Zuma
Professional
- Učlanjen(a)
- 19.05.2009.
- Pohvaljen
- 25.854
Samo ti odgovori. Je l drveće troši kiseonik? Jel drveće blokira i to malo sunca što imamo zimi?
Da, i drveće troši kiseonik. Ali koliko ga troši, i kojim se tempom on nadoknađuje iz okolnog vazduha? Ukupna zapremina kiseonika u vazduhu u nekoj ulici je toliko ogroman broj puta veća od zapremine potrošenog kisonika od strane drveća da je relativna promena njegove koncentracije daleko ispod bilo čega što može uticati na biološke funkcije našeg tela, tj od nečega što mi uopšte možemo primetiti. A zatim se i taj izrazito mali manjak kiseonika uz samo drveće brzo nadoknađuje iz ogromne mase okolnog vazduha jer atmosfera ne trpi neravnotežu gasova, tj da negde postoji prostorni gradijent koncentracije kiseonika u vazduhu. Pa je manjak em premali da bi ga mi mogli primetiti, em i taj minijaturni (i strogo lokalni manjak) postoji samo vrlo kratko.
Što se tiče "drveća koje zimi blokira Sunce" moram te obavestiti da listopadno drveće zimi nema lišća, i još je u stanju hibernacije. Tako da je ionako mala potrošnja kiseonika zimi još mnogo manja, a bez lišća Sunce nema šta da blokira. Sem ako pod blokiranjem Sunca misliš na nesrećnu sudbinu prosjaka koji je naslonjen na samo deblo drveta - sa severne strane - pa mu golo deblo drveta prosečne širine od 20 cm "zaklanja Sunce", koga, usput, zimi obično i nema.
Ne znam da li je ovo dovoljno objašnjenje?