Znam da umanjuje, već imam neke dogovore sa prijateljima da njima prodam.Kod nekih jeste kod nekih nije uglavnom traže dodatne papire ali takva prodaja umanjuje cijenu
Pozdrav svima, gledao sam stan koji ima podno grejanje i pločice na podu. Rečeno mi je da stan ima kamenu vunu kao zvučnu izolaciju, ali sam naknadno saznao da je kamena vuna na zidovima dok je izolacija na podu (plafonu) zapravo stirodur debljine 30 mm (verovatno zbog termoizolacije za podno grejanje). Zanimaju me vaša iskustva sa stirodurom, ako neko ima isti ili sličan slučaj; da li čujete komšije ispod ili iznad kada pričaju ili viču, da li se čuju koraci, lupkanje, padanje predmeta, da li stirodur uopšte pomaže kod zvučne izolacije ili više služi samo za toplotu?
Unapred hvala!
Nije moguće legalno kupiti takvu nepokretnost.Razmišljam o prodaji jedne nekretnine koja je u procesu legalizacije, jel to sada moguće overiti kod notara?
Ja sam tako kupio jednu nekretninu pre nekoliko godina. Kupoprodajni Ugovor overili.Nije moguće legalno kupiti takvu nepokretnost.
Hvala na savetima, išao bih odmah na ceo iznos, tako da biće nešto manji iznos nego da je skroz gotovo ozakonjenje završeno.Iako takav pravni posao nije adekvatan za sticanje svojine na nepokretnosti (upis u katastar) pitanje je bilo može li se takav ugovor kod notara overiti.
Odgovor na to pitanje daje Član 4a zakona o prometu nepokretnosti.
Ako javni beležnik, na osnovu izvršenog uvida u registar nepokretnosti ili na drugi način, utvrdi da je predmet ugovora o prometu nepokretnosti objekat ili poseban deo zgrade za koji nije izdata upotrebna dozvola ili u pogledu koga je u toku postupak legalizacije, dužan je da o tome upozori ugovornike i da o tome unese upozorenje u skladu sa pravilima kojima je uređena javnobeležnička delatnost, a ako se ugovornici protive unošenju upozorenja, javni beležnik odbija da preduzme traženu službenu radnju.
Dakle notar ne odbija da overi ugovor o prodaji objekta u postupku legalizacije ali je dužan da upozori, upozorenje unese ugovor, te se stranke ne protive da se takav ugovor sačini.
Filipe, ima možda bolja opcija da postigneš jacu cenu.
Sačinite predugovor kod advokata koji pravno obavezuje tj. obavezno vodi ka ugovoru jednom kad se objekat legalizuje. I neka ti predugovorom plati određeni iznos, a ostatak ugovorom kad ga ozakoniš. Ozakonjenje će se gotovo sigurno nekad desiti (odložni uslov) i ondapostoji obaveza ugovora ili ti plaća kaznu, tj ostaje ti kapara ako odustane.
Šta dobijaš time? Neke pare odmah. A pun iznos ekonomske cene kasnije.
Overom kod notara objekta u postupku legalizacije taj objekat ne možes prodati po ceni kao da su papiri čisti i objekat upisan u katastar.
Predugovorom kod advokata, dobijaš neki novac i tim predugovorom ugovaraš visu cenu jednom kad izdaju rešenje o ozakonjenju.
Zavisi koliko ti para treba. Odmah ceo iznos ali manje para = notar, overa.
Odmah deo, kasnije ceo iznos i više para = advokat, predugovor.
Isto tako, ko hoće neka sluša tvoje savete, pa će ga sačekati fino iznenađenje kad dobije presudu da treba zbog sticanja bez osnova da vrati "kaparu" sa sve kamatom i da plati troškove advokata druge strane.Ko želi nek sluša tvoje savete ja sam svoje rekao, da se ubeđujem da li obligacionopravni ugovori koji naravno nisu solemnizovani proizvode pravno dejestvo, stvaraju obavezu prodaje i da li je u tom smislu kapara prava, stvarno nemam nameru.
Sve je to lepo, ali predugovor koji nije solemnizovan nije nema prvnu snagu, pa tako i ta kapara nije kapara i kupac može da odustane i da povrati taj novac.
To se odnosi naravno na promet nepokretnosti.