eremijanbg
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 04.07.2019.
- Pohvaljen
- 526
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=823298#p823298:2ayf5bo9 je napisao(la):MC_ » Ned Feb 14, 2021 2:26 pm[/url]":2ayf5bo9]Kupio sam stan pre godinu dana.
Na internetu vidim da je stan sada na moje ime, ali i dalje je ostala zabelezba (kupoprodaja). Da li je to normalno?
Takodje, katastar mi nikada nije poslao resenje o uknjizenju.
Koja zabelezba postoji? Obicno je to zabelezba da prvostepena presuda nije konacna.
Ako na to mislis, stvar je otprilike ovakva: Katastar obicno salje resenje nakon prvostepene odluke na adrese prodavca i kupca. Ujedno se resenje oglasava na elektronskoj oglasnoj tabli rgz-a. Prvostepena presuda podrazumeva jednovremeni upis zabelezbe da ista nije konacna zbog prava roka na zalbu. Katastar ocekuje povratnice da su oba resenja licno urucena svim strankama i nakon sto to zaprimi nazad ima rok da ceka eventualnu zalbu koji stoji 8 dana (ili mesec ne secam se vise). Nakon isticanja ovog roka, ako nema zalbe ili ako je ista primljena ali neosnovana, prvostepeno resenje postaje drugostepeno i zabelezba se brise iz registra.
Adrese na koje se salju resenja, kupcu i prodavcu su one koje su bile vazece u vreme solemizacije kupoprodajnog ugovora, tj vasa stara i prodavceva stara. Iz razloga sto neko od vas ne mora biti i dalje na toj adresi u vreme isporuke, postoji ona elektronska tabla na kojoj objavljeno resenje posle 30 dana automatksi se smatra urucenim.
Drugim recima ako sve ide svojim tokom, samo od sebe bi trebalo da se resi u roku od par meseci osim ako zbog necijeg nerada negde nesto nije zaglavilo ali zato ulazes primedbe na resavanje resenja koje mogu biti elektronske preko sajta.
S druge strane ako imas zabelezbu sa rokom opravdanja, onda ocekuju dopunu neke dokumentacije pa zbog toga ne mogu ni da izdaju ovo prvostepenoo resenje niti da ti ga uruce. Ovo je druga prica pa da ne duzim kada vec ne znam kakvu zabelezbu imas.
Ovo je samo moje skorasnje iskustvo, pa se izvinjavam ako sam negde malo omanuo.