Šta je novo?

Kružni tokovi

Koliko puta si bio kod Doma Omladine za vreme ukinutog pešačkog na jednom delu? Ja sam tri puta video ljude da pretrčavaju ulicu tamo gde je pešački ukinut. Tako nešto nam svakako nije potrebno ponovo, zar ne?​

Ali i sad pretrčavaju na crveno. Svaki put autobus zamalo nekog da omlati. Takav smo narod, šta da se radi.

Da ti popravim ovo:

1000051242.jpg

Postoji rampa naravno, sa radnim vremenom samo radnim danima, i zakazivanjem transporta unapred. Dakle treba planirati u koje će vreme osoba sa invaliditetom proći kroz podzemni prolaz, zakazati unapred, i to sve do 20h. Nakon 20h nema kretanja do ujutru u 8h, toliko o postojanju rampi.
Дакле, кретање инвалида у центру Београда се врши на заказивање?!

Ок, све подземне пролазе без класичног лифта по хитном поступку затворити и моментално обезбедити пешачку везу на улици у нивоу за све грађане на датим правцима а градњу таквих подземних пролаза у будућности законом забранити, пошто у овом облику они јесу неуставни, односно ограничавају Уставом загарантовано право слободног кретања за све грађане.

Sve mere idu na vodenicu vozača, a protiv pešaka. Umesto da se restriktivnim merama destimulišu ljudi da koriste automobile, on im daje prednost. Cilj je unaprediti javni prevoz, unaprediti suburban rail, izgraditi metro. Šinski sistemi jesu skupi, ali su jedino rešenja za BG. Na taj način, imaćemo integrisan transportni sistem i više opcija za običnog čoveka. Ovih dana, busevi su relativno prazni, a ulice pune automobila. Gradska vlast ne zna gde udara.

Ljudi se pre svega opredeljuju za putnički automobil iz razloga komfora i vremena putovanja. Niko neće da ulazi na stajališta prigradske železnice koja su prljava i neobezbeđena. Ako imate nove železničke kompozicije, uređene i nadzorom obezbeđena stajališta, čuvara, onda ne biste imali problem sa odabirom tog vida prevoza. Komforan i relativno čist voz, presednete na metro vozlilo, itd... To je razlika između savremenih gradova i gradova koji su ostali u 19. veku.
Eto gde je trebalo ulagati novac, a ne u stadione i EXPO cirkus.

Kod nas, samo širi ulice, daj još automobila. Nervoza raste, baja iza tebe ne može da dostigne 80 na sat u gradu. Pešaci koji nisu sigurni da li mogu da pređu preko pešačkog prelaza zbog generalno loše kulture u saobraćaju.

Ljudi se pre svega opredeljuju za putnički automobil iz razloga komfora i vremena putovanja. Niko neće da ulazi na stajališta prigradske železnice koja su prljava i neobezbeđena. Ako imate nove železničke kompozicije, uređene i nadzorom obezbeđena stajališta, čuvara, onda ne biste imali problem sa odabirom tog vida prevoza. Komforan i relativno čist voz, presednete na metro vozlilo, itd... To je razlika između savremenih gradova i gradova koji su ostali u 19. veku.
Eto gde je trebalo ulagati novac, a ne u stadione i EXPO cirkus.

Kod nas, samo širi ulice, daj još automobila. Nervoza raste, baja iza tebe ne može da dostigne 80 na sat u gradu. Pešaci koji nisu sigurni da li mogu da pređu preko pešačkog prelaza zbog generalno loše kulture u saobraćaju.
Има истине, али то није оправдање да се у делу града где нема паркирања успут - од ТЦ Ушће до Славије преко Бранковог моста, Бранкове улице, Призренске, Теразија и Краља Милана повлашћује аутомобилима који су ту у 90% случајева у транзиту. Треба направити обилазне правце а центар растеретити.

И зато је у Београду јавни превоз бесплатан, бензин најскупљи у региону, а дневни паркинг у пословном делу града за Нову годину поскупео 100%.
Све у корист возача.

Ал` важно да се на овом рецитаторском форуму издекламују Унапред припремљене песмице и рецитацијице (УППР).

