Šta je novo?

"Kula Beograd" - Beograd na vodi [Hotel i stambeni objekat | 65 000 m²]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=453978#p453978:1rz2qjiv je napisao(la):
Гага » Sub Maj 27, 2017 12:02 am[/url]":1rz2qjiv]Да ли су можда у емисији споменули цену једног шипа ?

Imaš cenu ČBR koja je na primer 450e + obrada za šip 100e, standardna dužina, profil ČBR da je komercijalni, znači sve preko fi 12. Dakle cena je otprilike za standardni šip 550e po toni, fco po dogovoru. E sad, ovde se šipovi vare na gradilištu, kad se doda cena rada, elektroda, i čega sve još, sigurno bude 650-750e po toni ako ne i više. Ako je jedan šip 10 tona, sam vidiš koliko je. :)

Ако је код "Резиденс" објекта, који је висок, коришћена "класична" тешка бетонска конструкција, бојим се да ће бити коришћена и код највишег објекта. У Холандији се и код много нижих зграда користи за хоризонталну конструкцију искључиво челик, а бетон се користи само за плоче, и то што тање, а јача марка.

Најгушће насељени део Холандије је на речним наносима, као и "Београд на води". Зато се и избегава градња објеката преко 10 спратова, а када се изграде граде се само тамо где је локацијски исплативо, конкретно, у зони до 10 минута пешке (800 метара) од значајних железничких станица.

Beton samo može da bude skuplji, nikako lošiji izbor od čelika. Zašto PC Ušće i dalje postoji (i posle bombardovanja) a WTC se urušio posle udara aviona bez eksploziva?

Проблем није разлика у цени бетона и челика, него маси објекта и роковима изградње. Објекат лакше конструкције не захтева толико много улагања у темеље ( у оба случаја су темељи јако захтевни), а рокови изградње играју велику улогу, јер велика је разлика у поверењу купаца за остале некретнине, када виде завршен неки од суседних објеката истог насеља/целине.

Razlika od nekoliko meseci na ovolikom projektu sigurno ne predstavlja problem. Za Kulu im se očigledno nije žurilo do sada, verovatno baš zbog argumenata koje si naveo. Biće tu dosta stanova, a najjeftiniji će biti kao vila na Bežaniji ili Čukarici. (Samo) čelik onda i nije validna opcija, pogotovu ne u Srbiji. To je bar moja pretpostavka.

Vratija se Nikolas.

Baci info s vremena na vreme vezano za Vistu, naravno ako dobiješ neke
nove informacije pošto si tamo pazario stan ako se ne varam.

Nego, u prevodu mi još uvek ne znamo kojom metodom će biti građena kula, da li
čeličnom konstrukcijom ili korišćenjem betona.

Jel se zna koja je visoka zgrada kod nas i da li je uopšte neka građena po metodi kojom
to čine u USA. Pada mi na pamet Beograđanka, možda grešim.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=454455#p454455:285gjeeg je napisao(la):
kkorisnikk » Ned Maj 28, 2017 10:31 pm[/url]":285gjeeg]Vratija se Nikolas.

Jes, malo se smirila situacija za ostrašćenim idiotskim komentarima, pa ima smisla i doprinositi malo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=454455#p454455:285gjeeg je napisao(la):
kkorisnikk » Ned Maj 28, 2017 10:31 pm[/url]":285gjeeg]
Baci info s vremena na vreme vezano za Vistu, naravno ako dobiješ neke
nove informacije pošto si tamo pazario stan ako se ne varam.

