Šta je novo?

Kosovo i Metohija

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=735087#p735087:y21a5itt je napisao(la):
dragan » Пон Мај 04, 2020 10:12 pm[/url]":y21a5itt]Nacionalni interes u vezi Kosmeta mora da bude postavljen na realnim osnovama i ne može da ignoriše politički stav 1,5mil Albanaca koji neće da budu u Srbiji, več smatraju da imaju svoju državu koju će jednog dana ujediniti sa Albanijom.
To su činjenice i besmisleno im je opet nuditi priču o principu "више од аутономије, мање од независности" kada unapred svi znamo da to neće ni da pogledaju, a kamoli da prihvate. Moramo biti realni.

Шта косовски Албанци мисле не треба да нас се тиче. Важно је да Србија очува територијални интегритет као темељни принцип државе. Битно је да Запад, који је створио лажну државу на Косову и Метохији, схвати да ту творевину никада нећемо признати и да је једино компромисно решење реинтеграција покрајине са високим степеном аутономије за Албанце. Тиме би се поново успоставило међународно право које је погажено 2008. године када су поједине западне државе признале нелегално проглашену независност групе грађана у Приштини.

Србија треба да буде стрпљива и да чека своју шансу. Албанци су је чекали скоро 100 година и дочекали из другог покушаја (рачунам и 2.св.рат).
Да ли ће то бити нека нестабилност,рат или промена политичке климе и расподеле снага у свету није битно. Битно је да је суверенитет Косова као независне државе упитна ствар, а то за сада свакако јесте упитно.

Да ли је неко могао пре 15-20 година да предвиди корона вирус,светску економску кризу,заузимање Крима од стране Русије,излазак Велике Британије из ЕУ? Тешко..али ипак се десило...

Овакве промене се не дешавају преко ноћи , треба бити стрпљив али свакако није "све готово" и никад не знаш шта носи сутра. Неки компромис где би Србија у замену за Прешево добила север Косова по мени није прихватљив...

Drzava Srb se vise puta gubila kosmet i vracala ga tako strpljen spasen uz nasu dobru politiku eto drzave srb dolje ponovo ...
Tako da nikako to priznavati de jure
Vec uraditi vodovod od gazivoda do sjeverme kos mitrovice da im ovi iz juzne ne gase vodu kad im dune ...
Obici kad mozete gledacu da okacim neke moje fotke ovdje ...jevreji su se vjekovima pozdravljali dogodine u jerusalimu tako da dogodine u carskom gradu Prizrenu na kaljaji da se cuje onamo onamo ...

Drakche":28le6liy je napisao(la):
Ne znam kako mislite da integrisete dva miliona albanaca u srpsko drustvo u toj imaginatnoj zajednici sa Kosovom kada ih otvoreno ne zelite?
Albanci nece hteti sa Srbijom u zajednicu ni za 200 godina, jedino kao ravnopravne clanice EU.
Vremenom se sve može srediti. Pre 100 godina na teritoriji današnje Srbije Albanci su bili tek treća manjina po brojnosti iza Nemaca i Mađara. Danas su Švabe na nivou statističke greške, a Mađari imaju drzavljanstvo svoje matice i mahom odlaze. Albance bi zadesila slična sudbina da komunisti nisu došli na vlast.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=735156#p735156:q3wifzaw je napisao(la):
Dart » 05 Maj 2020 12:23 am[/url]":q3wifzaw]
Drakche":q3wifzaw je napisao(la):
Ne znam kako mislite da integrisete dva miliona albanaca u srpsko drustvo u toj imaginatnoj zajednici sa Kosovom kada ih otvoreno ne zelite?
Albanci nece hteti sa Srbijom u zajednicu ni za 200 godina, jedino kao ravnopravne clanice EU.
Vremenom se sve može srediti. Pre 100 godina na teritoriji današnje Srbije Albanci su bili tek treća manjina po brojnosti iza Nemaca i Mađara. Danas su Švabe na nivou statističke greške, a Mađari imaju drzavljanstvo svoje matice i mahom odlaze. Albance bi zadesila slična sudbina da komunisti nisu došli na vlast.