Parking u poslovnom delu treba da bude 20-30e dan, pa ko voli nek izvoli
Ima i do kompleksa. Mnogima je resenje zivotnih problema, da sednu u tamnog nemca ili ceha. Tu su unutra u dva kvadrata sigurni, sa svim svojim manama i problemima. nе daj boze da se udje u autobus ili proseta, to je fuj jos ako je autobus trocifren to je katastrofa. Ja znam ljjude koji daju pola plate na benzin i kola, dok zive bukvalno u stalama i jedu zuzu

Da bi ljudi bili naterani da koriste više javni prevoz, to mora da im se isplati. Nije u pitanju na primer, autom ću nedge da stignem za sat vremena, autobusom cu za sat i po. Nego autom cu za sat, autobusom cu za dva i po sata. Problem je vreme. Mnoge ljude ne sprečava ni što tamo gde treba da stignu, nemaju gde da se parkiraju, ali se parkiraju kako oni hoće, jer naš prosećan Srbin, ako može da udje kolima u tu ostanovu gde hoce da stigne, on će da udje. I problem je što ljudi nemaju motiv da stignu tamo gde su krenuli ili ,,voze na flasu", gnjave, i tako dalje...Samo da se voze kola, po cenu svega. Ja, kada nemam para, idem autobusom i kraj priče.

Primer, evo cesto idem na utakmice u Arenu. Skup je Arenin parking, ali uvek pun. Puni i okolni parkinzi, parkira se na zelene površine i gde sve ne. Gde se sve ljudi uvlače i provlače, a sa automobilima koji koštaju i preko 20000 evra. Tipa na plato ispred ulaza koji je okrenut ka Sava Centru, gde te automobile svi češu kada izlaze, onda kada se isparkiravaju, provlače između drugih istih takvih, stubova, preko visokih ivičnjaka, koji često zakače, video sam više puta i još što šta što nije svojstveno...Na utakmice obično idem autobusom, promenim nekad 1, nekad nijedan prevoz, 5 minuta peške i eto me. Jer, dok nađem parking, ovamo, onamo, mnogo vremena potrosim i maltretiram se. Moj auto nije nešto vredan an tržištu, ali meni vredi. A da imam para da vozim takve automobile, ne bi dolazio njima, nego taksijem i ne bi o kolima razmišljao.

Žute trake svuda gde može, na račun uličnih parking mesta, koje treba smanjiti. U centru grada mogu da budu javne garaze, uličnih parking mesta što manje. Za nepropisno parkiranje kazne. Zna se gde je hitno i bitno da se stane, gde ne. Hitno se staje ispred bolnice ili doma zdravlja. A ne ispred restorana brze hrane ili trafike. Sve ovo govorim kao vozač.

Проблем је што се од најстрожег центра прави магистрала са фаворизовањем аутомобила.
Каква се "магистрала" прави на Теразијама? Магистрала иде кроз тунел.

Прави се, једноставно, глупост - а прави је један дегенерик. И то је све. Али не, то се одмах уклапа у неке структуре изграђене у мислима, у свету маште, где у земљи која понајвише пљачка баш возаче - дизел је само у три европске земље скупљи него у Србији, трећој најсиромашнијој земљи Европе! - постоји некакво "форсирање аутомобилизма". Не постоји, мајстори. Постоји драње аутомобилиста - какви зли људи, у, маму им ј... што возе кола - а са друге стране поменути дегенерик, апсолутни популиста, улаже у бесплатан аутобус до Младеновца.

Нелогични сте и контрадикторни, конфузни. Досадан скуп што екстремних левичара, што десничара са агендом Мао Цедунга. Форум вам се понавља, не напредује и не пробија никуд, изгледа као echo chamber првог реда, симулира друштвену мрежу. Сензорно и психолошки се самостимулишете глупостима. Мене сте, има неко време, сморили за медаљу. Није ми јасно шта мислећи људи овде траже - осим задовољења стечене навике - али да, бораве ређе него икада од оснивања.

Доктор Шапић је утриповао да ће смањити гужву ако аути буду ишли Призренском без чекања да пешаци пређу улицу, жели да стимулише јачи интензитет друмског саобраћаја туда.
Исто ради на потезу Васина-Студентски трг-Узун Миркова.

Politika grada je šminkersko-proautomobilska, a u stvari nigde nikakvom vidu kretanja ne pomaže. Samo se gomilaju štete proizvoljnim planiranjem. Vezano za kola, uvode se mere koje u najboljem slučaju dodaju 10% kapaciteta za kola u zonama gde je tehnički maksimum za zadovoljavanje potreba kolima 20% pa i manje. Često se čak i kola sabotiraju, kao sa kružnim tokom kod Ušća.

