovaj tekst pisan je za novogradnju a možda se delovi mogu primeniti i na stanove koji to nisu.
Tu nam ne vrede u drugi primeri iz regiona jer su potpuno drugačije uslovljeni.
Po onome što sada možemo videti cene će samo rasti sigurno u narednih godinu dana - čini se vrlo očiglednim. Niko nema odgovor, ali ekonomske činjenice su neumitne i čini se (skoro) vrlo jednostavnim.
Najveće većina novogradnje se rasproda još dok je u sivoj fazi, ostanu samo neki stanovi koji imaju loš pogled ili gledaju isključivo na sever ili su prizemlje.
Nažalost je tako. lično skupljam novac i verujem da ću sledeće godine u ovo vreme moći da kupim stan, ili pak neću moći, jer umesto 55-60kvm na bolji lokaciji danas, za godinu dana ću istim novcem moći da kupim 35kvm.
(Računam na 100k€.)
Drugi veliki razlog je državna stanogradnja, ili masovna stanogradnja. najmanje 30 godina nije bilo masovne stanogradnje kao nekada, tako da i ako navodno izgleda kako se svuda u Beogradu nešto gradi to su ipak male količine kvadrata, možda tek jedna desetina, u odnosu na ono što se gradilo 70-ih i 80-ih.
Takođe se novija državna stanogradnja pokazala vrlo lošom, i po meni na relativno lošim lokacijama (što je očigledno povezano zbog niže cene stanova, ili kobajagi niže cene stanova) - Stepa Stepanović, Mileva Ajnštajn (smrdljive zgrade), i puno najavljenih projekata samo za pojedine struke, i opet puno projekata kao što su na primer zemunske kapije, i u tim projektima koji nisu realizovani najpre se govorilo kako će kvadrat stana biti 300 EUR, pa 400, pa 500, pa... A i dalje stoje livade. Dok privatnici grade i grade i grade, nemaju konkurenciju i slobodno mogu da dižu cene.
Konačno, bankarske kamate za stambene kredite nikada nisu bili niže, i nikad više predatih zahteva za kredit, što opet utiče na porast cene kvadrata.
Takođe privatni investitori koriste "povraćaj PDV-a", tako što ga ukalkulišu u cenu i stvori se lažni osećaj povrata manje od 10% - što mnogo lepo zvuči.
Gledajući kako cene novogradnje skaču onda i stanovi koji nisu novogradnja takođe podižu cene (bez obzira iz kog su perioda i u kom su stanju).
ono što još može da se desi jer se smanji broj ljudi koji imaju puni novčanik i mogu da plate ekstraprofit cenu koja se danas traži. pod nekom fantastičnom pretpostavkom da su se oni ispucali u ovih nekoliko godina i da polako počinje da im se smanjuje broj. I time bi tražnja PO OVIM CENAMA počela da se smanjuje od ponude, jer više ne bi bilo toliko bogatih ljudi. Naravno, sve su ovo moje pretpostavke.
Međutim, potrebno je više faktora da se poklopi da bi zaista cene krenule na dole, odnosno da se desi izmena u svim ovim segmentima koje sam gore nabrojao.
A to neće ići brzo. I verujem da ako se i to desi investitori bi sigurno godinu dana držali stare cene i ne bi popuštali, kao kartel, da pokažu da ne odustaju - zašto bi odustali od slatkog ekstraprofita?
Drugim rečima, moje skromno mišljenje, izvedeno od ovih navedenih premisa jeste da barem nekoliko godina neće doći do pada cene a da će one barem još godinu dana rasti a možda će u nekom periodu od par godina doći do stagnacije. A pada... Uh!
A možda se i varam, možda bogataša koji mogu da kupuju stanove ima za još nekoliko godina (ili više) i onda nema nikakvog govora o padu cena.
* * *
Pošto sam ograničen budžetom, kao i skoro svi, najviše bi mi odgovaralo da kupim stan u sivoj fazi ako time mogu da prođem jeftinije. u poslednje vreme su se cene u sivoj fazi prilično izjednačine sa cenama u završnoj fazi, odnosno toliko je mala razlika da više nije vredna rizika - kada sam početkom prošle godine gledao stanove te razlike između rane i kasne faze bile su prilične, vrlo svestan rizika kojem se izlažem. Recimo čuvena Kaća Lazarević koja stalno gostuje na televiziji neprekidno apeluje da se ne kupuju stanovi u izgradnji već tek kada se završi 80% zgrade najmanje (iako tada praktično više nema preostalih stanova).
Zaista nisam pametan, pošto mene čeka pauza od barem godinu dana do kupovine verovatno će se nešto makar malo promeniti (nestaće dobre lokacije i cene lošijim će skočiti
).
Tada ću ponovo sve da vas cimam, posebno Direktora. Sada ne vredi lupati glavu i postavljati bilo kakva pitanja.
inače grad Beograd je na beokom servisu objavio odličan vodič za kupovinu stana u izgradnji i na šta sve obratiti pažnju - nisam bio ni svestan Koliko zezalica tu ima.
* * *
Dragi moji forumasi, verovatno sam vas ponovo ugnjavio ovim postom, ako je tako molim da mi oprostite.