Madjari odlaze, jer je Srbija propala drzava, Nemci su bili proterani nakon svetskog rata. Sve tragicne okolnosti.
Madjarima iz Vojvodine "matica" je Vojvodina, a nijedna manjina ne moze da se opise kao "statisticka greska", pa jos da se uzme kao da je to nesto pozitivno. Sve je to planiranje etnickog ciscenja, na duze ili krace staze, nesto sto su Srbi vise puta doziveli. Sada to zelis drugima. Nema tu ni srece, ni svetle buducnosti, samo jos veca propast. Nastavak takve politike Srbiju moze dosvesti samo do daljeg cepanja, pada nataliteta, migracije i siromasenja. Provereno.

Дракче, поштовање према теби и твом мишљењу али можда овај пут претерујеш...
Ако погледаш земље бивше Југославије ипак је Србија задржала највише своју мултиетничност. Сви знамо да је било много лоших примера али када погледаш и даље у Србији живи Албанска национална мањина у јужној Србији, Бошњаци у Рашкој области а Војводину као пример мислим да не морам да издвајам.
Ако причаш о Немцима и протеривању свакако мораш да поменеш контекст у ком је то урађено и мислим да за то Србију тешко да можеш да кривиш, просто превише зла је претходило тој одлуци. Што се Мађара тиче, мислим да не одлазе из ове земље због лошег положаја већ просто због држављанства Мађарске имају лакши пут за него остали...
Увек су мањине подложне асимилацији, и што се тога тиче мислим да су ту Срби лошије прошли у Мађарској и Румунији него Мађари и Румуни овде.

Srbija ne bi trebalo da igra na kartu "promene etničkog sastava" na Kosmetu u nekoj doglednoj budućnosti. Na tu kartu već decenijama igraju Albanci i to vrlo uspešno, jer u svim okolnim državama se povećava teritorija gde su oni većinsko stanovništvo.
Srbija nije "propala država", kako se i ovde ponavlja opoziciona mantra i politizuje i ova tema, jer je pitanje Kosmeta vratila na medjunarodnu scenu svojim političkim potezima koji su sprečili učlanjenje tzv. "Kosova" u razne medjunarodne organizacije, a znatno je smanjen broj država koji priznaju tu tzv. državu.
Više velikih svetskih država, kao Kina, Indija, Rusija, Španija, Indonezija, Nigerija, Agrentina, . . i ostale neće da priznaju takvu bespravno proglašenu državu od strane manjine na tudjoj teritoriji, ali to više iz svojih razloga, nego što "vole" Srbiju. Tako će biti i dalje i to moramo da koristimo u pregovorima.

@milanobelgrade Moja kritika je okrenuta ka toj "strategiji" da se Srbija ucini etnicki sto cistijom drzavom - da se to "vremenom moze srediti", pa se za primer uzimaju Nemci i Majdari, kao kakav uspesan primer. Jos sam blag u stavu u odnosu na to sta stvarno mislim o takvom nacinu razmisljanja.
O madjarskoj politici dodeljivanja drzavljanstva, kao i generalno, mislim sve najgore, ali bez obzira na to, Srbiji bi moralo biti u interesu da zadrzi svoje gradjane, tako sto Madjari u Vojvodini ne bi imali nijedan razlog zasto bi se iselili bilo gde, van svojih domova. To vazi sa sve, ne samo za Madjare. Ljudi su glavni resursi jedne drzave i njeno blago, bez njih je zemlja samo pustos.

Istorija proterivanja etnickih grupa na Balkanu je jedna uzasna prica i tome se treba stati na put jednom zauvek. Mozda je bas Srbija ta koja treba da ucini prvi korak, a ne samo da ucestvuje u toj beskonacnoj igri vracanja istom merom, jer je to odlika primitivnih naroda, i tu nema srecne buducnosti za bilo koga, samo prokletstvo.

