Šta je novo?

"Kula Beograd" - Beograd na vodi [Hotel i stambeni objekat | 65 000 m²]

Ja sam koristio izraz torzija da bi uprostio.

Zapravo se radi o suzavanju duze strane kule i prosirenju krace strane sto dovodi do toga da se dobija slicna osnova ali.okrenuta za 90 stepeni osim jezgra koje se ne pomera.

Дакле погрешно си користио термин и то смо сад исправили и лепо ...
Ајде да поравимо и ово што кажеш у другом пасусу - (сужавање дуже стране) - нешто што је дуже може се само скратити, а сузити се може само нешто што је широко. Исто тако (проширење краће стране) збуњује, продужава се краћа страна, а шири се нешто што је уско :wink:
Ништа специјално, прецизно изражавање и онда је много лакше свима... :sesir:

Pa kad bi hteli totalno da uprostimo u jednoj rečenici i da bude slikovito:
Širina osnove kule se pretvara u dužinu a dužina u širinu.

Korišćenje reči torzija u ovom slučaju nije pogrešno i osim na kulu dnosi se na ceo projekat: torzija urbanističke matrice grada i nasledja, torzija zakona i torzija zdravog razuma.

Наравно да је погрешно, јер није дошло ни до каквог обртања објекта око вертикалне осе. Да би се ово схватило треба пратити четири вертикалне ивице самог објекта. При окретању горњег дела објекта за 90° (а то овде није случај) вертикалне ивице би се дуж ових шест трансформационих спратова спирално увиле и испратиле наведено померање 90°, тј. прешле би "на суседни ћошак". До тога овде не долази, већ свака ивица остаје на свом месту, тј. прати своју вертикалу.
Што се тиче коришћења појма торзија на друге случајеве, пре би одговарао домаћи израз "извитопереност"

Osnova gornjeg dela jeste ista ona iz donjeg dela samo sto je položena za 90 stepeni u odnosu na onu ispod. Samo sto ne postoji rotacija oko ose takodje ne postoji torzija kao sto si rekao Veliki Vračar jer ovde efekat nije uvijanje već širenje i sužavanje.

Osnova menja oblik kroz tih 6 spratova time sto se širina postepeno uveličava i postaje dužina a dužina osnove se postepeno sužava i postaje širina osnove.

U toj transformaciji oblika osnove i leži cela poenta ove kule i njena vizuelna efektost.

Izvinjavam se ako se ponavljam i nadam se da sam ovaj put uspeo da objasnim kako se forma menja jer sam zeleo da ispravim zabunu koju sam stvorio korišćenjem reči torzija.

NCi8IuT.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=758692#p758692:31osgbyl je napisao(la):
NonForumMan » Uto Jul 21, 2020 7:24 am[/url]":31osgbyl]Lepo napreduje, dosta je komplikovana ova torzija pa zato kontam da im je trebalo malo vremena da se "uštose". Verujem da će ići dosta brže kada krenu tipski spratovi posle ovog dela.

Jedno pitanje:
Moželi neko da mi objasni kako se ovi kranovi konkretno "penju" ili "rastu"? Nije onaj klasični sistem gde imaju duplu konstrukciju kod kabine pa sami sebe grade, koliko vidim. Da li jedan drugi podižu ili kako? Hvala.

Pre neki dan sam bio u prilici da na zemlji posmatram deo koi sluzi za podizanje krana i zakljucio sam sledece.
Sve je isto kao i kod onih starijih kranova koi taj deo(kleter)imaju stalno montiran na sebi,s tim sto je ovde jedna strana napravljena tako da moze da se otvori i zatvori.
Podizanje krana se vrsi tako sto kran podize taj deo otvori jednu stranu i navuce je je preko vodjica na toranj.Potom se donji i gornji deo pricvrscuju za toranj koi se na jednom delu rastavlja,zatim se pomocu hidro cilindra podize gornji deo i kran podize segment koi se dodaje tornju,on se preko vodjica ubacuje i tako se redom podize kran.Zatim se deo za podizanje demontira i kran nastavlja da radi.

Verovatno da je ovakav sistem napravljen kako bi se smanjila cena krana,sto bi morao svaki da ima svoj ,,kleter" kada sa jednim mogu svi da se podizu.

Izgleda i da ubrzavaju...
Eto, nervirali smo se što je zaglavilo na kosini, sad izlaze iz kosine i kreće da raste...
Valjda neće opet da zaglave.... :(

Торзија је ово што су урадили димњаку

Kovilj-manastir.jpg

Trenutno se postavlja oplata 16-tog sprata (18-ta etaža - ~64m visine), središnji deo kule je na nekih 80m od tla.
Nakon nje ide 17. sprat, na kome se "sužavanje/širenje" završava i od 18. sprata nastavlja se ta forma sve do 39. sprata (41. etaže) - To je nekih 78m visine potpuno istih formacija etaža.
Ploča 40. sprata (42. etaža) se blago sužava i krati zbog zaobljenja samog vrha kule, 41. sprat (krovna konstrukcija) takođe će imati ploču, još užu i kraću od etaže ispod nje. Time se završava armirano-betonska konstrukcija.

Ovo je prva kula i u Srbiji, gde dolazi do promene geometrije osnove, tako da su gornji spratovi siri od donjih pa se javlja sazimanje stubova. Iz tog razloga mi je draza ova kula od one u westu, s tim sto bi vise voleo da je na mestu BIP-a ili u bloku 41/42

Iz nekih uglova izgleda manja nego što jeste, opet iz drugih veća, nekad me jako nervira, nekad pomislim nije loše, sve u svemu dok je ne završe ne mogu da se odredim.

Evo od danas jedna

Prilozi

• kula sunset.jpg
    kula sunset.jpg
    194,4 KB · Pregleda: 3.789
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=763948#p763948:2ualgi1v je napisao(la):
vradovic » Pet Avg 07, 2020 2:34 pm[/url]":2ualgi1v]Podigli su cene za 8%.
Cene stanova u kuli su podigli 8% ? :o
Koliko je sada kvadrat?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=762557#p762557:3qxwzm4q je napisao(la):
Bulbulderac17 » 02 Aug 2020 05:31 pm[/url]":3qxwzm4q]
c155e9b4b44da63fd8e8ceaf817fa15e.jpg

dziglja ovo
Sent from my iPhone using Tapatalk
Da li je ova staza uz ivicu nasipa nagnuta ka zelenoj površini? Vidim voda se skuplja. A mogla bi da otiče u... reku...

Vrh