Za stan u Beogradu dva u Budimpešti
http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=97141
Dole, dole...izgleda da cene mogu i nize nego 2007...
http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=97141
Dole, dole...izgleda da cene mogu i nize nego 2007...
Ekonomske nebuloze tek slede...Euribor pao , banke svoju "fiksnu" marzu znacajno podigle, kurs je ne tako daleko od 100RSD/EUR, cene kvadrata su vec 25-30% nize.jovanovm":1u71yyey je napisao(la):Samo brz komentar na tvoju poruku koja je inace cela puna ekonomskih nebuloza - Gledajuci poslednjih 8 godina, dolar je mnogo nestabilnija valuta od dinara... kurs dinar-euro se nece bitnije promeniti osim ukoliko dodje do smene guvernera NBS, sto neko moze lako da predupredi prodajom stana i spekulacijom ultimatno profitira... to ljudi koji se bave nekretninama vec znaju (znaju i bankari) i zato do nikakve vece promene ne moze docinasa rata za kredit uz kurs EUR od 100din se poveca 40%?
Teoretski je moguće i masovno se dešava se i u praksi.jelena":14xmupuz je napisao(la):Da li je moguće graditi legalno kuću ako ne postoji detaljan plan regulacije?
Da li je ovo samo teoretski moguće ili je ostvarljivo u praksi?
Извор: Б92"Б92"":jkq5nzjt je napisao(la):"Zakon o izgradnji interes tajkuna"
31. jul 2009. | 01:35 | Izvor: B92
Beograd -- Mreža za restituciju kritikuje Predlog zakona o uređenju prostora i izgradnji koji će omogućiti masovnu legalizaciju, jer će njime biti povlašćeni tajkuni.
Burna reagovanja dela javnosti izazvao je još jedan zakonski predlog o kojem će se poslanici izjašnjavati krajem avgusta. Članovi Mreže za restituciju uputiće danas javni poziv narodnim poslanicima da ne glasaju za ovaj zakon koji bi, kako kaže Mile Antić iz te Mreže, mogao da nanese veliku štetu svim građanima Srbije.
“Ovaj zakon pod izgovorom opšte legalizacije za preuveličani broj nelegalnih objekata, a nemoguće je da ih ima milion u Srbiji, jer bi onda ispalo da 40 odsto stanovnika u Srbiji živi u nelegalnim objektima, zapravo legalizuje najveće bezakonje. A to je da je najveći nelegalni graditelj Republika Srbija, njeni organi i javna preduzeća i nekoliko povlašćenih pojedinaca. Dakle, predloženi zakon nagrađuje umesto da kažnjava bezakonje”, rekao je Antić.
pre godinu dana arhitekta opsitne novi beograd, ona simpaticna mlada gospodja, je pricala o tom ogranicenju i opljuvala ga uz naznaku da je opstina svesna da je takvo resenje glupo, ali da gradski urbanisti smatraju da je vizionarsko.zhaba":3dndj0eq je napisao(la):Lucifer da li si siguran da takva odredba i dalje stoji? Ja se dobro secam da sam negde procitao pre par godina kako je ukinuta. Ne mogu da se setim gde.
Lucifer":cqurd1yt je napisao(la):Pricas svasta, stanovi o kojima govoris predati su sa retencijom, sto znaci da ce njihovi korisnici postati vlasnici tek kada otplate poslednju ratu. Jedan deo je predat u svojinu ali je u zemljisne knjige uneta visegodosnji zabrana otudjenja. Ja konkretno znam za zgrade cije stanovi su dobili zaposleni na beogradskom univerzitetu (pored crkve uz autoput) - tamo i dalje zive svi oni ljudi koji su stanove "dobili" i mahom je zaista rec o ljudima koji su ranije imali velike stambene probleme (zivot sa roditeljima, u iznajmljenim prcvarnicama isl.) i koji su presrecni sto im je pruzena prilika de se skuce. U slucaju Fondacije za mlade nacunike predvidjena je bila obavezna hipoteka i nemogucnost otudjenja do otplate duga.
Zaista ne razumem kako te nije blam da dodjes ovde i prodajes izmisljene scenarije iz tvoje glave. :|
Пре него што кренеш да лепиш етикете, пажљиво прочитај. Уопште нисам причао о становима за запослене на Београдском универзитету, већ на 1000 "непрофитних" станова. За такве станове се даје повластица у вези земљишта итд. па би самим тим требало и квадрат стана да буде јефтинији. Отуд и оно "непрофитни". А да је било злоупотреба са продавањем станова и под каквим су условима склопљени уговори, знам поуздано. Значи, није овде никакав измишљени сценарио у питању, него оно што се догодило.Wile E. Coyote":cqurd1yt je napisao(la):Кад је покренута она прича "1.000 станова за повлашћене категорије" пре неколико година
Сигурно је да није био једини разлог. Има ту много фактора (насилно пресељавање центра на НБГД , највећа концентрација тржних центара по глави становника, чији почетак градње датира, мање-више, у истом периоду, намере градских власти да негде назидају цене станова... могло би се разглабати о томе поприлично). Факат је, међутим, да је цело лудило кренуло од Новог Београда, а да ли је случајно или намерно, као што рекох, закључите сами.ACR":cqurd1yt je napisao(la):Da je bilo zloupotrebe socijalnih stanova na Novom Beogradu, verovatno je bilo. (Mislim na one kod Arene koji nisu ni prodavani naučnicima, ne na one kod Novog Merkatora) Međutim, potpuno sam siguran da to nije bio jedini razlog za zidanje u nebesa cena nekretnina na Novom Beogradu, jer je naprosto to bila win-win situacija za sve igrače - investitori postižu velike profite, grad na osnovu toga uzima velike naknade za građevinsko zemljište...
Тачно, нико нормалан неће, али све док неко са дугачким ноктом на малом прсту, празилуком у ушима и кешом у буђелару буде плаћао не питајући шта кошта остаће пат-позиција, у којој ће највише испаштати они који пуне другом џеп јер немају услова да се скуће...ACR":cqurd1yt je napisao(la):Neki dan sam video, ljudi za stan u Ivana Ribara traže preko 2000 po kvadratu! Opet, niko normalan neće to da plati, a novogradnje nema... To će morati da bude rešeno na neki način, ali na koji - ne znam...