Drakche":3b8qv3a4 je napisao(la):
Madjari odlaze, jer je Srbija propala drzava, Nemci su bili proterani nakon svetskog rata. Sve tragicne okolnosti.
Madjarima iz Vojvodine "matica" je Vojvodina, a nijedna manjina ne moze da se opise kao "statisticka greska", pa jos da se uzme kao da je to nesto pozitivno. Sve je to planiranje etnickog ciscenja, na duze ili krace staze, nesto sto su Srbi vise puta doziveli. Sada to zelis drugima. Nema tu ni srece, ni svetle buducnosti, samo jos veca propast. Nastavak takve politike Srbiju moze dosvesti samo do daljeg cepanja, pada nataliteta, migracije i siromasenja. Provereno.
Pre rata je bilo preko pola miliona Nemaca, nakon rata je ostalo 50 hiljada, a danas ih je 4 hiljade. Izraz na nivou statističke greške označava jako mali broj ili procenat, što taj broj i jeste. Nema tu nista negativno, a tek nema poziva na etničko čišćenje.
Većina će uvek asmilovati manjinu kroz kulturu i mešovite brakove, nije potrebno nikakvo etničko čišćenje. Ko sebe ne pronalazi u takvom okruženju, on teži svojoj matici.
Najbolji primer su Hrvati koji su asmilovali sve Šokce i Bunjevce, kao i dobar deo Srba. I danas je tamo jako velika hegemonija.

Јасно...Ја неки план о етничком чишћењу Србије не видим осим у главама залуђеника који представљају апсолутну мањину а таквих има у свим земљама...
Само кажем...реално - нисмо најгори у томе и чак шта више за балканске прилике Србија је ипак успешно мултиетничко друштво.
Слажем се да су људи највреднији ресурс, ипак одсељавање Мађара је више последица лошег животног стандарда свих у Србији него неког националног угрожавања.

Мора се ипак још радити на правима мањина (пре свега образовање на матерњем језику, уџбеници, информисање...) али и на обавезама...

Нека озбиљна држава не сме ипак да дозволи неке примере са југа Србије где су у центру градова ницали споменици Ослободилачкој војци Прешева и Бујановца...Па скидане државне заставе и качене албанске на дан њихове заставе...Озбиљна држава која жели да поштује сва права мањина и жели да се ти Албанци осећају као грађани Србије ипак треба да повуче границу шта је нормално и прихватљиво а шта је просто неки албански ниво Шешеља и радикала...јер то је такође ултранационализам кога треба спречавати.

Проблем је што је данас и најблажа политичка струја Албанаца на КиМ на нивоу Шешеља. По њима је стање доле готова прича и преговори се воде с циљем да ми начинимо уступке њима. Сличан поглед на проблематику имају и САД и ЕУ, и сличним током су до садашњи преговори и ишли. Шта је до сада позитивно извојевано за нас на тим преговорима?

Evo uključio se i španac u diskusiju i podržao moju ideju o "Korekciji granica". ;)

"Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nije isključio ideju o promeni granica ako bi se o tome saglasili Beograd i Priština, dodajući da, kako je rekao, "EU ne može biti veći katolik od pape".. . "
https://www.rts.rs/page/stories/sr/stor ... anica.html

Od Kumanovskog sporazuma pa do danas mi nesto potpisujemo i dajemo ustupke a sve je to farsa jer druga strana ne postuje ni slovo ugovora.
Neshvatljivo je da je Vucic recimo ukinuo srpske institucije na severu a za to nije dobio nista - bukvalno nista...da li je on id*** ili sve to smisljeno radi protivno interesu drzave procenite sami...
Po Kumanovskom sporazumu nasi granicari treba da cuvaju granice i na Kosovu...niko nikad posle povlacenja nase vojske to nije pomenuo...kao sto Vucic ne preti da ce ponovo uspostaviti institucije Srbije na severu posto Albanci svoje nisu sproveli...neshvatljivo popustljivo...

То није фарса већ свестан, вишеструки акт велеиздаје.