Da, dobra politika za delove grada gde stvarno nema više kuda sa kolima bi trebala da bude usmerena ka prevoznim sredstvima koja ekonomično koriste prostor i garantuju vreme putovanja. To je javni prevoz u žutoj traci i tramvajskoj baštici, infrastruktura za bezbedno bicikliranje, a metro i železnica samo na makropravcima. Vezano za drum, nadoknađivati zaostalost sa istim takođe. Napomenuću da od 2,5 miliona ljudi u Amsterdamskom metropolitenu, samo 900.000 živi u zoni gde je objavljen "rat automobilima". Slično je i u Štutgartu i mnogim drugim gradovima.

Možda će se neka nova svest i novi ljudi pojaviti za 100 godina koji će odbaciti privatni automobil kao koncept, ali ove 2025. godine čak i u toj "zelenoj Evropi" se antiautomobilska politika primenjuje samo zonalno i kao izuzetak.

To sto je dizel skup i sto parking mesta nema potire silna zelja ljudi da ipak idu kolima.
Skup dizel ne motivise naseg coveka da ne ide kolima.
Ni besplatan prevoz nije dovoljan motiv za naseg coveka da ne ide kolima.
Tako da tih parametara kao da i nema.

Treba zaista ispitati zasto besplatan javni prevoz nije izazvao smanjenje guzvi.
Kao da nije uticao ni malo na guzve.
Zapravo izgleda da su se svi svercovali jos od ranije.

Ni besplatan prevoz nije dovoljan motiv za naseg coveka da ne ide kolima.
Tako da tih parametara kao da i nema.

Treba zaista ispitati zasto besplatan javni prevoz nije izazvao smanjenje guzvi.
Kao da nije uticao ni malo na guzve.
Zapravo izgleda da su se svi svercovali jos od ranije.

Pa imaš primer iz Talina gde besplatan prevoz nije imao značajan efekat, već se nastavilo povećanja broja automobila i smanjene udela javnog prevoza u kretanjima. Od toga da li je besplatan ili ne je daleko bitniji kvalitet tog javnog prevoza, a i drugi povezani faktori. Sada su se sa besplatnim u Bg samo besmisleno odrekli 50+ miliona evra pod Kentkartom, ništa više, uzmite u obzir i da od uvođenja tog besplatnog prevoza fakulteti ne rade i većina studenata je van Bg, sad su i mnoge škole u obustavi, tako da se trenutno ne dobija najrealnija slika.

A ko kaže da besplatan javni prevoz nije smanjio gužve?

Ne kažem da mora da se priloži studija ili statistika ili bilo šta decidno. Ali ne znam zašto sebi daješ slobodu da tako olako kažeš "nisu se smanjile gužve".

Ja na primer mislim da jesu. Ali kažem - mislim. Ne tvrdim.

P.S.
Gorivo jeste preskupo i ne mislim da je to korektan način da se smanji gužva u Beogradu jer onda tu ispašta cela Srbija, a ne samo pojedini lenji automobilisti u Beogradu.

Protiv sam većeg dela ovoga što glupi Uličar radi, ali počinjete da pomerate "klatno" izvan zdrave zone kritike Uličara u zonu opšteg preterivanja.

Poslednja izmena:
A ko kaže da besplatan javni prevoz nije smanjio gužve?

Ne kažem da mora da se priloži studija ili statistika ili bilo šta decidno. Ali ne znam zašto sebi daješ slobodu da tako olako kažeš "nisu se smanjile gužve".

Ja na primer mislim da jesu. Ali kažem - mislim. Ne tvrdim.
Pa na ovom istom forumu, na ovoj temi se ljudi zale na guzve. Nekoliko stranica iznad. Zasto bi lagali.

Poslednja izmena:
Jbt jel moguće da si toliko ograničen...

U stvari nisi ti toliko ograničen koliko voliš da se opijaš svojim negativizmom, pesimizmom i soljenjem pameti drugima.

Evo čudi me da nisi na ovoj temi napisao nešto u fazonu da se kupuju kola da bi se išlo na statusna letovanja u Monte Karlo... (a izvor informacije je zajedljiva baba socijalni slučaj iz zgrade ili pak lični podstanar u glavi)

Vrh