Šta je novo?

Kosovo i Metohija

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=736407#p736407:35wvfdj9 je napisao(la):
abrines » 08 Maj 2020 09:05 am[/url]":35wvfdj9]Не можемо ми ништа да дамо за насеља на северу Космета, јер баш тај север Космета нам даје легитимитет да се боримо за ту окупирану покрајну. . .
Зашто је тешко изаћи у народ и објавити податке и званично рећи да нам је покрајна окупирана?
Legitimitet bi imali i ako bi došlo do korekcije granice na severu Kosmeta, jer bi ostao veći deo naselja, sela i crkvenog zemljišta i dalje pod "okupacijom".
A, narod već zna kako je došlo do te "okupacije", pa nema šta tu da se mnogo objašnjava.

Мени је јако жао што немамо јединство по питању борбе за своју земљу. Јасно ми је да размишљате, дај да спасимо шта се спасти може, али то није добро размишање. Треба прогласити окупацију и настивити борбу за повлачење признања. Морамо да прихватимо да смо жртва једног поретка.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=736410#p736410:6x5j32k4 je napisao(la):
dragan » Пет Мај 08, 2020 9:10 am[/url]":6x5j32k4]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=736407#p736407:6x5j32k4 je napisao(la):
abrines » 08 Maj 2020 09:05 am[/url]":6x5j32k4]Не можемо ми ништа да дамо за насеља на северу Космета, јер баш тај север Космета нам даје легитимитет да се боримо за ту окупирану покрајну. . .
Зашто је тешко изаћи у народ и објавити податке и званично рећи да нам је покрајна окупирана?
Legitimitet bi imali i ako bi došlo do korekcije granice na severu Kosmeta, jer bi ostao veći deo naselja, sela i crkvenog zemljišta i dalje pod "okupacijom".
A, narod već zna kako je došlo do te "okupacije", pa nema šta tu da se mnogo objašnjava.
Па, ето ти стављаш окупацију под наводнике. Џаба шта народ зна, ако званични став власти није такав. Када је било битно шта народ мисли. Колико пута сам чуо од пријатеља из Пољске, знате пољска власт је признала Космет, али народ се не слаже са тим. Па шта ми имамо од тога? Хвала вам, супер, драго нам је и то је то.

Stavio sam pod navodnike citirajući tebe, a svi znaju da mi nismo izgubili teritoriju Kosmeta u ratu sa Albancima, pa smo nekim Mirovnim ugovorom predali KiM pobedniku u ratu, kao što se obično menjaju granice u svetu.
Mi smo napustili Kosmet zbog ilegalnog bombardovanja nekih država NATO, koji su nas napali bez dozvole Saveta bezbednosti UN, pa smo sa njima potpisali Vojno-tehnički sporazum o povlačenju naše vojske i prepuštanju Kosmeta na upravljanje medjunarodnim institucijama. Na osnovu tog je i doneta Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.
U njoj nije predvidjeno jednostrano proglašenje nezavisne države, ocepljenje od matične država, pa zato pola Sveta nije i neće da prizna takvu državu. Znači, posle ilegalnog bombardovanja desilo je i bespravno proglašenje države. I to je stav svake naše vlasti.

Te dve činjenice su toliko očigledne i niko ne može naknadno da ih promeni, već samo da pokuša da ih zlonamerno i pogrešno da tumači. Ali, jasno je da teritoriju nismo izgubili u ratu samo sa Albancima, pa tako oni ne mogu da budu neki "pobednici", već samo mogu da glume nezavisnu državu u kojoj nemaju punu kontrolu vlasti.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=736412#p736412:2z0nbif4 je napisao(la):
abrines » 08 Maj 2020 09:18 am[/url]":2z0nbif4] Треба прогласити окупацију и настивити борбу за повлачење признања. .
Okupacija je već proglašena Rezolucijom 1244, a borba za povlačenje priznanja nije uslovljena Korekcijom granica. To su dve različite stvari, jer neće biti promene političkog statusa, već samo promene granice.

I dalje SVI pričaju samo o izgubljenoj teritoriji. Narod koji tamo živi niko ne pominje u integrativnom smislu. Pominju se isključivo u smislu zločina i uvreda.

Treba razmišljati 2 generacije (50 godina) unapred i integrativno. Uz sve što već činimo i razmišljamo o sopstvenom narodu potrebno je napraviti autoput ka Prištini i Prizrenu, snabdevati taj narod vodom i strujom, Osnažiiti telekomunikacije i protok slobodnih informacija. Omogućiti najkonkurentniju trgovinu.

Sve to je bilo već potpisano u Briselskom sporazumu, ali oni nisu formirali "Zajednicu srpskih opština", već su uveli sankcije Srbiji. . Inplementirani su samo delovi tog sporazuma koji odgovaraju njima. Tako da sa ovakvom "ratnom političkom elitom" koja je u Prištini neće biti nekog lakog i brzog dogovora.