Та не мислите ваљда да су ови што нас воде потпуно малоупни? Од неких од тих споразума је протекло више година, а друга страна није испунила ништа од обећаног (настрану то што је било погрешно правити било какве уступке, све и да јесу). То виде и они, исто колико и ми. Дакле, јасно је да им није циљ било шта да извуку, већ да испуне дата обећања. Зато није било рекације на увођење санкција - замислите, да нам једна мизерна нарко-терористички, државолики тумор уведе санкције, и да ви то просто трпите! - и зато идемо из пораза у пораз.

Једино што их кочи на том путу јесте спознаја да би, ако приведу ствари крају, изгубили подршку оног најзалуђенијег дела народа, који још увек зласа за њих из убеђења, а заједно с њом, и своју употребну вредност у очима страних спонзора који су им својевремено склепали и странку и коалицију.

Нашли су се између Сциле и Харибде народног беса и незадовољства спонзора од којих зависе. Свесни су да ови други неће попустити, и сада се труде да исперу мозак народу. Примењују методу кувања жабе, трују нас конкокцијом аутошовинизма, дефетизма, титоизма и патаолошког евроцентризма, али то баш и не иде тако добро, што је непрекидни извор фрустрације.

Није тајна да КиМ није у том статусу због шиптара већ због Јенкија и доброг дела западне европе. Пре свега због Јеникија. Тако да да преговоре и догворе уместо са шиптарима треба радити са окупаторима.

Са шиптарима се прича завршава једноставно оног момента када се амреичка подршка укине. Силом (брже) или испирањем мозга кроз медије (спорије) ствар је процене у том геополитичком моменту.

А са Јенкијима се разговор води само ако имаш аргументе у рукама. Аргумени никако нису историјско право и остала мелодрамна прича за њих то никако није разлог да се одрекну:

1. Највеће војне базе у Европи коју они сами контролишу без да полажу рачуна икоме. Што није случај ни са Авианом ни Рамштајном.
2. Бизниса у који улаже њихова елита (прабаба Олбрајт и педерчић Кларк су само једни од познатијих "улагача")

Шта јесте? Функционални систем ПВО заштите и Ракетне јединице великог домета, у довољној количини. Онда иду преговори. Јенкији су део западне културе, они су склони да процењују ризике, пре него ли се ухвате у коштац. Тј ако крене он мора да буде уверен да су предности на његовој страни 1000:1. Ако је сигуран да ће добити огреботине иде. Можда и ако ће му мали прс на нози бити смрскан, мада не радо. Али ако зна да му може бити откинуто стопало или нога, они тај ризик не иду. (Делови тела су ту алегорија).

Ситуација с КиМ је таква каква је пре и изнад свега због нас самих.

Не, КиМ није потребно повратити у овом тренутку без озбљних губитака, али зато јесте могуће размишњати дугорочно и разрадити јасну стратегију. Јесте могуће не потписивати издају за истајом. Јесте могуће не ширити дефетизам и не радити практично све како би се наша позиција по питању КиМ додатно погорша. Јесте могуће јачати друштвене, привредне и војне капацитете земље, уместо чинити супротно, за лични, партијски или било чији други рачун. Јесте могуће одговорити на санкције једног бедне терористичке творевине на начин који би њеним челницима заљуљао тло под ногама. И јесте могуће искористити безброј прилика и предности које смо имали, имамо, и које ћемо имати.

А ми ништа од тога не чинимо. Зашто? Зато што на челу државе имамо људе који не раде у складу с интересима српског народа и државе, и то и јесте наш основни проблем. То је проблем који не доводи у питање само одрбану КиМ, већ и опстанак наше државе, а дугорочно, и самог српског народа (не, заиста не претерујем).

Да ствар буде најцрња, свеукупна геополитичка ситуација данас је неупоредиво боља по нас него што је то био случај 1999. Свеукупни ток историје током протеклих тридесетак година јасно је ишао нама у користи. Време је заиста радило - и наставља да ради - у нашу корист, али званична политика српске државе је већ дуже од једне деценије таква да ми назадујемо у сваком погледо, и зато је наша позиција на КиМ гора него чак и 2004.

Mi smo Vojvodinu dobili na osnovu etničkog prava, koje smo tada isticali, a Kosovo mislimo da zadržimo na osnovu istorijskog prava, dok Albancima osporavamo njihovo etničko pravo?

