Šta je novo?

Kopaonik

Trenutno sam, po prvi put odseo u Brzeću. Gondola je stvarno pun pogodak, prazno je sve, ima makedonaca nesto malo i to je to. Cene u Brzeću ok, al gore bezobrazno kao i uvek. U Junioru za klince ima staza gde je dnevni ski pas 2000 din, poludnevni 1400. Samo još sneg da napada..

Jel ima neki prevoz od Juniora i ostalih objekata oko njega do gondole ili moraju kola da se pale? Predaleko je za pešaka.

Ne znam da li ima bolja tema na forumu za pitanje, ali da li bi preporucili za put sad zimi onaj pravac preko Brusa i Brzeca ili na Josanicku banju da se ide ?
Isao sam letos prvi put preko Josanicke banje i kako voze pojedini ono nije humano.....
Pre nekoliko godina isao na Brus i put je bio malo duzi, ali nekako normalniji.....

Svaka preporuka dobro dosla :)

Da li neko zna kakav je status izgradnje Swissotel hotela? (preko puta Viceroy i Granda). Ima li šanse da bude gotov ove sezone?

Ne znam da li ima bolja tema na forumu za pitanje, ali da li bi preporucili za put sad zimi onaj pravac preko Brusa i Brzeca ili na Josanicku banju da se ide ?
Isao sam letos prvi put preko Josanicke banje i kako voze pojedini ono nije humano.....
Pre nekoliko godina isao na Brus i put je bio malo duzi, ali nekako normalniji.....

Svaka preporuka dobro dosla :)
Zavisi iz kog dela grada ideš (ako ideš iz Beograda), kao i od toga kakva je situacija na putu. Ako je loša situacija, puno snega, putevi jedva prohodni, onda preko J. Banje. Taj pravac je nešto lakši, a i održava se bolje. Najbolje se održava put preko vikend naselja dola prema Raškoj, ali je nešto duži.
Ako nema snega na putu, a posebno ako krećeš iz dela grada koji gravitira ka Niškom autoputu, onda Brus.

Trenutno sam, po prvi put odseo u Brzeću. Gondola je stvarno pun pogodak, prazno je sve, ima makedonaca nesto malo i to je to. Cene u Brzeću ok, al gore bezobrazno kao i uvek. U Junioru za klince ima staza gde je dnevni ski pas 2000 din, poludnevni 1400. Samo još sneg da napada..
U teoriji zvuči dobro, ali u praksi puno problema. Gondola je osetljiva na vetar, kako mi reče dečko koji iznajmljuje opremu pored gondole, izgleda da su nešto pogrešili prilikom projektovanja stubova i na jednom mestu ostavili predugačak raspon koji je sada osetljiv na vetar. Prošle godine sam za jedan vikend otišao da testiram varijantu iz Brzeća, našao smeštaj pored gondole (koje je BTW bio užasan, kvalitet one zgrade desno od gondole je horor, žao mi ljudi koji su tu kupili stanove u izgradnji), ali zbog vetra morao sam oba dana da vozim do centra Kopaonika - gondola nije radila. Što je najgore jedan dan, subjektivno, vetar nije bio nešto specijalno ni jak, a drugi dan ga maltene nije ni bilo, ali pošto je bio najavljen (pogrešno) za popodne, oni uopšte nisu palili gondolu.
Sve u svemu, veliki rizik i dok se nešto ne promeni, bojim se da Brzeće neće u potpunosti iskoristiti to što ima gondolu.

Zavisi iz kog dela grada ideš (ako ideš iz Beograda), kao i od toga kakva je situacija na putu. Ako je loša situacija, puno snega, putevi jedva prohodni, onda preko J. Banje. Taj pravac je nešto lakši, a i održava se bolje. Najbolje se održava put preko vikend naselja dola prema Raškoj, ali je nešto duži.
Ako nema snega na putu, a posebno ako krećeš iz dela grada koji gravitira ka Niškom autoputu, onda Brus.
Na Novom Beogradu sam, blizu centra Sava, uz sam autoput, blizu mi je i AP ka Nisu i ka Cacku, bitniji mi je sam uspon do Kopaonika, da li ici preko Brzeca ili preko Josanicke banje....
Verujem da se ovih dana oba pravca lepo ciste i odrzavaju....

Manje više isto ti je. Kad otvore petlju Koševi na moravskom opet je mislim bolje na Brzece..

To ce otvoriti koliko vidim vrlo brzo.... Ne znam jos koliko ce to skratiti ili popraviti put, ali svejedno sam planirao da idem na tu stranu....

Taj pravac skratice dosta.

Ideš naravno na Aleksandrovac od Koševa.