Zanimljivo o čemu priča Kurti. Pročitajte u vezi dogovora Vučića i Tačija. Ne bih rekao da je 100% tačno, jer su možda to samo političke igre.
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=1681888
Da to nije slučajno ova mapa...
7KF7PNKosovo.jpg

dragan":1cg0psc7 je napisao(la):
Takva korekcija granice, naravno, nije povoljna za nas, pa je neće nikad ni biti. Ali, postoji i drugačija u kojoj neće biti obuhvaćen autoput i pruga, tj. "strateški pravac", jer granica može da bude par km dalje pošto ima prostora.

A, Preševo smo već "dali" jer ono više izgleda kao deo "Kosova" nego deo Srbije. Slično je i sa Velikim Trnovcem, tako da mi nemamo tamo ništa da "damo", jer oni su to već "uzeli". Kada ili ako se taj deo pripoji Kosmetu mi to nećemo ni primetiti, ali bi primetili da nam se pripoji Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Kod eventualne Korekcije granice uzeo bi se u obzir samo deo opštine Preševo koji je nap 2km udaljen od petlje autoputa i tu bi morala da se izgradi nova željeznička stanica i izmesti pruga nekoliko km, jer je trasa sada bliže gradu. Znači, oni bi imali samo pristup koridoru koji bi ostao u sastavu Srbije.

To je apsolutno neprihvatljivo. Pored 90% teritorije Kosova ti bi im dao i deo centralne Srbije. Kad je bal da damo i Mađarskoj Sentu, Bugarima Dimitrovgrad, Bosni Sandžak?
Suludo je uključivati Preševo u razmenu, kapiras da oni nama ništa ne daju, ekvivalent tome jedino može biti Skadar.

U pitanju bi bila sa naše strane Korekcija granice Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.
Znači, bez promene političkog statusa, pa tako Mi ništa ne dajemo, već menjamo granicu.
To bi bilo realno, a priča o razmeni teritorija sa Albanijom i Skadrom je malo verovatna.

Na toj mapi se vidi crveno i pored Bujanivca što je Veliki Trnovac, ali oko Preševa do granice u planinskom delu može mnogo više da bude u Kosmetu, jer je to slabo naseljeno njihovim selima. Evo kako izgleda konfiguracija terena prema Kosmetu, sve su to većinom slabo nastanjene planine.

U Bujanovcu niko nije apsolutna većina ali najveće izglede da to postanu imaju Romi jer je kod Srba i Albanaca natalitet opao a kod njih ne.

Veliki Trnovac je čisto albansko naselje već 300 godina. Mislim da je nekad postojala i opština.
Preševo je 70% Albanaca, 25% Roma, ispod 5% Srba. Uglavnom svi Albanci dole žive od trgovine i kriminala. Čak ih ni Priština ne želi u Kosovu jer im to može doneti samo probleme. Drugo je što javno skupljaju političke poene.

Za nas je to neprihvatljivo kako god vi to zvali. Kontrolu nad severom možemo ostvariti i bez ikakve korekcije, priznanja i sličnog, samo treba poništi šta je uradila sadašnja vlast.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=736447#p736447:s5tiazuo je napisao(la):
Dart » 08 Maj 2020 11:19 am[/url]":s5tiazuo]Kontrolu nad severom možemo ostvariti i bez ikakve korekcije, priznanja i sličnog, . .
Napiši kako to zamišljaš da ostvarimo, ali da to nije sukob na NATO ili Amerima.
PS
Kako sam otvorio ovu temu, zahuktala se i medjunarodna rasprava o korekciji granica. ;)
https://www.kosovo-online.com/

Imaš dve opcije prva je da poništenje Briselskog sporazuma, jer smo pre njega imali faktičku vlast. Pre toga nisi nikoga morao da molis da odeš dole, a još manje da se plašiš pored naše policije.
Druga opcija je da sami sprovedemo Briselski sporazum na način koji nama odgovara (to je Vučić davno i najavio, ali posle svih ovih godina ćorak)...

Nijedna od te dve opcije nije realna, jer bi izazvala intervenciju Albanaca, što oni i priželjkuju.
Ne možemo Mi ništa jednostrano da sprovedemo na severu KiM, već samo u dogovoru.

Pa te njihove intervencije ne bi bile moguće u tim uslovima. Podescanja radi upad Rosu 2011. se završio prilično neslavno po njih. (jedan mrtav i 4 ranjena, a ostali pobegli u bazu kfora da ih spasavaju).
Inače taj upad često spominje Vučić pravdajući se da ih je bilo i pre njegove vlasti, ali ne spominje da rezultat nije bio isti...

Stvar je u tome da ne možemo jednostrano da menjamo sadašnje stanje.
To bi izazvalo u negativnu reakciju EU i Amera, pa bi opet bili "loši momci".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=736427#p736427:3i9dydk9 je napisao(la):
Dart » 08 May 2020 09:19 am[/url]":3i9dydk9]
dragan":3i9dydk9 je napisao(la):
Takva korekcija granice, naravno, nije povoljna za nas, pa je neće nikad ni biti. Ali, postoji i drugačija u kojoj neće biti obuhvaćen autoput i pruga, tj. "strateški pravac", jer granica može da bude par km dalje pošto ima prostora.