Krajinu smo hteli da pripojimo Srbiji na osnovu etničkog prava, a osporavali Hrvatima istorijsko pravo?

Malo paradoksa za početak..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=735454#p735454:3an3tw2h je napisao(la):
Vox91 » 06 Мај 2020 04:24[/url]":3an3tw2h]Mi smo Vojvodinu dobili na osnovu etničkog prava, koje smo tada isticali, a Kosovo mislimo da zadržimo na osnovu istorijskog prava, dok Albancima osporavamo njihovo etničko pravo?

Krajinu smo hteli da pripojimo Srbiji na osnovu etničkog prava, a osporavali Hrvatima istorijsko pravo?

Нема парадокса, само аутошовинизма и недостатка знања.

Није исто позивати се на етничко право пре 100. година и данас, баш као што није исто када то чине Срби - који су се на простор Бачке, Баната и Срема доселили уз одобрење тамошњеих владара, за чији рачун су вековима проливали крв, и где Срби представљају становништво с најдужим континуитеом (преци Мађара који данас насељавају те просторе махом су се доселили у 19. веку) - и Албанци, који су на простору КиМ немају ни једног историјског споменика, и који су се ту доселили као окупатор.

Срби полажу апсолутно право на Банат, Бачку и Срем, по свим могућим принципима. Ми смо ту земљу крвљу платили и нема никога ко може искрено рећи да је више његова.

Случно је и с простором авнојевске Хрватске. Ако Хрвати имају "историјско право" (смехурија, али идемо даље) на простор Хрватске, Далмације и Славоније (на простору између Драве и Саве, до 18. века није било никога ко се сматрао Хрватом, а у Далмацији и БиХ, ни до 19. века), и право да се у доба ОУН и (наводне) владавине међународног права отцепе од једне суверене државе, зашто ми Срби не би имали право да се, на основу етничког или било ког другог права, отцепимо од једне од конститутивних република исте те суверене државе?

А, ако ћемо већ о етничком праву Албанаца, којима су и саму Албанију други створили, шта је с етничким правом Срба у Српској и ЦГ?

Дакле, или подржаваш разумне амбиције своје стране, или не. Ја Албанце и Хрвате уопште не кривим за њихове претенције, мада и једни и други имају крајње нереалне амбиције (има их и код нас, али то су маргиналне појаве). Кривим нас што не бранимо своје.

Јер, нема ничега неразумног у жељи нас Срба да сачувамо суверенитет и територијални интегритет Србије, и да се једног дана ујединимо са Српском, а ако Бог да, и Црном Гором. То треба да буде дугорочни циљ нашег народа, и не видим ни један једниги разлог зашто сви Срби то не пи подржали. Упуштати се у неке авантуре по питању простора Федерације БиХ, Хрватске или Македоније - то би било сулудо. Тежити ка припајању неких територија на којима нас нема и на које не полажемо никакво стварно право - то би био злочин. Али, ово о чему сам претходно говорио - то треба да нам буде основни циљ, уз опстанак и напредак народа.

Bajke nazovi "patriota", koji su nas od prevelike ljubavi za narod i zemlju doveli do najveće bede u Evropi, uz Moldaviju.. Čudna neka ljubav.

Nije isto pozivati se na etničko pravo pre sto godina i sada - zašto? Zato što nama tako odgovara? Vrhunski argument. U maniru Miloševićevog "malo morgen" i "ako ne umemo da radimo, bar ćemo znati da se tučemo"...

Misliti da će svet da dozvoli Srbima da prekroje kartu Balkana na pragu 21. veka po svojim željama, mogle su da misle samo budale, ili oni koji pojma nemaju o istoriji. Granici svetova koja datira od podele na Zapadno i Istočno Rimsko Carstvo, sa granicom od ušća Drine pa do Boke. Srbiji nikada ne bilo dozvoljeno da se proteže na obe obale te reke i tu je kraj.

