Šta je novo?

"Kula Beograd" - Beograd na vodi [Hotel i stambeni objekat | 65 000 m²]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=757220#p757220:xwlvu6s0 je napisao(la):
Belraider » Sre Jul 15, 2020 11:33 pm[/url]":xwlvu6s0]Veni, donekle se slazem. Da budem precizniji, Erste radi projektno za sve zgrade koje se trenutno rade. Iz tog razloga, ukoliko uzimas kredit preko njih, bice ti olaksana procedura dobijanja kredita. Ok?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja kada sam isao da gledam stanove, uopste nije bila moguca kupovina bilo kog stana na kredit osim za zgrade Verde i Aqua, i rekli su mi da je moglo za zgrade Parkview i Vista u vreme kada su se prodavale. Izricito je bilo da mora placanje po fazama, ili barem da se napravi dogovor do neke faze da se isplacuje u kesu, pa ostatak na kredit.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=757185#p757185:yc5mybni je napisao(la):
Belraider » 15 Jul 2020 08:19 pm[/url]":yc5mybni]Miki, mislim da ne baratas cinjenicama dovoljno dobro. Nikakvo zemljiste ovde nije prodato vec je osnovano privredno drustvo gde je svaka strana dobila odredjeni procenat. Arapin ima 68% a Republika Srbija 32%. Sa tim u vezi i u tvom je interesu da se fazno radi. Svaka zemlja ima vlast kakvu i zasluzuje, uvek bilo, uvek bice...preko ovog ne zelim dalje o politici...
Ako pogledamo i projekte u zemlji, lako se da videti da je Belville jedini gradjen u jednoj fazi, ali to je bilo nametnuto zbog Univerzijade. Logicno je da da ces da ulozis u jednu zgradu, prodas i finansiras sledece 3. Nakon toga vise ni ne koristis svoje pare, vec projektno finansiranje...iskljucis veliki deo rizika, i neznatno smanjis zaradu...treba samo zavrteti...


Sent from my iPhone using Tapatalk
Sasvim je moguće da smo u deficitu validnih informacija.
Ipak, ko je sad vlasnik zemljišta, ako je ta novoosnovana firma, znači da je ona stekla zemljište po početnoj ceni i da se država onda odrekla 68% moguće buduće vrednosti zemljišta - da je odlučila da i zemljište prodaje fazno i time smanjila sopstveni rizik. Da li ćemo i kada videti neku lovu od tih 32% ko zna.
E sad, ako je država za svoj udeo dala zemljište, odradila svo infrastrukturno opremanje - uklanjanje žel. Infrastrukture, dovođenje potrebne gradske infrastrukture, koliko se čulo odrekla se i komunalnih naknada u korist te firme, a sad se i zgrade finansiraju projektnim kreditiranjem domaćih banaka, i faznom uplatom gradnje od kupaca - šta tačno predstavlja arapskih 68% ulaganja, meni je u svemu upravo taj deo potpuno nejasan, nevidljiv, i čini mi se nepostojeći - odatle i moj stav - da su oni stvarno keširali neku lovu ovde bi pomaci bili brži. Pa ovde se i četverospratnice grade sporije nego drugde, izvedeno stanje je dosta jeftinije od onoga što je bilo na projektnim maketama - dakle gde je sva ta silna arapska lova koja opravdava tih 68% njihovog vlasništva?
 
Predstavlja brand i organizacija. To je nesto sto definitivno ne bi umeli sami. Mozda sad kad je proslo neko vreme i kad je Srbija videla kako se to radi bi i moglo ali tada ne. Odlican potez po meni. To sto neko uzima projektno finansiranje kod banaka ovih ili onih je njegov problem. Trealo je doci do toga da imas projektno finansiranje. Zamisli da je Srbija iz svog budzeta morala da finansira Kulu Belgrade (nema projektnog finansiranja) ili trzni centar? Po meni to bi bilo jako lose. Ovako je napravljeno da bude idealno.

Osim toga to projektno finansiranje je samo za odredjeni broj stanova u 2 ili 3 zgrade. Nece svi kupiti na kredit jer imas rizik koji je ogroman. Moze da se desi da ti ne odobre kredit pa izgubis 10%. Ja licno ne bi ulazio u takav aranzman.

Super, koliko je to para prihodovala Republika Srbija od ovih svojih 32%? Jel ima negde da stavka u budžetu?
Prihodovace onog trenutka kad d.o.o. tj Eagle Hills odluci da isplati dividendu...ja na veliku zalost ne verujem da ce to biti skoro.
Sent from my iPhone using Tapatalk

Isplacuje se dobit preduzeca na kraju godine a ne dividenda. Dakle ako budu poslovali profitabilno mocice da podele zaradu ako ne budu poslovali profitabilno nikom nista ide se dalje. Sto ce reci onda po toj logici ni Arapi nece videti ni cvonjka.
 
