Da, veliki značaj za celu zemlju ne samo za grad Beograd.
Vidite... Kada odete u neki ogroman lep grad, nebitno da li je reč o Moskvi, Parizu, Barseloni, Beču, ma bilo koji od tih uređenih velikih gradova, vas prvo nešto tamo mora da privuče da odete, da nešto vidite (Ako toga nema, nećete ni otići, jel tako?). Vi ste otišli tamo, gde god. Hteli ili ne, morate nešto pojesti, osvežiti se, popiti kafu i tome slično. (Po nekim istraživanjima turista za dan potroši samo na osnovne stvari preko 20€)
Beogradu se taj broj povećava, i to lepim tempom, to bi trebalo da nam se dopadne, jer nam ide u korist. Svaki taj potrošeni evro, ostaje kod nas, našim budžetima ide u prilog, prvo gradskom, a onda i državnom. (Da ne spominjem koliko može da ode tek na šoping i druge troškove).
Gospodin je pomenuo renoviranja i aerodroma, puteva i ostalo. Apsolutno se slažem, bez toga ne može mnogo da se promeni.
Ali dok ne budemo imali čime da privučemo te ljude da dođu, da vide neku lepotu, nešto "da zapadne za oko", džabe širenja i proširivanja.
Dobro je što se zida ovako nešto, to se u mnogim gradovima Evrope i sveta odavno radi, jedino mi zaostali mnogo, ali bitno je da se počelo ovako nešto. E sada paralelno sa ovim, treba početi malo modernizaciju i proširenje dolaznih puteva (aerodrom, autoput i slično), a ako sam lepo obavešten, mislim da se radi i na tome. Tako da iz tog razloga sam napomenuo da je to jako bitno. Vole to turisti, a i nama će biti lepše.
Ne prisiljavam nikoga da se složi sa mnom, ja to gledam iz finansijskog ugla i onoga šta se dobija.
E da, i ove polumutne stvari, dozvole i to. Kolega koji radi sa mnom, slučajno ima rođaka koji je imao plac tu pored vode. I imam priču iz pouzdanih izvora da ovi ljudi koji su živeli u urušenim starim kućama, vlasnici onih garaža i hangara, svi su pošteno plaćeni i odseljeni i premešteni sa tog mesta.
Ja sam dao dozvolu da ruše, dobio novac, spakovao i preselio na neko drugo mesto. (Ne mogu da ruše dok sam ja u toj kući?)
Taj njegov rođak je dobio za plac (na kome nije bilo ničega izgrađenog), stan od 54m2 i 10000€. Što je on rekao da je zadovoljan, jer misli da plac ne vredi toliko.
Svi ti ljudi su lepo plaćeni i preseljeni. Možda ima nekih drugih nerazjašnjenih radnji, ali već u to ne mogu biti upućen.
P.S. Oni ljudi što su protestovali, sa parolama "Ne davimo Beograd" ili kako već, pa se spominjalo da su čak stanari sa tog mesta u toj grupi koji smatraju da su prinuđeni i oštećeni zapravo ljudi koji čak nemaju veze sa Beogradom, a u najmanju ruku da su živeli tu.
Iz prve ruke znam da su jako lepo plaćeni, i dobre ponude dobili da napuste te stare kuće i pređu u nove stanove i sliče druge dogovore.
Ako budem saznao nešto u vezi dalje gradnje St.Regis kule, javljam obavezno.. Rashladite se, čujem da je dole katastrofa :?