Ni Bosna, ni Hrvatska nisu bile srpske u srednjem veku, u doba najvećih uspeha naših srednjovekovnih vladara. Kako bi mogle biti srpske u 20. veku? Zato što su se Srbi tu naselili bežeći od Turaka? Potpuno suludo.

Srbi žive i u Nemačkoj, u Austriji ih ima u ogromnom broju. Zašto ne bismo pokušali da pripojimo i delove tih zemalja, pa malo da ugrabimo i od Kanade, Australije? Ima nas i tamo.

Kakav je to argument da su Srbi mogli da traže Vojvodinu zato što su se tamo naselili uz dozvolu vladara? Pa valjda osnovi makar lepog ponašanja nalažu da poštuješ onog ko ti život čini barem malo lakšim.

Stanje u današnjoj Srbiji i njeno konstantno nesnalaženje u modernom svetu posledica su ovakvih shvatanja, koja, nadam se nisu u većini, iako opredeljuju njenu sudbinu u poslednjih stotinak godina.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=735478#p735478:1dwibkox je napisao(la):
Vox91 » 06 Мај 2020 05:11[/url]":1dwibkox]Bajke nazovi "patriota", koji su nas od prevelike ljubavi za narod i zemlju doveli do najveće bede u Evropi, uz Moldaviju.. Čudna neka ljubav.
До тога су нас довеле бајке оних који су Вама вероватно потаман, и времена које је изродиле штеточине и аутошовинисте који нам и данас кроје капу.

Nije isto pozivati se na etničko pravo pre sto godina i sada - zašto? Zato što nama tako odgovara? Vrhunski argument. U maniru Miloševićevog "malo morgen" i "ako ne umemo da radimo, bar ćemo znati da se tučemo"...
Зато што пре 100 година није било савременог међунарног права, и зато што су се тада сви позивали на етнички принцип. Данас то није довољно. Међународно право признаје право на самоиницијативно отцепљење искључиво бившим колонијама. Дакле, нема тог основа који би оправдао отцепљење КиМ.

То, наравно, потеже и питање Републике Српске. И БиХ - та трагикомедија од држава, која је тамница свих трију тамошњих конститутивних („)народа(”) - је, формално, суверена држава. Али, убеђен сам да ће се тамошњи („)народи(”) једног дана просто разићи, и да ће се сви приклонити својима.

А изјаве Милошевића, као доживотног и декларисаног социјалисте и Југословена - коме се мора одати почаст за достојанствено држање пред лажним судом у Хагу - мене се не тичу. Он је у Вашем табору, ма колико Ви тога не били свесни.

Misliti da će svet da dozvoli Srbima da prekroje kartu Balkana na pragu 21. veka po svojim željama, mogle su da misle samo budale, ili oni koji pojma nemaju o istoriji. Granici svetova koja datira od podele na Zapadno i Istočno Rimsko Carstvo, sa granicom od ušća Drine pa do Boke. Srbiji nikada ne bilo dozvoljeno da se proteže na obe obale te reke i tu je kraj.
Па, управо Ви немате појма о историји. „Свет” је видео низ прекрајања граница у протеклих 50 година, и видеће их још. Ако Шиптари, као народ с неупоредиво мањим капацитетима, могу да постигну то што су постигли - а нису постигли ни близу толико колико желе, или можда мисле - нема никаквог разлога зашто Србима исто не би пошло за руком. Заправо, да смо на време размишљали о томе, и да нисмо имали такве попут Вас, као какав јарам око врата, већ бисмо било на путу као остварењу својих циљева. А да јесмо, не би уопште било важно када бисмо стигли до циља, јер бисмо у међувремену, у духовном, културном и сваком другом погледу, ујединили српски народ. Формално политичко јединство не би уопште играло неку претерано важну улогу под таквим околностима.

Ni Bosna, ni Hrvatska nisu bile srpske u srednjem veku, u doba najvećih uspeha naših srednjovekovnih vladara. Kako bi mogle biti srpske u 20. veku? Zato što su se Srbi tu naselili bežeći od Turaka? Potpuno suludo.
Ваше познавање српске историје је на жалосно ниском нивоу. Срби су били већинско становништво средњовековне Босне. Што се тиче „Хрватске”, то што ви подразумевате под тим појмом није историјска Хрватска, па ни срварни етнички простор хрватског народа. Срби су вековима били већинско становништво простора некадашње Републике Српске Крајине. Тамо нису дошли као окупатори, већ као досељеници, уз дозволу владара, и полагали су иста права на свој земљу као и сви други народи некадашњег царства на своју.