Pratite prognozu, vremenske prilike. Put od Brzeća može da bude izuzetno zahtevan, da bez lanaca ne može da se izađe. Na Jarmu je neverovatna vetrometina, lako se prave nameti i ako ne čiste dovoljno dobro, a neko se zaglavi eto problema. Od Jošaničke Banje je mnogo mirnije, kroz šumu, zaklonjeno pa je i lakše očistiti. Od Rudnice prema vikend naselju je solidno, mada je uspon priličan. Ja tuda uglavnom dolazim. U svakom slučaju bez dobrih guma, lanaca, manjeg ašova i slično se ne ide na Kop (u zimskim uslovima naravno).

Da , da , tako planiram @sev

Mislim da je put od Josanicke banje dosta solidan, ali put od recimo Mrcajevaca do tamo mi je jeziv u smislu kako ljudi voze, naravno vozim svoj tempo, ali neki ljudi su toliko neobzirni da je to neverovatno..... Zato bih pre na Brzece i Aleksandrovac....

Put do Kopa je užasan. Koji god odabrali od Kruševca pa dalje. Moj brat uvek iznajmi džip iz unirenta kada ide na Kopaonik i na staru planinu na skijanje. Sigurno je sigurno. Ja hvala bogu ne skijam i ne idem zimi, više volim planine na proleće, mada i tada ima previše snobova.

Eh, sad... Pa nisu svi koji skijaju snobovi. A nije kao da na 3h imamo previše izbora.

Ovo za Jaram gore izneto stoji 1/1. Ustvari uspon od ispod Gobelje na Jaram. Često neki optimista tu zaglavi, pa eto belaja. Mislim da je gondola iz tog smera ipak bolje rešenje, iako je to zbog prilično glupe politike SS ustvari 1h manje skijanja.

^ Upravo to, na 3h bas slabo.

Putovah do Kopa u sredu iz bloka 28. na Novom Beogradu do centra zxa ravno 3h 30m, sa stajanjem na MOL pumpi u Vitkovu, gde se pravo produzava za Aleksandrovac, a levo skrece na pumpu. Povratak danas ponovo isti pravac sa stajanjem na pumpi kod Batocine, ravno 4h sa skretanjem levo ka petlji Kosevi koja je bila zatvorena pa sam morao da se okrecem i idem kroz grad da bih izasao na deonicu kojom sam dosao.... (ovo je verovatno moja greska, ali Google Maps nas je vodio....)

Ponovo bih birao pravac preko Krusevca i Brusa za put do Kopa, narocito zimi, mnogo je laksi uspon od Brzeca do Kopa nego preko Josanicke banje. Put kao put je u boljem stanju preko Kraljeva, Mrcajevaca itd. ali preko Krusevca i Brusa je mnogo manje saobracaja i rasterecenije moze da se vozi.

Ponovo bih birao pravac preko Krusevca i Brusa za put do Kopa, narocito zimi, mnogo je laksi uspon od Brzeca do Kopa nego preko Josanicke banje.

Lakši uspon preko Brzeća? Kako? Uspon je garantovano blaži preko Jošaničke, dok se put preko Brzeća bolje čisti zimi jer je dominantniji, pa je zbog toga nekad bolji izbor, mada i to zavisi i od vetra na Jarmu i količine snega/padavina itd. Na kraju evo video oba pravca.

Za 4 meseca sam prosao i jedan i drugi i ka Kopu i sa Kopa, mnogo je laksi za voznju put od Brzeca, mnogo manje krivina i serpentina i mnogo manji procenat uspona i "pada" kada se vozi uzbrdo/nizbrdo. Video snimci okaceni gore nisu dovoljno relevantni za sam osecaj u voznji i ponasanje automobila, verujte mi. Naravno sve je subjektivno , ali put preko Krusevca je mnogo rastereceniji sto se tice saobracaja, a put preko Kraljeva je u mnogo boljem stanju sto se tice samog asfalta i uredjenja deonice. Ako se ne varam takodje, kraci je put od Brzeca nego od Josanicke banje i to barem za 1/3 ako ne i za 1/2 u kilometrazi do samog centra skijalista, mislim da to takodje stoji ispod snimaka koji su preuzeti sa portala infokop verovatno.

Ma sve to stoji, nije za džabe dominantan put preko Brzeća, ali sam uspon je lakši preko Jošaničke, ima toga na netu detaljno zbog čega i zašto, ne subjektivno-objektivno nego realno, na klipovima je i merač nadmorske i brže skala raste na nekim delovima preko Brzeća što znači da je nagib/uspon veći. To što imaš više krivina i put je duži preko Jošaničke logično da smanjuje samo po sebi uspon.

Tesko da je laksi, mozda je ne umem da se irazim lepo, mozda to ne treba nazvati usponom i "spustom" , ali mislim da znate sta pokusavam da kazem, verovatno se veca nadmorska visina prelazi putem preko Brzeca u smislu od jednog kraka ka drugom pa je tu procenat uspona veliki, ali sama voznja je laksa jer se ravnijim deonicama prevazilazi taj uspon dok je to putem preko Josanicke banje dosta isprepletano serpentinama

Vrh