Šta je novo?

Kupovina nekretnine, stana, kuće (pitanja i saveti)

Moj savet vam je da angažujete advokata, i to nekog ko se bavi nekretninama. Vi sami teško da ćete moći da uvidite (sve) loše strane predugovora ako niste pravno obrazovani.

Generalno, predugovori su pisani da idu na štetu kupca i u korist prodavca, tako da je to pozicija iz koje se počinju pregovori. Moguće je pregovarati gotovo sve, uključujući visinu kapare, rokove i penale za kašnjenje, dužinu i obim garancije na izvedene radove, procenat odstupanja od kvadrature, uslove odustajanja od predugovora itd.

Pozdrav svima, imam nedoumicu oko kupovine stana. Planiram da angazujem advokata ako se odlucim ali mi znaci i misljenje ljudi koji su vise u temi ili su prolazili kroz isto.
Stan koji razmatram je pod hipotekom. Zanima me na sta moram da obratim paznju prilikom izrade predugovora / ugovora, kao i sta bi bili realni rizici o kojima moram da vodim racuna.
Hvala svima!

Ukoliko je uknjizen 1/1 nema tu mnogo rizika jer se prilikom isplate kredita od strane tvoje bance drugoj banci prilaze pismo namene gde se automatski od isplate ka drugoj banci skida hipoteka.

Bitno ti je samo da ti neko proveri papire, mada uglavnom ako je vec pod hipotekom stan to znaci da su papiri OK jer ih je jedna banka vec ranije proverila, ali svakako nije na odmet.

Da li neko ima iskustva sa zgradama u bloku 25 preko pita arene. Kakav je generalno kvalitet, materijali, instalacije itd.
1000134187.jpg
1000134185.jpg

Pozdrav svima, gledao sam stan koji ima podno grejanje i pločice na podu. Rečeno mi je da stan ima kamenu vunu kao zvučnu izolaciju, ali sam naknadno saznao da je kamena vuna na zidovima dok je izolacija na podu (plafonu) zapravo stirodur debljine 30 mm (verovatno zbog termoizolacije za podno grejanje). Zanimaju me vaša iskustva sa stirodurom, ako neko ima isti ili sličan slučaj; da li čujete komšije ispod ili iznad kada pričaju ili viču, da li se čuju koraci, lupkanje, padanje predmeta, da li stirodur uopšte pomaže kod zvučne izolacije ili više služi samo za toplotu?

Unapred hvala!

Ove ispod nema šanse da ćeš čuti svakako, a udarnu buku od ovih iznad sebe ne bi mogao skroz da izoluješ ni kamenom vunom. Stirodur je toplotna izolacija, zvučna gotovo da ne postoji sa njim. Morao bi da radiš naknadno zvučnu izolaciju ako budeš imao problema, ali neka iskustva ljudi na ovom forumu koja sam video je da i dodatno izolovanje teško može da eliminiše udarnu buku (trčanje, udaranje petama i sl.), koja je primarni problem u stanovima.

Ove ispod nema šanse da ćeš čuti svakako, a udarnu buku od ovih iznad sebe ne bi mogao skroz da izoluješ ni kamenom vunom. Stirodur je toplotna izolacija, zvučna gotovo da ne postoji sa njim. Morao bi da radiš naknadno zvučnu izolaciju ako budeš imao problema, ali neka iskustva ljudi na ovom forumu koja sam video je da i dodatno izolovanje teško može da eliminiše udarnu buku (trčanje, udaranje petama i sl.), koja je primarni problem u stanovima.
Mozes komsijama iznad da kupis tepihe 😂

Mora stirodur zbog čvrstoće, iskreno nisam čuo da neko stavlja kamenu vunu u pod, jedino kasnije da se plafon dodatno izoluje ali je i tad pitanje koliko će doprineti udarnoj buci. Što kaže Extroniks kupiš im tepih :) Udarna buka se prenosi i zidovima. Sve je to dobro :)

Mora stirodur zbog čvrstoće, iskreno nisam čuo da neko stavlja kamenu vunu u pod, jedino kasnije da se plafon dodatno izoluje ali je i tad pitanje koliko će doprineti udarnoj buci. Što kaže Extroniks kupiš im tepih :) Udarna buka se prenosi i zidovima. Sve je to dobro :)
Postoji "podna" kamena vuna.
Evo primer:

Verovatno neka tvrdopresovana, mada i tada ne može imati čvrstoću kao stirodur ali kontam da je bolja izolacija, a verovatno i dosta skuplja za investitora :) Nisam video do sada da je neko ugradjivao negde. Eto prilike za nekog investitora da se pohvali podnom izolacijom :)

Vrh