A, Preševo smo već "dali" jer ono više izgleda kao deo "Kosova" nego deo Srbije. Slično je i sa Velikim Trnovcem, tako da mi nemamo tamo ništa da "damo", jer oni su to već "uzeli". Kada ili ako se taj deo pripoji Kosmetu mi to nećemo ni primetiti, ali bi primetili da nam se pripoji Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Kod eventualne Korekcije granice uzeo bi se u obzir samo deo opštine Preševo koji je nap 2km udaljen od petlje autoputa i tu bi morala da se izgradi nova željeznička stanica i izmesti pruga nekoliko km, jer je trasa sada bliže gradu. Znači, oni bi imali samo pristup koridoru koji bi ostao u sastavu Srbije.

To je apsolutno neprihvatljivo. Pored 90% teritorije Kosova ti bi im dao i deo centralne Srbije. Kad je bal da damo i Mađarskoj Sentu, Bugarima Dimitrovgrad, Bosni Sandžak?
Suludo je uključivati Preševo u razmenu, kapiras da oni nama ništa ne daju, ekvivalent tome jedino može biti Skadar.

Lepo si pomenuo Skadar na Bojani. Realno, ja bih štošta razmenio za jedan lep izlazak na more između crnogorske granice i Svetog Jovana Medovskog :wink:

dragan":2sicjar3 je napisao(la):
Stvar je u tome da ne možemo jednostrano da menjamo sadašnje stanje.
To bi izazvalo u negativnu reakciju EU i Amera, pa bi opet bili "loši momci".
Pa Albanci isto to rade,a zapadne države ih samo malo iskritikuju. Oni onda oduglovace i delimično popuste, ali nastavljaju u istom pravcu. Trebamo i mi primenjivati istu taktiku, jer očigledno pali.
Takođe mi ne može biti jasno zasto predlazes teritorijalnu zaokruzenost Albanaca, ali ne i Srba. Valjda znaš da južno od Ibar živi više Srba nego Albanaca u Preševu i okolini.

Prvo, Zapad toleriše Albance jer su im priznali državu, ali nas neće tako tolerisati.

Drugo, predlažem Korekciju granica tamo gde možemo da se dogovorimo sa Albancima. To ne mora da bude sveobuhvatan istorijski Sporazum, jer se tako nešto teško postiže.
Ali, može da se uradi nešto minimalno, nap kod dva pogranična sela, tek da se vidi da možemo tako nešto da uradimo i sprovedemo u delo na terenu, kao što sam o tome već ovde pisao.

Ili korakcija granice u planinskom delu koji je slabo naseljen, nap kod Preševa i južni deo Kopaonika. Niti nama trebju albanska planinska sela, niti njima srpska sela na Kopaoniku. Znači, nikakva nečija "zaokruženost" već sve svesti na tehničko pitanje racionalne izmene granice.

Do sad najgluplji predlog je da menjamo čuku za čuku. Pa mi time ništa ne dobijamo, koja je svrha takvih pregovora?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=736518#p736518:22qles8l je napisao(la):
Dart » 08 Maj 2020 02:49 pm[/url]":22qles8l]Do sad najgluplji predlog je da menjamo čuku za čuku. . .
Očigledno nisi u stanju da razumeš o čemu se ovde radi, a pišemo već 5 stranu.
Neću da pišem da li su tvoji predlozi glupi (Skadar), neka to drugi članovi ocene.

Što bre Skadar glup, sa sve mladom Gojkovicom uzidanom u grad??

Oćemo Skadar, sa srpskom Vrakom!

Моје мишљење је да ако се размени територија тако да ми добијемо општине северно од Ибра, свака прича о Косову је готова.

Има срба и јужно од Ибра , али то су изоловане енклаве које ће се чистити једна по једна...Оног тренутка када искључиш север из приче , албанци немају више никакав интерес за преговоре и за њих је то готова прича.

Nije mi jasna poslednja rečenica, "isključiš sever, oni nemaju interes za pregovore"?!

Pregovori se vode po raznim pitanjima, pa i o Zajednici srpskih opština. Gore je postavljena i jedna mapa o mogućem rešenju.

dragan":y6qu2krx je napisao(la):
Očigledno nisi u stanju da razumeš o čemu se ovde radi, a pišemo već 5 stranu.
Neću da pišem da li su tvoji predlozi glupi (Skadar), neka to drugi članovi ocene.

Samo ti pišeš o nekakvoj razmeni, ali to ne sme uključivati ni milimetar centralnog dela Srbije. I tu je kraj svake priče.
Naša granica je od Prokletija do Sar planine, a ne od Kopaonika do Presava kao što ti misliš.

Vrh