Srbi žive i u Nemačkoj, u Austriji ih ima u ogromnom broju. Zašto ne bismo pokušali da pripojimo i delove tih zemalja, pa malo da ugrabimo i od Kanade, Australije? Ima nas i tamo.
Из разога које сам јасно навео. Немачка и Аустрија нису део нашег етничког простора и ми не полажемо никакво право на било који део њих. Истина, у немачкој вековима живе наша браћа, Лужички Срби, али они су данас засебан народ.

Јасно сам навео да не подржавам ни претензије на Федерацију, а камоли територију Немачке и Аустрије. Обратите се некоме ко подржава, ако га успете наћи.

Kakav je to argument da su Srbi mogli da traže Vojvodinu zato što su se tamo naselili uz dozvolu vladara? Pa valjda osnovi makar lepog ponašanja nalažu da poštuješ onog ko ti život čini barem malo lakšim.
Немате Ви појма какав је био живот Срба под Аустријанцима и Млечанима, и колико је наш народ морао да се боли за голи опстанак.

Толико им је било „лако” под Млечанима и Аустријанцима, да је било и оних који су се враћали на Османку територију, јер су им тамо бар давали какву-такву верску словоду.

Но, све и да је тако како тврдите, нису ли ни сви други народу на простору Хабзбуршке монарјихе и потоњег Аустро-Уграског царства дуговали исто за „поштовање”? Што се Хрвати, које нису ни клали ни вешали, тако „сурово” понесоше према онима који су им „život čini barem malo lakšim”?

Не брините се - нисмо ми никоме остали дужни.

Stanje u današnjoj Srbiji i njeno konstantno nesnalaženje u modernom svetu posledica su ovakvih shvatanja, koja, nadam se nisu u većini, iako opredeljuju njenu sudbinu u poslednjih stotinak godina.
Стање у данашњој Србији и њено константно несналажење у савременом свету је последица вишедеценијског подређивања националних интересима личним и идеолошким (било титоистичким или фанатичко евроцентричним).

Izvini, molim te, ali ovo što si ti napisao ne može biti proizvod razmišljanja racionalne osobe, ne bih upotrebljavao teže kvalifikacije.

Shvatanja koje si naveo, poput: Šiptari su narod sa neuporedivo manjim kapacitetima, su poražena 1945. i predstavljaju izraze najgore rasne ideologije i fašističkih shvatanja.

Mi imamo pravo na naš etnički prostor? Slušali li ti sebe? Je l' ti poznato da je to govorio i onaj ludak sa brčićima, sa imenom koje počinje na slovo a?

Samo mi imamo sva prava, i etničko, i istorijsko, samo mi postojimo od nastanka sveta, niko drugi nema pravo ni na šta, niko drugi nije postojao.

Smetali su ovakvi poput mene da Srbi ostvare svoje ciljeve?

Ti si nažalost, težak slučaj, a dijagnozu neka postavlja ko treba..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=735504#p735504:2zsis3ek je napisao(la):
Vox91 » 06 Мај 2020 05:55[/url]":2zsis3ek]Izvini, molim te, ali ovo što si ti napisao ne može biti proizvod razmišljanja racionalne osobe, ne bih upotrebljavao teže kvalifikacije.
У очима некога ограниченог знања и још ограниченог менталног капацитета, можда.

Shvatanja koje si naveo, poput: Šiptari su narod sa neuporedivo manjim kapacitetima, su poražena 1945. i predstavljaju izraze najgore rasne ideologije i fašističkih shvatanja.
То се односи на релативне демографске, привредне, војне итд. капацитете народа, идиоте. Да, Срби располашу већим капацитетима неко Шиптари, а Американци већима него Срби итд.