Isplacuje se dobit preduzeca na kraju godine a ne dividenda. Dakle ako budu poslovali profitabilno mocice da podele zaradu ako ne budu poslovali profitabilno nikom nista ide se dalje. Sto ce reci onda po toj logici ni Arapi nece videti ni cvonjka.
DOBIT=PRIHOD-RASHOD ...koliki su rashodi odlučuju arapi,a oni mogu biti neograničeno veliki (plate,premije,bonusi itd.)Sa takvim scenarijem Srbija neće videti ni cvonjka :grand:
 
"Isplacuje se dobit preduzeca na kraju godine a ne dividenda. Dakle ako budu poslovali profitabilno mocice da podele zaradu ako ne budu poslovali profitabilno nikom nista ide se dalje. Sto ce reci onda po toj logici ni Arapi nece videti ni cvonjka."

Dobit moze da se isplati iskljucivo kroz dividendu ukoliko kompanija odluci tako. Takodje moze i da se reinvestira. Kolika je dobit zavisi iskljucivo od vestine osobe koja sastavlja finansijske izvestaje :). Petar je to vec lepo srocio...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=757276#p757276:1d9grjmq je napisao(la):
vradovic » 16 Jul 2020 11:41 am[/url]":1d9grjmq]

Osim toga to projektno finansiranje je samo za odredjeni broj stanova u 2 ili 3 zgrade. Nece svi kupiti na kredit jer imas rizik koji je ogroman. Moze da se desi da ti ne odobre kredit pa izgubis 10%. Ja licno ne bi ulazio u takav aranzman.

Ako sam dobro razumeo (što uopšte ne garantujem) projektno finansiranje izgradnje nema ama baš nikakve veze sa tim da li će neko na kredit kupiti stan*.

* Osim što je u ovom slučaju banka koja finansira izgradnju odlučila da podstakne prodaju time što nudi kupcima malo bolje uslove za kredit.
 
Ovako ide to.

Projektno finansiranje znaci da se banka uknjizila ili ti prihvatila celu zgradu u izgradnji da bude zalog. Sto prakticno znaci kupio ti za kes ili ne zgrada je pod hipotekom. Ta banka onda nudi kredite za stambene jedinice i dozvoljava da to bude u izgradnji. Placas 20% ucesca firmi BNV doo i onda apliciras za kredit ako te odobre ostatak rata placas na kredit i to je to. Ako te ne odobre od ovih 20% ucesca gubis 10%. Samo dve-tri zgrade ce imati projektno finansiranje.

Iskreno meni to deluje kao kockanje.
 
75bd28eb652ee6a745c8947b275c2eb1.jpg

0081f5b3f8d17fd6f590196f037e0bdc.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Nema tu nikakvog kockanja kod projektnog finansiranja. Banka se ni u jednom slucaju ne uknjizava na bilo sta kako i zakonski ne moze do odredjenog stepena izgradjenosti objekta plus kosta mnogo para. Mislim da je 80% u pitanju a do tad je uglavnom sve i prodato. Elem banka da pare da se objekat izgradi i naplacuje se iz prodaje stanova. Tebi kao kupcu samo olaksava kako je izvesno da je finansiranje obezbedjeno tj investitor nece zapaliti nakon sto stigne do treceg sprata a rasproda svih deset. Banka kontrolise novcane tokove, banka ucestvuje u procesu dobijanja dozvola, itd. To da li neko ima para da zatvori kupovinu na kredit ili ne, to vec nema veze sa projektnim finansiranjem.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Kockanje je u smislu da ti dajes 20% ucesca unapred a banka ti tek kasnije odobrava kredit a ti ne znas hoce li ti odobriti.

Inace planirana igradnja je 20 dana po spratu za tehnicke spratove i 6 dana po spratu za ostale.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=757273#p757273:156hy9c3 je napisao(la):
PetarPetrovic » Thu Jul 16, 2020 10:40 am[/url]":156hy9c3]
dakle gde je sva ta silna arapska lova koja opravdava tih 68% njihovog vlasništva?

Arapske pare nisu problem...........................jer para nema :sesir:
Upravo ovo je sustina mahinacije koju su izveli na stetu Beograda ovdasnji kriminalci koji stoje iza "arapa".
Niti ima arapskih para, niti ima arapa !
 
Lepo napreduje, dosta je komplikovana ova torzija pa zato kontam da im je trebalo malo vremena da se "uštose". Verujem da će ići dosta brže kada krenu tipski spratovi posle ovog dela.

Jedno pitanje:
Moželi neko da mi objasni kako se ovi kranovi konkretno "penju" ili "rastu"? Nije onaj klasični sistem gde imaju duplu konstrukciju kod kabine pa sami sebe grade, koliko vidim. Da li jedan drugi podižu ili kako? Hvala.
 
Kod ovih postoi neka konstrukcija koja se postavlja samo za vreme podizanja i nakon podizanja se uklanja.Nisam jos biu u prilici da to izbliza posmatram,tako da za sada nemogu detaljnije da vam to predstavim...
 
Па не увија се уопште. Овде се одомаћио израз "торзија", потпуно погрешно јер се спратна основа не ротира око вертикалне осе. Чак торзију помињу и архитекте са форума, а они би бар требали водити рачуна о прецизности употребе техничких израза. Најадекватнији израз по мени за ово што се дешава на Кули Београд је - трансформација. Дакле мења се, односно трансформише спратна основа тако што се постепено две наспрамне стране четвороугла скраћују, а преостале две продужавају.
И тачно је, још три спрата ће трајати трансформација :sesir:
 
Vrh