Dopuštam, to se vidi iz mojih pisanija... Nego ti si rekao "ne budite toliko naivni.."
To je više bila stilska figura i moja reakcija jer nisam očekivao da dalje braniš nešto što je na internetu bukvalno meme i stvar podsmeha. No dobro, eto rekosmo malopre, svako neka misli šta želi.
I ne, nisam u rečenici ispod mislio ni na slučaj Finske premijerke ni na slučaj dostavljača, jer su nam u oba slučaja mišljenja bila jako jako slična.
Ti si iz mog ugla ovde oličenje racija i jednostavnosti baš kao što je velikan Slobodan Jovanović bio u pravu... Jednostavnim rečima sve objasniš...
Hvala.
Pa da, radim to zato što mi je muka od pretvaranja koja vidim u mnogim oblicima kod mnogih ljudi i na mnogim mestima. Svi bi danas da budu nešto što nisu i isto tako svi bi da nešto predstave drukčijim nego što jeste. Mene ljudi optužuju da sam svašta - komunjara, kapitaljara, levičar, desničar, teoretičar zavere, hejter, ksenofob... i verovatno me zamišljaju kao neko ko bi terao društvo u ekstreme. A zapravo ne, ja jasno kažem odakle dokle bih išao (na skalama levo-desno, komunizam-kapitalizam, konzervativnost-avangarda...) i uvek se držim u okviru toga. I sa mnom se uvek zna, rečeno je to i to, može se očekivati tako i tako. A mnogi ljudi sebe predstavljaju kao da su Isusi a prvi bi zaveli diktaturu. Isto kao što mnogi sebe predstavljaju kao bog zna kakve bonvivane, a ispod fasade se krije jako drugačija istina. Isto kao što mnogi stoje iza nekakvih titula i priznanja a, opet, iza svega toga stoji samo puka sreća, rogobatna terminologija i APP pristup (ako prođe, prođe). Ovo zadnje pišem zbog ovoga što ti reče, kako ja pišem i govorim tako da prosečan čovek razume
a ne da se služim izmišljenim i namerno zakomplikovanim terminologijama da na kraju ništa konkretno ne bih izjavio. Što je isto jedan vid foliraže. Tebra, što reče Ajnštajn - ako ne možeš nešto da objasniš prostim razumljivim rečima, onda ni sam to ne razumeš.
Mene zamara sve to, zamaraju me foliranja. Tako da sam podjednako kritičan i oštar i prema profesoru sa fakulteta i ''stručnjaku za bezbednost saobraćaja'' koji podstiče bahatost, i prema levičaru koji glumi sve kontra od desničara a u srži su iste diktatorske tendencije, i prema ljudima koji se na netu foliraju da su Isusi, i prema ljudima koji se foliraju da su Rokfeleri i šta ti ja znam. Prosto umoran sam više od toga, da mnogi toliko nemaju herca da se suoče sa realnostima, i u svojim životima i u kolektivu. Kad neko nešto skenja, da kaže ''ok, kriv sam''. Kad nekoga nešto muči, da kaže. Kad neko nešto zgreši, da prizna. Nego bi mnogi samo da se isfoliraju i pobegnu od realnosti što pre. I što više razmišljam i pišem o tome, to više uviđam da je baš to glavni pogon koji trenutno vodi svet ka propasti. To stalno neko foliranje, laganje, izmišljanje, pravljenje, pretvaranje... u svakom aspektu života i u svakom kutku sveta. Uostalom, tako se i jeste desila kriza 2008, i mnoge druge. Jer se mnogi foliraju a retko ko ima herca da kaže kako jeste. A i kada kaže, mnogi neće da čuju.
Ona epizoda South Parka sa
My Safe Space je odlično opisala to. Doduše ona se tu fokusirala prvenstveno na Woke i SJ šit, ali isto to o čemu govori može se primeniti i na sve ostale aspekte društva i sve aspekte života pojedinca. Jer govori uopšteno o življenju u iluzijama i bežanju od zle, maliciozne stvarnosti. Mnogi bi radije da pobegnu nego da se suoče.
Inače dobro ti je ovo zapažanje i citat, da savremena umetnost može da se gleda i kao posledica i opomena.