Bila je II rata (na vreme)... Za Strabag sam slučajno saznao nedeljama pre zvanične objave da će (gotovo sigurno) dobiti posao... Ja lično čekam da vidim građevinsku dozvolu za II fazu pa da budem miran :). BNV tim je kačio neke rendere pogleda iz Viste na FB mada nisam siguran koliko je merodavno pošto W hotela nema tamo gde je najavljen (nisam se raspitivao, ne kači mene, iznad 60m visine mi je stan). Pruga je izgleda pa-pa 2019. godine po najnovijem nezvaničnom planu... Bliznakinja Viste bi trebala da se zove Parkview, a ne Park, jer je BW Park baš park... tu prodaja kreće uskoro valjda. A stan u Kuli će moći da se pazari valjda krajem godine. I još uvek se ne zna ni okvirno kolika će biti cena kvadrata. Obilazim gradilište na svakih par nedelja, imao sam interesantan razgovor sa ljudima iz Novkola (da ne imenujem). Izgleda da Vista po njihovom mišljenju ima temelje za znatno veću visinu, da je sve (možda pre)kvalitetno urađeno. Šipovi su tamo dužine 30-35m. Inače, šipovi su jako gusto raspoređeni. Isto tako će biti i na Kuli koliko sam razumeo. Zbog toga se šipovi praktično ni ne vide dok se ne završe svi - jer se kraj ostavlja 1-2m u zemlji kako bi mašina od 12t mogla da ide preko njih da bi radila ostale... Pa tek na kraju kopaju i štemuju da bi nalili 1.5m betona preko... Slična priča i za Kulu, s tim što je dužina šipova valjda oko 50m. Interesantan podatak - sastav zemljišta je identičan za BWR, Vistu i Kulu (iako sam u nekom planu video da navodno nije, da je sve južno od BWR i Viste znatno lošije zemljište sa dosta šljunka). I na kraju poređenje, PC Ušće ima 16 šipova dužine 12m (ako sam dobro upamtio) na sličnom zemljišu a preživelo je NATO bombu '99... Znači BWR i Vista mogu da podnesu atomsku :) Malo razočaranje oko demit fasade je nestalo kad sam se malo raspitao i istražio (pa tako luks klasa čak i visokih zgrada može biti sa demit fasadom i u Londonu, Monte Karlu i što da ne Porto Montenegru). Jes tema za Kulu, nije komentar otišao previše u off nadam se.

Hvala Nikolas na svim informacijama.

Nego, da prenesem i ovde emisiju BnV. I da demistifikujemo ne rade se više probni šipovi.

Zanimljiv podatak već su uspeli dvadeset šipova da pobiju, može se reći da su prilično odmakli
sa radovima. Inače, kako kaže jedan od rukovodilaca Novkola, tempo postavljanja šipova na iskopu kule
je jedan dan za jedan šip.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=K7VQa0s5vY8[/youtube]

20 šipova od 40m, svaka čast. Ozbiljna stvar. Respect. Ozbiljna firma je u pitanju.
Ovih manjih trebaju 209, uradili 12, samo oni idu mnogo brže

Slušah emisiju dok sam radio nešto drugo, pa nisam bio 100% skoncentrisan. Rekoše da je brzina jedan šip po danu kod Kule, ali napomenuše li koliko će biti ukupno šipova tu (Kula+"Plaza")?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=454912#p454912:19917sxf je napisao(la):
Sarajevska » Sre Maj 31, 2017 12:10 am[/url]":19917sxf]Slušah emisiju dok sam radio nešto drugo, pa nisam bio 100% skoncentrisan. Rekoše da je brzina jedan šip po danu kod Kule, ali napomenuše li koliko će biti ukupno šipova tu (Kula+"Plaza")?
Ima ukupno 62 sipa uradjeno je 20 za kulu i drugi deo gde ima 200 i nesto sipova nisam siguran koliko tacno uradjeno je desetak ali se oni dosta brze postavljaju.

tu sam emisiju gledao još 25-26. maja,ako se ne varam.ako je šip po danu,sad su već na 25-26 šipova

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=454469#p454469:c3774g9s je napisao(la):
nikolas27 » 28 May 2017 10:38 pm[/url]":c3774g9s]
jer se kraj ostavlja 1-2m u zemlji kako bi mašina od 12t mogla da ide preko njih da bi radila ostale...

Mala ispravkica - mašina je Casagrande B250 mase 83t čisto da se zna.

Večeras oko 22h radili su na pobijanju šipova, koja je to smena i u koliko smena rade ne znam.

Ali od svih gradilišta u to vreme petak 22h kula pod reflektorima je jedina bila aktivna.
Očigledno je da su ih pritisli rokovi.

Tzv. "novi" render.

AAEAAQAAAAAAAA0tAAAAJGRlM2E3YThmLWIxNTAtNGI3YS1hZmRmLTQxMTVhMGY1ODc3Yw.jpg

Ovi nabori, tj. "škrge" sa strane, da li su to neki balkoni?

Од свих екстремних спортова омиљени ми је куповина некретнина у Србији

Стално си узбуђен да видиш шта си уопште купио и како ће то да изгледа кад се заврши, адреналин само пуца

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=462963#p462963:3n8fm45z je napisao(la):
kkorisnikk » Ned Jul 02, 2017 8:57 pm[/url]":3n8fm45z]Ovi nabori, tj. "škrge" sa strane, da li su to neki balkoni?

Trebalo bi da jesu, pošto je zgrada stambena, hotel i poslovna.

Nadao sam se da će barem ta kula biti isključivo poslovna, ovako su natrpali sve što je moglo da se natrpa u nju, a znamo kako naš mentalitet ume da prilagodi sve svojim potrebama, tako da je već zamišljam za nekih 20-ak godina.

Uff Giško valjda neće biti te čuvene naše adaptacije.

Vrh