Hvala za slike Krcan.
Vezano za vinjete. Evropa se poakzala jako sebicnom, Nemacka je do bola sebicna i svoju moc koristi za ucenjivanje drugih evropskih zemalja (ranije nas, pa Poljsku, sad je na tapetu Madjarska itd u beskraj). Zalosno sto su izabrali takav model evropskog razvoja, a da su bili samo malo manje sebicni mogli su izabrati kineski model gde upravo suprotno, bogate istocne provinceije grade i pomazu nerazvijenije zapadne. U Evropi je sebicnost do bola, Nemacka & Co samo gledaju sebe pa makar se ceo ostatak Evrope ispraznio samo da oni imaju dobre profite. U tom konktestu su i Turci i njihov tranzit kroz nasu zemlju, kao deo niskih troskova za Nemacku ekonomiju. Iz prve ruke sam kupujuci korejska kola video da Nemci bar naplacuju 50% vise od onoga sto je realno. Plus koce uvodjenje elektrovozila u Evropu jer ce ga tu tek izduvati, a zna se da zive od autoindustrije. Sad kad su ih vec Azija i Amerika u toj tehnologiji pregazile (samo se to kod nas slabo pise, jer i nasa drzava zivi od akciza za gorivo, pa vlast ima slican interes kao i Nemci, da tehnologija motora sa unutrasnjim sagorevanjem ostane sto duze u upotrebi). E pa ako je tako i svako gleda sebe u Evropi kako da opeljesi onog drugog, a onaj ko je dobar covek a ne naplati svoje cinjenje se gleda kao glup i naivan, ajde da vise ne budemo glupi. Ja sam otvoreno za to da se Nemacko-Turski ekeonomski blizanac odere putarinama. Kao sto je i vazda bio red, da stranci placaju drumarinu, a ne lokalci, tj da lokalci imaju korist od tranzita. Da od sto vise njihovih para im otplatimo sto vise njihovih kredita. Pa da vidimo ko ce onda biti siromasan, a ko bogat kada se budu placale realne cene svega. Sta ce nasi onda koji putuju kod njih? Ne interesuje me, nek ne putuju ili nek im budu u milosti, kako uostalom i jeste u njihovoj zemlji oni odredjuju pravila.Dakle, moja poneta je da im otmemo na legalan nacin sto vise para - od njih za nas. Inace nisam takve prirode ali zlo je zasluzilo pravdu. On mene dere kad kupujem VW - i ja njega derem kad mu roba, radna snaga ili sta vec prolazi kroz Balkan, pa smo kvit u dranju jedan drugoga. Ne moram da kupim VW?-ne mora da prodje kroz Balkan, nek ide na Terazije preko Male Azije" ako se gospodinu ne placa ta cena putarina, niti je on nas necim zaduzio, niti smo mu mi duzni. Zato su se svim silama i trudili da cene putarina budu iste za sve, i za domace i za strane (pa sto se onda nisu trudili i da plate unutar Evrope budu iste za sve, i za domace i za strane? Licemeri, gledaju samo svoj interes, a pricaju o nekakvoj zajednickoj EU). E posto su pravila igre takva da cena putarina mora biti ista za sve, onda ajde lepo da ih, kao sto to svi drugi rade, oderemo vinjetama. Mi lokalci lepo kupimo godisnje vinjete za 50-100 evra, a njih sedmicna kroz Srbiju da kosta 10 evra, pa da vidite kad sabaremo racunicu kako se lepo vinjetama deru stranci, kad se uporede sa domacima, i po predjenom kilometru godisnje, i po ceni po vremenu trajanja vinjete. To su uradile mnoge zemlje unutar EU, i time su izbegle diskriminaciju putarina ali sve te zemlje znaju javnu tajnu da se tako deru strani putnici. Svako od nas zna da mu kroz prolaz kroz Madjarsku, Sloveniju i sl, vise odgovara da platimo putarinu, nego sedmodnevna ili desetodnevna vinjeta, sta ce nam ona u tranzitu, za 2 x 3 sata prolaz kroz tu zemlju. 99% nas oseca da je to skuplje. Sa druge strane lokalci koji koriste autoput svaki dan, ga u proseku placa 0,3 evra dnevno kolko god stotina kilometara dnevno prelazio. Vinjete su pametan sistem da sto vise para za odrazavanje i gradnju puteva dodju spolja, i to ne kroz kredite sa kamatamo koje se moraju vracaju nego direktno kroz kes uplate. Ali nasa vlast se ulizuje strancima i zajedno sa njima ce pre da dere svoj narod. Dobro smo i opstali. Zato nasa vlast zajedno sa Evropom forsira pricu kako je najpostenije da platis kolko redjes. Pa jesu oni normalni, a ko odredjuje cenu toga da li je to posteno ili nije?! Pa smejurija, ono nametnu cenu a onda pricaju o postenju i trisnoj pravednosti da se plati kolko se potrosi. Zamislite monopol prica o postenju. Naravno, i vinjete us monopol, ali je njihova dobra strana sto bi mi bili neto dobitnici, a stranci neto platise takvog sistema putarina. I naravno, nema guzvi na naplatnim rampama, Babica koji ulece na naplatnu 200 na sat, ubija zenu i sl.