За промену, научите нешто, уместо што на све реагујете као хистерични, полуписмени комесарчић.

Mi imamo pravo na naš etnički prostor? Slušali li ti sebe? Je l' ti poznato da je to govorio i onaj ludak sa brčićima, sa imenom koje počinje na slovo a?
Опет незнање.

Он је говорио о Lebensraum, тј. „животном простору”, и на основу тога тврдио да Немци имају „право” на оно што никада није било њихово, просто зато што им је, наводно, било потребно.

Дакле, реч је о принципу, „треба ми то што је твоје (туђа територија), и зато је моје”. Принцип који су, приметићете (или нећете), и комунисти примењивали, на велико и мало.

Samo mi imamo sva prava, i etničko, i istorijsko, samo mi postojimo od nastanka sveta, niko drugi nema pravo ni na šta, niko drugi nije postojao.
Јасно је да Ви уопште не читате моје коментаре. Где сам тачно рекао да само ми имамо права? Није ли Вас срамота да тако отворено лажете? Рекао сам управо супротно и јасно се успротивио Вашој луцкастој идеји по питању Немачке и Аустрије.

Smetali su ovakvi poput mene da Srbi ostvare svoje ciljeve?
Не. Такви као Ви су препрека и самом опстанку српског народа, јер је вашим аутошовинизмом засићеним главама, страна свака помисао на право нас Срба на постојање, идентитет, једнакост и слободу.

Ti si nažalost, težak slučaj, a dijagnozu neka postavlja ko treba..
Занимљиво. И ја бих Вама поручио исто.

Vox ko je podigao manastir Krku i koje godine
Koje su granice istoriske HR troimena kraljevina bez dalmacije sta je bilo tu njihovo danasnje granice hr su nascrtane 1945 samo zato sto su pored jasenovca srbi ispali budale pa su pustili i Ilok a i vukovar
Tad kad su se crtale granice da nije djilas lupio sakom o sto i zemun bi bio u hr rekavsi da se nece crtati NDH
Dubrovnik i dobar dio dalmacije je trebao biti u bosni
Sto se tice kosmeta valjda ti je poznata uredba o zabrani povratka srba na kosmet i nesmetanom doseljavanju albanaca iz alb svih koji bi kao izbjeglice pobjegli od hodze envera kad se ovaj sa titom posvadjao a mogla albanija za malo biti 7 republika
A da nekazem koliko su srbi ispali glupi kad su dozvolili da imaju pokrainu vojvodinu i prvo autonomnu oblast a kasnije i pokraina KiM uz namjerno ignorisanje Metohije

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=735454#p735454:cukm13xl je napisao(la):
Vox91 » Уто Мај 05, 2020 8:24 pm[/url]":cukm13xl]Mi smo Vojvodinu dobili na osnovu etničkog prava, koje smo tada isticali, a Kosovo mislimo da zadržimo na osnovu istorijskog prava, dok Albancima osporavamo njihovo etničko pravo?

О каквом ”добијању Војводине” ти говориш? Срби Војводине (можда си чуо за Светозара Милетића?!) заједно са Буњевцима и делом других Словена су се борили и борили за сваки педаљ права и ништа није ”добијено”. Класичан аматеризам случајних Срба и паланачких космполита у покушају. Не само да ништа нисмо ”добили” већ су наши владари и поклонили Барању са све Белим Манастиром.

Друго, Крајину нико није хтео да припоји осим народа који тамо живи и дела народа који живи овде. То државни план није био, зато је и власт у нашем Београду пустила руководство РСК низ воду - нису слушали инструкције за решење статуса Крајине. Данас слушамо наративе о великој победи армаде из суседства, која није ни имала неки отпор а просек војника те војске је био 55 година, без средстава и било какве озбиљне подршке. Приде су власти Србије имали фикс идеју да настане 250.000 српских горштака на Космет и Војводину, тако да буде ”добитак” у сваком случају.

Демонстрирао си изузетну плиткост, незнање и недостатак манира у дискусији.

Дакле, да обновимо градиво. :kafa:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=97TtE1wP0A4[/youtube]

Vrh